به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایسنا، بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی از متوسط قیمت خردهفروشی مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به 26 مرداد ماه، قیمت میوه نسبت به هفته مشابه در سال گذشته 67.8 درصد افزایش داشته است و مجتبی شادلو، عضو هیات مدیره اتحادیه باغداران، سرمازدگی محصولات در فروردین و افزایش هزینههای تولید را مهمترین عوامل افزایش قیمت میوهها می داند و میگوید باغداران در قیمتگذاری نقشی ندارند.
وی درباره سرمازدگی محصولات در فروردین اظهار کرد: سرمازدگی که در اوایل فروردین ماه اتفاق افتاد بیشتر از یک هفته استمرار داشت و تقریبا 22 استان ما را درگیر کرد؛ این درحالی بود که ما زمستان گرم و خشکی را پشت سر گذاشتیم و در نتیجه گلدهی میوهها تقریبا یک ماه زودتر اتفاق افتاد.
عضو هیات مدیره اتحادیه باغداران با بیان اینکه هنوز غرامتی حتی به باغدارانی که بیمه دارند پرداخت نشده است، گفت: میوههای استانهایی که در نواحی سردسیری دچار سرمازدگی شدند دقیقا در ماه مرداد به بازار میآید؛ اما در ماههای قبل میوههای استانهای گرمسیری یا معتدل خزری که کاهش تولید و در نتیجه افزایش قیمت شدید نداشتند، در بازار وجود داشتند.
شادلو همچنین با تاکید بر اینکه مقایسه قیمتهای امسال با سال گذشته درست نیست گفت: سال گذشته به دلیل افزایش تولید و نبود بازار متناسب با آن، قیمت میوهها به 10 سال پیش برگشته بود که باعث شد تولید کننده متضرر شود و حتی نتواند هزینههای تولیدش را بازگرداند؛ این در حالی بود که سال گذشته تولید کمی و کیفی بسیار خوبی داشتیم.
افزایش هزینههای تولید
وی با تاکید بر تاثیر افزایش نرخ ارز بر قیمت نهادههای تولید و ماشین آلات گفت: با اینکه این محصولات در لیست کالاهای اساسی وجود دارند و به آنها ارز دولتی اختصاص مییابد اما ملاک قیمتگذاریها همان قیمت ارز در بازار آزاد است.
عضو هیات مدیره اتحادیه باغداران افزود: قاعده این است که به نهادههای تولید ارز دولتی تعلق بگیرد، اما چیزی که در بازار به ما تحمیل میشود خلاف این است. به گفته شادلو، اکنون باغداران در تامین بعضی از نهادههای تولید با کمبود مواجه هستند و قیمت عموم نهادهها اعم از سموم و نهادههایی که برای تغذیه گیاهان استفاده میشود نسبت به سال گذشته بیش از 50 درصد افزایش داشته است.
وی در پاسخ به سوالی درباره علت این افزایش قیمت با وجود تخصیص ارز دولتی اظهار بیاطلاعی کرد و گفت اطلاعات دقیقی از قیمت نهادههای تولید در گمرک و اینکه در ادامه چه مسیری طی کرده تا به دست مصرفکننده برسد ندارد.
عضو هیات مدیره اتحادیه باغداران همچنین با اشاره به اعتراضهای اخیر کامیونداران و افزایش کرایههای حملونقل گفت: چندین بار مجبور شدیم کرایه دو برابر بدهیم تا ماشینی حاضر بشود بارها را جابجا کند. میوه و تره بار چیزی نیست که بتواند معطل ماشینداران و کامیون داران بماند و باید سریع به بازار مصرف برسد.
پاییز به بعد مشکلی در تامین میوه نداریم
شادلو همچنین با بیان اینکه برای تامین میوههای پاییزی در وضعیت خوبی قرار داریم گفت: در تولید عمده میوههای فصل پاییز یعنی سیب، پرتقال، کیوی، نارنگی و انار مشکل خاصی نداریم.
وی افزود: سیب درختی هم دچار سرمازدگی شده است؛ اما تولید سیب درختی در کشور به حدود 2 برابر نیاز داخلی رسیده است. میانگین تولید سیب درختی در کشور حدود 3/5 میلیون تن است؛ در حالیکه مصرف داخلی این محصول حدود 1/5 میلیون تن است و بیش از 2 میلیون تن تولید اضافه داریم.
عضو هیات مدیره اتحادیه باغداران با اشاره به میانگین نرخ تورم 15 درصدی در 10 سال گذشته گفت: با توجه به این نرخ، قیمت کنونی میوه نامتعارف نیست. اما مردم همیشه از بخش کشاورزی انتظار دارند که همه چیز فراوان و با قیمت مناسب در دسترسشان قرار بگیرد.
شادلو همچنین با تاکید بر اینکه ملاک تعیین قیمتها بازار است گفت: ما هیچ نقشی در قیمتگذاریها نداریم.