کیست های تخمدان در بیشتر موارد یا پاره می شوند و یا جذب می گردند. در بعضی مواقع نیز درد و نفخ از علائم کیست تخمدان می شوند و گاهی نیز کیست های تخمدان رشد می کنند و بزرگتر می شوند.
علائم کیست تخمدان چیست؟
گرچه در بیشتر موارد کیست تخمدان علامتی از خود بروز نمی دهد اما در صورتی که پاره یا بزرگتر شود و یا جریان خون ورودی به تخمدان را مسدود کند، علائم کیست تخمدان به شرح ذیل می باشد:
- خستگی شدید
- تکرر ادرار
- اختلال در چرخه پریودی و نظم و شدت آن
- مشکل در هضم راحت غذا
- عدم سهولت در دفع مزاج
- درد و نفخ و احساس پر بودن
کیست تخمدان چه موقع خطرناک است؟
اکثریت کیست های تخمدان بدون ایجاد هیچ گونه مشکلی از بین می روند و خطری هم ایجاد نمی کنند اما کیستهای بدخیم و خطرناک متشکل از بافت جامد هستند و حالت کیسههای کوچک پر مایع را ندارند. شکل آنها در سونوگرافی کمک زیادی به تشخیص نوع کیست میکند. تا قبل از سی سالگی احتمال ابتلا به کیست بدخیم کمتر است. با این حال معمولا بیشتر کیست هایی هم که بعد از چهل سالگی دیده میشوند، خوشخیم و بی خطر می باشند اما چنانچه کیست بدخیمی در تخمدان ایجاد شود، به احتمال زیاد بعد از سن چهل سالگی اتفاق می افتد.
راه های درمان کیست تخمدان را بشناسید:
بعضی مواقع پارگی کیست یا مواردی مشابه سبب درد و ناراحتی در شخص میشود. در این هنگام معاینه اطراف شکم و لگن وجود کیست تخمدان را تایید میکند. در بیشتر موقع ها شخص بیمار از وجود کیست در تخمدان خود بی خبر است و تقریبا تمام زنان مواردی از کیست تخمدان بیخطر را در طول زندگی تجربه می کنند. درمان کیست تخمدان وابستگی شدیدی به علت ایجاد و تشکیل آن ها دارد. سن، اندازه کیست و ظاهر آن در درمان این بیماری بسیار تاثیر گذار است. اگر وجود کیست در تخمدان با درد همراه نباشد، نیازی به جراحی و پیگیری تخصصی در این زمینه نمی باشد.
لازم به ذکر است که هیچ درمان خانگی برای درمان کیست تخمدان وجود ندارد و تنها با مصرف داروهای غیراستروییدی ضد التهاب در این زمینه مفید و موثر است. تمام توده های کیستی را میتوان با جراحی یا لاپاروسکوپی برطرف نمود و در بعضی مواقع نیز از لاپاروتمی یا همان جراحی باز شکمی کمک می گیرند. بعد از خارج کردن توده از بدن با انجام آزمایش ها، بدخیم یا خوشخیم بودن آنها را تعیین می کنند. جهت درمان کیست تخمدان باید به متخصص زنان مراجعه نمود. خوب است بدانید که هیچ راهی برای پیشگیری از تشکیل کیست تخمدان وجود ندارد و هنوز اقداماتی پیشگیرانه برای عدم تشکیل این توده ها شناسایی و معرفی نشده است.
اگر هر یک از علایم کیست تخمدان را در خود مشاهده کردید، هرچند هر تاخیر و بی نظمی در سیکل پریودی و هر گونه دردی در اطراف لگن و شکم نشانه کیست نیست اما بری اطمینان به پزشک مراجعه نمایید.