شناسه : ۱۸۰۲۹۷۱ - چهارشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۰۱:۴۸
کارشناس آمریکایی خلع سلاح: ایران به دنبال بمب اتم نیست
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، کلسی داونپورت روز سه شنبه با انتشار یادداشتی در تارنمای این اندیشکده نوشت: جدیدترین اقدام ایران برای شکستن محدودیتهای هسته ای در توافقنامه چند جانبه 2015 که به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته میشود، خطر گسترش سلاحهای هستهای را در کوتاه مدت ایجاد نمی کند اما خطر بسته شدن درهای مذاکرات برای بازگرداندن توافق را به همراه دارد.
وی با اشاره به اعلام رئیس جمهوری ایران را مبنی بر از سرگیری غنی سازی اورانیوم در فردو، ادامه داد: سازمان انرژی اتمی ایران هم از ششم نوامبر تغذیه سوخت اورانیوم 696 به سانتریفیوژ IR-1 را آغاز کرد.
عضو اندیشکده شورای آتلانتیک اضافه کرد: این چهارمین گام ایران است در پاسخ به تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر نقض برجام با اعمال مجدد تحریمها علیه ایران و کنارهگیری از توافق هستهای در ماه مه 2018، برخلاف اینکه ایران مرتکب نقض برجام نشده بود.
داونپورت با وجود اینکه افزایش ذخیره سازی اورانیوم میتواند گام آرام به سوی خروج از برجام باشد، گفت: در حال حاضر ایران تنها 500 کیلوگرم اورانیوم 235 در اختیار دارد در حالی که برای تولید یک بمب اتمی به یک هزار و 50 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 5 درصدی نیازمند است.
وی خاطرنشان کرد اینکه غنی سازی با IR-1 انجام می شود که تنها 15 درصد ظرفیت غنی سازی کلی تهران است، گواه بر این است که تهران بر فشار به طرفهای باقیمانده در توافق برای بهره مندی از مزایای برجام متمرکز است و به شتابی در دستیابی به بمب اتم ندارد.
عضو انجمن کنترل تسلیحات آمریکا اضافه کرد: مقامات ایرانی تاکید کردهاند آژانس بین المللی انرژی هستهای، مسئول نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران، از قبل مطلع شده است و برای نظارت بر این اقدامات حضور خواهد داشت. حضور مداوم آژانس بین المللی انرژی اتمی در این سایت اطمینان میدهد تهران مواد هستهای را برای تسلیحات منحرف نمیکند و هرگونه انحراف بیشتر یا افزایش سطح غنی سازی به سرعت شناسایی میشود.
داونپورت تصمیم به غنی سازی در سایت فردو را به تنهایی دربردارنده خطر کوتاه مدت ندانست و اظهار کرد: فردو بیش از نطنز تهدیدزا است چرا که در کوهستان و حدود 80 متر زیر زمین بنا شده است. نابودی این مکان با سلاحهای نظامی معمولی برای آمریکا دشوار خواهد بود و برای سایرین همچون اسرائیل، تقریبا غیرممکن است.
وی با اشاره به اظهارات رئیسان جمهوری آمریکا مبنی بر روی میز بودن گزینه نظامی، تصریح کرد: هرگونه حمله نظامی علیه برنامه هستهای ایران فقط این برنامه را به عقب میاندازد و خطر پیگیری آشکار ایران برای حصول سلاحهای اتمی را افزایش میدهد. این در حالی است که مقامات آمریکا گزینه نظامی را برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح اتمی روی میز نگهداشتهاند.
مدیر بخش سیاست عدم اشاعه سلاحهای اتمی در انجمن کنترل تسلیحات یادآور شد: مقامات ایرانی همچنان ادعا می کنند آماده دیپلماسی و مذاکره هستند و اگر خسارتهای اقتصادی وعده داده شده در برجام جبران شود، تعهدات کاهش داده شده را باز میگردانند.
داونپورت با اشاره به تصمیم ایران برای تداوم کاهش محدودیتها در هر 60 روز، اعلام کرد در صورت ادامه این روند، توافق هستهای از هم می پاشد و بار دیگر بحران هستهای آغاز خواهد شد.