خبرگزاری مهر: «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست خبری ضمن تبریک هفته دولت، گفت: در این هفت سال دولت در حوزه سیاست خارجی ماهها و سالها و روزهای پرتلاطمی داشته است و دستگاه سیاست خارجی تلاش کرده با قدرت از منافع مردم ایران صیانت کند.
وی همچنین ضمن تشکر از سخنگوی سابق دستگاه دیپلماسی، افزود: امیدوارم در دوره جدید بتوانم در هر دو حوزه دیپلماسی عمومی و رسانهای رابطه بسیار خوبی را با اصحاب رسانه داشته باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به سفر وزیر خارجه به کشور لبنان و دیدارهای صورت گرفته، گفت: آقای ظریف سفری را به لبنان داشت و در این سفر دیدارهایی با مسئولان این کشور داشت و همبستگی و همراهی ایران را با دولت و ملت لبنان اعلام کرد. وزیر امور خارجه ظریف همچنین تماسهایی با «بشار اسد» داشت و در باره روند آستانه مذاکراتی انجام شد.
حضور هیئت ایران در نشست کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو
خطیب زاده گفت: امروز در ژنو کمیته قانون اساسی سوریه برگزار میشود و هیئت ایران در ژنو است و در حاشیه این نشست هیئت ایرانی دیدارهایی را با دو کشور ضامن روند آستانه خواهد داشت.
وی با اشاره به مباحث و اتفاقات رخ داده در شورای امنیت، گفت: ما شاهد یک نشست تاریخی آمریکا در شورای امنیت بودیم که تنها یک رای مثبت آورد، از سوی دیگر آمریکا تلاش کرد که این روند را مجددا به شورای امنیت بکشد، اما وزیر امور خارجه پیش از آن نامهای را در شورای پیش از درخواست آمریکا ثبت کرد.
روابط ایران و ونزوئلا هیچ ارتباطی با سایر کشورها ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مبادلات تجاری ایران و ونزوئلا در پی اظهارات یکی از مقامات سفارت ایران در کاراکاس، گفت: روابط ایران و ونزوئلا مبتنی بر منافع ایران و منافع دوکشور است. روابط دو کشور مربوط به هیچ کشوری نیست. این روابط طی سالهای اخیر قوام یافته و به دلیل استقلال رای مورد هجمه آمریکا قرار دارد.
خطیب زاده درباره توقیف چند کشتی توسط آمریکا و مرتبط دانستن آن به ایران، گفت: در پی ادعای واهی مقامات آمریکا، نیاز به جنگ روانی بود و فارغ از مالک کشتی و مالک محموله بودن، اقدام امریکا دزدی دریایی است، ایران نه مالک کشتی و نه مالک محموله بود.
منافع ایران در روابط با ونزوئلا حفظ میشود
وی تاکید کرد: توئیت آقای ظریف کاملا گویاست. بسیاری دوست دارند دو کشور چگونه با یکدیگر مبادله میکنند. در این مبادلات همه منافع ایران حفظ میشود و مبادلات نیز بر این اساس است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر گروسی به تهران و ارتباط آن تلاش آمریکا از مکانیسم ماشه نیز گفت: اگر منظور از مکانیزم ماشه، اسنپ بک باشد، یک واژه دروغین است که آمریکا سعی کرده آن را جا بیندازد چراکه این واژه در قطعنامه 2231 نیامده است.
خطیبزاده با بیان اینکه روابط ایران و آژانس از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهار داشت: این روابط دارای فراز و نشیبهایی بوده، اما برجام موجب شد روابط دو کشور به حد اعلایی برسد به گونهای که بیشترین بازرسی و دسترسیها در طول تاریخ در ایران رخ داده است. از پاییز انتظار جضور گروسی را داشتیم که کرونا موجب تاخیر این سفر شد. البته مسائلی هم مطرح شد که در این سفر نتایج آن مشخص شد.
وی گفت: «گروسی» مهمان صالحی است و با وزیر امور خارجه هم دیدار خواهد کرد.
جایگاه ویژه روابط ایران و عراق
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره روابط ایران و عراق، گفت: روابط این دور کشور از اهمیت بالایی برخوردار است و ما همواره به دنبال روابط راهبردی با همسایگان هستیم.
خطیب زاده با بیان اینکه عراق جایگاه ویژهای برای ما دارد، اظهار داشت: همکاران من چند وقتی است که بر روی گفتگوهای راهبردی کار میکنند.
وی درباره اظهارات کمالوندی درباره حادثه نطنز، گفت: ما منتظر گزارش رسمی هستیم مبنی بر اینکه منشا داخلی یا خارجی بوده است. مسلماً اگر منشا خارجی باشد واکنش مقتضی را خواهیم داشت؛ در زمینه مصالح ملی کوتاه نخواهیم آمد.
امارات دچار اشتباه محاسباتی شد/ جهان اسلام خیانت به قدس را فراموش نمیکند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر مقامات ایالت متحده به منطقه و اجماعسازی علیه ایران، گفت: آیا کشوری منزویتر از ایالات متحده در دنیا سراغ دارید؟ اما سفر آنها به منطقه و سرزمینهای اشغالی چیز متفاوتی است و آنچه که در بین امارات و رژیمصهیونیستی اتفاق افتاد یک اشتباه راهبردی است. امارات اشتباه بزرگی کرده است و امیدواریم که اشتباهش را به سرعت جبران کند، جهان اسلام هیچ وقت هویتبخشی به جنایت رژیم صهیونیستی را فراموش نخواهند کرد و هیچ وقت خیانت به قدس را فراموش نخواهد کرد و هیچگاه اجازه نخواهد داد که امنیت آن به هم بخورد.
خطیب زاده با بیان اینکه اسرائیل کوچکتر از آن است که بخواهد برای ایران تهدیدی باشد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی بارها تاکید کرده است که بر سر منافع خود و امنیت منطقهای با کسی شوخی ندارد و اگر تهدیدی از سوی رژیم اشغالگر قدس متوجه منطقه شود، باید پاسخگو باشد.
وی درباره اقدام فواد حسین برای برگزاری گفتگوهای منطقه گفت: همه در جریان روابط راهبردی ایران و عراق هستند ضمن آنکه ما همواره از گفتگوهای منطقهای استقبال میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و آثار آن بر رابطه ایران با این کشورها و پاسخ تند امارات به کاردار ایران، گفت آنچه که توسط مسیرهای غیر رسمی اعلام میشود مورد تایید ما نیست، مطمئن باشید کسی نمیتواند با کاردار ما تند صحبت کند.
خطیب زاده با بیان اینکه رژیم اشغال گر قدس میخواهد همه مشکلات را با اینگونه روابط حل کند، تاکید کرد: رژیم اشغالگر قدس در فروپاشی به سر میبرد، در فضای اجتماعی و امنیتی خود در حضیض است و به هر اقدامی دست میزند که به تصور خود مشروعیت بخشی کند و چند سال را بیشتر بخرد.
وی گفت: آنچه که برای ایران مهم است منافع ملی، جهان اسلام و حقوق مردم مظلوم فلسطین است و بر اساس اصول خود هیچ گاه از این حقوق حقه کوتاه نخواهیم آمد، به کشورهای دیگر نیز توصیه میکنیم هرچند که نمیبینم که کشورهای دیگر با این سرعت به سمت توافق اسرائیل پیش بروند، اما اشتباه محاسباتی برای هر کشور تبعات نخستین برای همان کشور خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آتشبس در لیبی، گفت: از این توافق بین طرفین استقبال میکنیم و به هر دو طرف تاکید میکنیم که مصلحت مردم و جهان اسلام را در نظر بگیرند و هرچه زودتر گفتگوهای لیبی-لیبی آغاز شود؛ به نفع صلح و ثبات در آفریقا است.
خطیب زاده درباره اینکه بسیاری از مردم سوریه معتقدند که پس از 9 سال جنگ نباید قانون اساسی آن تغییر کند، گفت آقای خاجی در روزهای گذشته با همه مقامات مسئول از جمله «بشار اسد» رایزنی کرد و تاکید کردند باید گفتگوها مبتنی بر صلح سوریه ادامه پیدا کند که البته باید با توافقات بین طرفین انجام شود
وی درباره تغییر نام وزارت امور خارجه در مجلس گفت ما معاونت اقتصادی را در وزارتخانه شکل دادیم، اما بسیاری از چیزها به عهده وزارت امور خارجه نیست و با تغییر نام چیزی تغییر پیدا نمیکند. البته نظرات وزارت امور خارجه به مجلس منتقل شده است. اما هر چه که در مجلس شورای اسلامی تصویب شود به روی چشم خواهیم گذاشت.
از امنیت و منافع خود کوتاه نمیآییم
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در دکترین دفاعی و امنیتی ایران، حوزه خلیج فارس حوزهای است که اسرائیل تهدید به حساب نمیآید و ما آنها را عددی حساب نمیکنیم، تاکید کرد:، اما ایران ثابت کرده درباره امنیت و منافع ملی خود و امنیت و منافع منطقه، کوتاه نمیآید و اگر تهدیدی در منطقه ولو ناچیز و قابل اغماض از حضور اسرائیل باشد، مسئولیت آن متوجه امارات است و آنها باید پاسخگو باشند.
خطیب زاده درباره اجرایی شدن مکانیسم ماشه توسط ایالات متحده تاکید کرد: این کشور عضو برجام نیست که بخواهد از این بند استفاده کند همانطور که در بند 36 برجام تاکید شده است که باید همه راههای حل اختلاف طی شود، اما واشنگتن از سر استیصال راهکارهای کودکان را در پیش گرفته است. دیدیم که تمام اعضای شورای امنیت حتی اعضای غیر دائم پس از انتشار بیانیه آمریکا تأکید کردند که آمریکا چنین اجازهای ندارد.
پاسخ قاطع ایران به اجرایی شدن «مکانیسم ماشه»
وی افزود: پاسخ جمهوری اسلامی ایران به هرگونه نقض قطعنامه 2231 و برجام بر عهده شورای عالی امنیت ملی است که این پاسخ پیشتر در نامهای به سران کشورهای مختلف ارسال شده است که البته موکداً پاسخ ایران قاطع خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای ترامپ مبنی بر اینکه بعد از انتخابات با ایران به سرعت و در کمتر از سه هفته به توافق میرسد گفت: با نزدیک شدن به انتخابات این زمان مدام کوتاهتر میشود، اما راه حل مذاکره با آمریکا همان چیزی است که رهبری گفتند. این اظهارات ترامپ جز مصرف داخلی، چیزی بیشتری نیست و در روزهای آینده از این اظهارات زیاد خواهیم شنید.
خطیب زاده درباره اتفاقات و تظاهراتی که در عراق در جریان است در حالی که نام ایران نیز در این اعتراضها آورده میشود، گفت: با دقت تحولات در این کشور و دولت دوست عراق را پیگیری میکنیم. ثبات سیاسی امنیت و آرامش مردم برای ما در عراق در اولویت است و ما با جدیت و قوت از عراق حمایت کردهایم. طبیعی است که خواست مردم عراق باید با دقت مورد نظر قرار بگیرد. معتقدیم باید به مطالبات مردم پاسخ داده شود.
وی درباره سفر وزیر دفاع و دستاوردهای دیدار از نمایشگاهی در روسیه و دیدار با مقامات این کشور، گفت: همکاریهای ایران و روسیه جامع، راهبردی، چندبعدی و عمیق است. این روابط شامل همه جنبههای نظامی سیاسی اقتصادی و فرهنگی است و در حال رایزنی با مقامات روسی هستیم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت خارجه با تاکید بر اینکه باید از ذهنیت مکانیسم ماشه خارج شویم، گفت: چنین موضوعی نه در برجام، نه در قطعنامه 2231 و نه در شورای امنیت سازمان ملل وجود ندارد، کمیسیون مشترک برجام باید به صورت فصلی برگزار شود که مدتی به علت کرونا به تعویق افتاده است.
خطیب زاده اضافه کرد: طبیعی است که همه شرکای ما در برجام باید همه تلاش خودشان را انجام دهند و ایران تاکید دارد که در مسیر برجام گفتگوهای خودش را با همه طرفها ادامه دهند. تاکید داریم که وحدت در مقابل یکجانبهگرایی آمریکا شنیده شود. پس از سفر عراقچی برای حضور در کمسیون برجام و ارائه گزارش، مفصل راجع به این موضوع صحبت خواهد شد.
روابط ایران و روسیه راهبردی است
وی با بیان اینکه از مواضع روسیه و چین و کشورهای دیگر که سیاستهای اصولی را در هفتههای اخیر اتخاذ کردهاند، قدردانی میکنیم، خاطرنشان کرد: رابطه ایران و روسیه وارد مرحله راهبردی شده است و باید ابعاد آن را در شرایط یک مشارکت راهبردی پیش ببریم. آنچه که آمریکا انجام میدهد از سر استیصال است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با یادآوری اینکه وقتی در هشتم می 2018 آمریکا با غرور خروج از برجام را اعلام کرد، هرگز فکر نمیکرد چنین اتفاقی برای آنها بیفتد، گفت: آمریکا کشورهای دیگر را برای اینکه در برجام حضور دارند تحریم میکند و این طنز تلخ تاریخی است. عمر چندانی تا پایان عمر ریاست جمهوری او باقی نمانده و امیدواریم آقای ترامپ رویکرد خود را تغییر داده و پایبند به تعهدات بینالمللی باشد.
خطیب زاده درباره برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام که خبر آن از سوی مقامات روسیه اعلام شده است، گفت: جلسه کمیسیون مشترک برجام براساس رویه فصلی خود برگزار میشود البته چند روزی به تاخیر افتاد، ولی تاریخ آن تعیین شده بود و ربطی به تحولات اخیر ندارد.
وی ادامه داد: امیدواریم شرکای برجامی ایران تلاش کنند ایران بتواند از بندهای رفع تحریمی در این توافق بین المللی به صورت کامل استفاده کند، امیدواریم صدای واحدی که در ارتباط با موضوع برجام در این کمیسیون وجود داشته همچنان حفظ شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه، افزود: هیئت ایرانی به ریاست عباس عراقچی در کمیسیون مشترک برجام حضور پیدا خواهد کرد.
خطیب زاده در پاسخ به سوال خبرنگار مهر، درباره اخبار منتشر شده مبنی بر اظهار تمایل رئیس جمهور ونزوئلا برای خرید موشک از ایران و دستور او به وزیر دفاع این کشور برای بررسی این امر، گفت: رئیس جمهور ونزوئلا این اظهارات را در پاسخ به ادعاهای مضحک یکی از مقامات کشورها مطرح کرده بود؛ ما درخواستی از طرف این کشور در این ارتباط دریافت نکردهایم.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با سند جامع راهبردی بین ایران و چین و جدیدترین اخبار در ارتباط با این موضوع گفت: همانطور که میدانید این سند جامع راهبردی یک نقشه راه است تا دو کشور ایران و چین روابط خود را در حوزههای مختلف گسترش دهند. مقدمات برای این موضوع از سال 94 و در جریان سفر رئیس جمهور چین به ایران انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما در حال رایزنی و گفتگو با طرف چینی در این زمینه هستیم و به محض این که این امر نهایی شد اطلاع رسانی خواهیم کرد.
توصیه خطیبزاده به همتای آمریکایی
خطیب زاده همچنین در مورد اظهارات مداخله جویانه و ایران هراسانه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: گویا خانم اورتگا فراموش کرده است که سخنگوی وزیر امور خارجهای هستند که گفته بود ما در «سیا» یاد میگرفتیم که دروغ بگوییم و تقلب کنیم. گویا او فراموش کرد که سخنگوی وزارت خارجه کشوری است که سیاستهای خود را با فشار روی گلوی ملتها به پیش میبرد و این که چه جنایتهایی در حق سیاه پوستان و رنگین پوستان در این کشور انجام میشود و باید به این موارد لیست کودتاها و دیگر جنایتهای آمریکا را نیز اضافه کنیم.
وی افزود: من به سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا توصیه میکنم که به جای تمرکز وسواس گونه و بیمارگونه بر ایران و ملت ایران برای پیدا کردن یک چیز کوچک و تبدیل آن به یک چیز بزرگ بر روی مسائل خود این کشور و مشکلاتی که آمریکا در عرصه جهانی با آن رو به رو است متمرکز شود.
سخنگوی وزارت خارجه با اعتقاد بر اینکه اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا بیشتر مصرف داخلی دارد، گفت: دولت ترامپ نه در کلام و نه در گفتار دیپلماسی جایگاه مناسبی ندارد و نباید ادبیات زننده این خانم را جدی گرفت.
خطیب زاده همچنین در بخش دیگری از اظهارت خود، گفت:جمهوری اسلامی ایران تولید کننده امینت و ثبات در منطقه است و ما با حضور مولفههایی که بخواهد باعث ایجاد ناامنی و بی ثباتی در منطقه شود مخالفیم