سید حسن حسینی شاهرودی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی شاهرود و میامی در صحن علنی مجلس بارأی بالایی تصویب نهایی شد و امیدواریم از فیلتر شورای نگهبان نیز بگذرد تا شاهد ابلاغ آن به دولت برای کلنگزنی باشیم، تأکید کرد: از 68 منطقه اقتصادی پیشنهاد دادهشده به کمیسیون اقتصادی تنها چهار منطقه شرایط کامل را برای احراز مصوبه داشتند که یکی از آنها شاهرود بود و خوشبختانه پس از یک ماه تصویب این طرح در کمیسیون، شاهد رأیگیری نهایی در صحن علنی و تصویب این طرح بودیم.
وی بابیان اینکه منطقه اقتصادی میامی نیز در لحظات آخر در مصوبه کمیسیون اقتصادی گنجانده شد و امروز توانستیم تصویب آن را نیز در صحت علنی بگیریم، افزود: اینیک خبر خوش برای مردم شرق استان سمنان است که بعضاً از توسعه محروم ماندهاند.
قاعدهای که در استان سمنان رعایت نشد
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بابیان اینکه در قانون مناطق ویژه اقتصادی با توجه به ظرفیتهای هر منطقه پیشبینیشده است، تأکید کرد: این مناطق دارای مزیتهایی است که ازجمله آنها میتوان به معافیتهای مالیاتی و گمرکی، تسهیل درروند تولید و همچنین سهولت در واردات مواد اولیه و صادرات کالا نام برد.
حسینی شاهرودی بیان کرد: مناطق آزاد اقتصادی صرفاً به مناطقی اطلاق میشود که میتوانند ظرفیت لازم را برای تولید و اشتغال و تولید صادرات محور ایجاد کند و البته اولویت تصویب آن با مناطق کمتر توسعهیافته و مناطقی که لازم است در آنجا جمعیت بماند تا رونق ایجاد شود که خوشبختانه شاهد تصویب این امر در شرق استان سمنان هستیم.
وی افزود: متأسفانه در استان سمنان قاعده مناطق آزاد اقتصادی برعکس لحاظ شده است یعنی در نقاطی که نیازی نیست جاذبه ایجاد شود و همچنین محرومیتی در آنها دیده نمیشود شاهد ایجاد مناطق ویژه اقتصادی بودیم اما شهرستانهایی مانند شاهرود و میامی که دورترین مناطق استان به مرکز کشور هستند مغفول ماندند که البته مقصر این امر، مسئولان آن زمان در استان، شهرستان و مناطق آزاد بوده است.
فشارهای سیاسی ظرفیت شاهرود را مغفول گذاشت
نماینده شاهرود و میامی در مجلس گفت: پسازاینکه لایحه مناطق ویژه از سوی دولت به مجلس آمد توانستیم با مسئولان جدید مناطق ویژه اقتصادی موضوع این منطقه در شاهرود و میامی را طرح کنیم و بلافاصله مطالعات اولیه آن صورت گرفت حتی مسئولان مناطق ویژه نیز اذعان داشتند که در همان دو دهه پیش هم اولویت ما در ایجاد منطقه اقتصادی در شاهرود بوده اما فشارهای سیاسی باعث شده که این موضوع مغفول بماند.
حسینی شاهرودی بابیان اینکه ایجاد منطقه ویژه اقتصادی آئیننامه و مقرراتی دارد و باید طبق آن، الزاماتی در شهرستان رعایت شود، گفت: ما این زیرساختها و نیازها را رصد کردیم و با حمایت مسئولان شهرستانی و استانی و بهخصوص شورای برنامهریزی استان سمنان توانستیم مصوبات استانی را برای ایجاد زیرساختها و زمین موردنیاز، برق، آب، راه و ... اخذ کنیم.
وی افزود: مجوزهای موردنیاز منطقه اقتصادی شاهرود و میامی نیز صادر شدند تا شاهد تکمیل پرونده این طرح باشیم خوشبختانه طرح توجیهی آن نیز آمادهشده و بخش خصوصی که باید در این عرصه ورود کند نیز کار خود را آغاز کرده است از سوی دیگر طرح ارائهشده از سوی شرکت مجری خوشبختانه به تصویب دبیرخانه مناطق آزاد کشور رسید و توانستیم مصوبه منطقه آزاد اقتصادی شاهرود و میامی را در کمیسیون اقتصادی اخذ کنیم.
کلنگ زنی مناطق ویژه اقتصادی شاهرود و میامی در آینده نزدیک
عضو خانه ملت بابیان اینکه از 68 پیشنهادی که برای مناطق اقتصادی پیشنهاد دادند تنها چهار منطقه توانستند تمام شرایط لازم را بدون قید و شرط احراز کنند، تأکید کرد: یکی از این مناطق شاهرود بود که خوشبختانه بارأی قاطع نمایندگان در صحن علنی مجلس در روز چهارشنبه هفتم شهریورماه 97 به تصویب نهایی رسید و پس از تائید شورای نگهبان به دولت ابلاغ و سپس کلنگ زنی آن انجام میشود که یک خبر خوش برای مردم شرق استان سمنان محسوب میشود.
حسینی شاهرودی بیان کرد: درباره میامی نیز باید گفت خوشبختانه توانستیم در آخرین لحظات با اخذ شرایط لازم مصوبه منطقه آزاد اقتصادی این شهرستان را نیز بگیریم و امروز شاهد تصویب این منطقه نیز هستیم و بهزودی کلنگ زنی این منطقه در میامی به عنوان دورترین شهرستان استان سمنان و شهرستانی که اصلاً توسعهای را به خود ندیده، باشیم.
وی بابیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی زمینهساز اشتغال و توسعه بهخصوص در بخشهایی مانند صنایع تبدیلی است، افزود: طبق قانون با معافیتهایی که برای مناطق ویژه اقتصادی و تجاری وجود دارد و ظرفیتهای بالایی که در شاهرود و میامی است شامل فرودگاه، راهآهن، قرارگیری بر چهارراه شمال شرق کشور، بزرگراه حرم تا حرم و دسترسی با پنج استان مهم همجوار، قطعاً میتوانیم شاهد خیر و برکات برای این منطقه باشیم.
جا برای رانت شخصی وجود نخواهد داشت
نماینده شاهرود و میامی در مجلس بابیان اینکه منطقه آزاد اقتصادی میتواند به امر تولید و بهخصوص تولید صادرات محور کمک شایانی کند، تأکید کرد: با ایجاد مناطق آزاد و کارخانهها بهخصوص در حوزه صنایع تبدیلی میتوانیم شاهد ورود مواد اولیه به شرق استان سمنان باشیم که پس از فرآوری باوجود ظرفیت مرز هوایی صادر شود.
حسینی شاهرودی بابیان اینکه مرز هوایی شاهرود نیز مهمترین ظرفیت صادرات محصولات تولیدی در مناطق آزاد اقتصادی شاهرود و میامی خواهد بود، بیان کرد: بسیاری از صنایع ما که امروز در شاهرود وجود دارد، میتوانند در منطقه ویژه اقتصادی واحدهای دوم یا شعبه دوم خود را ایجاد و تنها به صادرات اختصاص پیدا کند تا هم از معافیتهای مالیاتی آن بهرهمند شود و هم از شرایط تسهیل صادرات استفاده کند که این امر قطعاً فرصت خوبی را برای توسعه اقتصادی شهرستانهای شاهرود و میامی ایجاد میکند.
وی با تأکید بر اینکه تولید، اشتغال و صادرات مثلث توسعه شرق استان سمنان هستند که رهآورد منطقه آزاد اقتصادی محسوب میشوند، ابراز کرد: دو هزار هکتار زمین برای منطقه اقتصادی شاهرود در نظر گرفتهشده که تا 10 هزار هکتار قابلافزایش خواهد بود از سوی دیگر این منابع دولتی هستند و هیچ نفع و رانتی برای شخص خاص و فرد حقیقی ایجاد نمیشود این موضوع همچنین در مجلس نیز مطرح شد و ما در کمیسیون اقتصادی نیز قائل به این بودیم که مناطق آزاد و تجاری و ویژه رصد شوند تا نقشهای که داده میشود و مناطق جغرافیایی خاص آنها رانتی برای افراد حقیقی و حقوقی ایجاد نکند و 100 درصد املاکی که برای این منظور در نظر گرفته میشود دولتی باشد و این امر در شاهرود لحاظ شده و زمینی دولتی در حاشیه فرودگاه این شهر برای احداث منطقه ویژه اقتصادی در نظر گرفتهشده است و برنامه ما در میامی نیز همین گونه خواهد بود.
نقطه طلایی اقتصاد کشور در شاهرود شکل میگیرد
نماینده شاهرود و میامی در پاسخ به این پرسش که همراهی مرز هوایی، راهآهن اینچه برون-شاهرود-بندرعباس و حملونقل جادهای درگذر از پنج استان چه تحولی در شرق استان سمنان ایجاد میکند نیز توضیح داد: خوشبختانه پروژههایی در دست اقدام و همسو و همراه با مناطق اقتصادی است و بهنوعی پکیج کاملی از صنعت و توسعه در شاهرود دیدهشده که در زمره آنها راهآهن، مرز هوایی و حملونقل جادهای را میتوان نام برد از سوی دیگر تمام ظرفیتهای شهرستانهای شاهرود و میامی طبق آمایش سرزمینی بهطور علمی موردبررسی قرارگرفته و توسعه شرق استان را در تمام حوزههای، اقتصادی، صنعت، گردشگری و معدنی و ... لحاظ کردهایم که قطعاً تأثیرات خود را بر توسعه خواهد گذاشت.
حسینی شاهرودی بیان کرد: طبق سند آمایش سرزمینی طرحهای خوبی برای شرق استان سمنان تدوینشده که برخی از آنها را طی یک تا دو سال گذشته پیگیر بودیم که ازجمله آنها راهآهن اینچه برون-شاهرود-طبس و بندرعباس بود که دریای خزر را به دریای عمان و خلیجفارس متصل میکند و اهمیتی فراملی دارد که متأسفانه در دو دهه اخیر بایگانی و به فراموشی سپردهشده بود لذا این پروژه احیا و در صحن مجلس به تصویب رسید و در زمره جدول سرمایهگذاران قرار گرفت و دقیقاً نقطه تلاقی راهآهن شمال-جنوب و راهآهن شرق-غرب از تبریز به مشهد در شاهرود خواهد بود و منطقه ویژه اقتصادی در جوار آن قرار دارد و این امر منشا تحول عظیم خواهد بود.
وی بابیان اینکه ایستگاه راه آهن بسطام شاهرود در طرح جامع اقتصادی و در جوار فرودگاه، آزادراه تهران-مشهد و منطقه آزاد اقتصادی شاهرود به نقطه طلایی تلاقی راه آهن اینچه برون-شاهرود-طبس-بندعباس و تبریز-تهران-مشهد خواهد بود، تاکید داشت: این منطقه بارانداز مهمی در انبار و توزیع بار و کالاهای شرق ایران اسلامی با وسعت 10 هزار هکتار محسوب خواهد شد.
حسینی شاهرودی همچنین اشارهای نیز به موضوع آب و محدودیتهای آن داشت و گفت: ما در کشور گرفتار کمبود مدیریت مصرف هستیم و طبیعتاً استان سمنان نیز از قاعده کم آبی مستثنا نیست و لذا باید صنایعی را برای این منطقه اقتصادی شاهرود و میامی پیشنهاد داد که کمترین آب بری را داشته باشد که این امر نیز در شرق استان، با صنایعی مانند فراوری منگنز و ... لحاظ شده است.