ماهان شبکه ایرانیان

افشاگری ترکی الفیصل درباره جنگ ایران و عراق

باشگاه خبرنگاران جوان: به نقل از پایگاه خبری القبس کویت، ترکی الفیصل، رئیس اسبق دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی درباره شرایط در زمان ابتدای جنگ ایران و عراق گفت: زمانی که انقلاب ایران رخ داد، صدام توافقنامه الجزایر را که با شاه مخلوع امضا شده بود، لغو کرد و تهاجم به ایران آغاز شد و نیرو‌های عراقی به داخل مرز‌های ایران اعزام شدند. صدام ادعا می‌کرد ایرانی‌ها به پاسگاه‌های مرزی حمله کرده بودند و توافقنامه الجزایر را نقض کردند.

ترکی الفیصل در پاسخ به این سوال که چه کسی جنگ ایران و عراق را آغاز کرد؟ افزود: بدون شک صدام؛ صدام می‌خواست از این درگیری‌های مرزی با ایران استفاده کند. زیرا نظر او اینطور بود که اوضاع ایران با توجه به تحولات داخلی این کشور و جنگ داخلی، مناسب است تا او به اهدافش برسد. او این موضوع را اعلام کرد و پنهان نمی‌کرد که شامل آزادسازی خوزستان و مرکز آن خرمشهر بود. صدام در آن زمان این مسائل را مطرح کرد.

مجری برنامه القبس گفت: ویلیام سیمسون، روزنامه نگار خارجی به نقل از شاهزاده بندر بن سلطان، این حرف را منتشر کرده است که پیش از وقوع جنگ ایران و عراق، ملک فهد با صدام رایزنی کرد و صدام به او اطلاع داد که قصد دارد به ایرانی‌ها درس عبرت بدهد. ملک فهد به او گفت که از جنگیدن دوری کن! اما صدام بر این حرف اصرار داشت که به پیشروی ادامه خواهد داد تا به تهران برسد. ملک فهد او را قسم داد که مسئله را از درگیری‌های مرزی فراتر نبرد و وارد خاک ایران نشود، زیرا با کشوری وارد جنگ خواهد شد که 60 میلیون جمعیت دارد و با توجه به ثروت‌های زیادی که از آن برخوردار است می‌تواند جنگ فرسایشی طولانی را تحمل کند و این اقدام به نفع تو و به نفع ما نخواهد بود. صدام سه سال بعد به ملک فهد پیام داد که ‌ای کاش به توصیه تو گوش می‌کردم، زیرا خواهان توقف درگیری هستم.

ترکی الفیصل در این باره گفت: این مطلب درست است. همه این حرف‌ها درست است. من در این دیدار نبودم، اما آنطور که از مسئولان شنیدم. این مطالب درست است. این موضوع بر رفتار ملک فهد با صدام تاثیر داشت.

وی در پاسخ به سوالی درباره تعامل عربستان با پرونده جنگ عراق و ایران، خاطر نشان کرد: یکی از کار‌های عربستان در آن زمان، احداث خط لوله نفت بود تا به عراق امکان صادرات نفتش را از خاک عربستان بدهد. این اقدام بر اساس توافق عربستان و عراق صورت گرفت. ما گزارش‌های اطلاعاتی خود درباره اوضاع ایران را در اختیار عراقی‌ها قرار می‌دادیم و تبادل گزارش‌های اطلاعاتی با یکدیگر داشتیم.

ترکی الفیصل همچنین درباره سفر سال 1978 خود به ایران و دیدارش با شاه، افزود: با آنکه کاخ نیاوران بسیار باشکوه بود و تابلو‌های زیبایی در آن قرار داشت، اما تاریک بود و سوخت برای مولد‌های برق آن وجود نداشت، بنابراین همه آن شکوه، فایده‌ای نداشت. آن شرایط، نتیجه اعتصاب کارگران شرکت نفت و دیگر بخش‌ها ایجاد شده بود که شاهنشاه هم دیگر نمی‌توانست برای کاخ خودش برق تامین کند. فقط یک مولد برق بود که برق دفتر او را تامین می‌کرد.

الفیصل در پاسخ به این سوال که آیا عربستان به سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا در بحران گروگان ها، کمک کرد؟ خاطر نشان کرد: ما فقط اطلاعاتی را که از بعضی منابع دریافت می‌کردیم، در اختیار آمریکایی‌ها قرار می‌دادیم. در آن زمان، بی اعتمادی به منابع اطلاعاتی از ایران وجود داشت و نمی‌شد آنچه را که از این منابع می‌رسید، بپذیریم. در آن زمان، جنگ داخلی در ایران وجود داشت و جریان‌های مختلفی بودند که با یکدیگر دشمنی می‌کردند. آمریکایی‌ها از الجزایر خواستند نقش میانجی را ایفا کند، زیرا (امام) خمینی پذیرفت که الجزایر نقش میانجی داشته باشد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان