مردم ایران، پس از عزاداری و اشک ریختن در ماتم شهادت امام حسین (ع) و یاران باوفایشان و همزمان با اذان ظهر، نماز ظهر عاشورا را به جای آوردند، در این مراسمها که با شکوه خاصی در سراسر کشور برگزار شد،سخنرانان پس از اقامه نماز، ضمن تبیین فلسفه قیام امام حسین (ع) عزاداران را به تفکر بیش از پیش در مورد قیام عاشورا فراخواندند.
امام حسین علیهالسلام به ما آموخت که در بحرانیترین حالات و پیشامدها یاد خدا باشیم، و با یاد او که به دلها آرامش میبخشد آرامش قلب پیدا نموده و این اطمینان قلبی را به یاران و خانوادهاش نیز منتقل کرد، خطبه هایش با نام و یاد خداست ، امام در روز عاشورا در اوج سختیها یک لحظه از یاد خدا غاقل نبود و پیوسته نام آن محبوب را بر زبان جاری میکرد و به واسطه ذکر آن محبوب قطره وجودش را به دریای الهی متصل میساخت . در روایت آمده که روز عاشورا امام حسین پیوسته و مداوم خدا را یاد میکرد و میگفت:لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم.
امروز و در روز دهم محرم و عاشورای حسینی، نماز ظهر عاشورا به تاسی از سید و سرور شهیدان، به عنوان مهمترین رکن دین، در شیراز و سراسر استان فارس و در 500 بقعه متبرکه این استان اقامه شد .
نماز ظهر عاشورا علاوه بر حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع) در حرم های سیدعلاءالدین حسین (ع)، علی بن حمزه (ع)، سیدمحمد قصردشت (ع)، سیدتاجالدین غریب (ع)، سیدنظامالدین محمود شاه داعی الیالله (ع)، قدمگاه حضرت ابوالفضل عباس (ع)، سیدمحمد (ع) صغاد و نظرگاه خضرنبی (ع) نماز جماعت ظهر و عصر عاشورا اقامه شد.
همچنین نماز با شکوه عاشورا در حرم مطهر حضرت معصومه(س)، مسجد مقدس جمکران، تکایا، مساجد، حسینیه ها و در برخی از خیابان های منتهی به حرم و امام زاده ها و در جوار ایستگاههای صلواتی اقامه شد.
نماز ظهر عاشورا در حرم مطهر حضرت معصومه(س) به امامت امامت آیتالله سید محمد سعیدی تولیت آستان مقدس حرم حضرت معصومه(س) اقامه شد.
نمازگزاران با اقامه نماز با شکوه ظهر عاشورا، یاد سید الشهداء و یارانش را در صحرای کربلا در اقامه نماز قبل از شهادت گرامی داشتند.
اقامه نماز ظهر عاشورا در بحبوحه جنگ توسط امام حسین(ع) و یارانش نشان از اهمیت و جایگاه این فریضه الهی است که باید در وقت خود و به جماعت اقامه شود.
امشب مصادف با شب دهم محرم و شب شهادت امام حسین(ع) نیز در سطح مساجد، حسینیهها و تکایا روضهخوانی،انجام و به ذکر رشادتهای این شخصیت بزرگ و شجاع اسلامی پرداخته میشود و مراسم شام غریبان را به یاد آن حضرت برگزار میکنند. شام غریبان،مراسم مذهبی است که در غروب روز عاشورا برگزار میشود و از سوزاندن خیمههای اهل بیت حسین بن علی و به اسارت گرفتن اهل بیت (ع) توسط لشکریزید بن معاویه الهام گرفته است. در این مراسم عزاداران با روشن کردن شمع به عزاداری میپردازند.