به گزارش ایسنا، «گاردین» نوشت: «روتا سِپِتیس» برای نگارش «نمک پاشیدن به دریا» مدال «کارنگی» 2017 را از آن خود کرد و جایزه بهترین تصویرگری کتاب کودک یعنی مدال «کیت گرینوی»، به «قبیله بچهها» اثر «فلین اسمیت» تعلق گرفت.
داستان کتاب «سپتیس»، غرق شدن کشتی مسافربری آلمانی «ویلهلم گوستلوف» در اقیانوس در سال 1945 است. طی این اتفاق که از پرتلفاتترین فجایع دریایی تاریخ به حساب میآید، 9000 مسافر که اکثرا مهاجر بودند، در دریا غرق شدند. این واقعه برای نویسنده «نمک پاشیدن به دریا» معنای خاصی داشته؛ چرا که پسرعموی پدرش قرار بوده آن کشتی را براند اما در روز سفر بیمار میشود.
او پس از ابراز خوشحالی از کسب مدال «کارنگی» گفت: در جریان تحقیقاتم، وقتی با مردم مصاحبه میکردم، بعضیها میگفتند خودت را برای این کتاب اذیت نکن، مردم خیلی وقت است قربانیان این حادثه را فراموش کردهاند. توجه به این رمان تایید میکند از طریق داستان و شخصیتها، آمار تاریخی به انسانها تبدیل میشوند و ناگهان ما دغدغه افرادی را پیدا میکنیم که هرگز ندیدهایم.
هیات داوران جایزه «گرینوی» نیز این مدال را برای «تصاویر گرم و مفرح که نشان میدهند کودکان چقدر تحت تاثیر جهان اطرافشان هستند و از آن الهام میگیرند» به «اسمیت» اعطا کردند. این نویسنده و تصویرگر آمریکایی برای کسب این جایزه «جیم کی» تصویرگر نسخه جدید رمان «هری پاتر و سنگ جادو»ی «جی.کی. رولینگ» را پشت سر گذاشت.
فهرست نامزدهای نهایی این دوره را بیشتر آثاری درباره کودکان گمشده و پناهنده تشکیل میداد. دو کتاب دیگر هم در مراسم اعطای این دو مدال مهم حوزه ادبیات کودک تقدیر شدند: «گنجشک استخوانی» نوشته «زانا فریلن» استرالیایی و «سفر» به قلم و تصویرگری «فرانچسکا سانا» از ایتالیا. هر دو این آثار درباره کودکان پناهنده نوشته شدهاند.
هریک از برندگان دو مدال «کارنگی» و «گرینوی»، چکی 500 پوندی برای اهدای کتاب به کتابخانههای محلی خود، یک مدال طلا و مبلغی 5000 پوندی دریافت کردند.
جایزه ادبی «کارنگی» به عنوان قدیمیترین و مهمترین جایزه ادبی انگلیس در حوزه ادبیات کودک هر سال توسط موسسه کتابداری و اطلاعات انگلیس به برگزیدگان اعطا میشود. این مدال در سال 1936 به یاد «اندرو کارنگی» نیکوکار اسکاتلندی که بیش از 2800 کتابخانه در دنیای انگلیسیزبان بنیانگذاری کرد، راهاندازی شد و 19 سال پس از آن، مدال «کیت گرینوی» به نام هنرمند قرن نوزدهمی به راه افتاد.
جایزه امسال با حواشیای همراه بود؛ جمعی از نویسندگان مطرح نسبت به نادیده گرفته شدن نویسندگان سیاهپوست، آسیایی و همچنین اقلیتهای نژادی در میان نامزدهای اولیه جایزه ادبی مدال «کارنگی» انتقاد کرده و خواستار بایکوت این رویداد ادبی شدند. با وجود حضور چشمگیر نویسندگان رنگینپوست در سایر جوایز مختص ادبیات کودک و نوجوان در سال جاری، در میان 20 نامزد اولیه جایزه مدال «کارنگی» که توسط کتابخانهداران سراسر کشور انتخاب میشوند، هیچ نویسنده رنگینپوست و یا متلعق به اقلیتهای نژادی حضور نداشت و همین باعث اعتراض نویسندگانی مانند «فیلیپ پولمن»، «الکس ویتل» و «آلن گیبنز» به این جایزه ادبی شد.