سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
تقلا برای عزاسازی از جشن استقلال و آزادی ایرانیان
آزادارمکی: چیزی از انقلاب اسلامی باقی نمانده!
تقی آزادارمکی، از جامعهشناسان اصلاحطلب در بخشی از یک مصاحبه با جماران به نظام جمهوری اسلامی انتقاد کرده و با بیان اینکه از فردای پیروزی انقلاب، مسائل رفتهرفته متفاوت شد، عنوان کرد: اولین اتفاق، شکلگیری درگیری بین انقلابیون بود و سپس استمرار یافت تا رسید به جایی که در طول این 46 سال، بسیاری از آن نیروها به حاشیه رفتند و به جامعه مدنی پیوستند و بخش کمی باقی ماندند. به علاوه در طی این 4 دهه، بیشتر از اینکه جامعه و انقلاب برای جمهوری اسلامی مسئله باشد، خود نظام برایش مسأله بود. در این 46 سال، موضوع اصلی برای رهبران جمهوری اسلامی و نیروهای نظام، ساختن جمهوری اسلامی بود، نه تحقق اهداف انقلاب.
او میافزاید: انقلاب برگرفته از جامعه بود، نه یک گروه خاص سیاسی. در جمهوری اسلامی، جامعه و اکثریت مردم به فراموشی سپرده شدند و تمام تلاشها در راستای ارتقای جمهوری بود و همه امکانات هم در همین مسیر مصرف شد و کمتر جامعه و ارزشهای انقلاب مورد توجه قرار داشت. به همین دلیل اکنون یک شکاف عمده بین اکثریت مردم و اقلیت حاضر در نظام وجود دارد.
فرد مذکور همچنین با بیان اینکه امروز چیزی از انقلاب اسلامی باقی نمانده اظهار کرده است: اکنون اگرچه جمهوری اسلامی بسیار بزرگ شده، اما هیچ کدام از اهداف انقلاب تحقق نیافته است. امروز مشکلات اقتصادی بیداد میکند، مردم نارضایتی شدیدی دارند و نرخ بالای مهاجرت به یک معضل تبدیل است، اما هیچ کدام اینها برای جمهوری اسلامی مسأله نیست، زیرا تنها به حفظ خودش فکر میکند و بر همین اساس هم روزبهروز خود را گسترش میدهد.[1]
*در جهان آقای ارمکی تناقضی بزرگ و البته بیتوضیح وجود دارد و آن اینکه چگونه یک نظام حکومتی میتواند بقا یابد، در مقابل ضربات متواتر سهمگین دوام داشته باشد و روز به روز هم خودش را گسترش دهد؛ لکن به فکر مردم نباشد و از اصول اولیه حدوث خود فاصله گرفته باشد؟! چطور ممکن است که اکثریت مردم نجیب یک کشور حامی حکومتشان نباشند و آن حکومت بتواند اینچنین مقاومت و پیشرفت داشته باشد و حتی به "بسط هژمونیک" برسد؟!
این یک تناقض عقلانی و ناممکن است که البته ارمکی و امثال ارمکی توضیحی برای آن نمیدهند. چه اینکه یا در این سطح عمیق نیستند و یا اگر پاسخ بدهند جایی برای ادعاهایشان باقی نمیماند و بازار مکاره بهانهجویی جمع میشود.
ما قضاوت درباره متن ادعاهای ارمکی را نیز بر عهده مخاطبان محترم میگذاریم و به این نکته برآمده از رصدی چندین ساله اشاره میکنیم که مدتهاست در ایام دهه فجر کسانی در گوشه و کنار قصد عزاسازی از جشن ملی ایران در دهه فجر را دارند و حرفهایی آنچنان تند درباره انقلاب اسلامی و نظام حکومتی انقلاب میزنند که حتی دشمنترین و بیعقلترین افراد هم حاضر به بیان آنها نیستند!
اینکه فرایند مذکور مهندسی شده است یا خیر را نهادهای متولی امنیت باید پاسخگو باشند.
لکن همه آحاد جامعه باید مراقب باشیم دشمنی که در جلوگیری از انقلاب و اسلام ناب مردم، مقاومت 46 ساله آنها و شکستن دستاوردهای بزرگ نظام اسلامی ناکام بوده است؛ نتواند در عرصه "جنگ شناختی" به موفقیتی هرچند کوچک دست یابد.
راه این مسئله در وهله اول جهاد تبیین و مطالعه و تعقل است و سپس نگاه و برخورد امنیتی.
گفتنیست، آزادارمکی همان فردی است که چند سال قبل به اسم روشنفکری و جامعهشناسی از این گفته بود که اگر ترکیه و چین نبودند ما امروز حتی کفش استاندارد هم برای پوشیدن نداشتیم![2]
***
پیام یک مرجع تقلید درباره "هوش مصنوعی"
آیتا... نوری همدانی، از مراجع عظام تقلید در پیامی به همایش بین المللی هوش مصنوعی و تمدن آینده نوشت: غایت دین مبین اسلام، رساندن انسان به مقام عبودیت خداوند است و «اَلْعُبودِیَّةُ جَوْهَرَةٌ کُنْهُهَا الرُّبوبِیَّةُ». اگر انسان عبد خدا باشد تمام تصرفاتش در زمین و آسمان، رنگ و بوی خدایی میگیرد «صِبْغَةَ اللَّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ».
به گزارش رسا، در ادامه این پیام همچنین میخوانیم:
"هر چقدر تصرفات انسان در طبیعت، خدایی تر باشد ماندگارتر و پایدارتر خواهد بود و انسانها را بیشتر به سعادت مطلوب و حقیقی نزدیک میکند. ابزارها و فناوریها نیز اگر با این نیت، تولید و در این جهت به خدمت گرفته شوند، تقدس یافته و مبارک می گردند.
دانش و فناوریهای مرتبط با هوش مصنوع بشری، ابزاری است که می تواند تصرفات انسان را در طبیعت، عمیق تر، گسترده تر و سریع تر سازد. از این رو، غفلت از این فناوری، مخصوصا با توجه به نقش آفرینی حاکمان خودخوانده جهان برای استفاده از آن در استثمار بیشتر کشورها، تبعات سنگینی به بار خواهد آورد.
گفتمان مقدس انقلاب اسلامی ـ که با رهبری امام خمینی «رحمت الله علیه» و فداکاری مردم بزرگ ایران اسلامی در بهمن 57 به پیروزی رسید و امروز با هدایت و رهبری حکیمانه حضرت آیت الله خامنهای «حفظه الله» گام دوم خود را برای نیل به تمدن نوین اسلامی میپیماید و با پیروزیهای محور مقاومت در مقابل قدرتهای قلّدر، در قلوب مستضعفان و آزاداندیشان جهان نفوذ کرده است ـ با وجود شما جوانان و مدیران متعهد و متخصص، ظرفیت آن را دارد که در میان ده کشور برتر جهان در این فناوری قرار گیرد تا بتواند با قدرت ایمان، این فناوری را از انحصار طاغوت خارج سازد و در خدمت حیات طیبه قرار دهد.
گستره وسیع کاربرد این فناوری در سطوح مختلف علمی، صنعتی، نظامی، امور جاری زندگی، بازار و اقتصاد، شهرسازی، تعلیم و تربیت، پزشکی و حکمرانی، زمانی می تواند فرصت تلقی شود که جهت گیری آن همسو با پیام بعثت پیامبر اسلام «صلی الله علیه و آله و سلّم»، با محوریت توحید و در بستر نفی طاغوت و ایمان به الله باشد."[3]
*ورود بههنگام و بصیرانه مراجع، طلاب و علمای حوزه علمیه به مقوله هوش مصنوعی بسیار مغتنم است و امید میرود که این ورود سبب برکات زیادی برای مردم، نظام و تمدن اسلامی در این امکان جدید فناوری اطلاعات شود.
چه اینکه باید دانست "جهتدهی به فناوری در مسیر الهی" سبب سعادت میشود و فضا را برای جولان شیاطین و رفتارهای ضد تمدنی میبندد.
ایضا این رسالت انقلاب اسلامی است که جهان را از پنجره دین اسلام و رویکردهای ترقّیخواه آن به تصویر بکشد. تصویری که در پرتو آشتی پذیری بسیط دین با فناوری و ابداعات نوین بشری رخنمون میشود.
***
نظارت بر ساخت دیوار آری، بر قیمتها نه!
"عبدالکریم حسینزاده" معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور درباره سامانه نظارت و پایش این معاونت که ارتباط مستقیم بین مسئولان شهرستان و استان تا سطح ملی، برقرار و امکان سرکشی مستقیم بر نحوه پیشرفت پروژه های پویش عدالت آموزشی دولت چهاردهم از جمله مدرسه سازی را فراهم کرده است، گفت: ما نظارت مستقیم و گزارشدهی دقیقمان از پیشرفت فعالیتها به رییس جمهور را آغاز کرده ایم. از جمله همین الان ما و شخص آقای رییس جمهور میتوانیم روند تکمیل اولین مدرسه ای که چند روز قبل با دستان دکتر پزشکیان خشت اول آن گذاشته شد را هر لحظه از شبانه روز مورد بازدید تصویری قرار دهیم و گزارش گیری لازم را از مسئولان شهرستان و استان درباره آن انجام دهیم.
به گزارش جماران، او با اشاره به راه اندازی سامانه نظارت و پایش پروژههای پویش عدالت آموزشی رییس جمهور توسط این معاونت تصریح کرد: رییس جمهور نیز می توانند روزانه با استفاده از این سامانه معاونت بر روند پیشرفت پروژه و محرومیت زدایی آموزشی در سراسر کشور نظارت کارآمد و مستقیم داشته باشند.[4]
*صحبتهای معاون محترم رئیسجمهور درباره پایش آنلاین روند مدرسهسازی موجب خرسندی و البته جای این کنایه است که چرا مدیران محترم دولتی نظیر همین پایشهای آنلاین را برای بازار، قیمتها، نرخ اجارهبها و... به کار نمیبرند؟!
آیا اهمیت بازار و قیمتها از اهمیت مدرسهسازی کمتر است یا آقایان توان ایجاد تشکیلات پایشی مشابه را برای نظارت بر بازار که رکن اصلی زندگی و معیشت مردم است، ندارند؟!
آیا رئیسجمهور پزشکیان میداند که امیرالمؤمنین علی(ع) با تازیانه در بازار قدم میزد؟
و آیا میداند که شرکت سامسونگ همچنین چند سال قبل به دلیل گرانفروشی در کشور هلند 50 میلیون دلار جریمه شد؟[5]
و ایضا آیا میداند که "گرانی بیقاعده" (که از هیچ قاعده دلاری، بازاری، تحریمی و تورمی پیروی نمیکند) و جرم گرانفروشی هماکنون گستردگی زیادی در بازار کالا و خدمات ایران یافته است؟
دقت شود که منظور ما از نظارت و پایش قیمتها و بازار از سوی دولت هرگز به راه انداختن "اقتصاد دستوری" نیست بلکه نظارتی است که موجب شود قیمتها در کانال رقابتهای معقول بازار بمانند و عدهای طماع و سودپرست تبدیل به شبکه مافیایی قیمتگذاران بازار نشوند.
ما و مردم همچنان منتظریم تا منظومه بازار و قیمتها از "وضعیت بیدولتی" فعلی خارج شود و اثر وجود چیزی به نام دولت در معیشت خانوارها نیز احساس شود.
***
1_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1657606
2_ mshrgh.ir/917470
3_ https://rasanews.ir/003FOF
4_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1657766
5_ https://farsnews.ir/Economy/1632925742000873519