ماهان شبکه ایرانیان

تحولات یکسال گذشته یمن/

خیال خام سیطره بر صعده و ترور رهبر انصارالله/ آیا زور اماراتی‌ها بر سعودی‌ها می‌چَربد؟

رسانه‌های عربی از گذشته تاکنون همواره دستیابی نیروهای ائتلاف سعودی به پیروزی را بسیار نزدیک جلوه می‌دادند در حالی که واقعیت‌های میدانی حکایت از مقاومت اسطوره ای ملت یمن و شکست‌های پیاپی متجاوزان دارد.

سرویس جهان مشرق- تجاوز سعودی به یمن در حالی وارد پنجمین سال خود شد که ائتلاف عربی نه تنها نتوانسته به اهداف اصلی خود دست پیدا کند که تحولات میدانی نشان می‌دهد این ائتلاف حتی از دستیابی به خواسته‌های دسته چندم خود نیز عاجر بوده است. گذشته از این مسأله بسیاری از کشورهایی که در ابتدا با ائتلاف سعودی همراه بودند، رفته رفته راه خود را از این ائتلاف ناکام جدا کرده و به نوعی تلاش کردند تا خود را از جنایت‌های بی سابقه در یمن مبرا جلوه دهند. جالب آنجاست که عربستان در این مدت با دو عضو ائتلاف یعنی قطر و مغرب به مشکل جدی خورده و کار از تقابل سیاسی هم فراتر رفته است.

همچنین سعودی‌ها که در طول سالیان اخیر بر گزینه نظامی اصرار ورزیده و همراه با امارات انواع و اقسام جنایت‌ها را در یمن مرتکب شده اند اینک بر سر یک دو راهی دشوار قرار گرفته‌اند. آنها از یک سو پایان دادن به جنگ در وضع کنونی را شکستی فجیع برای خود می‌دانند و از دیگر سو از دستیابی به اهداف نظامی خود ناتوان هستند و روز به روز بر هزینه‌های این جنگ افزوده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

ضربات مهلک به مزدوران چند ملیتی رژیم سعودی در جنوب استان های عسیر و جیزان عربستان + نقشه میدانی

همین مهم در کنار فشارهای روز افزون افکار عمومی در واکنش به محاصره یمن و کشتار وسیع غیرنظامیان از سوی ائتلاف سعودی آنها را وادار کرد تا اجازه دهند هیأت یمنی به سوئد رفته و مذاکرات استکهلم را پیش ببرد. مذاکراتی که بیشتر بر روی وضعیت شهر الحدیده و بندر آن متمرکز بود. از آن جهت که این بندر اصلی ترین مسیر برای ارسال کمک‌های بشر دوستانه به مردم یمن است.

** کارشکنی عربستان در قبال توافق استکهلم

در همین رابطه " مارتین گرفیتیس" فرستاده سازمان ملل به یمن تلاش کرده تا دو طرف روند تغییر آرایش نظامی در الحدیده را تسریع بخشند اما با وجود اقدامات مثبت ارتش یمن و نیروهای مردمی این کشور، مزدوران سعودی همچنان به کارشکنی‌های خود ادامه می‌دهند. اواخر بهمن ماه بود که " عبدالملک الحوثی" رهبر انصارالله یمن در دیدار با گرفیتیس تاکید کرده بود که این جنبش بر تعهدات خود در توافق سوئد پایبند است. عبدالملک الحوثی همچنین خاطرنشان کرده بود که علاوه بر موضوع الحدیده، طرف مقابل در مسیر حل مشکلات اقتصادی، بازگشایی فرودگاه صنعا و آتش بس در تعز نیز مانع تراشی می‌کند.

با این وجود باید در نظر داشت که سعودی‌ها چندین عملیات را برای تصرف کامل شهر الحدیده انجام داده‌اند که البته همه این اقدامات با شکست مواجه شده است. آنها همچنین با وجود تلاش‌های فراوان در محور تعز نتوانسته اند کار خاصی از پیش ببرند. دی ماه گذشته بود که ارتش یمن توانست در اقدامی منحصر به فرد پهپادی انتحاری را بر فراز رژه مزدوران یمنی منفجر کرده و شماری از فرماندهان و سربازان وابسته به ارتش منصور هادی را کشته و زخمی کند و به نوعی جواب پایبند نبود سعودی‌ها به توافق کاهش تنش را پاسخ دهد.

لحظه حمله انتحاری پهپادی به مزدوران سعودی

** تلفات بالای عربستان سعودی در مرزهای جنوبی

اما در مدت اخیر سعودی‌ها بیشترین تلفات را مرزهای جنوبی خود داشتند. ارتش یمن و کمیته‌های مردمی ضربه‌های سهمگینی را به سعودی‌ها در این مناطق وارد کرده‌اند. به نحوی که بنا بر اعلام رسمی رسانه‌های عربستان در نیمه اول ماه مارس سی تن از متجاوزان سعودی به هلاکت رسیده اند. بسیاری از رسانه‌ها البته شمار تلفات در همین مدت را نزدیک به دو برابر برآورد کرده‌اند. سعودی‌ها که با هدف ممانعت از پیشروی نیروهای یمنی در مرزهای خود عملیات مختلفی را طراحی و اجرا کرده اند اینک با فشار افکار عمومی و رسانه‌های مختلف مواجه هستند.


** رویای خام تصرف صعده و شکست دادن مقاومت یمن

از سوی دیگرعربستان تمام تلاش‌های خود را به کار گرفته تا بتواند بر استان صعده سیطره پیدا کند، منطقه ای که پایگاه اصلی انصارالله یمن است و از اهمیت بالایی برای سعودی‌ها به دلیل مجاورت با مرزهای جنوبی خود و احتمال حضور عبدالملک حوثی در آن برخوردار است. همین دلایل موجب شده تا آنها در طول چهار سال گذشته صعده را هدف بمباران کور و عملیات پی درپی کنند بدون آنکه بتوانند توفیق شایانی در این زمینه به دست بیاورند.

رسانه‌های عربی وابسته به امارات و عربستان در طول سالهای گذشته همواره دستیابی نیروهای ائتلاف سعودی به پیروزی را بسیار نزدیک جلوه می‌دادند اکنون نیز گزارش‌های مختلفی را با همین فحوا منتشر می‌کنند در حالی که واقعیت‌های میدانی حکایت از مقاومت اسطوره ای ملت یمن و شکست‌های پیاپی متجاوزان دارد.

عبدالملک الحوثی رهبر انصارالله

** بالاگرفتن اختلافات امارات و عربستان بر سر یمن

همچنین باید توجه داشت در طول یکسال اخیر شکاف‌هایی بین امارات متحده و عربستان سعودی پدیدار شده است. اهداف متفاوت و تقابل مزدوران دو طرف موجب شده است که این اختلافات شکلی علنی به خود بگیرد.

امارات مدت‌هاست به حمایت از گروه‌های تجزیه طلب یمنی مبادرت می‌ورزد درحالی که سعودی‌ها برروی گروه‌های افراطی و تکفیری حساب باز کرده است. همچنین حمایت یا عدم حمایت از " عبدالربه منصور هادی" مساله ای است که اختلافاتی را بین دو طرف ایجاد کرده است. آنچه از آن به عنوان "حکومت مشروع یمن" یاد می‌کنند توانایی ماندن در عدن را نداشته و خود رییس جمهور مستعفی یمن هم به تجربه ثابت کرده است که کفایت لازم برای تصدی این پست را ندارد.

منابع خبری افشا کرده اند که سعودی‌ها فشارهایی را به عبدربه منصور هادی وارد کرده اند تا همانگونه که بی نیازی خود از کمک نظامی قطر را اعلام کرده بود، به ماجراجویی‌های امارات در یمن پایان دهد، مساله ای که با توجه به نفوذ امارات در میان برخی گروه‌ها و شخصیت‌های یمنی دشوار می‌نماید.

با توجه به نقش مهم امارات در مناطقی از قبیل عدن، ابین، حضرموت، سقطرا و همچنین برخی مناطق ساحل غربی این سوال مطرح می‌شود که سعودی‌ها توانمندی اداراه جنگ بدون امارات را دارند یا خیر؟ شاید همین تردید موجب شده است که عربستان به همکاری با امارات با وجود اختلافات گسترده ادامه دهد.

افزایش اختلافات امارات و عربستان بر سر یمن


** فشار افکار عمومی در داخل و خارج یمن

در مدت اخیر مردم یمن در شهرهای تحت سیطره عربستان و امارات از قبیل "المهره" تظاهرات اعتراض آمیزی را در اعتراض به اشغال این مناطق و نقش نیروهای اماراتی و سعودی برگزار کردند که البته با مقابله آنان مواجه شد. همچنین برخی منابع خبری از قبیل خلیج آنلاین در گزارشاتی فاش کرده‌اند که سعودی‌ها برنامه ای را برای ترور شخصیت‌های اصلی اعتراضات المهره طراحی کرده اند.

گذشته از این نباید فراموش کرد که در طول یکسال گذشته فشار افکار عمومی و برخی دولت‌های غربی به عربستان برای پایان دادن به نبرد یمن به شکل مضاعفی افزایش پیدا کرده است. این مهم با توجه به گزارش‌های نهادهای وابسته به سازمان ملل در خصوص بحران غذایی در یمن و افزایش تلفات کودکان و زنان و همچنین ماجرای ترور جمال خاشقچی موجب شده است که بحث فروش تسلیحات به عربستان و حمایت نظامی از جنگ یمن با اما و اگرهایی مطرح شود. حال آنکه در طول چهار سال گذشته غربی‌ها روی خود را از جنایت‌های فجیع یمن برگردانده بودند و اینک نیز تلاش دارند با اقدامات حداقلی، خود را طرفدار صلح و راهکار غیرنظامی جلوه دهند.

افزایش تلفات کودکان و زنان در یمن

** ادامه جنگ یمن در پرتو مقاومت اسطوره‌ای مردم یمن

ارتش یمن البته با وجود همه کمبودها توانسته عملکردی خیره کننده از خود به جای بگذارد و به مرور زمان با عملیات و تسلیحات منحصر به فرد خود همگان را متعجب سازد. در همین راستا "یحی سریع" از اعضای بلند پایه ارتش یمن تاکید کرده که نیروهای یمنی سلاح جدی را در اختیار دارند که می‌توانند به واسطه آن ریاض و ابوظبی را هدف قرار دهند. وی همچنین تاکید کرده که «مراحل ساخت نسل جدیدی از پهپادهای هجومی به پایان رسیده و در آینده نزدیک وارد روند عملیاتی خواهند شد.»

از ابتدای جنگ یمن بسیاری از کارشناسان نظامی و سیاسی تاکید کرده بودند که مشخصات جغرافیایی و ویژگی‌های مردم یمن مانع از پیشروی ائتلاف سعودی خواهد شد. این مدعا، رفته رفته رنگ واقعیت به خود گرفت. اینک بر همگان ثابت شده است که یمن گورستان متجاوزان است.

از طرفی معلوم نیست بن سلمان و بن زاید تا چه وقت به ماجراجویی خود در یمن ادامه خواهند داد و چه هزینه‌های مالی و معنوی را متحمل کشورهای خود خواهند کرد؟ وضعیت فعلی عربستان و یمن به تونل تاریکی شباهت دارد که پایان خوبی را نمی‌توان برای آن متصور بود.

در این میان بیشترین نگرانی برای مردم یمن است که با توجه به محاصره کامل با یکی از بزرگ‌ترین فجایع انسانی دست و پنجه نرم می‌کنند و نزدیک به چهارده میلیون یمنی با خطر گرسنگی مفرط رو به رو هستند. علی رغم همه اینها باید به احترام مردمی که جانفشانی‌های بی‌نظیری از خود نشان دادند تمام قد ایستاد و به تحسین مردانی پرداخت که با دست خالی، نخوت و تکبر عربستان سعودی و همپیمانان آن را در هم شکستند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان