به گزارش روز یکشنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در راستای بهبود طیفی از بیماران از جمله بیماران سرطانی، تولید سامانههای رهایش تزریقی کنترلشده بر پایه مواد پلیمری توسط جمعی از محققان کشورمان انجام شده است، این سامانه پس از تزریق محلول پلیمری بهصورت جامد درآمده و توانایی کنترل رهایش دارو را خواهد داشت.
محققان کشورمان با بهرهگیری از نیروی جوان و متخصص، تعدادی از سیستمهای دارورسانی یکماهه را در درمان سرطانهای پروستات و سینه، درمان بلوغ زودرس و بیماریهای زنان طراحی و روانه بازار دارویی کشور کردهاند.
بر اساس این گزارش، ایران با این تولیدات، به توانایی مرتفع کردن نیاز خود در این زمینه دست یافته و در صورت جلوگیری از واردات داروهای مشابه، بیش از 50 میلیارد تومان صرفهجویی ارزی را رقم خواهد زد.
«محمدتقی فتحی» مدیرعامل شرکت دانشبنیان واریان فارمد، در توضیح این تولیدات دارویی، بیان کرد: این سامانههای دارویی تشکیل شونده در موضع (In situ forming Drug delivery systems) نام دارند و عملکردشان اینگونه است که با یک حامل زیست سازگار و قابلجذب توسط بدن ترکیب شده و سامانه قابل تزریقی را تشکیل میدهد و با تزریق به بدن، در محل تزریق جامد شده و تشکیل یک کاشتنی (implant) حاوی دارو را میدهد.
این فعال حوزه فناوری در توضیح نحوه عملکرد این داروی تولیدشده، گفت: دارو بهصورت پیوسته و مداوم از سامانه مذکور رهایش پیدا کرده و به این ترتیب، غلظت دارو بهطور مداوم در محدودههای زمانی طولانی (چندین ماه) در خون بیمار ثابت خواهد ماند.
فتحی با اشاره به اینکه فناوری In-Situ forming در دنیا در انحصار یک شرکت آمریکایی بوده و اکنون ایران تنها کشور تولیدکننده این دارو بهجز آمریکاست، اظهار کرد: استفاده از این فناوری علاوه بر مزایای بسیار درمانی، راحتی بیمار و کاهش هزینه درمان مزیتهایی همچون جلوگیری از خروج ارز از کشور، دسترسی راحت دارو و کیفیت بالای آن، بومیسازی دانش تولید و فرمولاسیون را نیز به همراه دارد که باعث جلوگیری از کمبود دارو در کشور میشود.
فتحی قیمت فروش محصول را 190 هزار تومان ذکر کرد و گفت: این مبلغ در مقایسه با داروهای کمیاب و خارجی مشابه بسیار مقرون به صرفه است و موضوع مهم این است که 90 درصد این مخارج تحت پوشش بیمه قرار دارد.
این فعال حوزه فناوری در ادامه از تولید داروی تریپتورلین سهماهه خبر داد و با اشاره به اینکه، این دارو نیز بهزودی تولید و روانه بازار خواهد شد، درعینحال افزود: اما موفقیت نیازمند نگاه متداوم مسئولان کشوری است تا ضمن جلوگیری از واردات محصولات مشابه خارجی بستر فعالیت در حوزه درمانی برای محققان داخلی فراهم شود.
علمی ** 1836 ** 1055