ماهان شبکه ایرانیان

دبیر جایزه با مهر مطرح کرد؛

قلم زرین به آثار بی‌محتوا و ضد ارزش نمی‌رسد/ گلایه از خانه کتاب

دبیر پانزدهمین دوره جایزه قلم زرین می‌گوید بسیاری از آثار ادبی این روزها خنثی و حتی برخی از آنها ضد ارزش است و طبیعی است که نباید انتظار داشت این آثار جایزه قلم زرین بگیرند.

قلم زرین به آثار بی‌محتوا و ضد ارزش نمی‌رسد/ گلایه از خانه کتاب

یوسف قوجق دبیر پانزدهمین دوره جایزه ادبی قلم زرین در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تصمیم هیئت مدیره انجمن قلم برای انتخاب وی به این سمت عنوان کرد: من چند سال قبل هم با حسن ظن دوستان برای این سمت معرفی شدم اما نپذیرفتم. راستش فکر می‌کردم به قواره من دبیری نمی‌آید. این کار  مسئولیت بالایی دارد و کار سنگینی است. به نوعی باید این کار را مدیریت کلان یک سال تلاش و کوشش نویسندگان کشور دانست و به همین خاطر پذیرفتنش سخت است. جدای از این خودم در آن دوره کتاب داشتم و این کتاب می‌توانست در دایره داوری‌ها قرار بگیرد. در این دوره هیئت مدیره محترم بار دیگر اصرار داشت و از من خواست تا این مسئولیت را بپذیریم و در نهایت بنده نیز پذیرفتم.

وی در ادامه با اشاره به ساختار غیردولتی انجمن قلم ایران گفت: غیردولتی بودن انجمن به معنای مستقل بودنش است و این استقلال برای انجمن همیشه انتخاب‌هایی مستقل را نیز به همراه داشته است. انجمن و جایزه قلم زرین هم بحث محتوا و هم مسائل فنی و ساختاری ادبیات را در کنار هم مورد بررسی قرار می‌دهد و این نتیجه‌اش انتخاب‌هایی می‌شود که متفاوت با سایر جشنواره‌هاست و نباید انتظار داشت که این تشکل و ساختارش نیز مثل خیلی دیگر از جشنواره‌ها عمل کند.

قوجق ادامه داد: اگر یک جریان سالم ادبی بخواهد در کشور به راه بیافتد باید دو مساله را همواره مدنظر داشته باشیم. نخست بحث ساختار فنی اثر ادبی است و دیگری محتوای آن. اثری در انجمن قلم و جریان ادبی حاصل از آن  به عنوان برگزیده به جامعه معرفی می‌شود که نماینده و معرف ارزش‌هایی باشد که به کل جامعه مدنی ایران تعلق دارد و در خدمت آنهاست. من بسیاری از آثار ادبی این روزهای کشور را خنثی می‌بینم و حتی برخی از آنها برای جامعه ما حکم ضد ارزش را ایفا می‌کند، طبیعی است که انتظار نداشته باشیم چنین آثاری در جایزه قلم انتخاب شود.

این نویسنده ادامه داد: به باور من در چهارده دوره گذشته جایزه قلم زرین اتفاقاتی رخ داده که می‌شود به آنها نمره بسیار خوبی داد و جشنواره را قابل قبول دانست البته شاید این انتخاب‌ها در مواردی می‌توانسته بهتر باشد اما مساله این است که داوری جایزه قلم باید بر اساس تمامی آثار منتشر شده در سال قبل باشد و این آثار باید در قالب فهرستی از سوی موسسه خانه کتاب به ما اعلام شود. در مواردی بوده که این فهرست کامل نبوده و یا برخی ناشران در ارسال اثر برای داوری تعلل کرده‌اند. با این همه تا جایی که من خبر دارم اغلب کارهایی که در جایزه انتخاب شده و بالا آمده آثاری بوده که از نظر ساختار و محتوا بسیار ارزشمند بوده‌اند.

دبیر پانزدهمین دوره جایزه قلم زرین در ادامه با اشاره به فرآیند انتخاب داوران این جایزه نیز گفت: من سعی دارم برای انتخاب داوران هم از گروه‌های داوری قبلی این جایزه استفاده کنم و هم تنوع بیشتری را به هیئت داوران بدهم. البته هیئت مدیره انجمن دست من را برای انتخاب باز گذاشته‌اند اما در نهایت آنها باید گزینه‌ها را تایید کنند.  

وی ادامه داد: الزامی برای انتخاب داوران از میان اعضای انجمن وجود ندارد هر چند که اگر اینگونه باشد بهتر است اما سرداوران هر بخش باید حتما از اعضای انجمن باشند.

قوجق در پایان از وزارت ارشاد به ویژه موسسه خانه کتاب تقاضا کرد برای برگزاری این دوره از جایزه قلم زرین همکاری بیشتری در زمینه معرفی آثار منتشر شده در سال 1394 داشته باشند و ارتباط کاری نامطلوب دوره‌های قبل را که دبیران سابق جایزه بر آن تصریح داشته‌اند را اصلاح کنند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان