ماهان شبکه ایرانیان

توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت

چگونگی تولید خاطرات غلط در چند ثانیه

توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت

چگونگی تولید خاطرات غلط در چند ثانیه

توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت یا False Memories به معنای تصور یا خاطره‌ای غلط از یک واقعیت در گذشته است که در ذهن فرد شکل می‌گیرد و او را به باور غلطی در مورد آن واقعیت می‌رساند. این پدیده اغلب در مورد وقایعی رخ می‌دهد که در گذشته رخ نداده‌اند و بیشتر به دلیل تأثیرات خارجی مانند پرسش‌های مفرط از یک فرد، ارائه اطلاعات غلط و یا حتی فشار از طرف دیگران برای تصور خاطراتی که در واقع وجود ندارند، به وجود می‌آیند.

بر همین اساس گزارشی در لایو ساینس منتشر شده است:

یک مطالعه جدید نشان داده است که انسان‌ها می‌توانند تنها چند ثانیه پس از روی دادن یک رویداد، خاطرات نادرستی از آن تجربه را تولید کنند. این پدیده را محققان با نام “توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت” شناخته‌اند و نشان می‌دهد چگونه انسان‌ها به راحتی و سریعی تجربیات را به‌صورت مجدد تصور می‌کنند تا با پیش‌فرض‌هایشان هم‌خوانی داشته باشد، بجای ثبت دقیق و واقعیتی آنچه که اتفاق می‌افتد. این پژوهشگران در تاریخ 5 آوریل مقاله‌ی خود را در مجله PLOS One منتشر کردند.

در این مطالعه، پژوهشگران نوشتند: “به نظر می‌رسد حافظه کوتاه‌مدت همیشه تصویر دقیقی از آنچه تازه تجربه شده است را ارائه نمی‌دهد. بلکه حافظه توسط آنچه که ما انتظار داشتیم ببینیم، از اولین ردیابی حافظه شکل می‌گیرد.”

این پژوهش برای ارزیابی دقت حافظه کوتاه‌مدت، 534 داوطلب را جمع آوری کرد. در چهار آزمایش متفاوت، داوطلبان باید یک دنباله‌ی حروف انگلیسی را به حافظه بسپارند.

در هر دور، حروف در یک دایره قرار می‌گرفتند و پس از انجام آزمایش، یک جعبه در یکی از موقعیت‌ها نمایش داده می‌شد تا نشان دهد کدام یک از حروف باید به یاد داشته شود. داوطلبان باید هم هویت هر حرف و هم جهت آن را به خاطر می‌سپردند زیرا برخی از حروف به صورت معکوس نمایش داده می‌شدند.

گاهی اوقات قبل از آزمایش، داوطلبان به مجموعه‌ای دوم از حروف نامرتبط نمایش داده می‌شدند. پس از ارائه پاسخ، از آن‌ها خواسته می‌شد که از طریق اعلام اعتماد خود، از خودشان درباره صحت پاسخشان اطمینان پیدا کنند.

هنگامی که از شرکت‌کنندگان خواسته شد که حتی نیم ثانیه بعد از دیدن حرف‌ها به یاد داشته باشند، حدود 20 درصد از آنها اشتباه کردند، و این نرخ خطا تا 30 درصد در زمان سه ثانیه بعد افزایش یافت. وقتی از شرکت‌کنندگان خواسته شد که بگویند حرف به چه سمتی می‌خنثی است، شرکت‌کنندگانی که با اطمینان بالا پاسخ داده بودند، 37 درصد اوقات حرف را به وضعیت عادی برمی‌گرداندند، حتی اگر به آنها هشدار داده شده بود که حروف منعکس در آزمون‌ها ظاهر می‌شوند و نباید به عنوان حروف واقعی گزارش شوند.

برای تأیید یافته‌های خود، پژوهشگران آزمایش‌ها را در سه آزمایش مشابه با یک گروه از 348 نفری که در آنالیز اصلی شرکت نکرده‌اند، تکرار کردند که نشان داد که همانند شرکت‌کنندگان اولیه، این گروه نیز به اندازه‌ی بالایی حروف را منعکس می‌کردند. در تمام آزمایش‌ها، اشتباهات با اطمینان بالا مربوط به تغییر جهت حرف، متداول‌ترین خطای برچسب‌گذاری بود – نشانه‌ای از این که مغز انسان تجربیات را بر اساس تصورات پیش‌فرض (در این مورد نحوه ظاهر شدن حروف) ذخیره می‌کند، که به ما امکان پیش‌بینی بهتر درباره دنیا را می‌دهد، در عین حال عجیبی‌هایی که با این پیش‌فرض‌ها مطابقت ندارند، را حذف می‌کند.

در حالی که مغز انسان برای پیش‌بینی بهتر در مورد دنیای پیرامون‌اش، تجربیات و تجدیدنظر درباره آنها را ثبت می‌کند، به نظر می‌رسد در کوتاه مدت، این مسئله می‌تواند به شکل خاصی تاثیر گذار باشد. یکی از نتایج مهم این مطالعه، این است که انسان‌ها ممکن است در کمتر از چند ثانیه، خاطرات نادرستی را از رویدادهای اتفاق‌ افتاده به خاطر بیاورند. این پدیده باعث می‌شود که ممکن است خاطرات ما توسط پیش‌فرض‌هایمان تحریف شود و نه با دقتی که واقعاً در آن لحظه اتفاق افتاده است.

این مطالعه می‌تواند به دانشمندان در درک بهتر فرایندهای مربوط به حافظه و تجدیدنظر اطلاعات کمک کند و به علاوه می‌تواند در بهبود مدل‌سازی فرایندهای حافظه مورد استفاده قرار بگیرد. در پژوهش‌های آینده، می‌توان به بررسی این پدیده در برابر تحریفات دیگر حافظه، مانند تحریفات زمان، بحث و گفتگو و احساسات، پرداخت.

تحقیقات نشان داده است که توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت به طور معمول در ذهن افراد رخ می‌دهند، حتی بدون تأثیر خارجی. برخی محققان به این نتیجه رسیده‌اند که توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت در واقع یک پدیده طبیعی در مغز انسان است، که به دلیل رشد فراوان اطلاعات در ذهن و مکانیزم‌های ترمیم حافظه، به وجود می‌آیند.

متخصصان حافظه این را توصیه می‌کنند که برای کاهش این پدیده، باید تمرکز بیشتری روی حفظ خاطرات صحیح داشته باشیم و از پرسش‌های مفرط به فرد برای به‌یادآوری جزئیات خاطرات گذشته، پرهیز کنیم. همچنین، برای جلوگیری از توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت، بهتر است با اطلاعات دقیق و مطمئنی در مورد یک خاطره مواجه شویم و نه با ادعاهای ناشناس یا شایعاتی که ممکن است موجب تشویش در خاطرات ما شوند.

توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت، در واقع تصاویری هستند که در ذهن ما شکل می‌گیرند و در طی چند ثانیه ایجاد و سپس ناپدید می‌شوند. این توهم‌ها برای بسیاری از افراد رخ می‌دهند و ممکن است به دلیل برخی شرایط و عوامل مختلفی ایجاد شوند، از جمله خستگی، تنش، فشار روانی و یا همینطور اختلال در حافظه.

در این توهم‌ها، شخص به یک تصویر یا صحنه‌ای فکر می‌کند که در واقع واقعیت ندارد. این تصاویر ممکن است با تصاویر حقیقی به شدت شبیه باشند و در برخی موارد ممکن است به خاطر اختلال در حافظه، فرد این توهم را به یک خاطره یا واقعیت تلقی کند.

مثال‌هایی از توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت عبارتند از: فراموش کردن یک موقعیت یا شیء مهم، فراموش کردن یک مکالمه اخیر، فراموش کردن کلید گذاشتن چیزی در کجایی و یا فراموش کردن کلمات اسم یا عبارات مهمی که در یک مکالمه یا درس شنیده شده‌اند.

برای مقابله با توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت، می‌توانید از روش‌های مختلفی مانند تمرین حافظه، استفاده از روش‌های یادگیری جدید، خواب کافی و رفع تنش و استرس استفاده کنید. در صورتی که به صورت مداوم با توهم‌های حافظه کوتاه‌مدت مواجه هستید و آنها برایتان اختلال ایجاد می‌کنند، بهتر است به یک متخصص روان‌شناسی مراجعه کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان