یکهتازی طلا تا کجا ادامه دارد؟
اتفاقات اخیر در بازارهای جهانی سبب شد تا شاخص دلار سومین روز از هفته معاملاتی جدید را نیز در مسیر نزولی آغاز کند. بر این اساس دلار جهانی در ساعت 15 به وقت تهران با ثبت رقم 97/ 105 واحدی در بازارها، بار دیگر سبب رشد طلا و صعود این فلز گرانبها به سقف کانال1700 دلار شد، زیرا نخستین اثر کاهش نرخهای سیاستی در ماههای آتی، افت ارزش دلار خواهد بود. در این میان شیب نزولی شاخص دلار که با روند معاملاتی طلا رابطه عکس دارد، این فلز گرانبها را تا سقف کانال 1700 دلار هدایت کرد.
براین اساس فلز زرد که پس از اقدامات احتمالی فدرال رزرو برای ششمین روز متوالی روند صعودی به خود گرفته بود، باردیگر در روز گذشته و پس از سخنان برینارد (نایبرئیس فدرال رزرو) بیش از پیش تقویت شد و توانست در ساعت مذکور با رشد 9/ 0 درصدی خود، قیمت 1785 دلار را در بازار ثبت کند. اما در مقابل بازار رمزارزها از جمله بیت کوین همچنان در کانال 16 هزار دلاری در حال نوسان است. برینارد در روزهای اخیر در مصاحبه خود با گروهی از خبرنگاران اعلام کرد که کمیته بازار آزاد فدرال رزرو از سقوط بازارهای جهانی از جمله شاخص دلار و همچنین رکود بازارهای کریپتو بسیار نگران هستند و امکان دارد این نهاد نه بهطور کامل اما از افزایش نرخ بهره تا 75/ 0 واحد درصد کنارهگیری کند و با افزایش 25/ 0 واحد درصدی نرخ بهره به سیاستهای انقباضی ماه دسامبر پایان دهد.
پیشبینیها حاکی از آن است که شاخص دلار تا افزایش دوباره نرخ بهره در ماههای آتی به روند نزولی خود ادامه خواهد داد و با تداوم روند نزولی شاخص دلار، طلا در روزهای آتی حمایت 1800 دلاری را به دست خواهد آورد. البته کارشناسان متصورند که طلا با فتح کانال 1800 دلاری بلافاصله با عملکرد بانک مرکزی آمریکا مبنی بر افزایش نرخ بهره مواجه خواهد شد و در مسیر نزولی قرار خواهد گرفت. علاوه بر بازار طلا، سایر ارزهای جهانی از جمله یورو، پوند و ین در برابر دلار تقویت شدند.
تقویت یورو
گزارشها حاکی از آن است که شاخص دلار با افت 04/ 1 درصدی خود و سقوط به کانال 105 واحدی سبب شد تا یورو بار دیگر از دلار پیشی بگیرد. بر این اساس هر یورو با رشد 8/ 0 واحد درصدی، رقم 04/ 1 واحد در برابر دلار را در بازار ثبت کرد. به دنبال تقویت ارز اروپایی، بازارهای سهام در تمام مناطق اروپا، مسیر صعودی در پیش گرفتند. بر این اساس شاخص «یورو استوکس 600» با 11/ 0 درصد افزایش ارزش در سطح 3/ 433 واحد قرار گرفت. همچنین شاخص «دکس 40» بورس آلمان با 17/ 0 درصد رشد به 337/ 14 واحد و شاخص «فوتسی 100» بورس لندن با 1/ 0 درصد ارتقا به 392/ 7 واحد رسیدند. علاوه بر شاخصهای مذکور، شاخص «کک 40» بورس فرانسه با 39/ 0 درصد افزایش به 6/ 635 واحد و شاخص «ایبکس 35» بورس اسپانیا با 11/ 0 درصد رشد به 175/ 8 واحد صعود کردند. شاخص «امآیبی 30» بازار بورس ایتالیا نیز با 22/ 0 درصد ارتقا به 651/ 24 واحد دست یافت. در این میان باید به پیشبینی افزایش شاخص دلار در پی افزایش نرخ بهره احتمالی فدرال رزرو در ماه دسامبر نیز اشاره کرد. پیشبینی میشود با اقدامات احتمالی فدرال رزرو، نرخ هر یورو در برابر دلار به زیر یک واحد سقوط خواهد کرد.
صعود ارزهای جهانی
با توجه به عوامل مذکور باید به تقویت پوند انگلیس و ین ژاپن نیز در برابر دلار اشاره کرد. آمارها حاکی از آن است که علاوه بر سقوط دلار، انتشار نرخ بیکاری بریتانیا که نشاندهنده افت 2/ 0 درصدی بیکاری در سه ماه منتهی به ژوئن بود و سبب شد تا نرخ بیکاری بریتانیا در ماه سپتامبر به 6/ 3 درصد برسد نیز سبب تقویت پوند انگلیس شده است. این موضوع نشان میدهد که نرخ بیکاری در بریتانیا به پایینترین حد خود در 48 سال گذشته رسید. عوامل مذکور در نهایت به تقویت پوند در روزهای اخیر دامن زده است و سبب شد تا این ارز انگلیسی با رشد 6/ 0 درصدی خود به 18/ 1 دلار برسد. همچنین ین ژاپن نیز به شیب نزولی دلار واکنش نشان داد و با رشد 5 درصدی مواجه شد. اما در مقابل، لیر ترکیه در مقابل دلار در مسیر نزولی قرار گرفت؛ زیرا با پافشاری اردوغان در سیاستهای انبساطی خود، ارزش هر یورو در برابر دلار روند صعودی به خود گرفت و سبب شد تا لیر ترکیه با رقم 993/ 0 واحد در برابر دلار معامله شود.