ماهان شبکه ایرانیان

قیمت‌ کالاها با کاهش نرخ دلار ارزان نمی‌شود به ۴ دلیل

خبرگزاری تسنیم: خسرو فروغان گران‌سایه، با اشاره به افزایش قیمت تولید و گران شدن کالاها در یک سال گذشته همزمان با افزایش نرخ ارز اظهار کرد: در سال گذشته به دنبال اتفاقاتی که در فضای اقتصادی کشور رخ داد، نرخ ارز افزایش یافت و طبعاً با بالارفتن نرخ ارز، هم قیمت کالاهای وارداتی، هم مواد اولیه و هم بسیاری از عواملی که در تولید یک کالا، اثرگذار بودند، به شدت افزایش یافت.

وی اضافه کرد: این موج افزایش نرخ ارز به اندازه‌ای بود که دلار به یک کالا تبدیل شد و سرمایه‌های هنگفتی سرازیر بازار ارز شد و حتی پس از اعلام دولت مبنی بر قاچاق بودن دلار خارج از چرخه بانکی و دولتی، این سرمایه‌ها به سمت کالاهایی همچون خودروهای خارجی و مسکن روانه شد و باعث شد تا میزان عرضه و تقاضا در این بازارها هم دچار مشکل شود.

رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران گفت: متاسفانه نرخ ارز به قدری در شرایط روانی اقتصاد ما اثرگذار است که علاوه بر کالاهای وارداتی و یا تولیداتی که مواداولیه آن ها وابسته به ارز بود، قیمت بسیاری از کالاهای دیگر که به هیچ وجه ارزبری نداشتند و کاملاً در داخل تولید می‌شدند هم به شدت دستخوش تغییر شد و حتی بعضاً افزایش قیمت آن‌ها از افزایش نرخ ارز نیز بیشتر بود.

فروغان گران‌سایه در پاسخ به این سوال چرا در هفته‌های اخیر که قیمت ارز در بازار فروکش کرده، کالاهایی که قیمت‌شان با بالارفتن نرخ ارز گران شد، ارزان نمی‌شود خاطرنشان کرد: این یک واقعیت است که بسیاری از کالاهایی که با گران شدن نرخ ارز، قیمت‌شان افزایش یافت با کاهش قیمت دلار، ارزان نشدند و این فرایند معیوب به دلایل مختلف در اقتصاد و بازار ما رخ داده است.

وی گفت: متاسفانه شاید یکی از دلایل اصلی این موضوع، ترجیح داشتن منافع شخصی به منافع ملی است؛ لذا همین ترجیح منافع شخصی باعث می‌شود تا برای سودآوری بیشتر، در مقابل کاهش قیمت‌ها مقاومت ایجاد شود.

رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد: علاوه بر این، متاسفانه شاهد عدم نظارت موثر بر بازار هستیم و از نظر کمی و کیفی نظارت‌های بخش خصوصی شامل اتاق‌های اصناف و نظارت‌های بخش حاکمیتی همچون نظارت تعزیرات، وزارت صمت و ... به هیچ وجه تناسبی با شرایط موجود ندارد.

وی با تاکید بر اثر روانی افزایش نرخ دلار بر قیمت کالاها گفت: شما همین امروز که قیمت دلار حدود 12 هزار تومان است را در نظر بگیرید؛ اگر قیمت دلار فردا 13 هزار تومان شود، این اثر روانی باعث می‌شود قیمت کالاها دوباره افزایش می‌یابد، درحالیکه چند هفته پیش قیمت دلار در همان کانال 13 هزار تومانی قرار داشت و با پایین آمدن قیمت دلار، کالاها ارزان نشده بود.

فروغان گران‌سایه افزود: علاوه بر همه این موارد، عدم طراحی نظام توزیعی متناسب با شرایط کشور نیز باعث شده تا فرایند توزیع کالا به درستی در کشور انجام نشود و نبود نظام توزیع، فرایند کنترل را هم در بازار دچار مشکل خواهد کرد.

وی با تاکید مجدد بر اینکه مشکلات فرهنگی، اثرات روانی، عدم نظارت بر بازار و نبود نظام توزیع مناسب کالا، از جمله عواملی است که باعث می‌شود مقاومت‌هایی در برابر کاهش قیمت کالاها علی‌رغم افت قیمت دلار بوجود آید گفت: متاسفانه این یک واقعیت است که اقتصاد ما از شرایط اقتصاد بیمار عبور کرده است و حتی سیاست‌گذاران دولتی، نگاه‌های متفاوتی به اقتصاد دارند؛ مثلا واضح است که وزارت اقتصاد، وزارت صنعت، وزارت جهاد کشاورزی و حتی بانک مرکزی، نگاه‌های متفاوتی به اقتصاد کشور دارند و حتی بخش خصوصی نیز از دریچه دیگری به اقتصاد نگاه می‌کند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی