این مطالب را «حسین عبادتی زیارتی» در گفتگو با ایسنا بیان میکند، راهنمای گردشگری که در جریان تورهایش در ایران سعی میکند زوایایی پنهان از تاریخ تحریف شدهی جنگ عراق با ایران را برای گردشگران خارجی روشن کند.
او گفت: «در همه کشورها اصولا برای ایثارگران یادمانهایی را میسازند، حتی در آفریقا نیز این یادمانها وجود دارد و معمولا گردشگران در جریان سفر به این کشورها، گریزی به این آثار میزنند. البته که در ایران هم یادمان و یا مزارهایی وجود دارد که میتوان از این فرصت برای آشنایی گردشگران با بخشی از تاریخ این کشور، استفاده کرد، هرچند که شخصا طرفدار ساخت این یادمانها و گلزارها در محدوده و حریم بناهای تاریخی نیستم و معتقدم این کار خودش گویای نوعی تناقض است. »
این راهنمای گردشگری که دیدار از مزار شهدای جنگ تحمیلی را اغلب در برنامه بازدید گردشگراناش قرار میدهد، اظهار کرد: «سعی میکنم آنها را با واژه "دفاع مقدس" آشنا کنم، چون معتقدم جنگ گزینهی مناسبی در شرح آن واقعه که بر ایران تحمیل شد نیست. ما از خاکمان دفاع کردیم و در تاریخ هزار سالهمان هیچوقت آغازکنندهی جنگی نبودهایم. این توضیحات از این منظر لازم است به گردشگر خارجی داده شود که درحال حاضر با پدیدهی تروریسم روبهرو هستیم. سعی میکنیم با بیان این توضیحات، گردشگران خارجی را که حکم سفیران ایران را دارند، آگاه کنیم تا بدانند در ایران چنین پدیدهای وجود ندارد. »
وی ادامه داد: «همزمان با جنگ تحمیلی، ایران تحریم شده بود، بنابراین تعداد کشتههای ما در مقایسه با عراق بیشتر بود، این موضوع یکی از لکچر (سخنرانی) هایی است که در تورهای گردشگری ارائه میشود. سعی میکنم خارجیها را بر سر مزار "حسین فهمیده" ببرم و توضیح دهم که مردم این کشور در آن وضع تحریم با بدنهایشان در مقابل دشمن چگونه ایستادند و اگر چنین ایثارگرانی نبودند شما امروز نمیتوانستید به ایران سفر کنید و اصلا معلوم نبود چه بر سر این تمدن میآمد. تندروها و افراطیهایی را که امروز به جان کشورهای دیگر افتادهاند و دنیا را ناامن کردهاند مثال میزنم و اشاره میکنم؛ آنها بودند که مجسمه بودا در افغانستان را نابود کردند و یا آثار تاریخی عراق و سوریه را به تاراج بردهاند و اگر به ایران میآمدند امروز دیگر پرسپولیسی درکار نبود و خیلی چیزها آسیب میدید. »
عبادتی سپس به آثار تاریخی دیگری در ایران که زمان حمله عراق به ایران آسیب دیده است، اشاره کرد و افزود: «یکی از این آثار مسجدجامع اصفهان است که گوشهای از آن بمباران شده و اغلب برای گردشگران خارجی سوال است که چطور یک کشور مدعی اسلام به یک مسجد میتواند حمله کند. بیان توضیحاتی در اینباره، آنها را آگاه خواهد کرد و پاسخی به ابهاماتشان دربارهی تروریسم و ماهیت واقعی ایران خواهد داشت. »
وی همچنین توضیح داد: «بازدید از مزار شهدا و یا بقایای بازمانده از جنگ تحمیلی جایی در برنامه تورهای گردشگری ندارد و معمولا در زمان وقت آزاد و یا خارج از برنامه، پیشنهاد میشود که بیشتر اوقات هم با استقبال همراه است. پیش آمده که گردشگران را با مترو به حرم امام خمینی (ره) و یا بر سر مزار شهدای هفتم تیر، گلزار شهدا در کلکچال تهران و یا کوه صفه در اصفهان بردهام و چقدر این برنامه برای آنها جذاب بوده است. دانش گردشگر خارجی دربارهی جنگ عراق با ایران خیلی کم است و این فرصت مناسبی برای شفاف شدن بحشی از تاریخ تحریف شدهی کشورمان به شمار میآید. »
این راهنمای گردشگری اضافه کرد: «ما گردشگران زیادی از آلمان داریم، برای آنها توضیح میدهم که مردمان ما از گذشته ارتباط خوبی با یکدیگر داشتهاند و ایرانیها به آنها علاقمندند و کمکهای آلمانیها برای حفظ آثار تاریخی ایران را هیچوقت فراموش نمیکنند، اما این کشور یک نقطه سیاه در روابطش با ایران دارد که آنهم کمک به عراق با ارسال مواد شیمایی برای ساخت بمب است، آنها نمیدانند با کشور ما چه کردهاند. پیش آمده که از جانبازی دعوت کردهام تا در این باره برای گردشگران صحبت کند، بیشتر مواقع هم علاقهی زیادی نشان میدهند، حتی خرید فیلم "از کرخه تا راین" را پیشنهاد میدهم، البته تا 10 سال پیش این فیلم راحت در بازار پیدا میشد و خودم برای آنها تهیه میکردم، اما الان خیلی سخت پیدا میشود. این فیلم برای آنکه بدانند چه اتفاقی افتاده واقعا خوب است. »
این مدرس راهنماهایان گردشگری بیان کرد که بیشتر به خاطر ارادهی شخصیاش چنین برنامهای را برای گردشگران ترتیب میدهد، اما در عین حال گفت: «جرقهی اولیه این حرکت را خود گردشگران با سوالهایی که مطرح میکنند، زدهاند. البته خیلی کم دیدهام که سایر راهنماها اطلاعاتی درباره جنگ تحمیلی و این بخش از تاریخ ایران در اختیار گردشگران قرار بدهند، هرچند راهنماهای قدیمی و پیشکسوت این کار را انجام میدهند، اما در نسل جدید به دلیل عجین نبودن با این موضوع، چنین حساسیتی وجود ندارد، به هر حال آنها خودشان هم جنگ را حس نکردهاند، ولی من درکلاسهای آموزشیام سعی میکنم راهنماهای جوانتر را ترغیب کنم، خوشبختانه دانشجویانم این حرکت را ادامه دادهاند، ولی لازم است در موسسههای آموزشی دیگر نیز این مبحث باز شود. »
او سپس متذکر شد: «گردشگر مهمان ما است، لازم نیست با احساسات او بازی شود، فقط باید اطلاعاتی که ندارد و اصولا از منبع دیگری نمیتواند دریافت کند، درست و منطقی در اختیارش قرار بگیرد. من در تورهای گردشگری همیشه از آلمانیها تعریف میکنم و خیلی ظریف آنها را متوجه پشت پردههای جنگ عراق با ایران میکنم. اگر این توضیحات با لحن بد و یا با استفاده از واژههای نامناسب بیان شود، قطعا تاثیر بدتری دارد، باید آگاه شویم چطور این بخش از تاریخ کشورمان را میخواهیم به خارجیها منتقل کنیم. شنیدن این موضوع که راهنمای جانباز و یا فرزند شهید، گردشگران آلمانی و یا آمریکایی را در ایران همراهی میکنند، خیلی ارزشمند است، این نکتهها باید گفته شود. »
عبادتی تاکید کرد: «جنس گردشگری که به ایران سفر میکند با مردمی که در کف خیابانهای آلمان، آمریکا و یا هر کشور دیگری که هستند، فرق میکند، آنها وقتی ایران را انتخاب میکنند، یعنی یکسری قواعد را پذیرفتهاند و تصمیم دارند این سرزمین را ببینند و دربارهاش بیشتر بدانند. بسیاری از این گردشگران مخصوصا آنهایی که از آمریکا میآیند در تقابل با سیاستهای دولتهایشان هستند. آنها خیلی خوب میدانند دولت آمریکا چه بلایی بر سر مردم جهان آورده است و با تندرویها کاملا مخالفند. »