ماهان شبکه ایرانیان

هر آنچه که باید در مورد «پادکست‌» بدانید

چشم‌هایت را ببندی و هر چه که گوینده گفت: را تصور کنی یا اصلا رادیو را روشن کنی و درحالی‌که به آن گوش می‌دهی هر کاری که دلت خواست انجام دهی، کار بسیار جالبی است. البته این موضوع یکی از مهمترین دلایلی است که بسیاری را طرفدار رادیو و پادکست کرده است.

روزنامه شهروند - آیدا پیغامی: ظهر جمعه و پخش شدن صدای رادیو با آهنگی آرام در فضای خانه یا خوابیدن با قصه‌های شب یا حتی گوش دادن به اخبار هر یک ساعت یک‌بار رادیو، تصویر دلپذیری است که خیلی از ما در زندگی‌مان دیده‌ایم. لذت گوش دادن آهنگ‌ها و اخبار و قصه‌ها از طریق رادیو گاهی بسیار جذاب‌تر از زل زدن به صفحه تلویزیون بود. اینکه رادیو را روشن کنی.

چشم‌هایت را ببندی و هر چه که گوینده گفت را تصور کنی یا اصلا رادیو را روشن کنی و درحالی‌که به آن گوش می‌دهی هر کاری که دلت خواست انجام دهی، کار بسیار جالبی است. البته این موضوع یکی از مهمترین دلایلی است که بسیاری را طرفدار رادیو و پادکست کرده است. چه چیزی بهتر از اینکه بتوانی هم با موبایل بازی کنی، هم فوتبال ببینی و هم اخبار را دنبال کنی و تحلیل آن را بشنوی و این شاید جذاب‌ترین کار برای کسی باشد که برای وقتش اهمیت زیادی قایل است.

با گذشت زمان و البته پیشرفت تکنولوژی بسیاری از افراد به این فکر افتادند که چرا خودشان یک رادیو نداشته باشند؟ به همین منظور در ابتدا وبلاگ‌نویسان به «بلاگ صوتی» روی آوردند. به این صورت که بلاگرها در بلاگ صوتی خود مطالبی را که داخل وبلاگ منتشر می‌کردند، می‌خواندند و فایل صوتی را در وبلاگشان منتشر می‌کردند. اما نخستین بار سال 2004 یک روزنامه‌نگار به نام بن همرسلی اصطلاح پادکست را برای بلاگ صوتی انتخاب کرد.

دلیل این اتفاق هم چیزی جز ترکیب دو کلمه ipod و broadcast نبود، زیرا با ورود و پخش دستگاه‌های آیپاد کمپانی اپل عملا گوش دادن و ضبط کردن بلاگ‌های صوتی راحت‌تر شده بود و اتفاقا به همین دلیل هم در آن سال‌ها گوش دادن به بلاگ‌های صوتی در بین مردم رواج یافت. بعد از این نام‌گذاری، کمپانی اپل رسما اپلیکیشنی با نام podcast را به اپلیکیشن‌های خود اضافه کرد و کار را برای کسانی که شیفته گوش دادن به پادکست هستند، راحت‌تر کرد. در ادامه این گزارش قصد داریم از صفر تا صد ساخت و دانلود پادکست را به شما آموزش دهیم.

از صفر تا صد پادکست‌ها

چگونه پادکست بسازیم؟

اگر قصد دارید وارد محیط پادکست شوید و رادیویی داشته باشید که برای خودتان باشد؛ در ابتدا باید ببینید می‌خواهید در چه حوزه‌ای فعالیت داشته باشید. پیشنهاد بسیاری از کسانی که در حوزه پادکست فعالیت می‌کنند این است که سراغ حوزه‌ای بروید که در آن تخصص یا اطلاعات کافی برای دادن به مخاطب‌هایتان دارید.

گام بعدی در ساختن پادکست نوشتن یک متن خوب و قوی و روان و داشتن یک صدای خوب است. صدایی که مخاطب را آزار ندهد. اگر دوست دارید صدای خودتان را به‌عنوان گوینده در پادکست استفاده کنید. ابتدا صدایتان را با تلفن همراهتان ضبط کنید و یک بار خودتان و بار بعدی با اطرافیانتان گوش کنید، اگر نظر آنها مثبت بود، کارتان را شروع کنید، اگر هم نظر منفی گرفتید یا به فکر گوینده‌ای با صدای خوب باشید یا سراغ اپلیکیشن‌های تغییر صدا بروید.

شما در ابتدای راه با داشتن یک گوشی هوشمند نه چندان گران و متن و اجرای قوی هم می‌توانید پادکست خوبی بسازید و فراموش نکنید که در پادکست‌ها «محتوا پادشاه است» اما اگر می‌خواهید کمی حرفه‌ای‌تر به این ماجرا بپردازید، فراهم کردن دو چیز ضروری است؛ یک میکروفن و دوم نرم‌افزار اصلاح صدا نظیر Audacity و GarageBand، این دو مورد به شما کمک می‌کند پادکست‌های با کیفیتی به مخاطب خود ارایه دهید. پادکست ساختن به همین راحتی است، اما به شرطی که برای تک‌تک مراحلش برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشید.

با موبایلتان پادکست دانلود کنید و گوش دهید

شاید گوش کردن به پادکست از طریق کامپیوتر راحت‌تر از تلفن همراه باشد، اما گوش دادن به پادکست در تلفن همراه لذتبخش‌تر از کامپیوتر است، مهمترین دلیل آن هم این است که موبایل همیشه همراه آدم است و می‌توانیم هر وقت که اراده کنیم پادکست مورد علاقه‌مان را دانلود کنیم و گوش دهیم. چند اپلیکیشن خارجی برای گوش دادن به پادکست‌های خارجی زبان وجود دارد که استفاده از آنها این فرآیند را برای مخاطبان راحت‌تر می‌کند.

البته سیستم عامل اندروید و ‌آی او اس هر کدام اپلیکیشن‌های متفاوتی برای دانلود پادکست‌ها دارند. برای اندرویدی‌ها می‌توان به دو اپلیکیشن castbox و podcast addict اشاره کنیم. برای آیفون‌بازها هم می‌توان اپلیکیشن podcast را که برای خود آیفون است و درنهایت overcast را معرفی کرد.

دانلود پادکست‌ در ایران متفاوت‌تر از کشورهای دیگر دنیاست آن هم به این دلیل است که برای گوش دادن به پادکست‌های ایرانی سه راه بیشتر وجود ندارد، نخست اینکه یا باید موبایلی با سیستم عامل اندروید داشته باشید و اپلیکیشن ناملیک و شنوتو را دانلود کنید. برای آیفون‌بازها هم اگر از ارایه لینک مستقیم به اپلیکیشن پادکست که معمولا تعداد کمی از پادکست‌ها دارند بگذریم می‌توان گفت باید امیدوار باشید و دعا کنید که صاحبان پادکست محبوبتان، کانال تلگرامی داشته باشند و فایل صوتی پادکست‌هایشان را در کانالشان به اشتراک بگذارند.

راه سوم هم گوش دادن پادکست‌ها در ساندکلود است. اگر شانس داشته باشید و پادکست‌تان در ساندکلود موجود باشد، می‌توانید با یک سرچ ساده آن را پیدا و یک بار اجرا کنید تا بتوانید هر بار که خواستید آن را به صورت آفلاین گوش دهید.

از صفر تا صد پادکست‌ها

پادکست به خوبی موزیک است

مهرنوش گرکانی: دیگر می‌توان گفت پادکست‌ها هم به خوبی موزیک‌ هستند. یک پادکست خوب می‌تواند شما را سر حال و سرگرم کند و حتی اطلاعات خوبی به شما بیاموزد. زمانی بود که رادیو در راه و در خودرو می‌توانست رانندگان را از کسلی درآورد اما حالا دیگر بسیاری از مردم هستند که رادیو را خیلی دوست ندارند و از موزیک برای سرگرم‌شدن استفاده می‌کنند اما ما به همه آنها پادکست را پیشنهاد می‌کنید.

هر کس با توجه به سلیقه‌اش می‌تواند پادکست خودش را انتخاب کند و برنامه‌های مورد علاقه‌اش را گوش دهد. پادکست‌های فارسی زیادی هستند که جدی شده‌اند یا هنوز لنگان لنگان به جلو می‌روند و منتشر می‌شوند. ناملیک هم بیشتر آنها را در خود جمع کرده و گویا به تولیدکنندگان پادکست‌ها کمک هم می‌کند.

چنل‌بی: نخستین اپیزود پادکست ChannelB با اسم اولیه‌ کانال‌‌بی و با کمک ناملیک در تابستان 2015 منتشر شد. از آن به بعد هر سه هفته یک‌بار اپیزود جدیدی منتشر شده است. در هر اپیزود پادکست گزارش بلند یک ماجرای واقعی که در یک رسانه‌ معتبر انگلیسی‌زبان منتشر شده است را به فارسی می‌شنوید. از زمستان 1395 پادکست با همکاری یک تیم سه نفره تولید می‌شود. مدل رادیوهای چنل‌بی شبیه یک رمان فشرده است که در هیچ بخشی از داستان، تخیلات نویسنده وارد نشده است.

رادیو گیگ: پادکستی قدیمی‌ از یک آدم قدیمی؛ اما خیلی به روز در دنیای فناوری در ایران. هر قسمت رادیو گیگ معمولا بخش‌های مختلفی دارد با خبر شروع می‌شود، بعد به قول خود جادی می‌رسیم به تقاطع تکنولوژی و جامعه و فضا یکم بین رشته‌ای و البته عمیق می‌شود. موزیک گوش می‌کنیم و جادی به ما می‌گوید که این دو هفته در دنیای فناوری چه کسانی کار بد یا خوب کردند و ما برای آنها دست می‌زنیم یا آنها را هو می‌کنیم. رادیو گیگ گاهی صدای میهمان دارد، اغلب در موضوعاتی که جادی تخصص کافی ندارد و کسی را می‌شناسد که می‌تواند بهتر توضیح بدهد.

از صفر تا صد پادکست‌ها

استرینگ کست: استرینگ کست در زمستان 94 شکل گرفت. هدف این پادکست نشر علم به زبانی ساده برای افراد جامعه، تشریح و ساده‌سازی پدیده‌های علمی برای علاقه‌مندان به آن و بدون پیچیدگی‌های شاخه‌ای تخصصی آن بود. آنها در رادیو موضوعات مختلف علمی را که اگر از روی کتاب ١٠٠ بار هم بخوانیم شاید متوجه نشویم، طوری ساده و با زبان خودمان می‌گویند که حتی علم هم برای‌مان جذاب‌تر می‌شود.

فوتبالکست: فوتبالکست نخستین برنامه شنیداری (پادکست) فارسی در مورد فوتبال اروپا با رویکردی خبری-تحلیلی است. البته که یک چنین چیزی شاید پادکست هم نیاز نداشته باشد، اما اگر یک‌بار به آنها گوش دهید، متوجه می‌شوید که دیگر نیازی نیست برای خواندن خبرها و تحلیل‌ها، سایت‌ها و کانال‌های خبری را بالا و پایین کنیم. هدفون را بگذارید در گوش‌تان و لذت ببرید.

رادیو جولون: رادیو جولون درباره سفر و ایرانگردی و جهانگردی است. شاید با گوش‌کردن یکی از برنامه‌های آنها مشتاق شوید که بروید و ایران و جهان را بگردید. حتی شاید بتوانید با این رادیو چشم‌هایتان را ببندید و قبل از خواب به یک سفرشگفت‌انگیز بروید به شهری که تا به حال آن را ندیده‌اید یا شهری که با آن خاطرات زیادی دارید.

ترجمان: پادکستی خوب درباره علوم‌انسانی، جامعه‌شناسی و فلسفه است. هدف ترجمان برقرارکردن ارتباط فکری میان زبان فارسی و دیگر زبان‌های زنده دنیا است؛ اما چنین کاری در زمان حاضر که دوران فراوانی ترجمه و مترجم در میان فارسی‌زبانان است، چه اهمیتی دارد؟ آنها معتقدند که هر متنی ارزش ترجمه ندارد؛ اما هستند متون کمتر شناخته‌شده و جریان‌های به حاشیه رانده‌شده‌ای که ترجمه آنها دریچه تازه‌ای در جهان اندیشه امروز ایران می‌گشاید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان