به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از خبرگزاری صداوسیما، قرار شد در جلسه بعدی به بخش دیگری از اتهامات متهم رسیدگی شود. قاضی صلواتی گفت: زمان برگزاری جلسه بعدی به زودی اعلام شود.
از کلاهبرداری نفتی تا مشارکت در کلاهبرداری از بیمه
نخستین جلسه دادگاه حمید باقری درمنی یکی از مفسدان اقتصادی با اتهام افساد فی الارض در شعبه 15 دادگاه انقلاب و به ریاست قاضی صلواتی از ساعت 10:30 امروز آغاز شد.
جلسه رسیدگی به اتهامات حمید باقری درمنی متهم فساد اقتصادی امروز به ریاست قاضی صلواتی و به صورت علنی برگزار شد.
قاضی صلواتی در ابتدای جلسه گفت: شروع جلسه محاکمه متهمین این پرونده در شعبه 15 دادگاه انقلاب را با حضور مستشاران دادگاه، وکلای متهمان و نمایندگان و وکلای شرکتهای شاکی و نمایندگان دادستان به صورت علنی اعلام میدارم.
رئیس دادگاه گفت: در انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده و محاکمات علنی که متضمن بیان مشخصات شکات باشد رعایت نظم عمومی ضرورت دارد.
وی تصریح کرد: در 4 جلسه قبل کیفرخواست 325 صفحهای دادسرا توسط نماینده دادستان قرائت شد و حدود 4 سال به طول انجامید که پرونده 155 جلد و 33 نفر متهم دارد که 5 نفر از متهمان فراری هستند.
قاضی صلواتی در بیان اتهامات متهم ردیف اول پرونده آقای حمید باقری درمنی گفت: اتهام وی شامل افساد فی الارض از طریق کلاهبرداری با ایجاد شبکه چند نفری با وصف سردستگی از شرکت نفت جی به میزان 322 میلیون و 343 هزار و 336 کیلوگرم قیر، مشارکت در شروع کلاهبرداری از شرکت بیمه ایران با وصف سردستگی، مشارکت در کلاهبرداری با ایجاد شبکه چند نفری از بانک ملی ایران با وصف سردستگی به مبلغ 41 میلیارد و 500 میلیون تومان است.
وی ادامه داد: همچنین مشارکت در شروع کلاهبرداری با وصف گردشگری به مبلغ 9 میلیارد تومان، مشارکت در شروع کلاهبرداری از بانک گردشگری، مشارکت در شروع کلاهبرداری از شرکت صرافی اقتصاد نوین با مبلغ 70 میلیارد و 402 میلیون و 800 هزار تومان، مشارکت در شروع به کلاهبرداری از شرکت سامان مجد به مبلغ 57 میلیارد و 271 میلیون و 400 هزار تومان، توهین به کارمند دولت و پرداخت رشوه از جمله اتهامات این فرد است.
رئیس دادگاه بیان کرد: در اجرای ماده 354 قانون آیین دادرسی کیفری اعلام میدارم اخلال در نظم دادگاه از طرف متهمان یا سایر اشخاص موجب غیرعلنی شدن محاکمه نمیشود و بلکه باید با نظم ادامه داشته باشد.
رئیس دادگاه میتواند کسانی را که باعث اخلال در نظم میشوند از جلسه دادگاه خارج کند.وی بیان کرد: با توجه به اینکه در 4 جلسه گذشته کیفرخواست قرائت شده از وکلا میخواهم در جایگاه حاضر شوند.
ابتدا وکیل مدافع شرکت نفت جی در جایگاه حاضر شد.
ارائه شمش طلا و ماشین لوکس به مدیران به عنوان رشوه
وکیل مدافع شرکت نفت جی هم در ادامه دادگاه مفسد اقتصادی گفت: حمید باقریدرمنی با مشارکت و همکاری سیدمحمود جزایری، مجید باقری درمنی، علیرضا مسلمی در شرکت نفت جی نفوذ و با روشهای متقلبانه برای تحصیل اموال بیتالمال از صندوق بازنشستگی صنعت نفت اقدام کرده است.
در ادامه جلسه رسیدگی به پرونده حمید باقری درمنی، وکیل مدافع شرکت نفت جی ، خطاب به قاضی صلواتی گفت : پیرو شکایت موکل خویش معروض میدارم 100درصد سهام شرکت پالایش نفت جی به صندوق بازنشستگان صنعت نفت تعلق دارد و این صندوق در حوزه ارائه خدمات به بازنشستگان صنعت نفت فعالیت میکند و در واقع صندوق بازنشستگی وزارت نفت بر اساس اساسنامه شرکت ملی نفت تشکیل شده است.
وی افزود: هیأت امنا و ریاست صندوق بازنشستگی از جانب وزیر نفت منصوب میشوند بنابر این اموال شرکت نفت جی متعلق به بیتالمال بوده و بخش عمومی محسوب میشود. حقوق بازنشستگان صنعت نفت و تسهیلات ضروری آنها از این صندوق پرداخت میشود.
وکیل مدافع شرکت جی اضافه کرد: همانگونه که در کیفرخواست تبیین شده است متهم حمید باقریدرمنی با مشارکت و همکاری سیدمحمود جزایری، مجید باقری درمنی، علیرضا مسلمی اقدام به نفوذ در شرکت نفت جی با استفاده از روشهای متقلبانه جهت تحصیل اموال بیتالمال از صندوق بازنشستگی صنعت نفت کرده است و جرایم وی به صورت بارزی سازمانیافته بوده و هدایت تمامی آنها با حمید باقریدرمنی متهم ردیف اول این پرونده بوده است.
وی گفت : وی با استفاده از شرکتهای که تحت فرمانش بودهاند با جعل اسناد، استفاده از اسناد مجعول، حضور چکهای بلامحل و حسابهای مسدود و با استفاده از اموال ملکی کمارزش مبادرت به تحصیل صدها هزار تن قیر از شرکت کردهاند و مدیران آن شرکتها نیز به سازماندهی و اداره امور مجرمانه توسط متهم اقرار دارند.
وی ادامه د اد:اکثر متهمان در تحقیقات صورت گرفته به این موارد اعتراض کردند اما بخشی از اقداماتی که از سوی حمید باقری درمنی به عنوان سردسته این جرایم صورت گرفته است، به شرحی است که در ادامه میآید.
وکیل مدافع شرکت جی گفت: متهم اصلی پرونده با مشارکت علیرضا مسلمی و با بکارگیری مدیران شرکتهای ششگانه که زیرمجموعه وی بودهاند با تودیع چکهای بلامحل اقدام به تحصیل قیر از شرکت موکل کردند که حسب تأیید کارشناس رسمی 128 هزار تن قیر بوده است.
وی خاطرنشان کرد:مدیران وقت شرکت نفت جی نیز با نامبردگان و متهمان همکاری کردند و مضاف بر این اقدامات صورت گرفته در چندین مرحله انجام شده و علیرغم پیگیری هیچگونه وجوهی به شرکت از سوی متهم پرداخت نشده است و باز هم با وجود عدم دریافت وجه رسیدهای سوری صادر شده و حواله پرداخت قیر صورت گرفته است.
وی گفت : قیرهای تحصیلشده موضوع بیمهنامه از شرکت بیمه ایران در قراردادی تحت عنوان مسئولیت قراردادی با این شرکت بسته شده بود و عملکرد نامبردگان اینگونه بود که 16 میلیون کیلوگرم قیر از شرکت نفت جی به شرکت فجرگستر تحویل شود و در قبال آن یک بیمهنامه مسئولیت قراردادی بیمه ایران صادر شود. در حالی که باید فروش قیر یا به صورت نقدی و یا با ضمانتنامه معتبر صورت میگرفته است اما گواهی عدم پرداخت بعد از زمان وصول چکها صادر شد و شرکت بیمه ایران در برابر ضمانتنامه بیمه اعلام میدارد که امکان پرداخت وجه بیمهنامه به دلیل جعلی بودن اسناد امکانپذیر نیست و شرکت بیمه هم مبلغ 10 میلیارد تومان مطالبه شرکت موکل را پرداخت نکرده است.
وکیل مدافع شرکت جی بیان داشت: متهمان در شرکتی تحت عنوان آریابرج هرم با مدیریت محمدرضا نصیری که از زیرمجموعههای باقری درمنی در سالهای 89 و 90، 109 میلیون کیلوگرم قیر با دو فقره ضمانتنامه بانک ملی شعبه بهار خریداری میکند که این ضمانتنامهها در سررسید تمدید میشوند اما بعد از مراجعه موکل به شعبه صادرکننده مشاهده میشود که ضمانتنامهها جعلی بوده و بانک ملی نیز مطالبه را پرداخت نمیکند و در این میان 37 میلیون کیلوگرم قیر بلاتسویه میشود.
وی ادامه داد: شرکت شکوه آبیبر تحت مدیریت سیروس محمدی طی سالهای 89 و 90 با خرید از شرکت نفت جی 55 میلیون کیلوگرم قیر تحصیل کرده و در برابر آن دو فقره ضمانتنامه ارائه کرده است اما در سررسید ضمانتنامهها مشخص شد که جعلی هستند و بانک هم از پرداخت مبلغ بدهی استنکاف کرده است.
وکیل مدافع شرکت جی ادامه داد : با توجه به نحوه عمل و اقدامات مجرمانه حمید باقری درمنی وی در نامهای که در سال 95 نوشته و به تأیید افسر نگهبان زندان رسیده است خطاب به زینعلی وکیل خود ذکر کرده که در 15 سال گذشته افرادی همچون محمد و عباس فخاریتبار، کیانوش افشین، مجید و فرزاد سعیدبخت، حمید بیابانی و ... اموالی همچون یک ملک در ساقدوش، ظفر، بوسنی و هرزگوین،خیابان نفت، املاکی در ساوه و بوکان، 40 واحد در بابلسر، اموالی در نسیمشهر و دماوند، کارخانهای در زنجان، ملکی در کن، اندیشه، توپخانه، اموالی در سرخرود مازندران، ساری و یک ملک 48 میلیاردی در شهرکغرب به صورت سوری معامله کرده است و با توجه به اطمینانی که به این افراد داشته است این اموال را به نام آنها منتقل کرده است که این انتقال سوری نشاندهنده قصد متهم برای فرار از پرداخت دیون خود بوده است.
وی گفت : حسب اظهارات تعدادی زیادی از متهمان خرید و فروشها در دفتر شخص باقری درمنی در خیابان شهید بهایی صورت گرفته و دستور پرداخت با تصمیم شخص وی بوده است.
وکیل مدافع شرکت جی با اشاره به پرداخت رشوه و پورسانت به برخی مدیران وقت شرکت نفت جی گفت: باقری درمنی تعدادی خودروی لوکس و شمش طلا و وجوهی برای خرید ویلا و شرکت در ترکیه به مدیران وقت شرکت موکل تحویل داده است.
وی افزود : بنابر این با توجه به کیفرخواست صادرشده برای سردستگی در کلاهبرداری از شرکت نفت جی، بانک گردشگری و بانک ملی این جرایم به عنوان افساد فیالارض تبیین شده و حمید باقری درمنی به اتهام جعل و استفاده از سند مجعول و سایر اقدامات متقلبانه ضمن اینکه منجر به تحمیل خسارات جبرانناپذیر به شرکت نفت جی شده است سبب گردید تا این شرکت در سال 90 که قطب اصلی صادرات قیر در خاورمیانه بوده است اعلام ورشکستگی کند ضمن اینکه فروش قیرها توسط متهم به 30 درصد زیر قیمت بازار در بعد بینالمللی و داخلی زمینهساز بروز مشکلاتی شده است.
خرید 322 هزار تن قیر بدون پرداخت پول
وکیل مدافع شرکت جی در ادامه گفت: خرید بدون پرداخت وجه 322 هزار تن قیر معادل 322 میلیون تن که در زمان تحصیل به قیمت روز معادل 145 میلیون
دلار بوده ، خسارت جبران ناپذیری به بیتالمال فراهم آورده است.
وکیل مدافع شرکت جی اضافه کرد: باقریدرمنی کارهایی کرده که برخی متهمان در طول تحقیق موفق شدند از کشور فرار کنند و برخی اقدامات مجرمانه همچنان در هالهای از ابهام باقی بماند.
وی با اشاره به انجام اقدامات مجرمانه با سردستگی باقریدرمنی گفت: محمدرضا نصیری که از کشور متواری شده است در دهها فقره جعل سند با متهم مشارکت داشته و جهانگیر محمدی و فردی به نام جزایریپارسا نیز در صدور ضمانتنامههای غیرواقعی مشارکت گسترده داشته اند.
وکیل مدافع شرکت جی ادامه داد : خرید بدون پرداخت وجه 322 هزار تن قیر معادل 322 میلیون تن که در زمان تحصیل به قیمت روز معادل 145 میلیون دلار بوده است خسارت جبرانناپذیری به بیتالمال فراهم آورده است.
وی افزود : با توجه به این مطالب ؛ حمید باقریدرمنی به عنوان سردسته و برای سایر شرکا و معاونان جرم و رد مال موضوع
جرم از مقام قضایی استدعا دارم حقوق از دست رفته موکلم را استیفا کند.
وی در جمعبندی مطالب بیان شده گفت : نحوه عملکرد حمید باقریدرمنی به این صورت بوده است که در ارتباطی که در سالهای 89 و 90 داشته است با همکاری محمدرضا نصیری که مهره اصلی مجموعه بوده و بازنشسته اداره آگاهی بوده است و مسئولیتی در قسمت جعلی اداره آگاهی داشته شرکت آریو برجهرم را مدیریت میکند و بعد از جعل ضمانتنامههایی با مراجعه به شرکت نفت جی اقدام به خرید 37 میلیون تن قیر میکند که در قبال آن دو فقره ضمانتنامه بانکی جعلی ارائه میکند.
وکیل مدافع شرکت جی گفت : سیروس و جهانگیر محمدی در بانک ملی با متهم همکاری داشتند و برای 22 تن قیر دیگر نیز ضمانتنامه جعلی صادر میکنند. بعد ازاین اقدامات شرکت فجرگستر که حمید باقریدرمنی از سهامداران عمده آن و مجید باقری درمنی مدیرعامل آن بوده است به شرکت نفت جی مراجعه میکنند در حالی که شرکت فجرگستر برای تولید قطعات
خودرو در گرمسار تشکیل شده بود. در این بخش نیز مجید باقریدرمنی به عنوان مدیرعامل شرکت 10 میلیارد تومان قیر صادراتی را تهیه میکند و سه فقره
چک و بیمهنامه مسئولیت بیمه ایران را ارائه میدهد. بار دیگر شرکت فجرگستر با حضور فردی به نام جزایری ورود و برای خرید قیر اقدام میکند و با وکالت از این شرکت با شرکت نفت جی برای خرید دوباره قیر مذاکراتی میکند. بنابر ارتباط جزایری با فیروزبخت و ناصر و هوشنگ مصلحتزای و مرتضی فقیهایمانی جزایری اقدام به خرید قیر به صورت اعتباری میکند و بدون هیچ وجهی حدود 67 میلیون کیلوگرم قیر تحویل میگیرد. با این قید که مجید باقریدرمنی به جزایری به صورت مکتوب اعلام میکند این قیرها باید به 30 درصد قیمت بازار به فروش برسد و پولش به شرکت برود.
وی 67 هزار تن را میفروشد و بخشی از پول را به مجموع پرداخت کرده و بخشی از
پول را در قالب پورسانت به مدیرانوقت شرکت جی تحویل میدهد.
خریدهای مکرر ادامه پیدا میکند و این بار مسلمی وارد میشود و بعد از مذاکره با شرکت نفت جی سه شرکت سوری ایجاد میکند که برخی از آنها حتی آدرس هم ندارند و از طریق این سه شرکت اقدام به خرید قیر میکند و در مجموع این بار 128 میلیون کیلوگرم تحویل علیرضا مسلمی میشود.
وکیل مدافع شرکت جی بیان کرد : این 128 هزار تنی که دریافت شد برای آقایان قانعکننده نبود و با همین پولها پالایشگاهی در بوشهر به نام
پرنده آبی خریداری میکنند که مبلغ آن 42 میلیارد تومان ذکر شده که ممکن است به دلیل عنوان شفاهی دقیق نباشد.
وی اضافه کرد: بعد از خرید این 128 میلیون کیلوگرم حمید باقریدرمنی این بار در قالب دیگری وارد مذاکره با شرکت نفت جی میشود و این بار 165 هزار تن قیر مطالبه میکند و توافقنامهای مینویسند و 100 میلیارد بر روی این میزان قیر قیمت میگذارند تا با چک 4 ساله آن را خریداری کنند.
نگاهی به پرونده حمید باقری درمنی
حمید باقری درمنی یکی از مفسدان اقتصادی است که نام وی برای اولین بار سال 86 در رسانه ها مطرح شد.
ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در ان زمان در اطلاعیهای از دستگیری مفسد اقتصادی دانهدرشتی به نام "ح.ب.د" یا همان حمید باقری درمنی خبر داد و از این مجرم به عنوان بدهکار بانکی با 2 هزار میلیارد تومان بدهی یاد کرد که البته این فرد یک روز پس از دستگیری با اخذ تعهد اخلاقی آزاد شد.
8 خرداد سال 86 در اطلاعیه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز این چنین آمده بود: "ح.ب.د" پس از صدور حکم ضبط کالا و جریمه حدود 13 میلیارد ریال، تلاش وسیعی را آغاز کرده است تا با جابجایی برچسبها و کارتنهای کالاها از ضبط کالاهای قاچاق خود جلوگیری کند.
رسیدگی به جرایم این مجرم از همان زمان آغاز شد و پس از چند بار دستگیری و آزادی سرانجام از سوی دادگاه محکوم شد و دوران محکومیت خود را نصفه و نیمه به پایان رساند تا اینکه بار دیگر در سال های 95 و 96 نام وی بر سر زبان ها افتاد.
پرونده این فساد اقتصادی شامل 155 جلد است و 33متهم دارد و به حمید باقری درمنی در مورد افساد فی الارض تفهیم اتهام شده است.
این پرونده 10 شاکی دارد که مهمترین شاکی آن شرکت نفت جی است.