خبرگزاری فارس: «عمران احمد خان نیازی» در 25 نوامبر 1952 در یک خانواده ثروتمند در شهر لاهور پاکستان به دنیا آمد. پدرش «اکرام الله خان نیازی» و مادرش شوکت خانم نام داشت. خان از اعضای یک قبیله معروف پشتون به نام نیازی است.
با اینکه عمرانخان در لاهور به دنیا آمد، اما مادرش در شهرستان میانوالی سکونت داشت و دوران طفولیت را در این شهر به سر برد.
در صفحه رسمی حزب تحریک انصاف پاکستان در مورد طفولیت عمران خان نوشته شده که او یک کودک آرام و محجوب بود و با چهار خواهر خود بزرگ شده است.
عمران خان مکاتب ابتدایی و متوسطه را در لاهور و تحصیلات عالی خود در رشته علوم سیاسی را در دانشگاه آکسفور انگلیس به پایان رساند. خان همزمان با تحصیل در دانشگاه آکسفورد در سال 1974 کاپیتان تیم همان دانشگاه شد. عمرانخان به خاطر استعداد خود در بازی کریکت به عنوان یک ورزشکار ستاره در غرب معروف شد.
خان از سن 19 سالگی بازی کریکت را به صورت حرفهای آغاز کرده بود توانست در سال 1992 تیم ملی کریکت پاکستان را به مقام قهرمانی جهان برساند. عمرانخان بهترین بازیکن کریکت در تاریخ کشورش شناخته میشود به همین دلیل میلیونها نفر به عنوان یک ورزشکار طرفدار وی هستند.
عمرانخان در 25 آوریل 1996 با تأسیس جنبش تحریک انصاف وارد عرصه رقابت سیاسی در پاکستان شد که البته در ابتدا چندان موفق نبود. به مرور زمان محبوبیت عمرانخان در بین نسل جوان به ویژه طرفداران وی در بازی کریکت سبب شد حزب تحریک انصاف به عنوان یک حزب سیاسی موفق در پاکستان مطرح شود.
در سال 1997 عمرانخان با تأسیس بیمارستان برای بیماران سرطانی در شهر لاهور فعالیت اجتماعی خود را در پاکستان آغاز کرد. وی این بیمارستان را به نام مادرش شوکت خانم نامگذاری کرد. بیمارستان شوکت خانم بزرگترین بیمارستان برای بیماران سرطانی در آسیا است.
خان اعلام کرد که مردم بنیانگذار بیمارستان شوکت خانم هستند.
در 3 نوامبر سال 2007 پرویز مشرف حاکم نظامی وقت پاکستان دستور بازداشت خانگی عمرانخان را صادر کرد، اما وی موفق به فرار شد.
گفته میشود عمرانخان از پرویز مشرف تقاضا کرد که وی را نخست وزیر کند، اما چون مشرف با این درخواست مخالفت کرد خان تبدیل به مخالفان سرسخت مشرف شد. وی مبارزات سیاسی خود را از شهر کراچی آغاز کرد و اقدامات حزب متحده قومی و پرویز مشرف را زیر سوأل برد.
در سال 2013 فیلم کاپیتان در پاکستان ساخته و پخش شد که بر مبنای زندگی عمرانخان از سال 1992 تا 2013 بود. حزب تحریک انصاف و خود عمرانخان اعلام کردند که هیچ نقشی در تولید این فیلم نداشتند، اما این فیلم تأثیر زیادی بین مردم پاکستان داشت.
در حال حاضر نیز فیلم دیگری درباره شخصیت عمرانخان تولید شده است که هنوز در حال تکمیل است.
مخالفان عمرانخان به علت متحد شدن وی با گروههای افراطی و تندرو از وی به عنوان طالبانخان یاد میکنند.
کارشناسان بر این باورند که علت نزدیکی خان به گروههای مذهبی روابط پنهان وی با ارتش پاکستان است وگرنه خان تفکر افراطی ندارد. از سوی دیگر طرفدارانش وی را به عنوان یک سیاستمدار اصلاح طلب و روشنفکر ستایش میکنند.
حامیان عمرانخان معتقدند وی علیه فساد مالی و اداری مبارزه میکند و به دنبال رفاه اجتماعی مردم است.