گروه دوم؛ کیستهای ساده یا Simple Cyst:
کیستهای ساده چه علایمی دارند؟
در این موارد برخلاف فیبروکیستیک، در بررسی سونوگرافی معمولا 1 کیست منفرد وجود دارد، همچنین در گزارش سونوگرافی، کیست با جداره نازک و یکنواخت، بدون هیچ نوع سپتوم (دیواره) بوده و گزارشی نیز از نقاط اکوژن یا بخشهای خونی و نیز نامنظمی جدار کیست داده نمیشود.
در صورتی که در گزارش سونوگرافی تودههای کیستیک ساده، سپتوم یا موارد دیگری وجود داشته باشد، پزشک چه اقدامی برای بیمار انجام میدهد؟
در صورتی که سپتوم یا نقاط اکوژن داخل آن گزارش شود، یا نقاط دبرید وجود داشته باشد، یا وجود بخشی از توده توپر در کیست ساده گزارش شود و یا در مواردی که جدار کیست، در بعضی از قسمتها، کلفت و نامنظم شده باشد، پزشک مانند توده توپر برخورد میکند، یعنی حتما باید بیوپسی کامل انجام شود.
این موارد اغلب بسیار نادر هستند، ولی گزارشات سونوگرافی در این حالات بسیار کمککننده بوده و بیمار، ابتدا کاندید انجام بیوپسی میشود.
در مواردی که بیمار اظهار میدارد، تودهای بزرگ در سینه لمس میکند که ظرف 3-2 هفته رشد کرده، چه تشخیصی داده میشود؟
در این حالت که معمولا در پریمنوپوز (حوالی یائسگی) و سنین بالای 45 سال رخ میدهد، تودهای بزرگ، سفت (Tense) و دردناک احساس میشود که به دلیل وجود مایع داخل آن، جدار توده تحت فشار قرار میگیرد. در این حالت تشخیص و درمان، به وسیله آسپیراسیون انجام میشود.
در مواردی ممکن است از این کیست ساده حدود 300-20 سیسی مایع زرد کهربایی یا سبز کدر خارج شود، در این حالت کیست از بین میرود که این نشانه، اولین و آخرین علامت کیست بوده و عود مجدد نخواهد داشت و پس از یکبار تخلیه مشکل بیمار برطرف میشود. در این حالت چون سینه به یکباره متورم و دردناک شده، خانمها اغلب دچار ترس و وحشت میشوند.
بهتر است خانمها بدانند که این مورد جزء بهترین و خوش عاقبتترین مشکلات سینه است.
گروه سوم؛ گالاکتوسل یا داکتوسل: در این افراد مجاری بسیار گشاد میشوند؛ بخصوص اگر فرد در دوران شیردهی باشد، شیر داخل مجرا جمع شده، غلیظ میگردد و ممکن است در معاینه به صورت تودهای توپر (Solid) تصور شود.
تشخیص گالاکتوسل (وجود شیر در مجاری پستان) از چه طریق صورت میگیرد؟
با آسپیراسیون، شیر غلیظ و آغوز از داخل توده خارج میشود، توده نرم شده و جدار آن روی هم میخوابد.
اقدامات درمانی پزشک برای بیماران مبتلا به گالاکتوسل کدام است؟
در این افراد، معمولا پس از شیردهی توده از بین میرود و هیچ اقدام دیگری لازم نیست و فقط نیاز به کنترل پزشک و معاینه و سونوگرافی تحت نظر وی میباشد. در صورتی که توده پس از پایان دوران شیردهی کوچک نشود، ناچار به جراحی و برداشتن آن قسمت از مجرا هستیم.
بعد از پایان دوران شیردهی، گالاکتوسل ظرف چند ماه ممکن است برطرف شود؟
معمولا 6 ماه طول میکشد تا شیر کاملا خشک شود. در صورتی که پس از 6 ماه توده باقی بماند، داکتواکستازی (گشادی مجرا) باید جراحی شود.
گروه چهارم؛ Cystic Nodularity: در این حالت کیست واقعی وجود ندارد. عموما در خانمهای نسبتا جوان نزدیک دوره ماهیانه سینه حالت غده غده میشود که در اصطلاح به آن «پشته پشته شدن» گفته میشود. در معاینه، ندولهایی مثل تودههای کاذب احساس میشود که اغلب پس از عادت ماهیانه، از بین میروند.
این حالت در واقع یک تغییر شکل بافتی بوده که به طور فیزیولوژیک اتفاق میافتد و خوش خیم است. علل به وجود آمدن آن اثرات هورمونی است که درست هنگام پیک استروژن (بالاترین حد آن) اتفاق میافتد و احتیاج به درمان خاصی ندارد.
برای تشخیص صحیح تودههای کاذب، چه توصیهای برای بیماران دارید؟
بهترین زمان برای معاینه سینه، 10-7 روز پس از شروع پریود است، زیرا در غیر این صورت اگر سینه توسط فردی معاینه شود که تجربه کافی نداشته باشد، با توده اشتباه خواهد شد (معاینه یک هفته قبل از پریود هیچ ارزشی ندارد). در این موارد فقط کنترل و معاینه توسط پزشک توصیه میشود.
آیا در بیمارانی که فیبروکیستیک یا تودههای خوشخیم دارند، احتمال وجود سرطان بیشتر است؟
خیر، در فردی که توده خوش خیم دارد، به هیچ عنوان ریسک ابتلا به سرطان و بدخیمی وجود ندارد و وجود این علایم در خانمها درصد ابتلا به سرطان را افزایش نمیدهد.
به خانمها توصیه میشود در مواردی که به همراه لمس توده، ترشح خونی وجود دارد، پیگیری به موقع و نیاز به عمل جراحی وجود دارد.
برای خواندن بخش اول- از تودههای خوشخیم پستان نهراسید- اینجا کلیک کنید.