به گزارش الف، انتشار مصاحبه حسامالدین آشنا مشاور رئیس جمهور با مجله اندیشه پویا با واکنش غلامحسین کرباسچی و مسعود نیلی همراه شد، البته مشاور آقای روحانی گفته بود: آشنا در این گفتوگو عرضه ارز 4200 تومانی را حاصل پیشنهاد جهانگیری و رای جلسهای مشورتی در دولت دانست که مسعود نیلی هم در آن حضور داشت و با این تصمیم، مخالفت نکرد.
آشنا: نیلی با ارز 4200 تومانی موافق بود/ واکنش نیلی
آشنا در این گفتوگو عرضه ارز 4200 تومانی را حاصل پیشنهاد جهانگیری و رای جلسهای مشورتی در دولت دانست که مسعود نیلی هم در آن حضور داشت و با این تصمیم، مخالفت نکرد. آشنا در این باره گفت: «رئیس جمهور اعلام کرد که میخواهیم در یک جلسه، در مورد وضعیت نرخ ارز که بالا می رود بحث کنیم قبل از آن جلسه آقای جهانگیری جلسات متعددی برگزار کرده بودند و آن جلسه تنهایی اساسا به درخواست آقای جهانگیری تشکیل شد. آقای جهانگیری در آن جلسه گزارشی از جلسات قبلی خودشان با تیم اقتصادی دولت و بیرون دولت ارائه کردند که خلاصه اش این سه نکته بود: یک، ما دیگر امکان این را که دلار را روی 3500 تومان نگهداریم، نداریم دو، چارهای نیست جز این که به سمت تکنرخی کردن ارز برویم. سه. غیر از این نرخ، هر دلاری را که هست باید قاچاق تلقی کنیم. آقای روحانی در آن جلسه، به تک تک اعضای آن جلسه نگاه کرد و پرسید: این جمع بندی همه شماست؟ گفتند: بله. ایشان در آن جلسه گفتند من با این جمع بندی صد درصد مخالف هستم، اما اگر همه شما موافق هستید و این را تنها راه نجات کشور میدانید، من به مثابه «اکل میته» با این پیشنهاد موافقت میکنم.
آشنا میگوید: آقای نیلی هم در آن جلسه بود، آقای نهاوندیان هم بود.ایشان در تصمیم 4200 تومانی بودند. اصلا آن جماعت از جلسه خودشان آمدند و در این جلسه نشستند. البته نمایندگی آن جمع را آقای جهانگیری انجام داد و جمع بندی کل را ایشان گفت. افراد فرصت داشتند در آن جلسه حرف بزنند و حرف زدند. میتوانستند مخالفت کنند، ولی نکردند؛ بنابراین این پیشنهاد سه گانه بدون هیچ مخالفی تصویب شد. فقط یک مخالف داشت و آن رئیس جمهور بود، دلیل رئیس جمهور برای مخالفت هم این بود که ما هر وقت گفتیم تک نرخی، بازار ثانویهای درست شد که قیمت را آن بازار تعیین میکرد و این دفعه اول نیست که این کار را میکنیم، بنابراین این طرح شکست میخورد. بحث بعدی بر سر این بود که این ارز تک نرخی چه نرخی باشد؟ آقایان گفتند در جلسه کوچک تری درباره موضوع نرخ گذاری بحث کنیم، آقای رئیس جمهور گفت این را دیگر قبول نمیکنم. همین جا بحث کنید، همه آقایانی که بودند، باشند و همه بحث بکنید و حرف بزنید برخی مقاومت کردند که میخواهیم در یک جلسه بسته حرف بزنیم که آقای روحانی هم مقاومت کرد و بحث باز شد.
آشنا گفته است: تقریبا بالای پانزده نفر بودند. یک نفر عدد 5500 تومان را پیشنهاد کرد و یک نفر دیگر 4500 تومان را آقای روحانی فرمودند ما مطابق مصوبه مجلس دلار را تا 4100 هم میتوانیم افزایش دهیم. یعنی در بودجه برای 3900 تومان به ما مجوز عادی دادند و تا 4100 را هم اجازه داریم که بالا ببریم. من تا 4100 را موافق هستم، چون خلاف قانون هم عمل نکرده ایم. پس اختلاف سر 4100 و 4500 بود. چون پیشنهاد 5500 تومان را هیچ کس غیر از کسی که ارائه کرد قبول نکرد.نظر آقای رئیس جمهور، بیشتر روی 3900 تومان بود. اما بین 4100 و 4500 عدد 4200 تومان در آن جلسه مورد توافق قرار گرفت.
فایل صوتی جلسه منتشر شود
این ظهارات آشنا در حالی است که پیش از این آقای روحانی گفته بود ارز 4200 تومانی تصمیم اقتصاددان دولت بود اما اظهارات آشنا با واکنشهایی همراه شد.
مسعود نیلی دستیار سابق اقتصادی رئیس جمهور نیز در گفتوگو با دنیای اقتصاد خواستار انتشار فایل صوتی جلسهای شد که در آن تصمیم گرفته شد دلار با نرخ 4200 تومان عرضه شده و مابقی نرخها قاچاق اعلام شود.
وی با اشاره به اینکه اکثر مطالبی که تاکنون از آن جلسه نقل شده نادرست بوده است، افزود: چقدر خوب بود اگر فایل صوتی این جلسه با توجه به اهمیت اظهارنظرها و اینکه بعید است نکته محرمانهای داشته باشد انتشار عمومی پیدا میکرد. به اعتقاد دکتر نیلی، این باعث میشد که برداشتهای نادرست تصحیح شود.
تک و پاتک آشنا و کرباسچی
آشنا در بخش دیگری از گفتوگوی خود تلویحا مخالفت کرباسچی با دولت را بهدلیل عملنکردن به توصیههای او در عزل و نصبها دانست. این بخش از مصاحبه آشنا را میخوانیم:
«چرا به رغم این هشدار شما، که خیلیهای دیگر هم میگویند، آقای روحانی بیدار نمیشود؟ دیدید که آقای کرباسچی هم اشاره کرده بود به این که روحانی به خواب سنگین فرورفته است.
البته برخی هشدارها، هدف روشنی دارد. برای این که آقای کرباسچی از آقای روحانی خیلی تعریف بکند کافی است که آقای روحانی یک انتصاب را به توصیه ایشان انجام دهد. اگر آن انتصاب را انجام دهد کاملا بیدار است و اگر آن انتصاب را انجام ندهد در خواب غفلت است. این هشدارهای کنشگران سیاسی را زیاد جدی نگیرید.»
کرباسچی واکنش شدیدی به گفتههای آشنا نشان داد. کرباسچی به انتخاب گفت: حسام الدین آشنا دروغ میگوید، از ایشان بپرسید اصلا طی 5 سال گذشته من با روحانی دیدار یا صحبتی داشته ام که بخواهم درباره انتصابات اظهار نظر کنم؟
آشنا سعی دارد با دروغ از دولت و روحانی دفاع کند، چراکه من در سالهای گذشته به جز چندین جلسه خصوصی که محدود هم بوده اند، دیداری با روحانی نداشته ام و صحبتی هم با او مطرح نکرده ام.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور حقوق میگیرد که این حرفها را بزند، او در واکنش به نقدهای من به دولت و در دفاع از روحانی میخواهد با دروغ کارهای خود را پیش ببرد. آشنا بگوید من کی و کجا و چه کسی را به روحانی پیشنهاد کردهام؟ دروغ که عوارض ندارد.»
اظهارات کرباسچی و متهمکردن آشنا به دروغگویی، بیجواب نماند و آشنا در توییتی به آن پاسخ داد. آشنا نوشت: «جناب آقای غلامحسین کرباسچی سلام علیکم 1. من خبر ندادهام نظر دادهام. 2. گزارهای مشروط را مطرح کردهام که حداکثر میتوان آن را از جمله «شرطیهای خلاف واقع » تلقی کنید و اطلاق صفت دروغگو به گوینده آن صحیح نیست.»