بالاترین قیمتی که طلا توانست در این سه ماه به ثبت برساند، ثبت ارزش 1965 دلاری بود که در تاریخ سوم نوامبر به ثبت رسید. خوشبینی بازارها از پیروزی جو بایدن و احتمال اقدامات انبساطی بیشتر از سوی تیم دموکرات او طلا را مجددا به مرز 2 هزار دلاری نزدیک کرد، اما حدود یک هفته بعد در 9 نوامبر با انتشار اولین خبر موفقیتآمیز بودن واکسن کرونا، این فلز ارزشمند طی یک روز بیش از 5/ 4 درصد افت قیمت داشت تا با سرعت از میانه کانال 1900 دلاری به قیمت 1860 دلاری برسد. پس از آن و با انتشار پیدرپی اخبار مربوط به کشف واکسنهای موثر جدید برای ویروس کرونا و امیدواری بازارها به بهبود چشمانداز اقتصادی و متعاقبا افزایش ریسکپذیری معاملهگران روزهای تیره طلا آغاز شد. همین روند ادامه پیدا کرد تا این فلز ارزشمند در آخرین روزهای ماه نوامبر با ثبت قیمت 1764 دلاری پایینترین قیمت خود را در ماه پاییز به ثبت برساند. ماه نوامبر که در ابتدا به دلیل نتیجه انتخابات آمریکا بهنظر میآمد ماه خوبی برای طلا باشد، با چرخش اخبار به سوی واکسن در نهایت با ثبت بازده ماهانه منفی 4/ 5 درصدی به یکی از بدترین ماههای اونس در سالهای اخیر تبدیل شد. در ماه سپتامبر نیز که دو سوم آن سپری شده است و سرمایهگذاران در آستانه تعطیلات پایان سال میلادی قرار دارند طلا عملکرد بهتری نسبت به ماه قبل از خود داشت و در نهایت این فلز ارزشمند بخش عمده ضررهای نوامبر را تاکنون جبران کرده است، تا به نوعی بتوان گفت طلا در پاییز امسال با تمام فرازها و فرودهایش در جا زده است.
بازیگران سپتامبر و اکتبر
طلا در حالی پا به ماه پاییز میگذاشت که قبل از آن به غیر از ماه آگوست، ماههای رویایی را برای معاملهگران رقم زده بود. طلا سوار بر موج پاندمی کرونا و اقدامات انبساطی بانکهای مرکزی برای مقابله با آثار اقتصادی این پاندمی، چهار ماه متوالی بازدهی صعودی داشت. نکته جالب توجه آنکه مقدار این بازدهیها قابل توجه بود و بهعنوان مثال مجموع بازدهی فلز زرد در دو ماه آوریل و جولای، تقریبا برابر با کل بازدهی طلا در سال 2019 بود؛ این در حالی است که خود سال 2019 یکی از بهترین سالهای دهه اخیر برای بازار فلزات ارزشمند به حساب میآمد. همین روند سبب شده بود که طلا در ماه آگوست و در آستانه سومین فصل از سال، بالاترین قیمت خود را در طول تاریخ یعنی قیمت 2073 دلاری به ثبت برساند. با این وجود در ماه سپتامبر بسیاری از معاملهگران برای حفظ سودهای خود دست به فروش بخشی از داراییهای خود زدند تا فلز زرد در مجموع دو ماه سپتامبر و اکتبر در حدود 5 درصد از ارزش خود را از دست بدهد. یکی دیگر از عواملی که سبب شد طلا نتواند طی این دو ماه جایگاه خود را در بالای مرز 1900 دلاری حفظ کند، مذاکرات طولانی و بینتیجه مقامات کاخ سفید از جمله استیون منوچین و رئیس دموکرات مجلس نمایندگان، نانسی پلوسی بر سر بسته محرک مالی جدید بود. طلا که به عقیده کارشناسان نیروی محرک اصلی صعود خود در نیمه اول سال 2020 را از اقدامات انبساطی و حمایتی بانکهای مرکزی میگرفت، پس از اتمام ماه جولای و منقضی شدن آخرین بسته حمایتی در آمریکا، پشتیبان پولی خود را از دست داده بود. در حالی که در این مذاکرات، بخش دموکرات آن اصرار به تصویب بستهای با حجم بالاتر از 2 هزار میلیارد دلار داشت، نمایندگان جمهوریخواه بر سر بستهای با حجم پایینتر پافشاری میکردند. بهطور کلی با افزایش اقدامات انبساطی، انتظارات تورمی در میان معاملهگران افزایش مییابد و از سوی دیگر با کاهش ارزش دلار آمریکا به همان دلیل، شرایط برای صعود ارزش طلا فراهم میشود.
ماه پرماجرای نوامبر
با نزدیک شدن به ماه نوامبر، بازارها تمام حواس خود را روی یک موضوع متمرکز کرده بودند، انتخابات ریاستجمهوری آمریکا. رقابتی که در ابتدا بسیار تنگاتنگ بهنظر میرسید و البته تا حدودی هم اینچنین شد. با مشخص شدن پیروزی بایدن، طلا یکی از بازارهایی بود که به استقبال پیروزی پیرمرد دموکرات رفت. افزایش امیدواری به اقدامات حمایتی و انبساطی بیشتر از سوی دولت بایدن، سبب شد طلا با قدرت به بالای مرز 1950 دلاری برسد و بسیاری از سرمایهگذاران را امیدوار به ورود به هزاره سوم قیمتی خود کند. اما یک هفته از انتخابات نگذشته بود که شرایط بهطور کلی عوض شد؛ انتشار اخبار مربوط به واکسن کرونا و اعلام پی درپی شرکتهای مختلف مانند آب سردی بود که بر پیکر طلا ریخت و قیمت آن را تا میانههای کانال 1700 دلاری پایین کشید. با آغاز ماه دسامبر نیز طلا تحت تاثیر عوامل متضادی از جمله اخبار مربوط به واکسن، مذاکرات تجاری برگزیت و بسته حمایتی جدید 908 میلیارد دلاری در کنگره نوسان داشت. ماهی که تا اینجای آن قدرت عوامل صعودی به عوامل نزولی چربیده است و در نهایت سبب شده طلا با ایستادن در قیمت 1880 دلاری، فصلی پر از اتفاقات و ماجرا را تقریبا در نقطه شروع خود در فصل پاییز به پایان برساند.
![]()