روزنامه هفتصبح: در این مطلب، 5 کتاب خوب معرفی کردهایم تا در اوقات فراغت آخرین روزهای بهار بخوانید و لذت ببرید. اگر هنوز این کتابها را نخواندهاید و تا به حال شما را به خود جذب نکرده است، دربارهشان بخوانید تا دلایل اهمیت و محبوبیتشان را متوجه شوید و با یکی از این پنج اثر، مطالعه را شروع کنید.
جنگ چهره زنانه ندارد
- نوشته سوتلانا آلکساندر الکسیویچ
- ترجمه عبدالمجید احمدی
- انتشارات چشمه
زمانی که سوتلانا الکسیویچ جایزه نوبل را برد، در بعضی کشورهای جهان نامش ناآشنا بود و شاید خیلیها او را نمیشناختند، چون او اولین نویسندهای بود که به خاطر نوشتههایش در ژانر مستندنگاری این جایزه را از آن خود کرد. «جنگ چهره زنانه ندارد» روایت پُرفراز و نشیب این مستندنگار بلاروسی است، از روزگار و خاطرات زنانی که در ارتش اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم جنگیدند و حالا بعد از سالها از کابوس هاشان میگویند. او چند صدنفر از این زنان را از اقشار مختلف یافته و با تمامشان گفتگوهایی انجام داده؛ از پرستار وتک تیرانداز و خلبان گرفته تا رخت شور، پارتیزان، بی سیم چی و ... زنانی که پوتین پوشیدند ودر ترکیب خاک وخون و ترس زنده ماندند.
الکسیویچ با تدوین این آدمها کنار هم، کلیتی میسازد متناقض و شورانگیز، پرهیاهو و صامت. کتاب، گاه شامل چنان لحظاتی میشود که فراتر از خواندهها و شنیدههای مرسوم است درباره جنگ، بی پرده و عریان است وناگهان مادری را به ما نشان میدهد که برای عبور از خط بازرسی آلمانیها بچهاش را نمک اندود میکند تا تب کند و سربازان بهراسند از تیفوس و او بتوند در قنداق بچه گریان با پوست ملتهب سرخ شده دارو ببرد برای پارتیزانها ...
چون بوی تلخ خوش کندر
- نوشته وحید کهندل
- (زندگی نامه فرهاد مهراد)
- انتشارات ماهی
کتاب «چون بوی تلخ خوش کندر» اثر وحید کهندل، زندگی نماه فرهاد مهراد، خواننده و موزیسین ایرانی است و آن طور که در کتاب گفته شده است، نویسنده در این اثر در پی گفتن از موسیقی و سبک کارهای این خواننده نیست بلکه از سرگذشت و زندگیاش میگوید. پیش از این آثاری درباره زندگی این نوازنده منتشر شده بود، اما شکی در صحت آنها بود و همین دلیلی شد تا کهندل دست به نگارش این کتاب بزند. نویسنده در این کتاب از کودکی فرهاد مهراد شروع میکند و زندگیاش را روایت میکند. بعد از آن هم به روایت حضور مهراد در گروههای مختلف موسیقی میپردازد؛ زمانی که آهنگ فیلم رضا موتوری، ساخته مسعود کیمیایی را خواند و در دیگری در زندگیاش گشوده شد. در بخشی از کتاب میخوانیم:
«درخشنده، خواهر فرهاد، تعریف میکند که فرهاد در دوران کودکی گربه بدحال کثیفی را درکوچه پیدا کرده و با خودش به خانه آورده بود. او اول یک دل سیر برای کربه گریه میکند و بعد به داروخانه میرود و برایش قطره چشم میخرد. هربار فرهاد به باغچه آقای ربوبی میرفت، به دقت مشغول تماشای مرغ وخروسها و کندوهای زنبور عسل میشد.»
فروپاشی
- نوشته جرد دایموند
- ترجمه فریدون مجلسی
- انتشارات نشر نو
اگر کتاب «اسلحه، میکروب و فولاد» را خوانده باشید، با رویکرد جرد دایموند نسبت به موضوعات پژوهشی آشنایی دارید. این کتاب به شدت مورد تحسین منتقدان و مورخان قرار گرفت. دایموند اصولا سراغ موضوعاتی میرود که به نظر میرسد، صدها کتاب درباره آنها وجود دارد، ولی نحوه نگرش او به روایتهای اینچنین تفاوت دارد و هر خوانندهای را به جهت دیدگاه خلاقانهاش به وجد میآورد در کتاب «فروپاشی» که با عنوان فرعی «چگونه جوامع راه فنا یا بقا را بر میگزینند» چاپ شده، به الگوی بنیادین فاجعه پرداخته است. در توضیح باید گفت، آسیبهای زیست محیطی، تغییرات آب و هوایی، جهانی شدن، رشد سریع جمعیت و تصمیمهای سیاسی نابخردانه همه عواملی بودهاند که در سراسر دنیا باعث فروپاشی جوامع شده اند، اما بعضی جوامع با چاره اندیشیهای مناسب راه بقا را در پیش گرفتند.
جرد دایموند به یافتن الگوی بنیادین فاجعه میپردازد و با استفاده از رشتهای از روایتهای فرهنگی- تاریخی جالب، نظریهای فراگیر و جهانی ارائه میدهد. امروز مشکلاتی مشابه فراروی ماست و هم اکنون فاجعه گریبانگیر رواندا وهائیتی شده است و حتی چین و استرالیا سعی دارند با ابداع روشهای نوین با آن به مقابله برخیزند. کتاب «فروپاشی» برنده جایزه پولیتزر بوده و خواننده را با عمق فاجعهای که امروز جهان با آن دست و پنچه نرم میکند، آشنا میکند.
ترس (ترامپ در کاخ سفید)
- نوشته باب وودوارد
- ترجمه کیوان سپهری
- انتشارات نحل
بعد از به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا، مقالات افشاگرانه زیادی درباره او منتشر شد؛ مقالاتی که اتفاقاً بعضی از آنها جنجال برانگیز بود و رئیسجمهور آمریکا را با چالشهای جدی مواجه کرد. به موازات این مقالات، کتابهای هم منتشر شدهاند که مردم جهان را با چهره واقعی ترامپ بیشتر آشنا میکردند؛ از جمله کتاب «آتش و خشم» که در ایران هم با ترجمههای مختلف منتشر شد و سر و صدای زیادی هم در بازار کتاب جهان به راه انداخت.
اما درباره کتاب «ترس؛ ترامپ در کاخ سفید» باید گفت باب وودوارد، نویسنده این کتاب، از زمان نیکسون تا اوباما گزارشهای معتبری را از روسای جمهور آمریکا ارائه داده است. او در این کتاب، ترس و هراس را با جزئیات بی سابقهای از دنیای درون کاخ سفید روایت میکند. همچنین درباره دونالد ترامپ و چگونگی تصمیم گیری هایش در مورد سیاست خارجه و مسائل داخلی ایالات متحده گزارش میدهد. وودوارد با استفاده از ساعتها مصاحبه با منابع معتبرو همچنین خاطرات شخصی افراد در کنار مستندات دیگر، این کتاب را گردآوری کرده است.
«ترس» در واقع اولین کتابی است که با جزئیاتی تکان دهنده از دنیای درون کاخ سفید، سال اول یک رئیس جمهور در ایالات متحده را روایت میکند.
افسانه پدران ما
- نوشته سزژ شالاندون
- ترجمه مرتضی کلانتریان
سزژ شالاندون، نویسنده فرانسوی در رمان «شغل پدر» شهامت به خرج داده و قصه کودکی و پدر خودش را افشا میکند. داستان از زبان امیل شصت و چند سالهای روایت میشود که در مراسم سرد و بی روح خاکسپاری پدرش حاضر شده و قصهاش را در پس زمینه های تاریخی و سیاسی تعریف میکند. پدر ایمیل مردی همه کاره و در واقع هیچ کاره بوده؛ او ادعا میکرد کشیش، چترباز، مامور مخفی و دروازه بان و ... است، اما تا صفحه پایانی کتاب و پیش از آخرین غافلگیری هم مشخص نمیشود که هویت واقعیاش چیست.
از لحاظ روانشناسی مردی مبتلا به پارانویا ست؛ مردی که حتی نمیتواند به خانوادهاش اعتماد کند، خود را درگیر جریانات آنارشیستی میکند و تنها فکرش کشتن ژنرال دوگل است. از سویی امیل که در رویاهای کودکی خود غوطهور است، خود را در برابر پدری مبتلا به پارانویا و هیستری، درگیر اختلالات شدید هذیانی و به شدت سخت گیر مییابد.
آنچه پدر امیل به دنیای کوچک و معصوم او وارد میکند، تجاوزای بی رحمانه به ساحت مقدس کودکی است؛ چرا که کودک ده ساله را اجیر آرزوها و امیال سیاسی خود میکند. امین در کودکی خود به جهت تصاویری که پدر از جهان بیرون در ذهنش ساخته، دیگر نمیداند واقعیت چیست و آن را با جهان برساخته پدرش اشتباه گرفته است.