ماهان شبکه ایرانیان

اطمینان‌دهی متولیان سلامت درباره رفع مشکلات تامین دارو

متولیان امور سلامت با اعلام قطعی اینکه «طبق معاهدات جهانی، دارو در فهرست تحریم‌ها قرار نمی‌گیرد»، از اقدامات جدید برای حمایت از خط تولید داروهای داخلی، توزیع و تخصیص ارز دولتی به داروهای وارداتی و ممانعت از افزایش قیمت داروهای خارجی خبر دادند.

اطمینان‌دهی متولیان سلامت درباره رفع مشکلات تامین دارو

متولیان امور سلامت با اعلام قطعی اینکه «طبق معاهدات جهانی، دارو در فهرست تحریم‌ها قرار نمی‌گیرد»، از اقدامات جدید برای حمایت از خط تولید داروهای داخلی، توزیع و تخصیص ارز دولتی به داروهای وارداتی و ممانعت از افزایش قیمت داروهای خارجی خبر دادند.

به گزارش به نقل از اعتماد، سیدحسن قاضی‌زاده‌هاشمی؛ وزیر بهداشت، روز گذشته از ثبات قیمت ارز دارویی با وجود افت و خیز بهای دلار طی هفته‌های گذشته خبر داد و گفت: «دارو و تجهیزات از ارز متاثر است و هم‌اکنون دولت بدون هیچ محدودیتی ارز ٤٢٠٠ تومانی را در اختیار واردکنندگان دارو قرار داده و انتظار می‌رود قیمت‌ها را نه تنها افزایش نداده بلکه کاهش دهند.»

سیدتقی نوربخش؛ رییس سازمان تامین اجتماعی هم در گفت‌وگو با ایرنا از فعال شدن واحدهای تولید داروهای داخلی و راه‌اندازی چند خط جدید تولید دارو خبر داد و تاکید کرد: «نرخ دارو با تغییرات ارزی هیچ تفاوتی نکرده زیرا دارو جزو محدود کالاهایی است که با ارز مبادله‌ای ثبت سفارش می‌شود. باتوجه به اینکه دولت اعلام کرده مابه‌التفاوت قیمت دارو را پرداخت خواهد کرد، جای نگرانی برای موضوع دارو یا گرانی آن وجود ندارد. تا امروز هم گزارشی درباره افزایش قیمت دارو به سازمان تامین اجتماعی ارایه نشده ضمن آنکه قیمت دارو مانند برخی کالاها نیست که عرضه و تقاضا قیمت آن را تعیین کند.»

انجمن داروسازان هم به جرگه حامیان داروی ایرانی پیوست و سیدمحمد امامزاده‌ای؛ عضو هیات‌مدیره انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با ایسنا بر لزوم حمایت از داروی ایرانی و جلوگیری از واردات غیرضرور تاکید کرد و گفت: «داروهای داخلی 94 درصد نیاز کشور را تامین می‌کنند و نباید داروهای خارجی به صورت بی‌رویه‌ای وارد کشور شوند چراکه از نیازهای اساسی کشور نیستند.

از جمله داروهای وارداتی، مولتی‌‌ویتامین‌ها و مکمل‌ها هستند که واردات و مصرف بی‌رویه این داروها باعث فشار بیشتر بر جریانات ارزی کشور می‌شوند. تا امروز داروهای ایرانی خطرآفرین نبوده‌اند و کیفیت این داروها از نظر عدم کمبود در طرح ژنریک قابل تضمین است و بخصوص، در این وضعیت اقتصادی باید از داروهای ایرانی حمایت کرد. متاسفانه مردم بیشتر تمایل به خرید داروهای خارجی دارند چرا که این داروها به خوبی تبلیغ شده و در بین مردم جا افتاده‌اند در حالی که کالاهای ایرانی به ویژه داروها نیازمند فرهنگ‌سازی هستند.»

دولت برای جلوگیری از کمبود دارو در بازار مصرفی در تامین ارز مورد نیاز در حالی در تلاش است که به گفته «اکبر برندگی» مدیرکل دارویی سازمان غذا و دارو، بیشترین مصرف دارویی ایرانی‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها، کورتون‌ها و داروهای تزریقی است. وی در گفت‌وگو با «مهر» گفته است: «سهم داروی مصرفی هر ایرانی در سال به طور میانگین 500 عدد و سرانه مصرف دارو در کشور، حدود 190 الی 200 هزار تومان است.

مصرف برخی داروها در کشورمان بیشتر از میانگین جهانی است چنانکه مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در کشور، در صدر این داروها قرار دارد. در داروهای تزریقی نیز سرانه مصرف در کشورمان بالاست، به‌طوری‌که شاهد تجویز بیش از اندازه دگزامتازون هستیم.» اما حتی با وجود رویه نادرستی که شهروندان و برخی پزشکان در مصرف خودسرانه داروهای بی‌نیاز از نسخه پزشک یا تجویز بیش از حد مسکن‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای تزریقی در پیش گرفته‌اند و بار داروی مصرفی کشور را افزایش داده‌اند، محمدحسین قربانی، عضو هیات رییسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اطمینان داد که بر اساس کنوانسیون‌های جهانی، دارو به عنوان محصول استراتژیک در لیست تحریم‌ها قرار نمی‌گیرد.

این نماینده مجلس ضمن اشاره به اینکه 85 درصد اقلام دارویی در داخل کشور تولید می‌شود و 15 درصد نیاز دارویی کشور که داروی بیماران صعب‌العلاج و خاص را شامل می‌شود، وارداتی است که این داروها هم از کشورهای اروپایی وارد می‌شود، شرایط پیش روی چرخه تامین و توزیع داروی کشور پس از خروج امریکا از برجام را مورد تحلیل قرار داد و افزود: «در کنوانسیون‌های بین‌المللی، حتی در بدترین شرایط همچون جنگ بسیاری از اقلام و محصولات استراتژیک اعم از دارو شامل تحریم‌ها نمی‌شود،

ضمن اینکه ما واردات دارو از امریکا نداریم و اگر هم باشد مانعی نیست، چرا که اگر نیاز به دارویی خاص باشد که باید از این کشور وارد شود، شرکت‌های دارویی به سازمان غذا و دارو اعلام نیاز می‌کنند سپس واردکنندگان دارو پروفایل آن را باز کرده، ثبت سفارش می‌کنند و با کسب مجوز داروهای مورد نیاز وارد کشور می‌شود، اما اینکه به طور مشخص یک نوع دارو را به صورت مداوم از امریکا به کشور وارد کنیم، وجود ندارد.

البته داروهای امریکایی در بازار جهانی از جمله داروهای برتر نیستند و بسیاری از کشورهای دنیا داروهای مطابق با استانداردهای جهانی تعریف شده برای تولیدات دارویی دارند چنانکه هم‌اکنون بسیاری کشورها حتی در آسیا در زمینه تولید دارو توانایی رقابت با امریکا را دارند، بنابراین ما در تامین داروی مورد نیاز کشور مشکلی نداریم.» قربانی با مردود دانستن نگرانی از بابت ممنوعیت فروش دارو به وارد‌کنندگان ایرانی، به مشکل اصلی در حوزه داروهای وارداتی اشاره کرد و گفت: «مشکل کنونی سیستم تولید و پخش دارو در کشور عدم تامین نقدینگی است.

همچنین دولت باید نرخ ارز را ثابت نگه دارد و با وجود اینکه قرار بود برای واردات، ارز با نرخ ٤ هزار و ٢٠٠ تومان اختصاص داده شود اما برای واردات کالاهای استراتژیک همچون دارو، دولت را موظف کردیم یارانه‌ای به این بخش تخصیص دهد که برای سیستم دارو، ارز ٣ هزار و ٨٠٠ تومانی اختصاص پیدا کند.» کمبود دارو ناشی از تاثیرات تحریم‌های اقتصادی و دشوار شدن مسیر تامین ارز و واردات، نگرانی جامعه عمومی است اما سوی مثبت بازگشت تحریم‌های اقتصادی خبری است که روز گذشته در صفحه اصلی سایت سازمان غذا و دارو قرار گرفت. مهر گزارش داد که روز گذشته، مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، طی نامه‌ای به مدیران عامل شرکت‌های داروسازی از آنها به منظور مشارکت در سرمایه‌گذاری برای تولید واکسن آنفلوانزا دعوت کرده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان