در این مطلب قصد داریم در مورد دلیل ریزش ابرو در سنین مختلف صحبت کنیم و اطلاعات جامعی را در این باره در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. اگر اخیرا با این مشکل روبرو شده اید پیشنهاد می کنیم با این مطلب همراه ما باشید.
دلیل ریزش ابرو و راهکارهای درمان آن
در علم پزشکی به ریزش مژه و ابرو ماداروزیس اطلاق می شود. این مشکل طیف زیادی از اختلالات و بیماری های پوستی موضعی تا بیماری های سیستمیک پیچیده را شامل می شود. ریزش ابرو ممکن است در یک ابرو روی دهد یا این که هر دو ابرو درگیر شوند.
از سایر علائم این عارضه می توان به خارش، خشکی پوست، ریزش یا کم پشت شدن مو در دیگر بخش های بدن اشاره نمود. ابرو به عنوان قاب صورت و چشم نقش مهمی در زیبایی چهره دارد. بنابراین ریزش ابرو در این زمینه تاثیر دارد.
به طور کلی جوانسازی صورت تنها با مصرف کرم و لوسیون های ضد پیری حاصل نمی شود. عواملی مانند ابروهای پرپشت و خوش حالت نیز در زیبایی چهره تاثیرگذار هستند. ابروهای خوش فرم چهره شما را بدون آرایش نیز جذاب نشان می دهند.
اما ابرو نیز ممکن است همانند موی سر دچار ریزش شود. دلیل ریزش ابرو می تواند همانند دلیل ریزش موی سر برای افراد زیادی جای سوال باشد. از این رو تصمیم گرفتیم این مطلب را به دلیل ریزش ابرو اختصاص دهیم. از جمله دلایل ریزش ابرو عبارت است از:
1. بیماری خود ایمنی
در انواع بیماری های خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن اشتباها به سلول های بدن حمله می کند و در مواردی سبب آسیب به سلول های موثر در رشد مو می شود. این امر سبب نازک شدن ابر و ریزش سکه ای یا حتی ریزش کامل ابرو می شود. از جمله این بیماری ها می توان به آلوپسی یا طاسی، لوپوس اریتماتوز دیسکوئید و طاسی یونیورسالیس اشاره کرد.
2. اختلالات عصبی
رایج ترین دلیل کم پشتی ابرو، اختلالات عصبی می باشد. استرس و فشار روحی طولانی مدت تاثیرات مخربی روی فولیکول های موی سر و ابرو گذاشته و ریزش ابرو را تسریع می بخشد.
3. وجود اختلال در غده تیروئید
این مشکل ناشی از عدم تعادل هورمونی به ویژه هورمون های تیروئیدی می باشد. از این رو پرکاری یا کم کاری تیروئید از علل ریزش ابرو محسوب می شود. البته این ریزش موقتی بوده و با مصرف دارو و بازگشت هورمون ها به سطح نرمال موی ابرو به حالت طبیعی بر می گردد.
ریزش ابرو ناشی از تیروئید بیشتر در ناحیه یک سوم بیرونی ابرو که نازک ترین قسمت آن است روی می دهد و این ناحیه کم پشت می شود.
4. آسیب فیزیکی
بروز زخم و جراحت یا شکستگی ابرو می تواند به پوست این ناحیه آسیب زده و ریزش تار ابرو را منجر شود. اگر به خاطر آسیب فیزیکی ریشه موی ابرو آسیب ببینند توانایی رشد را از دست می دهند و دیگر رشد نمی کنند. ضمنا تماس طولانی با اشعه ایکس و فرابنفش یا سایر اشعه ها، احتمال ریزش ابرو را به دنبال دارد.
5. بیماری های پوستی
در مواردی دلیل خارش و ریزش ابرو ابتلا به بیماری های پوستی می باشد. این بیماری ها سبب خارش، پوسته ریزی، التهاب و حتی بثورات پوستی می گردند که این موارد اگر در ناحیه ابرو باشد موجب ریزش تارهای ابرو می شوند.
درماتیت آتوپیک یا اگزما با ایجاد التهاب، قرمزی، خارش و تحریک پوست نمایان می شود. ضمنا پسوریازیس هم موجب بروز لکه های قرمز، ضخیم و دردناک در نواحی مختلف بدن می شود که منجر به انسداد فولیکول های مو و توقف رشد ابرو می شود.
6. بارداری و زایمان
از دلایل رایج ریزش ابرو خانم ها تغییرات هورمونی در دوران بارداری و زایمان می باشد. گاهی این تغییرات موقتی بوده و پس از زایمان به حالت اولیه بر می گردند. ولی در مواردی ممکن است دائمی بوده و با کمک محصولات مراقبت ابرو درمان شوند.
همچنین با وارد شدن به دوران یائسگی یا برخی روش های ضد بارداری نیز تغییرات هورمونی روی داده و ریزش ابرو در سنین مختلف روی می دهد.
7. تغییرات هورمونی دوران بلوغ
با وارد شدن به دوران بلوغ، هورمون های بدن دچار تغییراتی می شوند که بر اندام های بدن تاثیر مستقیمی دارد.
8. کمبود برخی ویتامین ها
بدن برای حفظ سلامت خود به دریافت مواد غذایی مثل کربوهیدرات، چربی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین نیاز دارد. کمبود هر یک از این عناصر سبب بروز مشکلاتی می شود. کمبود ویتامین آ، سی، ب 12، بیوتین، ای و دی به همراه کمبود مواد معدنی از جمله آهن، روی و اسیدهای چرب امگا 3 موجب ریزش ابرو می شوند.
9. استفاده بیش از حد از مواد آرایشی
استفاده مدام و نادرست از محصولات آرایشی مثل مداد ابرو، صابون و ژل ابرو می تواند ریزش ابرو در جوانی را به دنبال داشته باشد. بهتر است از محصولات آرایشی با برند معتبر و شناخته شده استفاده کنید و دفعات استفاده از آن را کاهش دهید.
10. اختلال موکنی
تروما ممکن است در اثر استفاده از ابزارهای آرایشی و کندن ابرو یا در اثر کارهایی مثل پاک کردن تتو روی دهد. اختلال موکنی نوعی آسیب فیزیکی است که در آن فرد به صورت مکرر و غیر قابل کنترل موهای خود را می کند. این وضعیت به عنوان اختلال وسواس فکری عملی شناخته می شود.
در این اختلال، کندی موی سر شایع تر است ولی افراد ممکن است موهای ابرو و مژه را نیز جدا کنند. شیوع این اختلال در کودکان هفت برابر دیگر گروه های سنی است. مبتلایان گزارش می کنند که با کندن موهای خود احساس اضطراب و استرس را رفع می کنند.
11. استرس و اضطراب شدید
اضطراب و استرس بیش از حد موجب تغییراتی نظیر کاهش اکسیژن رسانی به فولیکول های مو و نوسان سطح هورمون ها می شود. در نتیجه ریزش موهای ابرو را به دنبال دارد.
12. بالا رفتن سن
با افزایش سن ممکن است افراد متوجه کم پشت شدن یا حتی ریزش مو در نواحی مختلف سر، ابرو و مژه ها شوند. زیرا با بالا رفتن سن بعضی از فولیکول های مو روند تولید مو را متوقف نموده و ساقه مو به تدریج نازک تر می شود. این نوع ریزش مو طبیعی بوده و بخشی از روند پیری است.
13. عفونت ها
برخی عوامل عفونی و دیگر شرایط مربوط به عفونت می توانند به ریزش ابرو منجر شوند. مثلا جذام یکی از علل مهم ریزش ابرو می باشد. این عارضه بخصوص در موارد پیشرفته یا در بیماران با ضایعات پوستی روی ابرو مشاهده می شود.
ضمنا ریزش ابرو بدون اسکار در افراد مبتلا به سفلیس ثانویه مشاهده می شود. این نوع ریزش ابرو کامل نبوده و شبیه لباس بیدزده است. سفلیس دیررس می تواند با ریزش ابرو و اسکار مرتبط باشد.
14. کمبود مواد مغذی
تغذیه بر سلامت پوست و مو تاثیر زیادی دارد. بدن برای تولید موی سالم به مواد مغذی نیاز دارد. کمبود این مواد مغذی موجب ریزش موی سر و ابرو می شود. کمبود اسید چرب در بدن می تواند به ریزش ابرو منجر شود. اسیدهای چرب در ماهی و آجیل وجود دارند.
کمبود بیوتین موجب نازک شدن ساقه مو و ریزش ابرو می شود. کمبود روی یا زینک نیز موجب ریزش موی ابرو می شود. مصرف مکمل های زینک می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.
15. عوارض درونی
ریزش ابرو می تواند ناشی از عوارض جانبی برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی باشد.
16. اختلالات ژنتیکی
این دلیل نسبت به سایر دلایل کمتر شایع است. با این وجود اختلال ژنتیکی خاص می تواند منجر به ریزش ابرو گردد. از جمله اختلال دیسپلازی اکتودرمی که سبب کم پشت شدن یا ریزش موی سر، ابرو و مژه ها شود. یا سندرم نترتون که پوست و مو و سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این اختلال، هر تار مو در فواصل منظم برآمدگی هایی دارد که در بدو تولد قابل مشاهده است.
درمان ریزش ابرو
نخستین اقدام برای درمان ریزش ابرو مراجعه به پزشک است تا دلیل بروز آن مشخص شود. از جمله روش های درمانی ریزش ابرو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بیماتوپروست موضعی 0.03 درصد
این داروی موضعی مورد پژوهش قرار گرفته و نشان داده شد می تواند در رشد مژه و ابرو موثر باشد. البته برخی عوارض جانبی مانند درماتیت تماسی، خارش پوست و تیرگی پوستی را ممکن است به همراه داشته باشد.
مداد ابرو
برای ترمیم ابروهایی که ریزش پیدا کرده اند می توان از مداد ابرو و شابلون استفاده نمود. همچنین ابروی مصنوعی را می توان به کمک چسب مخصوص به ناحیه ابرو متصل کرد. روش دیگر تارهای موی ابروی مصنوعی برا پر کردن ابرو ریزش پیدا کرده است.
پمادهای استروئیدی
کرم یا پمادهای استروئیدی می تواند سرعت ریزش ابروها را کاهش دهد. در پژوهش ها مشخص شد کورتیکواستروئیدهای موضعی قوی موجب بهبود رشد دوباره ابرو تا 25 درصد می شود. ضمنا برای تحریک رشد مجدد مو می توان نوع تزریقی را استفاده کرد.
تزریق دارو اغلب برای کمک به بهبود آلوپسی آره آتا تجویز می گردد. با توجه به گزارشات، معمولا بیماران در مدت یک ماه پس از درمان شاهد رشد ابروها خواهند بود.
نور درمانی با ال ای دی
در پژوهش ها مشخص شد نور درمانی با ال ای دی گزینه درمانی جدید برای ریزش ابرو در آلوپسی بوده است. این درمان برای افرادی که ریزش ابرو نسبی دارند اثربخشی بیشتری داشته است.
میکروبلیدینگ
میکروبلیدینگ یک نوع تتوی آرایشی است که با پر نمودن نواحی کم پشت ابرو، موجب شده ابروها پرتر دیده شوند. برخلاف تتوهای قدیمی که دائمی بودند روش میکروبلیدینگ تا سه سال ماندگاری دارد و در آن از رنگدانه های کمتری استفاده می شود.
تتو درمانی
اگر از استفاده روزانه مداد ابرو خسته شده اید می توانید تتوی دائمی ابرو انجام دهید. اغلب پزشکان این کار را انجام می دهند ولی ممکن است تتوکارهای حرفه ای نیز توسط پزشکان استخدام شوند. پیش از عمل به بیمار گفته می شود که بعد از تتو ممکن است با ریختن رنگدانه لایه بیرونی پوست ابروها کم رنگ تر شوند.
ضمنا در معرض نور خورشید بودن نیز موجب کم رنگ شدن رنگدانه تتو می شود. این تتوها به ترمیم دوره ای نیاز پیدا می کنند. در ضمن بیمار باید بداند که اگر از نتیجه کار رضایت نداشت پاک کردن تتو کار دشواری است.
کاشت ابرو
کاشت ابرو از طریق پیوند مو انجام می شود. در این عمل، جراح قسمتی از بافت سر را با مو و ریشه های آن برداشته و در ناحیه ابرو قرار می دهد. این گرافت مو معمولا از پشت گردن یا اطراف گوش برداشته می شود.
درمان های خانگی
برای ضخیم و پرپشت شدن ابرو می توانید از انواع روغن طبیعی و خالص گیاهی استفاده کنید. البته ابتدا مقداری از روغن گیاهی را روی بخش کوچکی از پوست تست کرده و اگر حساسیت نداشتید آن را مورد استفاده قرار دهید. روغن کرچک یک درمان خانگی موثر برای بهبود ریزش مو و ابرو می باشد.
مراقب باشید حین استفاده از روغن های گیاهی با چشم تماس پیدا نکند. روغن کرچک را با گوش پاک کن روی ابرو ماساژ داده و اجازه دهید شب تا صبح روی محل باقی بماند بعد آن را شستشو دهید. روغن نارگیل نیز در سلامت موی سر و ابرو موثر است.
از دیگر روغن های موثر در درمان ریزش ابرو می توان به روغن زیتون، اسطوخودوس و روغن درخت چای اشاره کرد. روغن درخت چای شبیه روغن نارگیل با مرطوب سازی پوست موجب افزایش رشد و ضخامت ابروها می گردد. از خواص درمانی دیگر این روغن بهبود سریع زخم ها است.
کلام پایانی
به طور کلی تشخیص دلیل ریزش ابرو در انتخاب راهکار درمانی مناسب آن اهمیت زیادی دارد. در اکثر موارد ریزش ابرو مسئله مهمی نبوده و مانند بالا رفتن سن، امری طبیعی است ولی در مواردی ممکن است نشانه ای از یک بیماری جدی باشد.
بعد از شناسایی علت ریزش ابرو می توان از روش های درمانی متفاوتی که به آن ها اشاره شد استفاده نمود. در نهایت دقت کنید ممکن است روش های درمانی برای تمام افراد مناسب نباشد از این رو حتما با پزشک مشورت نموده تا درمان مناسب پیشنهاد شود.
در پایان این مطلب همچنین می توانید برای آشنایی با فیبروز ابرو و روش های ترمیم ابرو روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.