توجه: الکل یک سم است نه یک نوشیدنی نشاط آور بنابراین از نوشیدن آن اجتناب کنید. جهت کسب اطلاعات از مضرات الکل اینجا کلیک کنید. جهت آگاهی از روشه های رهایی از خماری ناشی از مصرف الکل ادامه مطلب را دنبال کنید.
چه چیزهایی موثر است و چه چیزهایی نیست
کسانیکه از نوشیدنیهای الکلی استفاده نمیکنند، دچار خماری نمیشوند. کسانیکه از نوشیدنیهای غیرالکلی استفاده میکنند و به مقدار کم از نوشیدنیهای الکلدار استفاده میکنند، به ندرت دچار آن میشوند.
اما آنهایی که تا نقطه مستی از مشروبات الکلی استفاده میکنند، معمولاً دچار علائم خماری میشوند. درمیان آنهایی که آنقدر نوشیدنی الکلی مینوشند که مست شوند، کسانیکه مقدار زیادی باید استفاده کنند درمقایسه با آنهایی که با مقدار کمتری مست می شوند، بیشتر دچار علائم خماری میشوند.
درنتیجه، بهترین روش درمان خماری، در وهله اول پیشگیری از اتفاق افتادن آن با ننوشیدن الکل به طور کل است. اقدامات دیگری نیز برای جلوگیری از خماری میتوان انجام داد اما زمانیکه علائم خماری شروع میشود، فقط چند انتخاب پیش رویتان است که از شر آن خلاص شوید.
بعضی از راههای درمان متداول برای خماری، واقعاً تاثیر زیادی در از میان بردن علائم آن ندارند و بعضی حتی وضعیت را بدتر هم میکنند.
چه راهکارهایی برای خماری موثر نیست
باورهای اشتباه زیادی درمورد برطرف کردن خماری وجود دارد که سالیان سال است درمیان مردم شایع شده است. اکثر آنها هیچ پایه و اساس علمی ندارند:
· نوشیدن دوباره الکل — برخلاف عقیده عموم، نوشیدن دوباره مشروب در روز بعد برای برطرف کردن تاثیرات خماری در طولانی مدت موثر نیست. ازآنجاکه وقتی محتوی الکل خون فرد به صفر برمیگردد، علائم بدتری از خماری برمیگردد، نوشیدن دوباره مشروب در روز بعد فقط اتفاقی که غیرقابل اجتناب است را به تاخیر میاندازد. ممکن است در کوتاه مدت علائم را کمتر کند، اما رساندن مقدار بیشتری الکل به کبد، بعدها ناراحتی را بیشتر خواهد کرد. علاوه بر این، اینکار موجب نوشیدن بیشتر مشروبات الکلی و وابستگی بیشتر به آن میشود.
· قهوه تلخ – قهوه میتواند احساس خستگی همراه با خماری را تسکین داده و با تنگ کردن رگهای خونی، به از بین بردن سردرد کمک کند اما این تسکین کاملاً موقتی است و علائم دوباره برخواهد گشت. از این مهمتر، قهوه ادرارآور است و موجب از بین رفتن آب بیشتری از بدن شده و درنتیجه علائم خماری را افزایش میدهد. همچنین، ممکن است قهوه در ابتدا کمی از علائم را کاهش دهد اما در طولانی مدت مشکلات بیشتری ایجاد میکند.
· مصرف تیلنول (Tylenol) قبل از خواب – این روش درمان کمی عاقلانه به نظر میرسد اما به دو دلیل مناسب نیست. یکی اینکه تاثیرات استامینوفن (تیلنول) معمولاً قبل از شروع علائم خماری از بین میرود و بهتر است که بعد از شروع علائم مصرف شود. دوم اینکه، وقتی کبد مشغول کار کردن روی الکل و متابولیزه آن است، قادر نخواهد بود استامینوفن را مثل همیشه متابولیزه کند و این موجب التهاب کبد و احتمالاً تخریب دائمی کبد میشود.
· خوردن غذاهای چرب و سرخشده – اگر قبل از نوشیدن الکل غذاهای پرچرب بخورید، روغنها داخلی معده را پوشانده و جذب الکل را کندتر میکنند. این میتواند شدت خماری را کمتر کند اما خوردن غذاهای چرب صبح بعد از نوشیدن مشروبات الکلی، فقط با اذیت کردن معده و رودهها، دستگاه گوارشتر را ضعیفتر میکند.
· خوردن نانتُست سوخته – کربن میتواند در بدن مثل فیلتر عمل کند و برای درمان برخی از انواع مسمومیت از زغال فعالشده استفاده میکنند اما کربن موجود در نانتست سوخته زغال فعال نیست و در بدن آن عملکرد را ندارد. محصولات موجود در بازار که بعنوان درمان خماری به فروش میرسند و حاوی کربن هستند باید قبل از نوشیدن مشروب مورد استفاده قرار گیرند، نه پس از شروع آن.
مُسکنهای خماری چه میکنند؟
تنها درمان واقعی خماری زمان است. اگر دیگر الکل استفاده نشود، علائم خماری باید بین 8 تا 24 ساعت از بین بروند. کارهای زیادی هست که برای تسکین برخی از شدیدترین علائم خماری میتوان انجام داد.
· آب یا نوشیدنیهای انرژیزا – تاثیرات الکل بر کمآب شدن بدن دلیل بسیاری از مشکلات مربوط به خماری است—سردرد، گیجی و احساس سبکی سر. سریعترین راه برای تسکین این علائم نوشیدن مقدار زیادی آب است. نوشیدنیهای انرژیزا و ورزشی نیز نه تنها کمآبی بدن را بهبود میبخشد، بلکه الکترولیتهای لازم را جایگزین میکند.
· مُسکنها – آسپیرین و ایبوپروفن میتوانند سردرد و درد عضلانی ناشی از خمـاری را از بین میبرند اما نباید درصورت دلدرد و حالتتهوع استفاده شوند. این داروها به خودی خود دستگاه گوارش را اذیت میکنند و ممکن است بر علائم گوارشی خماری اضافه کنند. طی خماری نباید از استامینوفن استفاده شود زیرا متابولیسم الکل مسمومیت استامینوفن را افزایش میدهد. همچنین، ایبوپروفن نیز اگر درصورت کمآبی بدن مصرف شود گاهی اوقات موجب نارسایی کلیه مخصوصاً در افرادیکه عملکرد کلیوی ضعیفی دارند، شود.
· تخممرغ – ازآنجاکه تخممرغ حاوی سیستئین است که استالدهید موجود در بدن را تجزیه میکند، خوردن آن صبح بعد از نوشیدن مشروبات الکلی میتواند به از بین بردن سم متابولیکی ناشی از الکل در بدن کمک کند.
· موز – الکل نیز مانند همه مواد ادرارآور، پتاسیم بدن را تخلیه میکند. خوردن موز یا سایر میوههای سرشار از پتاسیم، در زمان خـماری میتواند پتاسیم و الکترولیتهای موردنیاز بدن را تامین کند. نوشیدنیهای انرژیزا نیز معمولاً منبع خوبی از پتاسیم هستند.
· سوپ گوشت – اگر بخاطر علائم خماری قادر به خوردن غذاهای جامد نیستید، میتوانید سوپ گوشت را امتحان کنید. این میتواند به جایگزین کردن نمک و پتاسیم از دست رفته نیز کمک کند.
· میوه و آبمیوه – مصرف میوه و آبمیوه در زمان خـماری، انرژی شما را بالا برده و ویتامینها و موادمغذی از دست رفته را نیز در بدن جبران میکند و این به بدن کمک میکند سریعتر از سمیت آزاد شود. درنتیجه میوهها و آبمیوهها میتوانند به کاهش شدت علائم خماری کمک کند.
خط آخر
نوشیدن مقدار زیادی آب طی شب و قبل از خواب میتواند علائم ناشی از کمآب شدن بدن بخاطر نوشیدن مشروبات الکلی را کاهش دهد. اما تنها چیزی که میتواند علائم خمـاری را به بهترین وجه تسکین دهد گذشت زمان است.