به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان به نقل از روزنامه اکونومیک تایمز، این آمار نشان می دهد که حکم دادگاه عالی بی ثمر بوده است و مردم به اندازه سال گذشته از این مواد استفاده کرده اند.
دادگاه عالی هند در حکم خود اعلام کرده بود که مردم می توانند در طول جشن دیوالی و سایر جشن های هند، فقط بین طول ساعات 8 تا 10 شب از مواد محترقه استفاده کنند.
این دادگاه همچنین تنها با فروش' مواد محترقه سبز' که دارای صدا و آلودگی کمتر هستند موافقت کرده و از پلیس دهلی نو درخواست کرده بود تا با نظارت کامل از فروش مواد محترقه ممنوعه اطمینان یابد و اگر این قانون نقض شود، رییس پلیس دهلی نو شخصا به عدم توجه به حکم دادگاه مجازات خواهد شد..
با وجود این حکم، آتش زدن مواد محترقه پس از ساعت 10 شب در دهلی نو ادامه یافت.
بر اساس گزارش گروه تحقیقاتی' آلودگی های شهری' در دهلی نو، انفجار 5 میلیون کیلوگرم مواد محترقه در دهلی نو به معنی انتشار 150 هزار کیلوگرم ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در هوا است.
ریتویک دوتا، یک وکیل محیط زیست در خصوص بی توجهی مردم به حکم دادگاه گفت: نمی شود انتظار داشت که
مردم یک شبه رفتار خود را به دلیل حکم دادگاه عالی تغییر دهند. نکته مثبت این است دادگاه متوجه آثار زیان آور مواد محترقه بر سلامت انسان شده است. جامعه نیز به تدریج متوجه خواهد شد که استفاده از مواد محترقه دیگر قابل قبول نیست.
با توجه به داده های سازمان کنترل آلودگی هوای دهلی نو، یک روز پس از دیوالی، آلودگی هوا به دلیل دود ناشی از مواد محترقه به رقم 649 رسید که این عدد به معنی آلودگی شدید و اوژانسی هوا می باشد.
احتمال می رود که آلودگی شدید هوای دهلی نو تا دو روز آینده ادامه یابد زیرا دود ناشی از مواد محترقه سرعت جابه جایی ذرات معلق در هوا را کاهش داده است.
بسیاری از مردم در شهر های هند از جمله دهلی نو، مومبای، کلکته و جیپور با بی توجهی به حکم دادگاه عالی پیش و پس از زمان تعیین شده توسط این دادگاه اقدام به استفاده از مواد محترقه کردند.
جشن دیوالی در سراسر هند با زیاده روی و مصرف گرایی فراوان همراه است. مردم برای بزرگداشت آن در تمام زمینه ها از خرید اقلام گوناگون برای پذیرایی و همچنین تهیه کادو گرفته تا تزیین ساختمانها به افراط روی می آورند.
به طور مثال، روز گذشته مردم هند در شهر 'آیودها' در شمال این کشور به عنوان بخشی از مراسم جشن بزرگ 'دیوالی' صدها هزار چراغ روغنی روشن کردند که یک رکورد جدید جهانی را به نام این شهر ثبت کرد.
بر اساس گزارش مقامات هندی، تعداد 300 هزار و 150 شمع روغنی به طور همزمان به مدت 5 دقیقه روشن بودند که این تعداد یک رکورد جدید گینس محسوب می شود. این چراغ ها در کنار رودخانه 'سارایو' توسط هزاران نفر از ساکنین این شهر روشن شدند و این رودخانه مقدس هندو ها را نور افشانی کردند.
در زبان هندی به این شمع ها یا چراغ های روغنی 'دیاس' گفته می شود. مردم این شمع ها را در امتداد رودخانه و بر روی پله ها روشن کردند.
این شهر سال گذشته نیز سعی کرد رکورد بیشترین شمع روشن را به ثبت برساند اما باد شدید شعله بسیاری از این شمع ها را خاموش کرد.
دیوالی یکی از مهم ترین و بزرگترین جشن های مذهبی و فرهنگی قومی در جهان است که قدمتی هزاران ساله دارد و در بزرگداشت آن در کشورهای دیگری همانند نپال، مالزی، فیجی، میانمار، سنگاپور و سریلانکا و همچنین تمام کشورهایی که هندی ها در آن زندگی می کنند با نور و جشن همراه است.
بر اساس یک افسانه قدیمی در نبردی که میان پادشاه رام و راوان درمی گیرد، سرانجام رام، پیروز می شود و به اتفاق همسرش که به اسارت گرفته شده بود، بعد از چهارده سال دوری از مردم و سرزمینش با استقبالی بی نظیر به زادگاهش بر می گردد. بازگشت پیروزمندانه رام جشن گرفته می شود از این رو دیوالی یا جشن نورها تولد یافت و از آن به بعد به رغم همه فراز و فرودهای تاریخی، قومی و مذهبی جایگاه ویژه خود را حفظ کرد.
بر اساس باور هندو ها، پادشاه رام پس از 14 سال تبعید به شهر 'ایودها' باز گشته است، به همین دلیل این شهر از نظر پیروان دین هندو مقدس است.
معنی دیوالی در زبان سانسکریت 'ردیف و صفی از نور' است و این جشن از روز 15 'کارتیکا' در تقویم هندی شروع می شود.
مراسم جشن دیوالی امسال در شهر ایودها همچنین شاهد حضور کم جونگ سوک همسر مون جا این پادشاه کره جنوبی بود. وی پس از دیدار با نارندرا مودی نخست وزیر هند به شهر ایودها رفت تا در مراسم دیوالی شرکت کند.
بر اساس افسانه های کره ای یک شاهزاده اهل ایودها حدود 2 هزار سال پیش به کره سفر کرد و در آنجا با یک پادشاه کره ای ازدواج کرد.
اما جشن دیوالی در سال های اخیر به یک نگرانی محیط زیستی تبدیل شده است زیرا دود شمع ها و استفاده گسترده از مواد محترقه هوای چندین شهر بزرگ هند را بسیار آلوده می کند.
صبح روز پنجشنبه آتش بازی های مربوط به جشن دیوالی و استفاده گسترده از مواد محترقه با وجود حکم ممنوعیت دادگاه عالی ، آلودگی هوای دهلی نو را به شکل خطرناکی در مناطق مختلف این شهر افزایش داده و این ابرشهر را به اتاق گاز تبدیل کرد.
مقامات هندی اعلام کردند، یک ابر-دود غلیظ پس از ساعت 23 روز چهارشنبه سرتاسر دهلی را فرا گرفت که باعث شد کیفیت هوا به سطح 'بسیار ضعیف' سقوط کند.
مهمترین دلیل این افزایش شدید ناگهانی آلودگی هوا آن بود که بسیاری از ساکنین دهلی بدون توجه به زمان تعیین شده از سوی دادگاه عالی هند، تا ساعات پایانی شب به استفاده از مواد محترقه ادامه دادند.