سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در 28 خرداد 1400 همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
- «ترافیک کاندیدا» دردسر اصلاحطلبان برای انتخابات ریاست جمهوری
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: «بخش عمدهای از جریان اصلاحات تلاش میکند تا بدنه حامی خود را نسبت به انتخابات و پیروزی در این رقابت سرنوشتساز امیدوار نگه دارد اما به نظر میرسد مشکلات و چالشها اندکی دردسرساز شدهاند. تا آنجا که بیم آن وجود دارد بار دیگر به وجود اختلافنظرها دامن بزند و حوادثی مشابه سال 84 برای آنان رخ دهد».
این روزنامه اصلاحطلب در ادامه نوشت: «اکنون اما بیم آن میرود که عدهای بخواهند تصمیم نهایی جبهه اصلاحات ایران را برای معرفی کاندیدای واحد نادیده گرفته و تعدد کاندیدا در جریان اصلاحات، اتفاق تلخ سال 84 را بار دیگر برای آنان تکرار کند».
- علی مطهری: فردی با ویژگیهای من باید رئیسجمهور شود
«علی مطهری» نماینده عضو لیست امید در مجلس دهم که در انتخابات مجلس یازدهم رد صلاحیت شد، در گفتوگویی تأکید کرده است: «در شرایط امروز فردی با ویژگیهای من باید رئیسجمهور شود».
مطهری در اواخر سال گذشته در نشست خبری، نامزدی خود را برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 اعلام کرد. او درباره دلیل نامزد شدنش در انتخابات، گفت: «کشور در شرایط ویژهای قرار دارد و با توجه به تجربهای که دارم و توانایی که در خودم احساس میکنم، لازم دیدم که وارد این میدان شوم».
- مشارکت حداکثری تابع نظارت استصوابی است
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «رابطه بررسی صلاحیتها با مشارکت حداکثری» به قلم «محمود صادقی» نماینده عضو فراکسیون امید در مجلس دهم نوشت: «اصل مشارکت و اهمیت آن در انتخابات نشانه مشروعیت مردمی نظام جمهوری اسلامی است. کاهش نرخ مشارکت در انتخابات دوم اسفند 98 مجلس در این زمینه نگرانیهایی ایجاد کرد. طبق نظرسنجیها احتمال کاهش مشارکت در انتخابات 1400 به دلایل مختلف ازجمله شرایط معیشتی و احراز صلاحیتها وجود دارد».
صادقی در ادامه نوشت: «گاهی وقتها اتفاقاتی میافتد که شرایط تغییر میکند. شرایط انتخابات بستگی به این دارد که چه چهرههایی از فیلتر نظارتی عبور میکنند».
- دامن زدن به دوگانه «کاندیدای نظامی-کاندیدای غیرنظامی»
وبسایت خبری جماران در یادداشتی با اشاره به حضور کاندیداهای نظامی در انتخابات ریاست جمهوری نوشت: «نیروهای مسلح باید فخر ملت و مایه غرور آنها باشند. نظامیان باید پناه ملت در روزهای سخت تهاجم خارجی و بلایایی همچون سیل و زلزله و... باشند. مردم باید سربازان را جان خود بدانند».
این وبسایت اصلاحطلب در ادامه نوشت: «اما نفس ورود به گود انتخابات و سیاست با تمام اقتضائاتش (مثل پذیرش اصل رقابت، پاسخگویی به افکار عمومی، بازیهای رسانهای، مصلحتاندیشیها و...) شمشیر برّان آنها را که همیشه برای دفاع از کیان کشور-نه تجاوز و توسعهطلبی یا ورود به مناقشات داخلی- آماده باشند بدون شک کُند خواهد کرد».
- منوچهر متکی: رئیسی اولویت اول ماست
وبسایت خبری الف به نقل از ایرنا در مطلبی نوشت: «منوچهر متکی در پایان نوزدهمین نشست هیات عالی شورای وحدت که صبح دوشنبه- 16 فروردین- برگزار شد، با اعلام آغاز خبر گفتوگوهای شورا با نامزدهای محتمل و بالقوه انتخابات ریاست جمهوری 1400، گفت: ما گفتوگوها را با نامزدهای مطرح در جریان ارزشی و انقلابی با این هدف که از پیش برنامهها و افراد محوری در ترکیب دولت موردنظر آنها و مباحثی ازایندست بیشتر آگاه شویم، آغاز کردهایم.»
الف در ادامه نوشت: «سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان با تأکید بر اینکه کماکان حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی اولویت اول ما در گزینههای این شورا است، افزود: در این گفتوگوها ارزیابی اولویتهای بعدی و پیشبینی لازم در شرایط ویژه موردنظر است و ما بهزودی چارچوب این گفتوگوها و نحوه دعوت از نامزدها را تدوین خواهیم کرد و این چارچوب را برای دستیابی به یک قالب و الگوی مشخص برای برگزاری نشستهای جدیتر با نامزدها در هیات عالی شورای وحدت بررسی خواهیم کرد».
- ضرغامی: تابلوی من در انتخابات، «زیر میز زدن» است
«عزتالله ضرغامی» عضو شورای عالی فضای مجازی در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفت: «منالان خودم را گرم میکنم و هرچه هم جلوتر میرویم و فضای انتخابات و معادلات را که میبینم، میبینم که حضور من در رقابتهای انتخاباتی ضروریتر است. بخشی از این ضرورت به دلیل توانمندیهایی است که من در خودم میبینم و هرچه جلوتر میرویم و با گروههای مختلف کارشناسی در حوزههای مختلف بهویژه اقتصادی جلساتی که داریم به جمعبندیهای خیلی خوبی میرسیم که اولویتهای مردم را چطور میشود زودتر رفعورجوع کرد. از این مهمتر...راجع به ساختارهای ناکارآمد (است)، معتقدم کسانی باید جرئت داشته باشند زیر میز این ساختارهای ناکارآمد بزنند. اصلاً یکی از شعارهای من زیر میز زدن است. با رفرمهای معمولی کار پیش نمیرود».
ضرغامی در ادامه گفت: «تابلوی من در انتخابات «زیر میز زدن» است. زدن زیر میز ساختارها و روابط ناکارآمد...من معتقدم تحریم داخلی از تحریم خارجی مهمتر است. ببینید؛ این نگاهها همه از آنجایی سرچشمه میگیرد که ما برای مردم ارزشی قائل نمیشویم. مدام فکر میکنیم که چه کسی مردم را گول میزند. الآن عدهای از بچههای اصولگرا راه افتادهاند مخالف مناظره شدهاند. میگویند باید زیر میز مناظره بزنیم. آقا! زیر میز باید بزنیم، امّا نه زیر میز مناظره. اتفاقاً اگر در دورهای لازم باشد که یک مقدار مردم بفهمند چه شده و چه اتفاقی دارد میافتد همین دوره است و جای آن هم مناظرههاست».