کمپانی تسلاموتورز سامانه رانندگی خودران خود موسوم به اتوپایلوت را در سال 2014 میلادی معرفی نمود. این سیستم مجموعهای از دوربینها، رادار، حسگرهای اولتراسونیکِ تعبیه شده در اطراف خودرو و برخی تجهیزات نوین و تکنولوژیک کمک راننده را برای فعالسازیِ حداقل قابلیت رانندگی خودران، شامل میشود.
در اصل، سیستم اتوپایلوت ابتدا به عنوان بخشی از پکیج تکنولوژیک خودروی تسلا مدل S ارائه شد که امروزه پای آن به کلیه محصولات دیگر شرکت تسلا نظیر مدل X و مدل 3 باز شده است.
با آنکه شرکت تسلا با اضافه نمودن قابلیتهای جدید، سیستم خودران اتوپایلوت را طی این سالها بهروز رسانی کرده اما همچنان توانایی سیستم رانندگی خودکار تسلا جای بحث و کار بیشتر دارد.
به دلیل بروز یک سری تصادفات که حین وقوع آنها سامانه اتوپایلوت تسلا در حال کار بوده است، کارشناسان ادعا میکنند برخی مالکین خودروهای این شرکت بیش از حد روی قابلیت خودران کمپانی تسلا حساب باز کردهاند؛
آنها اعتقاد دارند که این طرز فکر اشتباه میتواند به دلیل استفاده از واژه «اتوپایلوت (راننده خودکار)» باشد که تصوراتی اشتباه را در ذهن رانندگان خودروهای تسلا پدید آورده و موجب شده آنها احساس نمایند که خودرویشان قادر است به طور کاملا اتوماتیک حرکت نماید، در حالی که واقعیت این است که محصولات تسلا هنوز به طور کامل خودران نبوده و به نظارت دقیق انسان در حین روشن بودن سامانه اتوپایلوت نیاز دارند.
با این حال شرکت تسلا ادعا میکند که سیستم اتوپایلوت احتمال وقوع تصادفات را تقلیل داده و ریسک آنها را کاهش می دهد.
اخیرا کادیلاک یک سیستم نیمه خودران برای رانندگی در بزرگراه موسوم به سوپر کروز را در مدل XT5 خود ارائه نموده که رانندگی بدون نیاز به دست را فراهم کرده است؛ البته یک دوربین کوچک مادون قرمز به طور پیوسته چشمان راننده را پایش مینماید تا از توجه کامل وی نسبت به مسیر پیش روی خودرو و هوشیار بودن راننده اطمینان حاصل کند.
محدودیت ها و قابلیتهای سامانه اتوپایلوت
به واسطه بکارگیری مجموعهای از حسگرها، سیستم پایه اتوپایلوت میتواند فاصله ایمن خود را نسبت به سایر خودروها با اعمال خودکار فشار بر پدالهای گاز و ترمز حفظ نموده و خودرو را در مرکز جاده، بین خطوط راهنمایی نقش بسته بر سطح مسیر و اعمال جهات صحیح به سیستم فرمان خودرو، نگاه دارد.
این سطح پایه از فناوری خودران اگر به صورت استاندارد و پیش فرض در خودرو نصب شده باشد، معادل 3 هزار دلار و در صورتی که بعدا به خودرو اضافه شود، حدود 4 هزار دلار هزینه در بر خواهد داشت.
سیستم اتوپایلوت تسلا به حضور دستان راننده بر روی فرمان یا حداقل در نزدیکی آن نیاز دارد تا در شرایط لزوم، راننده فورا کنترل خودرو را بر عهده بگیرد.
این سیستم برای تشخیص دستان راننده، هنگام چرخش فرمان از فناوریِ مقاومت نوریِ تشخیص دهنده استفاده مینماید.
راننده در صورت لزوم با دریافت هشدارهای صوتی و بصری در مورد به دست گرفتن کنترل خودرو آگاه خواهد شد؛ در صورت نادیده گرفته شدن این هشدارها از سوی راننده، سیستم نهایتا خود را به صورت خودکار غیرفعال می کند.
سیستم اتوپایلوت تسلا رسما سطح دو رانندگی خودکار را ارائه می دهد. سطح یک ابتداییترین حالت رانندگی خودکار و سطح پنج پیشرفتهترین وضعیت رانندگی خودکار بر طبق استانداردهای اداره امنیت بزرگراه های ایالات متحده محسوب میشود. در سطح پنچ خودرو کاملا بدون نیاز به راننده خواهد بود.
در سطح دو اتوپایلوت تسلا، راننده همچنان بایستی حواسش به جاده باشد. برای مثال در این سطح، اتوپایلوت قادر به پیشبینی حرکات ناگهانی دیگر رانندگان و خطرات احتمالی ناشی از آنها نبوده و راننده بایستی کاملا آمادهی به دست گرفتن کنترل خودرو باشد.قیمت این نسخه از اتوپایلوت معادل پنج تا هفت هزار دلار اعلام شده است.
برخی قابلیتهای دیگر نظیر نویگیت، در اتوپایلوت تسلا نوعی از رانندگی خودکار را از حالت on-ramp به حالت off-ramp مهیا میسازد که توانایی عبور از تقاطعها، تعویض خودکار لاین و سبقت گرفتن از خودروهایی که با سرعت آهستهتر حرکت مینمایند را شامل میشود.
همچنین این سیستم قابلیت پارک خودکار در جایپارکهای موازی یا عمودی را دارا بوده و امکان فراخوان خودرو به وسیله یک دکمه روی ریموت، از داخل پارکینگها و گاراژها با یک فاصله معین نیز در آن وجود دارد.
طبق نقل قول وب سایت تسلا، تمامی محصولات این خودروساز سختافزار مورد نیاز برای یک رانندگی کاملا خودکار در تمامی شرایط را دارا هستند، اما این سطح هنوز از نظر نرم افزاری قابل دسترسی نیست. تسلا می گوید: به نظر ما کیفیت رانندگی سامانه خودکار بایستی حداقل دو برابر سطح توانایی یک راننده متوسط باشد تا بتوان به آن اعتماد نمود.
البته تسلا طی روزهای اخیر یک بهروز رسانی برای سامانه اتوپایلوت را ارائه کرده است که قابلیت رانندگی نیمه خودکار در سطح خیابانهای شهری، واکنش به چراغهای راهنمایی و علائم توقف را به اتوپایلوت اضافه خواهد نمود و مراحل بالاتر نیازمند تکمیل فرایند تولید انبوه چیپست جدید تسلا است که در محصولات آتی این خودروساز به کار گرفته می شوند.
به هر روی تسلا امیدوار است که در آینده نه چندان دور به سامانه رانندگی کاملا خودکار دست یابد. البته پروسه کسب مجوزهای لازم برای این تکنولوژی احتمالا بیش از آنچه تسلا گمان میکند، به درازا خواهد کشید.