مضرات سیگار کشیدن

تـنباکو(TOBACCO)  با نام علمی نیکوتــیانا(NICOTIANA) بیش از ۶۰ گونه مخـتـلف دارد که نــیکوتیــانا تاباکوم(N.TABACUM) و نیکوتیانا رستیکا(N.RUSTICA) رایج ترین آن میباشند. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و شمالی میباشد. بوی مخصوص تنباکو بـه عــلت وجود روغن فراری موســوم به نیکوتیانین(nicotianin) است.

مضرات سیگار کشیدن

تـنباکو(TOBACCO)  با نام علمی نیکوتــیانا(NICOTIANA) بیش از 60 گونه مخـتـلف دارد که نــیکوتیــانا تاباکوم(N.TABACUM) و نیکوتیانا رستیکا(N.RUSTICA) رایج ترین آن میباشند. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و شمالی میباشد. بوی مخصوص تنباکو بـه عــلت وجود روغن فراری موســوم به نیکوتیانین(nicotianin)
است.

نحوه آماده سازی تنباکو:

بعد از چیدن و خشک‌ کردن برگ‌های توتون، آنها را تمیز و ساقه‌ها و مواد اضافی را جدا می‌کنند. سپس، دوباره برگ‌ها را با گلیسیرین یا یک ماده دیگر شبیه آن، رطوبت می‌دهند و در بشکه‌های چوبی بزرگ انبار می‌کنند. این بشکه‌ها ممکن است تا 2 سال در انبار بمانند که در این مدت، تنباکو تیره‌ تر و خشک ‌تر می‌شود و محتوای نیکوتین آن هم کاهش می‌یابد. بعد از این مدت است که تنباکو اصطلاحا “رسیده” شده و آماده استفاده می‌شود.

206_1

توتون ویرجینیا (در ایالات ویرجینیا، کارولینا، جورجیا و فلوریدای امریکا میروید) که برگهای روشن و شیرینی دارد رایج ‌ترین نوع تنباکو است که در ساخت سیگار از آن استفاده می‌شود. برای آماده‌ کردن سریع ‌تر این توتون، آن را حرارت می ‌دهند تا برای رسیده ‌شدن آن به 2 سال زمان نیاز نباشد. یک تغییر مهم دیگری که در صنعت دخانیات به ‌وقوع پیوسته، کاهش میزان برگ توتون موجود در سیگار به حدود 25 درصد مقداری است که قبل از سال‌های دهه 50 استفاده می ‌شده است. به دو علت، نخست استفاده بیشتر از اجزای دیگر گیاه تنباکو که تا آن زمان دور ریخته می‌شد، اما با پیشرفت صنعت دخانیات، از این اجزا هم در ترکیب توتون سیگار استفاده میگردد. در حال حاضر حداقل یک چهارم توتونی که در یک نخ سیگار وجود دارد، از همین اجزای دیگر گیاه تنباکو است و نه کاملا از برگ‌های خالص گیاه.

پیشرفت دیگری که باعث شد تولید کنندگان دخانیات از برگ توتون به میزان بسیار کمتری در محصولاتشان استفاده ‌کنند، رایج‌ شدن تکنیک دیگری موسوم به “پف‌دادن” بود. در این روش، توتون را به‌ صورت خشک منجمد می ‌کنند و بعد هوا یا گاز دیگری مثل دی‌اکسید‌کربن را با فشار به آن می‌دمند. به این ترتیب برگ‌های توتون حالت پف کرده به خود می‌گیرد و حجیم ‌تر و سبک ‌تر می‌شود و افزودنی‌ها را هم بهتر و بیشتر به خود جذب می‌کند.

بزرگترین تولید کننده های برگ تنباکو در جهان:

1-چین 2-برزیل 3-هند 4-امریکا 5-اندونزی 6-ترکیه 7-یونان 8-آرژانتین 9-ایتالیا 10-پاکستان

میزان کل تولید برگ تنباکوی جهان در سال 2005 به 6٫38 میلیون تن بالغ میگردد.

بزرگترین وارد کننده های برگ تنباکو در جهان:

1-روسیه 2-امریکا 3-انگلیس 4-آلمان 5-هلند 6-ژاپن 7-فرانسه 8-اوکراین 9-لهستان
10-مصر

بزرگترین کمپانی های تولید کننده سیگار جهان:

207_1

1- کمپانی فیلیپ موریس(PHILIP MORRIS) متعلق به (ALTRIA) و با برندهایی نظیر (ALPINE-MARLBORO-L&M-MERIT) با درآمدی بالغ بر 67 میلیارد دلاردر سال 2005٫ مقر اصلی آن در امریکا است.

2- کمپانی (BRITISH AMERICAN TOBACCO)(BAT) و با برندهایی نظیر(KENT-DUNHILL-PALL MALL-ROTHMANS) با درآمدی بالغ بر 60 میلیارد دلار در سال 2005٫مقر اصلی آن در انگلستان است.

3- کمپانی (JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL)(JTI) و با برندهایی نظیر(CAMEL-WINSTON-MILD SEVEN-SALEM) و با درآمدی بالغ بر 30 میلیارد دلاردر سال 2005٫ مقر اصلی آن در ژاپن است.

4-سایر کمپانی ها شامل(REEMSTA-ALTADIS-GALLAHER) میباشند.

نکته:از لحاظ سهم تولید کمپانی چینی(CHINA NATIONAL TOBACCO)(CNTC) با تولید 32 درصد سیگار جهان مقام نخست را در اختیار دارد.

روشهای استعمال تنباکو:

208_1

1- تدخین (دود کردن) بوسیله سیگار(CIGARETTE)، سیگار برگ(CIGAR)، پیپ(PIPE)، قلیان(HOOKAH)، بی دیس(BIDIS) نوعی سیگار دست ساز هندی، کرتک(KRETEK) نوعی سیگار اندونزیایی که حاوی گل میخک(CLOVE) بوده و با بی حس کردن دهان وریه ها و ایجاد احساس سرخوشی ملایم لذت سیگار کشیدن را بیشتر میکند. اما همین عامل باعث میگردد فرد سیگاری دود سیگار را بیشتر در ریه ها ی خود نگه دارد، بنابراین مواد سمی بیشتری جذب بدنش میگردد.

2- توتون جویدنی(CHEWING TOBACCO) و انفیه تر(MOIST SNUFF) که بین گونه و لثه ها نگاه داشته میشود.

3- انفیه خشک(DRY SNUFF) که با بینی بالا کشیده میشود.

4- همراه با حشیش به شکل سیگاری(JOINT) تدخین میشود.

سیگار(CIGARETTE):

209_1

استوانه ای کاغذی  و کوچک  معمولا به طول 10 سانتی متر و قطر 10 میلی متر که با برگهای بریده شده و عمل آمده تنباکو پر میشود. قسمتهای مختلف سیگار:

1- فیلتر سلولزی (سلولز استات)  که با کاغذ متخلخلی بنام (PLUGWRAP) پوشیده شده است. وظیفه فیلتر خنک کردن و تمیز کردن دود سیگار است.

2- کاغذ(TIPPING) که فیلتر را میپوشاند و برخی اوقات برای تهویه بیشتر و کاهش تار(قطران) سیگار دارای سوراخهای ریزی (پرفراژ) میباشد.

3- ترکیب تنباکو و کاغذ سیگاری که آن را احاطه کرده است.

انواع سیگار:

210_1
1- سایز معمولی(KING SIZE)

2- سیگار باریک(SLIM)

3- سیگار پهن(WIDE)

4- (ملایم) لایت(LIGHT) و یا کم تار(LOW TAR)

5- (خیلی ملایم) آلترالایت(ULTRA LIGHT)

6- منتول (دارای اسانس نعناع)(MENTHOLS): احساس خنکی را القا میکند.

مفهوم رنگبندی پاکت های سیگار:

1- پاکت قرمز: طعم کامل و قوی.

2- پاکت سفید و یا طلایی: لایت.

3- پاکت آبی و یا نقره ای: آلترالایت.

4- پاکت سبز: منتول.

5- پاکت سبز کم رنگ: منتول لایت.

6- پاکت قرمز تیره: سیگار بدون فیلتر.

عوامل موثر در روند سوختن سیگار ومیزان نیکوتین جذب شده به بدن:

1- نوع تنباکوهایی که با یکدیگر ترکیب شده اند. چگونگی رویش و عمل آوری تنباکوها.

2- محتوای رطوبت سیگار.

3- تراکم و وزن تنباکو که بر مقاومت پک زدن به سیگار موثر است.

4- طول و قطر سیگار.

5- طول، جنس، مشخصات و درجه تهویه فیلتر سیگار.

6- ویژگیهای احتراقی کاغذ سیگار.

7- نحوه کشیدن سیگار (تعداد و عمق پک ها)

تفاوت سیگار لایت با سیگار معمولی:

211_1

درجه بندی سیگارها توسط ماشین های سیگارکش(smoking machines) تعیین میگردد. این دستگاه ها به تمام نخهای سیگار بطور مشابه پک میزنند. سیگارهای لایت که بوسیله این ماشین ها کشیده میشوند درجه نیکوتین و تار کمتری را نشان میدهند. اما درعمل  به دلایل زیر هیچ تفاوتی میان سیگارهای ملایم (لایت) با سیگارهای معمولی وجود ندارد:

1- اطراف فیلتر سیگارهای لایت چند سوراخ ریز تعبیه میشود تا تهویه فیلتر افزایش یابد. هنگام پک زدن به سیگار هوا با دود سیگار ترکیب شده و آن را رقیق تر میسازد. اما در عمل این سوراخها توسط فرد سیگاری با لبها و یا دستها بطور ناخودآگاه مسدود میگردند. بنابراین دیگر سیگار “لایت” نخواهد بود.

2- فرد سیگاری برای جبران کاهش نیکوتین جذب شده توسط سیگارهای لایت تعداد و عمق پک هایی که به سیگار میزند، و یا تعداد نخ سیگار مصرفی روزانه خود را افزایش میدهد.

3- نحوه کشیدن سیگار افراد سیگاری با ماشین های سیگار کش متفاوت است. و هیچ دو فرد سیگاری مشابه هم به سیگار پک نمیزنند.

برخی افراد برای ترک سیگار نیز به سیگارهای لایت روی می آورند، اما این کار بی فایده و غیر اصولی است.

سیگاربرگ (cigar):
212_1

تفاوت سیگار برگ با سیگارت:

1- سیگار برگ از تنباکوی خشک و تخمیر شده تهیه میگردد.

2- تنباکو در سیگار برگ در میان برگ تنباکو پیچیده میگردد. اما در سیگارت در کاغذ سیگار.

3- سیگار برگ فاقد فیلتر است.

سیگارهای برگ کوبا از شهرت خاصی برخوردار است. سیگار برگ در اشکال و طعم های مختلفی عرضه میگردد.

چند مطلب درباره نیکوتین(nicotine):

1-میزان نیکوتین موجود در تنباکو به گونه تنباکوی مصرفی و قسمتی که برگ از تنه گیاه جدا می شود بستگی داشته و از 0٫3 تا 7 درصد متفاوت است. هر چقدر برگ ها از قسمتهای بالاتر گیاه چیده شوند محتوای نیکوتین بیشتری دارند.

2- پس از نخستین پک تنها 10 ثانیه طول میکشد که نیکوتین به مغز برسد.

3- یک نخ سیگار حاوی  حدود 0٫4 تا 1٫3 درصد نیکوتین است.

4- مقدار نیکوتین موجود در 3 نخ سیگار میتواند برای انسان مهلک باشد، اما تنها مقادیر اندکی از نیکوتین بصورت دود آزاد میشود.

5- نیکوتین یک آلکالوئید سمی است که خاصیت اعتیاد آوری تنباکو و سیگار مربوط به آن میباشد.

6- نیکوتین بی رنگ و دارای بوی تندی می باشد. چنانچه در معرض هوا و نور قرار گیرد رنگش تیره شده و تبدیل به صمغ میگردد.

7- مقادیر تغلیظ شده نیکوتین موجود در تنباکو به عنوان حشره کش مورد استفاده قرار میگیرد.

8- نیکوتین به اندازه هروئین قدرت اعتیادآوری دارد.

9- نیکوتین گاهی اوقات یک محرک و برخی اوقات اثرات آرام بخشی دارد.

10- مصرف نیکوتین در فرد سیگاری ایجاد تحمل و وابستگی میکند. علایم محرومیت از نیکوتین شامل: تحریک پذیری-خشونت طلبی-اضطراب-عصبی شدن-کاهش تمرکز-سر گیجه-سبک شدن سر-اختلال در خواب-یبوست-خشکی دهان-گلو درد-درد دست ها و پاها-تعرق-افسردگی-زخم های دهانی-خستگی-گرسنگی-سرفه-احساس فقدان وهوس کشیدن سیگار میباشند. این علایم ممکن است ماه ها باقی بماند.

نکته: برای آشنایی با اثرات نیکوتین بر بدن به مقاله مضرات نیکوتین مراجعه کنید.

علل استعمال سیگار توسط افراد:

1-مانند افراد بالغ و بزرگسال جلوه کردن.

2-فشار همسالان و برای مورد پذیرش قرار گرقتن از سوی آنها.

3-هیجان حاصل از تجربه کشیدن سیگار (چیزی که توسط بزرگترها قدغن شده است)

4-رفع استرس و خستگی.

نکته:آغاز مصرف سیگار میتواند متفاوت باشد اما عدم توانایی در ترک سیگار تنها یک علت دارد و آن خاصیت اعتیاد آوری نیکوتین می باشد.

دخانیات از نگاه آمار:

1- بیش از1٫1  میلیارد نفر در سراسر جهان تنباکو استعمال میکنند.

2- افرادی که سیگار میکشند بطور متوسط 14 سال زودتر از افراد غیر سیگاری میمیرند. خطر مرگ به تعداد سیگار و مدت زمان سیگاری بودن فرد بستگی دارد.

3- خسارت مالی ناشی از آتش سوزی با سیگار سالانه بالغ بر 27 میلیارد دلار است.

4- در سال 1996 از کل زباله های جمع آوری شده در امریکا 20 درصد مربوط به ته سیگار بوده است.

5- کمپانی های تولید کننده سیگار سالانه میلیارد ها دلار صرف تبلیغات سیگار میکنند.

6- روزانه 15 میلیارد نخ سیگار در سراسر جهان خریداری میشود، به عبارت دیگر هر دقیقه 10 میلیون نخ و یا 5٫6 تریلیون نخ در سال.

7- سالانه بیش از 200 میلیارد دلار در سراسر جهان برای سیگار هزینه میشود. که 70 میلیارد دلار آن متعلق به کشورهای در حال توسعه است.

8- مصرف تنباکو به اجتماع هزینه تحمیل میکند: هزینه های درمانی مستقیم و غیر مستقیم، از دست رفتن درآمد به علت مرگ زودرس، معلولیت ها، غیبت کارگران و کارمندان، کاهش بهره وری و آتش سوزی ها.

9- در سراسر جهان روزانه 80 تا 100 هزار نفر شروع به کشیدن سیگار میکنند، که نیمی از آنها در آسیا زندگی میکنند.

10-1/3 مردان جهان سیگاری هستند.

11- هر 8 ثانیه یک نفر به علت مصرف تنباکو می میرد.

12- سالانه 4٫8 میلیون نفر در سراسر جهان به علت بیماریهای مرتبط با مصرف سیگار جان خود را از دست میدهد. چنانچه همین روند ادامه یابد در سال 2025 این میزان مرگ و میر به 10 میلیون نفر در سال بالغ خواهد گردید.

13- مصرف سیگار در کشورهای توسعه یافته رو به کاهش اما در کشورهای در حال توسعه سالانه 3٫4 درصد به افراد سیگاری افزوده میشود.

14- بازار تنباکو در جهان توسط سه کشور آمریکا، انگلیس و ژاپن کنترل می شود.

15- در میان نوجوانان 13-15 سال جهان از هر 5 نفر یکی سیگار میکشد.

16- نیمی از سیگاری هایی که بطور مداوم سیگار میکشند عاقبت خواهند مرد.

17- هر سیگار بطور متوسط حداقل 7 دقیقه از عمر متوسط فرد سیگاری می کاهد.

18- سیگار بزرگترین عامل مرگ زودرس میباشد که کاملا قابل پیش گیری است.

19-1/4 مرگ و میر مرتبط با بیماریهای قلبی و 3/4 برونشیت های مزمن مرتبط به استعمال سیگار میباشد.

20- روشهای مختلف استعمال تنباکو هیچ مزیتی نسبت به یکدیگر ندارند. کشیدن قلیان و یا پیپ و استعمال تنباکوی جویدنی میتوانند خطرات بیشتری در پی داشته باشند.

21- افراد سیگاری بطور متوسط سالانه 90 هزار تومان برای خرید دخانیات هزینه میکنند.

22-  80 درصد افرادی که سیگار میکشند، سیگار کشیدن را از سنین نوجوانی(قبل از سن 18 سالگی) آغاز کرده اند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان