سرویس سیاست مشرق- از تابستان سال گذشته تا به امروز، فعالین و رسانه های اصلاح طلب به صورت مستمر 2 دستورکار را پی گرفته اند؛ یکی انکار میراث نامطلوب دولت روحانی است و دیگری سانسور اقدامات مثبت دولت رئیسی.
اصلاح طلبان و اعضای ارشد دولت روحانی در حدفاصل سالهای 92 تا 1400 به دفعات مدعی شده بودند که همچنان مشغول آواربرداری بوده و مردم نباید انتظار تغییر ملموس داشته باشند. به این نمونه ها توجه کنید:
- بسیاری از تحلیلگران معتقد بودند که اگر همهچیز هم در دنیا و هم درکشور بهصورت عادی پیش برود، دستکم 16 سال زمان لازم است تا کشور به وضعیتی بازگردد که وقتی احمدینژاد دولت را از خاتمی تحویل گرفت، حاکم بود.(شهربانو امانی؛ عضو شورای شهر اصلاح طلب پنجم تهران- 27 اردیبهشت 99- هفتمین سال فعالیت دولت روحانی)
- دولت یازدهم(چهار سال اول روحانی) صرفا آواربرداری کرد. (اسحاق جهانگیری؛ معاون اول دولت روحانی؛ 21 اردیبهشت 96؛ چهارمین سال فعالیت دولت روحانی)
- دولت یازدهم دو سال اول را صرفا آواربرداری کرد. (مجید انصاری؛ معاون پارلمانی روحانی؛ 7 فروردین 96)
- 4 سال در حال آواربرداری بودیم. (بیژن زنگنه؛ وزیر نفت دولت روحانی؛ 14 اردیبهشت 96)
- چهارسال مشکلات آواربرداری و ریل گذاری را تحمل کردیم. (شهیندخت مولاوردی؛ معاون رئیس جمهور؛ 23 اردیبهشت 96)
- روحانی در این 4 سال آواربرداری کرد. (سیدرضا صالحی امیری، وزیر ارشاد دولت روحانی؛ 21 اسفند 95)
- دولت روحانی در چهارسال نخست مشغول آواربرداری دولت گذشته بود. (احمد مازنی؛ نماینده عضو فراکسیون امید مجلس دهم)
- در حال آواربرداری خرابه های 8 سال گذشته هستیم. (حسن روحانی؛ رئیس جمهور؛ یکسال پس از انتخابات ریاست جمهوری)
- هنوز مشغول آواربرداری هستیم. (مسعود سلطانی فر؛ معاون رئیس جمهور؛ 5 مهر 94)
و... در طول 8 سال دولت روحانی و به خصوص در 4 سال نخست، این قبیل اظهارات به دفعات مطرح شده بود. اما حالا همین طیف سیاسی، با شلوغ بازی و فرافکنی مدعی است که چرا دولت رئیسی در حدود 10 ماه نتوانست فتح الفتوح عظیم اقتصادی را رقم بزند!
به این آمارها توجه کنید:
- دولت روحانی کشور را با شاخص فلاکت 46درصدی به دولت بعدی تحویل داد. این یعنی دولت روحانی، کشور را با بدترین وضعیت شاخص فلاکت به دولت آینده تحویل داد. نکته قابل تأمل اینجاست که طولانیترین رشد اقتصادی منفی سه دهه اخیر در دولت روحانی رقم خورد.
- دولت قبل با واگذاری رانت های هنگفت، حراج 60 تن طلا (سکه) و 18 میلیارد دلار ارز دولتی را رقم زد. در دولت قبل نقدینگی حدود 9 برابر افزایش یافت و این مسئله به نابودی تولید و اشتغال منجر شد.
- دولت روحانی از بیش از 200 هزار میلیارد تومان معوقات مالیاتی، اغماض و چشم پوشی کرد.
- در دولت قبل بیش از 5 هزار واحد صنعتی تعطیل شد و یا به حالت نیمه تعطیل درآمد.
- حدود 1500 میلیارد تومان از سرمایه مردم در دولت قبل در بورس نابود شد.
- قیمت مسکن در دولت روحانی حدود 700 درصد افزایش یافت و اجاره بهای مسکن نیز در این دولت افزایش سرسام آوری داشت و عملکرد دولت روحانی در حوزه مسکن موجب شد که خانه دار شدن برای بخش قابل توجهی از جامعه تبدیل به رویا شود.
- براساس آمار، قیمت اقلام خوراکی در دوره 8 ساله دولت روحانی حدود 7 برابر افزایش یافت. قیمت دلار در دولت روحانی 780 درصد گران شد و خودرو حدود 700 درصد گران شد.
- دولت قبل فقط در فروردین 1400 بیش از 23 هزارمیلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرد که عامل رشد نقدینگی و تورم شد.
- تنها در 5 ماه آخر دولت قبل 50 هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی استقراض شد و این در حالی بود که حدود 60 هزار میلیارد تومان تخصیص بدون وجود منابع در خزانه گیرکرده بود؛ یعنی دولت خزانه خالی نه ولی خزانه مقروض را تحویل گرفت.
- در مرداد ماه 1400 که دولت تغییر کرده بود ولی وزرا هنوز رای اعتماد نگرفته بودند. وزرای دولت روحانی به رئیسی گفته بودند که حتی توان پرداخت حقوق مرداد را هم نداریم.
- در دولت روحانی شاهد قطعی برق در فصل گرما و قطعی گاز-در استان های شمالی- در فصل سرما بودیم.
- در دولت روحانی به دلیل قصور و تقصیر در مدیریت کالاهای اساسی شاهد قحطی برخی اقلام و تشکیل صف های عریض و تحویل برای خرید برخی اقلام خوراکی بودیم.
- به واسطه عملکرد دولت روحانی تعداد کشته های کرونا به روزی 700 نفر افزایش یافت.
حالا در دولت رئیسی از یکسو شاهد کارنامه بسیار خوب در حوزه کرونا و واکسیناسیون بودیم و از سوی دیگر به واسطه سوآپ گازی و دیپلماسی قوص اقتصادی از قطعی گاز در فصل سرما در استان های شمالی جلوگیری شد و به دلیل مدیریت صحیح در نیروگاه های برق و استفاده از تمامی ظرفیت نیروگاهی و تعمیرات به موقع تجهیزات نیروگاهی، در فصل گرما شاهد قطعی برق نبودیم.
علیرغم سپری شدن 10 ماه از دولت رئیسی همچنان شاهد پرداخت بدهی های سرسام آور دولت قبل هستیم. در این دولت بدون برجام و بدون FATF شاهد افزایش فروش نفت و افزایش صادرات غیرنفتی هستیم و پول آن را نیز دریافت می کنیم.
در این دولت علاوه بر دیپلماسی قوی منطقه ای، شاهد عضویت در سازمان اقتصادی شانگهای و فراهم شدن مقدمات عضویت در سازمان بریکس هستیم و چنیدن قرارداد 20 ساله با دیگر کشورها امضا شده است.
در روزهای گذشته، خاندوزی وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت گفته بود: «شهریور 1400 تورم 59 درصد بود اما امروز این عدد به 46 درصد رسیده است.» در روزهای گذشته همچنین، رئیسی در بیست و ششمین سفر استانی در خراسان شمالی گفته بود: « دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود، هر ماه، علاوهبر پرداخت حقوق و دستمزد، بین 10 تا 13 هزار میلیارد تومان بابت بدهی های دولت قبل پرداخت کرده است.»
با اینحال فعالین و رسانه های اصلاح طلب به شدت مشغول کارند. این طیف هم میراث نامطلوب دولت روحانی را انکار می کند و هم اقدامات مثبت دولت رئیسی را سانسور می کند. این طیف همچنین تاثیر جنگ اوکراین بر دیگر کشورها و از جمله قیمت و میزان اقلام اساسی را نیز سانسور می کند.