عصر ایران - دالایی لاما چهاردهم که به نام تنزین گیاتسو نیز شناخته می شود، یک راهب بودایی و رهبر معنوی بوداییان تبت است. بوداییان تبت وی را یک بوداسف زنده می دانند.
دالایی لاما چهاردهم با نام لامو توندوپ (Lhamo Thondup) – به معنای الهه برآورده کننده آرزو – در 6 ژوییه 1935 در دهکده ای کوچک خارج از مرزهای کنونی تبت متولد شد.
دالایی لاما به عنوان یکی از شش فرزند، در خانواده ای کشاورز به دنیا آمد. در این عکس والدین وی به همراه دو پسر دیگرشان در فوریه 1940 دیده می شوند.
در سه سالگی و پس از آن که یک گروه جستجو از مقامات بودایی لامو توندوپ را به عنوان تناسخ سیزدهمین دالایی لاما معرفی کردند، زندگی وی برای همیشه تغییر کرد. وی از والدینش جدا شد و برای تحصیل به یک معبد فرستاده شد. در سال 1940، لهامو توندوپ رسما به عنوان رهبر معنوی تبت منصوب شد و پس از تراشیدن موی سر خود به عنوان یک راهب تازه کار با نام جدید جامفل نگاوانگ لوبسانگ یشه تنزین گیاتسو (Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso) معرفی شد.
در نوامبر 1950، دالایی لاما که تنها 15 سال سن داشت، در مراسمی در شهر لهاسا به عنوان رهبر موقت تبت انتخاب شد و بیشتر دهه بعد را تلاش کرد تا از تسخیر نظامی تبت توسط نیروهای نظامی چین جلوگیری کند.
13 اکتبر 1954: دالایی لاما چهاردهم، رهبر معنوی تبت، اندکی پس از انتخاب مائو به عنوان رئیس جمهور چین، در اولین کنگره ملی خلق در پکن حاضر شد. وی در این عکس در حال دست دادن با مائو دیده می شود.
10 مارس 1959: تجمع تبتی ها طی قیامی مسلحانه علیه چین در مقابل کاخ پوتالا در لهاسا دیده می شود.
17 مارس 1959: ارتش چین در دره لهاسا با شلیک سلاح های سنگین قیام تبتی ها را در هم شکست. کاخ پوتالا محل اقامت رهبر معنوی و دنیوی تبت از میان دود و غبار دیده می شود. حضور نیروهای نظامی چین دالایی لاما را مجبور کرد تا به هند بگریزد.
21 مارس 1959: دالایی لاما و همراهانش در حال فرار از دست نیروهای ارتش چین دیده می شوند. دالایی لاما 23 ساله با عینک و سوار بر اسب سفید مشخص است.
می 1959: دالایی لاما تولد لرد بودا را برای اولین بار از زمان رسیدن به هند، در اقامتگاه خود به نام خانه بیرلا در تفرجگاه کوهستانی موسوری جشن گرفته است.
1967: این عکس دالایی لاما را در باغ اقامتگاهش در تبعید در دارامشالا، شمال هند، نشان می دهد. وی در تبعید نیز برای حفظ حقوق مردم تبت تلاش می کرد و مجمع عمومی سازمان ملل را متقاعد کرد در سال های 1959، 1961 و 1965 قطعنامه هایی برای حمایت از مردم تبت تصویب کند.
5 اکتبر 1989: دالایی لاما در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از برنده شدن جایزه صلح نوبل در سال 1989 دیده می شود.
1 نوامبر 1993: دالایی لاما در کنار مجسمه مومی خود در موزه مادام توسو در لندن دیده می شود. وی در سفر یک روزه خود به لندن یکی از عینک هایش را برای این مجسمه آورده بود.
21 آگوست 1996: اسقف اعظم دزموند توتو در کنار دالایی لاما پس از ملاقات در کیپ تاون، آفریقای جنوبی دیده می شود.
22 آگوست 1996: دالایی لاما، رهبر معنوی تبت، در کنار نلسون ماندلا، رئیس جمهور وقت آفریقای جنوبی، پیش از پذیرایی رسمی در دفتر ریاست جمهوری در شهر کیپ تاون دیده می شود.
15 آگوست 1999: دالایی لاما برای بیش از 40 هزار نفر که در پارک مرکزی نیویورک گرد هم آمده بودند، سخنرانی کرد.
19 اکتبر 2000: دالایی لاما در کنار جری آدامز، رهبر وقت حزب شین فین، پس از یک جلسه خصوصی در صومعه کاتولیک رومی کلونارد در غرب بلفاست دیده می شود. روز بعد، دالایی لاما با پیتر ماندلسون، وزیر امور خارجه وقت ایرلند شمالی، در بلفاست واترفرانت هال دیدار کرد.
27 می 2004: دالایی لاما در کنار شاهزاده چارلز در لندن دیده می شود.
22 آگوست 2008: دالایی لاما در کنار کارلا برونی-سارکوزی، بانوی اول وقت فرانسه، در جریان افتتاح معبد بودایی لراب لینگ در روکردوند، جنوب فرانسه دیده می شود.
26 اکتبر 2009: دالایی لاما در حال دعا برای چهار تبتی که به دلیل نقش ادعایی آنها در قتل بر اثر آتش سوزی عمدی اعدام شده بودند، دیده می شود.
18 فوریه 2010: باراک اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا، در اتاق نقشه کاخ سفید با دالایی لاما دیدار کرد.
10 مارس 2011: دالایی لاما اعلام کرد که از سمت رهبر سیاسی تبت کناره گیری می کند. وی در 29 مه 2011 سندی را امضا کرد که به طور رسمی اختیارات موقت خود را به رهبر منتخب دموکراتیک منتقل می کرد.