خبرآنلاین: بازار خودرو در هفته گذشته با شدتی بی سابقه رو به افزایش می رود و این در حالی است که بازار خودرو با کاهش چشمگیر خرید و فروش مواجه شده است. این افزایش قیمت در حالی صورت می گیرد که بقیه بخش های اقتصاد ایران در یک هفته گذشته روزهای چندان پرنوسانی را سپری نکردند و به همین دلیل از نظر برخی این افزایش قیمت ها نامحتمل بوده است.
حسین اردوخانی، نایب رییس پیشین اتحادیه نمایشگاه داران خودرو در رابطه با وضعیت خودرو در بازار تهران و دلایل افزایش پرشتاب قیمت آن در روزهای گذشته گفت: دلیل اصلی این مساله همانی است که بارها هم در مصاحبه های قبلی خودم به آن اشاره کرده امد. از یک سو ما به شکل واقعی خودروساز نیستیم یعنی خودرویی وجود ندارد که تمام قطعات آن را ما بسازیم و مثلا همین پراید 12 درصد قطعاتش وابسته به تولید کره جنوبی است. درنتیجه ما واقعا هنوز خودروساز نیستیم و همچنان به مونتاژ کاری ادامه می دهیم.
او افزود: در مقابل از سوی دیگر خودروسازان با کاهش تولید روبرو بودهاند و همین امر سبب شده است نتوانند به تعهدات خود به درستی عمل کنند.
وی تاکید کرد: طبق آمارهای ارائه شده یکی از خودروسازان 12 هزار خودرو به مردم بدهکار است و نتوانسته نیاز موجود در بازار را تولید کند.
او در پاسخ به این سئوال که سخنان وزیر صنعت در خصوص افزایش حجم تولید و هشدار به فروشندگان خودرو تا چه حد می تواند وضعیت بازار را عادی کند، گفت: اگر واقعا تولید خودرو رونق گیرد و کاستیها برطرف شود، قیمتها در بازار واقعی میشود و آن وقت مشتریان با بازار خودرو آشتی میکنند اما همه این ها در گرو این است مه تولید افزایش یابد تا فضا برای سودجویان دیگر مساعد نباشد.
مشتری نیست
در این میان نه تنها اردوخانی رکود بازار رت بی سابقه توصیف میکند بلکه سایر فعالان بازار نیز میگویند میزان کاهش بیسابقه است و قیمتها در شرایطی بالا میرود که خبری از مشتری نیست. برخی گزارش ها نیز از خرید و فروشهای صوری در بازار با هدف جا انداختن قیمتهای جدید دلالت دارد و به این ترتیب مشتری واقعی در بازار وجود ندارد.
فعالان بازار میگویند بخش مهمی از کسانی که حتی در شرایط کنونی خودرو پیشخرید میکنند نیز کسانی هستند که قصد دارند خودروهایشان را بفروشند و در حقیقت مصرفکننده واقعی نیستند در نتیجه طولانیتر شدن دوره رکود سبب میشود خواب سرمایههایشان بالا برود.
نظارت نیست
اردوخانی در بخش دیگری از سخنانش به مساله نظارت نیز اشاره کرد و گفت: من فکر میکنم نظارت مافی بر بازار خودرو صورت نمیگیرد و هنوز در حوزه تحویل خودرو به مصرف کننده واقعی با مشکلاتی روبرو هستیم .
در رابطه با تاثیر بازار ارز بر بازار خودرو گفت: گرانی بازار خودرو هیچ ارتباطی به بازار ارز همان طور که می دانیم در هفته گذشته بازار ارز وتب و تاب خاصی نداشت ولی بازار خودرو با افزایش شدید قیمت مواجه شد. به نظر من مشکل بازار خودرو قطعا داخلی است.
او با اشاره به رکود بازار گفت: بازار قفل شده ولی قیمتها بالا می روند و اکنون گهگاه در بازار خودروهای کارکرده فروش می رود ولی مشتری برای خودروهای نو وجود ندارد. به بیان دیگر وضعیتی که برای بازار خودرو ایجاد شده شبیه بازار مسکن است؛ قیمتها آن قدر بالا رفته که دیگر نه خریدار توان خرید دارد و نه فروشنده موفق به فروش با قیمتها شد.
به گفته وی قیمتها واقعی نیست و برای راه افتادن بازار خودرو باید تدبیری جدی اتخاذ شود.این تدبیر از سوی سیاستگذار یعنی وزارت صنعت، معدن پ تجارت و خودروساز و نهادهای نظارتی باید اجرایی شود تا بازار خودرو از پس رکودی طولانی به حرکت درآمد در غیر این صورت عواقب این رکود بزرگترین صنعت غیر نفتی ایران را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.