اکثر افراد زمانی که به خزه فکر میکنند در ذهنشان فضایی یک دست سبز از گیاهی که زمین را پوشانده نقش میبندد. با وجود اینکه این تصور هم خوب و درست است اما خزهها تنها یک گونه نیستند و انواع مختلف دارند و همه آنها به عنوان پوشاننده زمین استفاده نمیشوند.
اگر با انواع مختلف خزه آشنا شوید، از تنوع بینظیر آن سورپرایز میشوید. انواعی از خزه وجود دارند که در شرایط مناسب میتوانند تا 60 سانتی متر هم ارتفاع پیدا کنند. نوعی دیگری خزه وجود دارد که به صورت دستهای رشد میکند. همچنین خزهها همیشه به رنگ سبز نیستند. نوعی از خزه وجود دارد که کپسول هایی به رنگ زرد و ساقههایی قرمز دارد.
به خاطر رشد خود سر این گیاه بر روی بامها، کنار پیاده رو و در بین سنگ فرشها و دیگر مکانهای ناخواسته، خره هیچ وقت توجهی که لایقش بوده را از سوی پرورش دهندگان گل و گیاه دریافت نکرده و همیشه نادیده گرفته شده است.
خزه به خاک کمک میکند رطوبت را در خود نگه دارد، از فرسایش آن جلوگیری میکند و به عنوان نشانگری طبیعی برای نشان دادن اسیدیته باران و آلودگی هوا عمل میکند. خزه 9000 گونه دارد، یکی از آنها را انتخاب کنید و در باغچه، بالکن، گلدان، تراریوم و یا دیش گاردنتان پرورش دهید. این گیاه به خصوص برای پرورش در تراریوم عالی است چرا که خزه عاشق رطوبت است و تراریوم هم مخصوص گیاهان رطوبت دوست است.
این گیاه خویشاوند گلسنگ و جلبک است و سیستم ریشهای ندارد. البته این مسئله هیچ تاثیری در آسانتر کردن یا سختتر کردن نگهداری از این گیاه نسبت به گیاهان ریشه دار ندارد. این گیاه روش رشد اختصاصی خود و نیازهای خاصش را دارد.
نکتههایی برای شروع پرورش خزه
خزه میتواند در هر جایی که نور کافی و رطوبت دلخواهش را داشته باشد رشد کند. این گیاه در منفی 6 درجه سانتی گراد غیر فعال میشود اما در کمتر از این دما هم میتواند زنده بماند.
برای کاشت خزه در هر جایی ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که محل خالی از هر علف هرز یا گیاهی است که بعدا در میان خزهها رشد کند و از اتصال ریزوم خزه به خاک جلوگیری کند. اگر میخواهید خزه را در باغچه و در مساحتی زیاد بکارید ابتدا زمین را آماده کنید. به این صورت که زمین را برای 1 تا 2 ماه با برگ یا پارچه بپوشانید تا هر گیاه بالغ نشدهای که در آن وجود دارد بمیرد. هر روان آبی که با جریان از میان خزهها عبور کند هم مانع از اتصال ریزوم آنها به سطح میشود پس باید روان آبها را از اینجا منحرف کنید. البته اگر بخواهید خزهتان را در گلدان، تراریوم یا دیش گاردن بکارید کارتان راحتتر است و هیچ کدام از مشکلات بالا را ندارید.
کاشت خزه نیاز به گودال کندن یا آماده کردن خاک ندارد. تنها کافی است خاک را مرطوب کنید و بعد تکههای خزهای را که از گلفروشی یا هر جای دیگری تهیه کرده اید روی خاک قرار دهید. خزه را به آرامی روی خاک فشار دهید و سپس آن را با اسپری آب پاشی کنید. برای 2 تا 3 هفته هر روز خزهتان را به همین روش با آب اسپری کنید تا زمانی که خزه در مکان جدیدش مستقر شود. بعد از آن خزه نگهداری خاص دیگری غیر از آبیاری نخواهد خواست. بر خلاف دیگر گیاهان، خزهها دوست دارند زمانی که هوا آفتابی است آبیاری شوند و نه در شب و بعد از ظهر. این را به خاطر داشته باشید که خزه acrocarp باید در بین دو آبیاری خشک شود و سپس آبیاری مجدد انجام گیرد در غیر این صورت ممکن است بپوسد.
خزهتان را میتوانید بر روی سطحی عمودی هم بکارید. مثلا بر روی یک دیوار یا بر روی مجسمه یا آبنمایی که در حیاط دارید. برای کاشت عمودی خزه میتوانید آن را درون یک قاب بکارید و سپس آن را به دیوار آویزان کنید. برای آنکه خزهتان را روی مجمسمه، مبلمان حیاط یا هر شی دیگری که میخواهید بکارید از این روش استفاده کنید: 2 فنجان ماست یا کره شیر را با 11 فنجان خزه خرد شده به خوبی ترکیب کنید و مخلوط را به وسیله برس یا اسفنج بر روی هر سطحی که میخواهید قرار دهید. خزهتان را تا زمانی که در محل مستقر شود و شروع به رشد کند هر روز آب پاشی کنید. به این ترتیب خزه روی هر شی که میخواهید رشد خواهد کرد فقط نباید آبیاری آن را فراموش کنید.