سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه 29 مردادماه در حالی چاپ و منتشر شد که خرید طلایی 10 میلیون تنی از گندم کاران، افزایش فشار سیاسی بر بایدن در راستای تشدید تنش با تهران، زلزله بیخ گوش تهران و معمای گرانی گوشت قرمز در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
آنگونه که از اظهارات برخی از افراد نزدیک به علی لاریجانی بر می آید، ضرورت هم افزایی میان طیف اصلاحات و لاریجانی طی پیام هایی مورد تاکید قرار گرفته است. برخی افراد نزدیک به لاریجانی به اصلاح طلبان پیشنهاد داده اند که در راستای برون رفت از شرایط کنونی و لزوم تشکیل مجلسی مطالبه گر و مانع از ادامه دولت رئیسی لازم است یک هم افزایی صورت گیرد. گفته می شود بر اساس پیام های مطرح شده تاکید بر رونمایی از جبهه عقلانیت به ویژه در سطح استان ها می بایست پس از اعلام تایید صلاحیت ها از سوی شورای نگهبان صورت بپذیرد.
روزنامه آرمان امروز درباره «ترکیب لاریجانی برای حضور در انتخابات» نوشته است:
با پایان مرحله نخست نام نویسی ها برای انتخابات مجلس، مشخص شد که علی لاریجانی قرار نیست خود ورودی مستقیم به عرصه انتخابات داشته باشد و آن طور که از اظهار نظر های اطرافیان و فعالان سیاسی بر میآید؛ او قرار است غیر مستقیم و با چهره هایی نظیر منصور حقیقتپور، عزتا… یوسفیانملا و البته علی مطهری وارد کارزار انتخاباتی اسفندماه شود. لاریجانی بر مطهری حساب ویژه باز کرده زیرا تصور میکند او میتواند از نیروهای اصلاحطلب میانهرو نیز جذب لیستش کند. موضوعی که حقیقت پور بر آن مهر تایید زده تصریح می کند.
در ادامه این گفتگو آمده است:
آقای لاریجانی مشفقانه به خیلی از دوستان شان گفت «بروند ثبت نام کنند» اما خودش بنا به دلایلی تصمیم گرفت در انتخابات مجلس نامزد نشود. البته خالص سازها نفس راحت تری میکشند! وقتی آدم های عاقل به داخل مجلس بروند یعنی تفکر آقای لاریجانی به مجلس راه یافت. نه مردم به تندروها، خشن ها، خالص گراها و اقتدار گراها به معنای پیروزی آقای لاریجانی است. در واقع لاریجانی بر دو گروه سرمایهگذاری خواهد کرد.
برخی از اصلاح طلبان با اشاره به برجسته شدن رفتار خاتمی و علی لاریجانی در سپهر سیاسی کشور و در تحلیل آنچه راهبرد جریان حاکم می خوانند، تاکید دارند که توصیف لاریجانی از شرایط دقیق تر و گویاتر از تعبیر خاتمی می باشد. در این رابطه اصلاح طلبان با بیان اینکه نگاه لاریجانی با واقعیت سیاسی تطابق بیشتری دارد، تاکید می کنند که دقت لاریجانی در توصیف شرایط را دقیق تر از خاتمی بوده و بهتر میتواند تعامل سیاسی کند.
بازی انتخاباتی مشاور امنیتی روحانی با یک لایحه
کار بررسی و تصویب لایحه عفاف و حجاب طبق اصل 85 قانون اساسی در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی به پایان رسید و تنها برای رای گیری در خصوص مدت زمان اجرای آزمایشی به صحن مجلس باز میگردد. پیشتر و پس از تصویب این لایحه در کمیسیون قضایی به عنوان کمیسیون تخصصی، اکثریت نمایندگان در صحن مجلس موافقت خود را برای بررسی و تصویب این لایحه در کمیسیون قضایی طبق اصل 85 قانون اساسی بهجای بررسی آن در صحن اعلام کردند.
طبق اصل 85 قانون اساسی، چنانچه اکثریت نمایندگان در صحن موافق باشند، یک طرح یا لایحه بهجای بررسی در صحن در کمیسیون بررسی شده و مستقیما برای اعلام نظر نهایی به عنوان مصوبه مجلس به شورای نگهبان ارسال میشود.
طبق اصل 85 قانون اساسی، قوانینی که این گونه به تصویب میرسند، آزمایشی هستند و مدت زمان اجرای آنها تا سقف 5 سال است. بر همین اساس مصوبه کمیسیون قضایی طبق اصل 85 قانون اساسی تنها برای رأیگیری در باره مدت زمان اجرای آزمایشی این مصوبه در صحن مجلس به رای گذاشته میشود و پس از آن به شورای نگهبان برای اعلام نظر ارسال خواهد شد.
روزنامههای اصلاحطلب در روزهای اخیر به موج سواری سیاسی در حاشیه این لایحه پرداخته و با معنادهی خاص به آن وجه انتخاباتی میدهند، روزنامه شرق نوشته است:
پس از مدتها که کسی نمیخواست مسوولیت اجرای برخورد در موضوع «حجاب» را بر عهده بگیرد، نهایتا به نحوی لایحه حجاب و عفاف در دستور کار سه قوه قرار گرفت که هیچ کدام به تنهایی در مظان تصویب و اجرای این لایحه پس از تبدیل شدن به قانون نباشند. پس از تدوین یک لایحه در قوه قضاییه و ارسال آن به دولت، قوه مجریه هم ویرایشی روی آن انجام داد و به مجلس فرستاد. مجلس هم که همواره شعار شفافیت داده و هنوز مصوبهای در این مورد نداشته، برای تدوین نهایی این لایحه رای به بررسی آن مطابق اصل 85 قانون اساسی داد.
شرق نوشته است:
طبق این اصل، لایحه به یک کمیسیون میرود که لایحه عفاف و حجاب نیز به کمیسیون قضایی ارسال شد. این کمیسیون 11 عضو دارد که طبق آییننامه داخلی مجلس، با دوسوم آرای اعضا، قانون میتواند تصویب شود. تبار سیاسی اکثر اعضای کمیسیون قضایی، از چهرههای نزدیک به جبهه پایداری هستند. این کمیسیون بدون هیچگونه شفافیتی و با سرعت زیاد مشغول بررسی لایحه است، به شکلی که در دو روز ابتدایی بررسی، 39 ماده از آن بررسی و تصویب شد.
روزنامه آرمان ملی نیز خبر از پس گرفتن این لایحه توسط نمایندگان مجلس داده و مینویسد:
یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درخصوص انتقادات و نگرانیها نسبت به لایحه عفاف و حجاب و شیوه رسیدگی براساس اصل 85 قانون اساسی، اظهار داشت: این لایحه جمعسپاری شده و همه نظر دادند، یعنی عام و خاص. فکر نکنم لایحه و طرحی را به اندازه این لایحه مردم بشناسند امیرحسین بانکیپور فرد گفت: یعنی شما نگاه میکنید تمام مواد آن را همه دارند میخوانند، نظر میدهند و نظرات دارد اعمال میشود؛ یعنی هرچه کارشناسان تا الان نظر دادند، این لایحه با نظراتی که صاحب نظران ارائه کردند، مرتب پویایی داشته است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: اکنون که بررسی آن در کمیسیون قضایی و حقوقی در حال انجام است هم همینطور است و موضوع محرمانهای در کار نیست. در پایان هم زمانی که بررسی و تصویب به اتمام رسید، مجددا بارگذاری میشود و تا زمانی که نمایندگان مصوبه را نبینند به زمان آن رأی نخواهند داد و اگر نمایندگان قبول نکنند، میتوانند پس بگیرند. وی در خصوص احتمال پس گرفتن اصل هشتاد و پنجمی شدن لایحه عنوان کرد: اصلا میتوانند بگویند که ما زمان اجرا را رأی نمیدهیم و پس بگیرند.
اما عجیبتیم موضعگیری درباره لایحه حجاب توسط علی ربیعی مشاور امنیتی و وزیر دولت روحانی صورت گرفته است، او در روزنامه اعتماد در یادداشتی نوشته است:
لایحه عفاف و حجابی که به مجلس رفت و در نهایت به دور از منظر افکار عمومی به صورت «اصل هشتاد و پنجی» آنچنان گسترده شده که نزاع و ستیز را به مدارس هم انتقال خواهد داد. من واقعا فکر میکنم سیاستگذاران در مجلس، در جهانی متفاوت از جهان واقعی و جاری در جامعه ایران، سیر میکنند. یکی دیگر از دلایل ناآرامیها، ناامیدی مردم از تغییر و تحول بود. جامعه احساس میکرد که روزنهای برای تغییر به چشم نمیخورد. انتخابات پیشروی مجلس شورای اسلامی میتوانست سیگنال و علامتی برای پاسخ به این ذهنیت جامعه باشد که متاسفانه هیچ علامتی مشاهده نشد. این روزها، تلاش چندانی (حتی در قالب اظهارنظر) ازسوی مقامات ارشد دولت برای رقابتی شدن و نشاط در انتخابات به چشم نمیخورد.
مواضع وزیر روحانی درباره حجاب همراستایی خاصی نیز با گزارشهایی دارد که رسانههای معاند در یک سال اخیر درباره مدارس منتشر کردهاند، این هماهنگی ویژه درباره آشوبها و بسط آن به مدارس دارای اهداف انتخاباتی است. اخیرا محمد خاتمی نیزهشدار داده که کشور دچار یک «بحران فراگیر» درباره حجاب شده است! تحلیل محتوای رسانههای اصلاحطلب نشان میدهد که این جریان سیاسی از مسئله حجاب به عنوان سپری در انتخابات استفاده خواهد کرد، اصلاحطلبان با پیشبینی از شکست در انتخابات آتی سعی دارد روی اسب بازنده آشوب شرط بندی کند.