خاندوزی درباره آینده دو شاخص کلیدی اقتصاد پاسخ داد

وعده کاهش تورم در پایان سال

«دنیای‌اقتصاد» احتمال دستیابی به رشد اقتصادی  ۴ درصد و ثبت تورم ۴۵ درصد را بررسی کرد

صبح روز سه‌شنبه وزیر اقتصاد در نشست خبری سخنگوی اقتصادی دولت که در محل نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد، به سوالات متعدد خبرنگاران پاسخ داد. وزیر اقتصاد در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» در مورد پیش‌بینی نرخ رشد و نرخ تورم برای باقی‌مانده سال جاری و سال آینده توضیح داد: با توجه به اینکه متغیرهای تاثیرگذار بر نرخ رشد و نرخ تورم مقدار زیادی به وضعیت مالی دولت بستگی دارد، بنابر‌این پیش‌بینی از رشد و تورم سال آینده را به پس از تصویب بودجه سال1402 موکول می‌کنیم. او در ادامه اضافه کرد که با توجه به قطعی نشدن بودجه سال آینده، در حال حاضر بسیاری از اعداد و ارقام در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

خاندوزی ولی پیش‌بینی خود از ارقام تورم و رشد اقتصادی تا پایان سال1401 را اعلام کرد: بر اساس آمارهایی که مراکز رسمی کشور پیش‌بینی کرده‌اند، سال جاری را با نرخ رشد نزدیک 4درصد خاتمه خواهیم داد و احتمالا در اسفند ماه نرخ تورم هم در حوالی 45درصد رقم خواهد خورد.  با توجه به پیش‌بینی وزیر اقتصاد سوال مطرح می‌شود که آیا در شرایط کنونی اقتصاد کشور امکان تحقق رشد 4درصد اقتصادی تا پایان سال1401 برای اقتصاد ایران فراهم است؟ به نظر می‌رسد با توجه به آمار کاهشی روند تولید و افت انرژی طی ماه‌های اخیر، ممکن است تحقق رشد 4درصدی با اما و اگر‌هایی همراه باشد.

به عقیده بسیاری از کارشناسان، دو شاخص مهم و اثر‌گذار بر روند افزایشی رشد اقتصادی در سال جاری و سال آینده، افزایش سرمایه‌گذاری و بهبود در روابط خارجی است و باید دید دولت سیزدهم در تحقق این دو مهم چگونه عمل خواهد کرد. همچنین درخصوص پیش‌بینی تورم 45درصدی باید گفت با توجه به آمار تورم طی سال جاری برای تحقق تورم 45درصدی در اسفند ماه لازم است تورم نقطه‌ای طی دو ماه بهمن و اسفند حدود منفی یک‌درصد ثبت شود. از طرف دیگر با توجه به این که تورم نقطه‌ای اسفند ماه در سال‌های 98، 99 و 1400 به ترتیب 5/1، 8/1 و 3/1 بوده‌است. به نظر می‌رسد سال1401 با نرخ تورمی بیش از پیش‌بینی وزیر اقتصاد به پایان خواهد رسید.

اشتغال بیش از 24میلیون نفر

سخنگوی اقتصادی دولت در ابتدای نشست و قبل از سوالات خبرنگاران به ارائه آمارهایی از تداوم روند سرمایه‌گذاری اقتصادی در نیمه نخست امسال پرداخت: آمار اشتغال تاییدکننده نرخ‌های رشد نیمه نخست امسال است؛ در پاییز امسال نسبت به پاییز پارسال بیش از 535هزار نفر افزایش اشتغال خالص صورت گرفته ‌است. مجموع شاغلان به 24میلیون و 70هزار نفر رسیده که این عدد همزمان با افزایش یک‌دهم درصدی نرخ مشارکت است. نرخ بیکاری هم به 2/8درصد رسیده‌است. خاندوزی اضافه کرد: یعنی امسال مجموع شاغلان کشور 757هزار نفر بیش از سال96 یعنی قبل از تحریم‌ها است.

خاندوزی در بخش دیگری از سخنان خود از افزایش کمک هزینه نانوایان به‌عنوان نخستین گام در فاز دوم طرح هوشمند‌سازی یارانه نان خبر داد و گفت: دولت سیزدهم در عمل به وعده خود، به‌عنوان نخستین گامِ فاز دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، کمک هزینه نانوایان در سراسر کشور را از شب گذشته به دو برابر افزایش داد. سخنگوی اقتصادی دولت تاکید کرد: طی ماه جاری به تدریج شناورسازی سهمیه آرد نانوایی‌ها نیز به اجرا در خواهد آمد یعنی محدودیت سهمیه آرد برداشته می‌شود هر نانوایی هر میزان آردی که تبدیل به نان کند و به مردم بفروشد، به‌علاوه درصدی بیشتر، می‌تواند برای دوره بعد آرد یارانه‌ای دریافت کند. وزیر اقتصاد گفت: بازهم تاکید می‌کنم که یارانه نان حذف نخواهد شد و هیچ‌گونه محدودیتی برای خرید مردم ایجاد نخواهد شد و البته میزان یارانه نان از 70هزار میلیارد تومان در قانون بودجه امسال به 105هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه1402 افزایش یافته است.

عدم مصونیت متخلفان مولدسازی

او درباره مولدسازی اموال دولت عنوان کرد: مولدسازی تدبیری است که در بسیاری از کشورها برای اینکه دارایی‌های غیرموثر را به دارایی مولد تبدیل کنند، استفاده می‌کنند. ما در کشور حکم قانونی آن را داشتیم و در بودجه سنواتی رقمی توسط مجلس به دولت تکلیف می‌شد. مثلا سال99، هشت هزار میلیارد تومان تکلیف دولت بود و متاسفانه عملکرد فقط 54میلیون تومان بود. سخنگوی اقتصادی دولت بیان کرد: دولت آسیب‌شناسی انجام داد و پیشنهادی را سران قوا به رهبری معظم انقلاب دادند. مساله مصونیت با سوءبرداشت مواجه شد و در برخی رسانه‌ها برداشت درستی انجام نشد. حتما اگر در فرآیند مولدسازی تخلفی صورت بگیرد، هیچ احدی مصونیت نخواهد داشت. مصونیت در چارچوب آیین‌نامه خواهد بود.

خاندوزی افزود: تلاش کردیم بخش اعظم مسائل را از کانال شفافیت حل کنیم و کمک کنیم اجرای این قانون در اتاق شیشه‌ای جلوی چشم 85میلیون نفر باشد. او در ادامه اعلام کرد: البته از تمام نظران کارشناسان و صاحب‌نظران و انتقادات ایشان زمانی که آیین نامه نهایی به تصویب سران سه قوه رسید، استقبال می‌کنیم. او درخصوص 50درصد درآمد حاصل از مولد‌سازی برای هزینه‌های جاری نیز یادآور شد: در آیین نامه مولدسازی و مطابق با تایید شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران باید حداقل 50درصد فروش‌ها صرف پروژه‌های عمرانی شود، همچنین 100درصد تهاترها باید صرف پروژه‌های عمرانی شود و 100درصد مواردی که به حوزه بهداشت و درمان بازمی‌گردد نیز باید صرف پروژه‌های عمرانی همان حوزه بهداشت و درمان شود، 100درصد موارد مربوط به حوزه آموزش و پرورش و حوزه آموزش باید صرف پروژه‌های عمرانی شود.

او افزود: دولت در لایحه بودجه سال1402 حتی برای آن اجازه 50درصدی که وجود دارد، پیشنهاد داده و امیدوار است که در مجلس هم برای قانون بودجه1402 تصویب شود تا تمام مواردی که به فروش می‌رسد کاملا صرف پروژه‌های عمرانی شود. خاندوزی اظهار کرد: دغدغه اصلی در کشور این است که بتوانیم از این طریق اجازه اهرمی از دارایی‌های راکد و بی‌خاصیت کشور درست کنیم تا بتوانیم حجم بزرگی از پروژه‌های نیمه تمام در کشور را به راه بیندازیم. بنابراین با وجود آن مجوز 50درصدی که وجود دارد، پیشنهاد دولت برای سال1402، تخصیص 100درصدی فروش اموال برای پروژه‌های عمرانی و سرمایه‌گذاری است.

3500 میلیارد تومان برای زلزله‌زدگان خوی

سخنگوی اقتصادی دولت در زمینه زلزله خوی و حمایت‌های مالی دولت از زلزله‌زدگان و تصمیم دولت در این زمینه توضیح داد: 3هزار و 500میلیارد تومان در قالب کمک بلاعوض و تسهیلات قرض‌الحسنه برای بازسازی منازل مسکونی مردم خوی اختصاص پیدا خواهد کرد، برای منازلی که به‌طور کامل تخریب شده‌اند، 60میلیون تومان وام بلاعوض تخصیص داده می‌شود و برای منازل تخریب‌شده در مناطق شهری، علاوه بر این کمک بلاعوض، 300میلیون تومان وام قرض‌الحسنه داده می‌شود و برای مناطق روستایی علاوه بر آن رقم وام بلاعوض، 250میلیون تومان وام قرض‌الحسنه در نظر گرفته شده ‌است. خاندوزی افزود: مجددا طبق توافقی که استاندار هم اعلام کرده ‌است، 30میلیون تومان وام بلاعوض برای واحدهایی که نیاز به تعمیر دارند و برای تمام اقساط وام‌هایی که برای زلزله‌زدگان خوی به تعویق می‌افتد، 6ماه امهال در نظر گرفته شده ‌است تا بانک‌ها هم کمک کنند تا فرصت برای بازسازی حوزه‌های کشاورزی، صنعتی و اقتصادی و... فراهم باشد و بعد از آن فعالان اقتصادی اقساط خودشان را بازپرداخت کنند.

Saba Taherian (14 of 56) copy

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر