تحریریه ماهنامه دنیای سلامت
اگر اخبار مربوط به افراد مشهور و هنرپیشههارا دنبال کنید، احتمالا متوجه شدهاید که تعدادی از ستارگان هالیوود مثل مدونا و آنجلینا جولی رگهای برآمدهای در دستان خود دارند. این رگهای برآمده میتوانند علل مختلفی داشته باشند، گاهی خوشخیم باشند و گاهی خطرناک.
علل خوشخیم
یکی از مواردی که رگهای دست به شکل برآمده ظاهر میشود میزان پایین چربی بدن شخص است و دلیل بعدی میتواند بالا و پایین رفتنهای وزن باشد. اگر به باشگاه بدنسازی میروید ظاهر شدن رگها دستتان نشانه آن است که چربی زیر پوستی خود را از دست دادهاید و این یعنی در کار خود موفق بودهاید.
اما سوال اینجاست که اگر شخصی در حال بدنسازی نباشد و رگهای دستش نمایان شود این به چه معناست؟ مسلماً با تعاریف قبلی ذکر شده نشان دهنده آن است که فرد چربی بدنی بسیار کمی دارد و این مساله به ورزش با رژیم غذایی وی برمیگردد. بنابراین اگر چنین مشکلی دارید حتما برای درمان آن با پزشک خود مشورت کنید.
سن و ژنتیک
هرچقدر سن بالاتر میرود رگهای دست، بیشتر خود را نشان میدهند. علاوه بر این در برخی افراد بهصورت ژنتیکی رگهای دست قبل مشاهدهتر هستند. رنگدانههای پوست، پراکنش چربیها زیر پوست دست یا فاکتورهای ژنتیکی میتواند از دیگرعوامل آن باشند. در اکثر موارد، رگهای برآمده دستها علامتی از یک اختلال بالینی یا بیماری نیستند اما اگر رگهای دستتان نسبت به قبل بزرگتر و قابل مشاهدهتر شدند حتما به پزشک مراجعه نمایید.
علل خطرناک
چندین نوع مختلف بیماری عروقی از جمله ترومبوز وریدی عمیق و بیماری عروق محیطی که باعث اختلال در عملکرد خون و عروق لنفاوی در سیستم گردش خون میشوند از دسته عوامل مهم این حالت عروق دست بهشمار میآیند. انسداد در عروق خونی و غدد لنفاوی بازو ا کی از رگهای بزرگتر که تغذیه عروق بازو را بهعهده دارد میتواند از دیگر علل این بیماری در این ناحیه باشد و اما خود این بیماریهای عروقی میتوانند به علتهایی همچون: آسیبهای وارده به رگها، سن، بیماریهای دیگر از جمله دیابت و فشارخون، ژنتیک،مصرف دخانیات، عدم تحرک بدنی بهدلیل نقصهای فیزیکی ایجاد شوند.
علایم بیماریهای عروقی
افراد با بیماریهای عروقی علاوه بر تظاهراتی همچون عروق برآمده دستها علایم زیر را نیز گاهی به همراه دارند.
احساس سنگینی در اندام مذکور
تغییراتی در پوست دستها و بازوها مانند بیرنگی
زخمهایی که بهبود پیدا نمیکنند
ضعف عضلات
درد و کاهش تحرک
خستگی
نفسهای کوتاه و بریده بریده اشکال در تنفس
تشخیص و درمان
بیماریهای عروقی معمولا با دستگاههای مخصوص سونوگرافی و آنزیوگرافی تشخیص داده میشود. پزشک نیز میتواند با آزمونهای فیزیکی همچون تست ورزش و اندازهگیری فشارخون در نقاط مختلف بدن به سلامت عروق پی ببرد. درمان این بیماریها معمولا با پاکسازی انسداد عروق درمان میگردد و روش درمانی پزشک بستگی به محل و میزان شدت انسداد عروق دارد.