
حجتالاسلام فاکر میبدی، قرآنپژوه معاصر کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به بیان سوابق علمی خود و نیز بررسی و آسیبشناسی حوزهها و راههای مهجوریتزدایی از قرآن کریم پرداخت.
فاکر میبدی که هماکنون عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) است و دهه پنجم از عمر خود را سپری میکند، تاکنون 120 مقاله در همایشهای داخل و خارج کشور ارایه کرده است و اولین رئیس مرکز تخصصی تفسیر وابسته به حوزه است که از سال 67 تاکنون زیر نظر مرجع عالیقدر، آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی فعالیت دارد. وی اخیرا به علت فعالیتهای قرآنی در گردهمایی استادان تفسیر حوزه علمیه نیز مورد تجلیل قرار گرفت و پیشتر به عنوان عضو هیئت علمی نمونه کشوری از رئیس جمهور جایزه دریافت کرد.
حجتالاسلام فاکر میبدی در آغاز این گفتوگو با اشاره به سوابق علمی خود، گفت: من از سال 1367 در کنار دروس حوزوی به تفسیر نیز میپرداختم و «البیان» آیتالله خویی را با دیگر دوستان مباحثه میکردیم تا اینکه در سال 1370 رشته تخصصی تفسیر در حوزه راهاندازی شد که مدت آن نیز چهار سال بود و چون در این دوره ممتاز شدم، به امر آیتاللهالعظمی مکارم مدیریت مرکز تفسیر نیز بر دوش من گذاشته شد.
تدوین 120 مقاله
وی افزود: تاکنون 120 مقاله علمی ارایه کردهام که 20 مقاله آن در همایشهای داخل و خارج کشور ارایه شده و 9 عنوان کتاب نیز تدوین کردهام که عمدتا در حوزه علوم قرآن، قواعد تفسیر و ... است و با بیش از 20 مرکز نیز در تدریس و پژوهش و ... همکاری دارم.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و عضو شورای سیاستگذاری المپیاد بینالمللی قرآن و حدیث این نهاد حوزوی بینالمللی، ده سال عضویت در انجمن قرآنپژوهی حوزه را از دیگر کارهای خود بر شمرد و با اشاره به چرایی راهاندازی مرکز تفسیر گفت: قبل از راهاندازی مرکز تخصصی تفسیر، در حوزه درسهای تفسیری اندکی مانند درس تفسیر آیات جوادی آملی، شب زندهدار، فدوی و دیگران برپا بود، اما مرکزی رسمی برای تربیت مفسر و تحصیلکرده در این رشته وجود نداشت و آن طور که به علوم دیگر در حوزه پرداخته میشد، به قرآن توجه نمیشد.
وی ادامه داد: مرکز تخصصی تفسیر هر سال بین 50 تا 60 طلب پذیرش میکند و تاکنون بالای هزار و 200 طلبه را به صورت تخصصی در زمینه تفسیر تربیت کرده است و افراد تربیت شده در مراکز مختلف علمی، آموزش و پژوهشی در کشور مشغول فعالیت هستند و باعث رونق جدید و نهضت قرآنی در کشور شدهاند و ایجاد برخی مراکز پژوهشی همچنین راهاندازی دانشگاه با محوریت علوم قرآنی از برکات آن است.
برنامهریزی بهتر برای زدودن غبار مهجوریت از قرآن
این قرآنپژوه برجسته با بیان اینکه تا حدی غبار مهجوریت از چهره قرآن و حدیث در حوزه برداشته شده است، تصریح کرد: در عین حال جای برنامهریزیهای بهتر همچنان باقی است و تا نقطه مطلوب فاصله بسیار است.
هر دو سال یکبار یک تفسیر نیاز است
فاکر میبدی با اشاره به برخی خلاهای موجود، تاکید کرد: یکی از خلاهای بزرگ در حوزه تفسیر این است که به تعبیر برخی بزرگان باید هرچند سال یکبار و در صورت امکان هر دو سال یکبار تفسیر جدید نوشته شود، زیرا از ناحیه مستشرقان و دگراندیشان درون مذهبی تلاشهای زیادی برای القای شبهات و ناکارآمدی قرآن صورت میگیرد که باید در مقابل آنان دفاع صورت گیرد و تحقیقات قرآنی به این سمت برود.
وی اضافه کرد: یکی از برکات مرکز تخصصی تفسیر این بود که به دنباله آن حلقات و جلسات تفسیری متعددی در حوزه راهاندازی شد که امروز شاهد برپایی بیش از 300 درس تفسیری در سطوح مختلف در حوزه علمیه در کنار دروس بزرگانی مانند آیتالله العظمی جوادی آملی هستیم.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و عضو هیئت علمی نمونه کشوری گفت: البته ما نباید تفسیر را در سطح بزرگان نگه داریم، زیرا مطالب آنان ممکن است در حد علمی عوام نباشد، بنابراین باید برای همه سطوح مردم و اقشار مختلف تفسیر نوشته و گفته شود که البته در این سالها بحمدلله این رویکرد در حوزه مشاهده میشود.
تا تحقق منویات رهبری در بحث تحول در حوزه فاصله بسیار است
فاکر میبدی در بخش دیگری از گفتوگو به مطالبه رهبری درباره تحول در حوزه اشاره و عنوان کرد: به نوعی میتوان گفت پاسخ به ندای ایشان در بحث تحول در حوزه داده شده است، اما با تحقق منویات ایشان فاصله زیادی داریم.
وی با بیان اینکه در بحث تفسیر تحول خوبی رخ داده و تا حدی انتظارات رهبری معظم برآورده شده است، اظهار کرد: به نظر میرسد در سایر مباحث نیز باید جنب و جوش بیشتر و حرکتهای جدیتری را شاهد باشیم و به طور خاص در سه بعد آموزش شامل استاد، طلبه و متون نیازمند بازنگری اساسی هستیم.
توصیه به جامعه قرآنی
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با بیان اینکه پژوهشها باید با نفی موازیکاری، توجه به مباحث روز و توجه جدیتر به مباحث قرآنی همراه باشد، به جامعه قرآنی کشور توصیه کرد: الان رسانههای متعدد دیداری، شنیداری و مکتوب در کشور در دسترس قرآنیها است و تمامی ابزار نشر معارف در دستان ماست و اگر از این امکان استفاده نکنیم، مورد شکایت قرآن و پیامبر قرار خواهیم گرفت و مصداق «...رَبِّ إِنَّ قَوْمِی اتَّخَذُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا»(فرقان/30) قرار خواهیم گرفت.