نادر قلمبر یک متخصص علوم روانشناسی است که وضعیت فعلی آسیبهای اجتماعی را نگران کننده میخواند: این وضع شوخی بردار نیست، زمانی سن شیوع سیگار در نوجوانان بین 16 تا 17 سالگی بود و الان به 10 سالگی رسیده و این آسیبی است که نوجوانان و جامعه ما را تهدید میکند.
این روان شناس با تاکید بر ضرورت برنامهریزی عاجل مسئولان برای حل آسیبهای اجتماعی، افزایش سطح توقع نوجوانان در سالهای اخیر، فقر و فاصله طبقاتی را از عوامل زمینهساز رشد آسیبهای اجتماعی میداند و میگوید: متأسفانه برخی آمارهای موجود از وجود جمعیت 11 میلیون نفری زیر خط فقر در کشور حکایت دارند که ما تنها توانایی تامین نیازهای اولیه آنها در سطح «بخور و نمیر» را داریم.
وی با بیان اینکه باید پذیرفت آسیبهای اجتماعی در کشور زیاد شده است میافزاید: موضوع آسیبهای اجتماعی در کشور به اندازهای جدی شده است که در صورت بی توجهی به آن ممکن است به بحران بینجامد؛ این در حالی است که امروز با مواردی از این آسیبها از جمله گرایش جوانها به مواد مخدر، گرایش به الکل، ازدیاد ارتباطات زنان متاهل با پسران جوان و مردان متاهل با دختران، بیکاری، فقر، عدم احساس امنیت و عدم خوشبینی جوانها به آینده و مواردی از این دست روبرو هستیم.
قلمبر با اشاره به لزوم کاهش فاصله اغنیا و فقرا در جامعه، میگوید: در شرابط فعلی طبقه وسیعی از جامعه از دسترسی به امکانات، محروم هستند و امروز از یک سو به واسطه افزایش سطح توقع نوجوانان و از سوی دیگر به دلیل بیشتر شدن فاصله طبقاتی در جامعه، با قشری از نوجوانها و جوانها روبرو هستیم که برای فرار از شرایط موجود، دست به مصرف مواد مخدر میزنند تا از دنیای واقعی دور شوند و متاسفانه این مواد را به راحتی در فاصله کمتر از پنج دقیقه میتوانند به دست بیاورند.
امروزه مصرف دخانیات و مواد مخدر به یکی از مهمترین مشکلات جامعه امروز ما تبدیل شده است، با وجود هشدارهای مختلف پزشکی-بهداشتی و برخوردهای قانونی، هر روز تعدادی از جوانان زندگی خود را درگیر مصرف این مواد میکنند.
در عین حال هنوز اراده محکمی برای ریشه کن کردن مواد دخانی در کشور شکل نگرفته و آن گونه که علیرضا محسنی تبریزی، استاد دانشگاه و جامعه شناس تاکید می کند: متاسفانه در کشور ما نبود اراده جدی برای اجرای قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات موجب بروز مشکلات عدیدهای در استفاده از دخانیات در میان نسل جوان کشور شده است؛ به گونهای که وقتی یک نوجوان 13ساله اراده میکند که با پول اندک خود از نزدیکترین و کوتاهترین مسافت سیگار تهیه کند؛ شرایط برای وی فراهم است.
در حالی که این موضوع در برخی ایالتهای آمریکا که بیشترین تولید سیگار را در کشورشان دارند؛ امکانپذیر نیست و جوانان زیر 21 سال تنها با داشتن کارتهای ویژه با هزینهای سنگین میتوانند چنین امکانی را برای خود فراهم کنند.
به گفته این کارشناس اگر شرایط به همین شکل ادامه یابد در آینده نزدیک ایران با سونامی سرطان و آسیبهای مرتبط با مصرف دخانیات نظیر مواد مخدر و... مواجه می شود و برای جلوگیری از این اتفاق همه باید دست به دست هم بدهند. همه یعنی دولتیها و غیر دولتیها و مردم و مسوولان و من و تو و .... !
برای خواندن بخش اول -کاهش سن مصرف سیگار به 10 سال- اینجا کلیک کنید.