سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
برخورد عراقچی با مقاماتی که حرف از مذاکره میزنند
ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در سخنانی با اشاره به جلسه این کمیسیون با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، گفت: وزیر امور خارجه، درباره سفر خود به افغانستان و چالشهای بین دو کشور از جمله موضوع حقآبه، مهاجران، امنیت مرزها، امنیت شیعیان، مواد مخدر، زبان فارسی، فعالیت داعش، تجارت با افغانستان و مذاکراتی که با مقامات افغانی صورت گرفت، به اعضای کمیسیون گزارش دادند که یکی از توافقات بازگشت مهاجران افغانی به وطن خودشان بود.
به گزارش ایرنا، او افزوده است: وزیر امور خارجه توضیحاتی درباره مذاکره با غرب و آمریکا ارائه داد و گفت همه کسانی که حرف از مذاکره با آمریکا میزنند روی هوا حرف میزنند، چرا که چنین چیزی در دستور کار وزارت خارجه و دولت نیست و هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا از طرف ما وجود ندارد. این نظر دولت، وزارت خارجه و کارشناسان است. عراقچی بیان کرد هیچ درخواستی برای مذاکره با آمریکا نداده و نخواهیم داد و به مقاماتی هم که حرف از مذاکره میزنند تذکر دادهایم.
طبق گزارش سخنگوی کمیسیون امنیت ملی؛ عراقچی درباره ظریف هم تأکید کرده است که او هیچ دستورالعملی برای مذاکره ندارد.[1]
*مواضع متین و آرامشبخش دکتر عراقچی پیرامون مذاکره خوب است لکن خوبتر آن بود که این مواضع در سطح علنی هم بیان میشد تا دو قطبی موافقان و مخالفان مذاکره در جامعه کمرنگتر شود.
دقت شود که نظام اسلامی برای تحصیل منافع مردم و ایران از مذاکره با هیچ کشور مشروعی (ولو دشمن) اِبا و امتناع ندارد لکن مذاکره اصول و پیشنیازهای لازمالاجرایی دارد که در صورت مهجور ماندن سرنوشتی شبیه به برجام و دستاوردهای هیچ آنرا رقم خواهد زد.
تأکید بر گزاره بالا میتواند سبب ایجاد رهیافت عمومی برای نگاه عقلانی به مذاکره و نهادینه شدن آن شود.
***
ضرورت رجحان کارگری به تاکسی اینترنتی
رضا انصاری، معاون وزیر صنعت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه گفته است: سازمان صنایع کوچک تلاش دارد نیروی انسانی را توسعه دهد و توانمند کند.
به گزارش ایلنا، او میافزاید: هزینه نیروی انسانی در صنایع ما هزینه بزرگی نیست و مسأله این است که صنعت باید هزینه بیشتری صرف نیروی انسانی کند که این نیرو جذب مشاغلی مانند تاکسی اینترنتی نشود.[2]
*این یک واقعیت تلخ است که در اقتصاد کار ایران؛ درآمد یک فرد شاغل در تاکسی اینترنتی از کف درآمد کارگری بیشتر است. فاجعهای که البته موجب رمیدن نیروی کار از مشاغل مورد نیاز کشور و رو آوردن به مشاغلی میشود که اغلب خود آنها و همیشه مازاد آنها نیاز حیاتی مردم و اقتصاد نیست.
اما برای رفع این مشکل چه باید کرد؟
معاون محترم وزیر صمت به نکته بسیار درستی در این باره اشاره و تأکید کرده است که صنعت باید هزینه بیشتری صرف نیروی انسانی کند.
معنای این حرف آن است که کارفرمایان خرد و کلان بویژه در بخش خصوصی کشور باید برای عمل به یک مصلحت بزرگ پیشقدم شوند و با رها کردن بخشی از سود شخصی؛ حقوق بیشتری به کارگران بپردازند.
دقت شود که این مصلحت یک رفتار خیریه نیست بلکه اگر بخش خصوصی و صنعت به ادامه حیات خود فکر میکند، اگر به کارگر ماهر نیاز دارد، اگر نمیخواهد اقتصاد کشور در کنار تمام مشکلات خود به "کارگر خارجی" هم وابسته تامّ شود، اگر به فکر آینده فرزندان خویش است و اگر دلی در گرو آب و خاک و امنیت ایران دارد باید به این کار بزرگ تن در دهد.
در کنار این عقلانیت اقتصادی البته بر نهادهای مسئول جامعه و نهادهای حکمران اقتصادی هم واجب است تا با سیاستگذاری درست و با عنایت به مصالح اقتصادی کلان کشور؛ دست به تنظیمگری مناسبات شغلی بزنند و قوانین، مالیاتها و نظارتها را به گونهای چینش کنند که مشاغل غیر ضرور یا کاذب نتوانند از مشاغل اصیل و حیاتی سبقت درآمدی پیدا کنند.
***
تذکر حداد عادل به تندروهای مجلس
غلامعلی حداد عادل، رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب طی سخنانی در نشست وبیناری مسئولین این شورا در استانها گفت: مبنای ما در شورای ائتلاف همان سه رکن اصلی بود که اینها را از امام و رهبری آموخته بودیم و هنوز و همچنان بر ایمان به این سه رکن استوار هستیم که عبارتاند از معنویت، عدالت و عقلانیت.
به گزارش مشرق، او با بیان اینکه یکی از جلوههای عقلانیت دوری از تندروی است، گفت: ما گاهی که به بعضی از دوستان در مجلس یا در جاهای دیگر میگوییم تندروی نکنید، میگویند مگر آقا نفرمودند که نیروهای انقلابی را با عنوان تندرو از میدان به در نکنیم؟ و ما میگویم بله آقا فرمودند، ولی این را به آن کسانی گفتند که سالهاست خط خودشان را جدا کردند و بعد هم معنی این فرمایش حضرت آقا این نبود که اصلا تندروی وجود ندارد.
حداد عادل در تشریح بیشتر این مبحث گفت: ما باید از افراط و تفریط خودداری کنیم و در واقع همانطور که رهبری معظم انقلاب در سیاست خارجی صحبت از عزت و حکمت و مصلحت میکنند، بدانیم که در سیاست داخلی هم با یک اصولی مثل حکمت و مصلحت و عزت سر و کار داریم و این را ببینیم که در شرایط فعلی با این اوضاع جهانی و اوضاعی که در منطقه پیش آمده و دولت چهاردهم که تازه کار خودش را شروع کرده؛ اگر جامعه به هم بریزد و دو دستگی ایجاد بشود و آن وفاق ملی که دولت شعار آن را میدهد محقق نشود و بلکه یک ستیزهای در بین گروههای مردم پدید بیاید؛ این بهترین بستر است برای اینکه دشمن بتواند نقشههای خودش را اجرا بکند.[3]
*این نوع نگاه فلسفی و عقلانی به سیاستورزی که منتج به اصلاح خودی و همکاری با رقیب در مسیر خدمت به اسلام و مردم میشود؛ حلقه مفقودهای است که در ساحت سیاست ایران بیشتر به آن نیاز داریم.
روش و منشی که تکفیر در آن نیست، خدمت به اسلام و مردم اصل است و عقلانیتش بر همه رویکردهای سیاسی و حزبی و حکومتیاش غلبه دارد.
در واقع اگرچه سیاست، یگانه راه پا گذاشتن جامعه در مسیر پیشرفت و سعادت است اما رهیافت این مسیر جز از طریق آن عقلانیت سیاسی که حداد عادل به تصویر کشیده ممکن نیست. مابقی مسیرها رو به تباهی است. همچنانکه تجربه نیز این معنا را اثبات میکند.
***
1_ www.irna.ir/xjSMMy
2_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1591997
3_ mshrgh.ir/1686434