حجتالاسلام والمسلمین حسین علویمهر، رئیس انجمن قرآنپژوهی حوزه علمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به بیان ویژگیهای انسان پیشرفته از منظر قرآن پرداخت و گفت: انسان پیشرفته یا کامل از نظر دانشمندان اسلامی و غربی دارای تعاریف متفاوتی هستند. از تعریفی که برخی از دانشمندان اسلامی مانند علامه طباطبایی(ره) و شهید مطهری و ابن عربی و... ارایه کردهاند، برداشت میشود که انسان پیشرفته از تمام توانایی و استعدادهای مادی و روحی خود به صورت هماهنگ و کامل استفاده میکند در حالی که در تعریف غربی تنها به جنبههای مادی پرداخته میشود.
وی ادامه داد: از منظر قرآن کریم انسان پیشرفته کسی است که دارای اهداف بزرگی مانند بندگی خدا، رسیدن به رحمت و قرب الهی، حیات طیبه و دارای ایمان و اعتقاد و ویژگیهای اخلاقی برجسته است.
علویمهر با اشاره به تعریف کمال مبنی بر رسیدن به هدف و مقصود بیان کرد: کمال هر موجودی با دیگری متفاوت است و مثلا فرشته کامل با انسان کامل تفاوت دارد.
کمال از دید قرآن
وی با اشاره به مسئله کمال در قرآن افزود: قرآن کریم کمال انسان را با عباراتی مانند فوز عظیم، فلاح، سعادت و ... تعریف و تبیین کرده است.
علوی مهر با اشاره به تعریف برخی از فلاسفه و اندیشمندان از انسان کامل تصریح کرد: از دید کسی مانند ملاصدرا انسان کامل عادلترین شاهد بر ربوبیت و اسرا الهی و محکمترین دلیل بر صفات رب جلیل است و او بینه حق و بر صورت رحمان است همچنین امام خمینی درباره انسان کامل فرموده است که نخستین حقیقتی که در عالم وجود ظاهر شد انسان کامل است او صورت خلق و جلوه تمام اسمای حسنی و امثال علیای الهی و تام ترین کلمات الهی است که به وسیله او دایره وجود به آخر میرسد و علامه طباطبایی نیز معتقد است که انسان کامل انسان پیشرو در ایمان و تقوا است.
وی ایمان و موحد بودن را از ویژگیهای اخلاقی انسان کامل برشمرد و اظهار کرد: ایمان جهانبینی انسان را شکل میدهد و قرآن آن را مایه گسترش و فزونی برای راهیابی به سعادت میداند.
ویژگیهای اخلاقی انسان پیشرفته
علوی مهر به ویژگیهای اخلاقی انسان پیشرفته اشاره و عنوان کرد: تزکیه و پیشرفت، تقوا، صبر، شکر و استغفار از جمله مهمترین ویژگیهای یک انسان پیشرفته در بعد اخلاقی محسوب میشود.
وی با اشاره به ویژگیهای تمدنی انسان پیشرفته افزود: تفکر که در آیات متعدد قرآن بر آن تاکید شده، اهتمام به کسب دانش و رشد علمی، تلاش، کوشش و کار همچننی انگیزه و هدفمندی از جمله مهمترین ویژگیهای انسان پیشرفته در بعد تمدنی است.
این محقق قرآنی بیان کرد: بندگی و پرستش خداوند همچنین رسیدن به حیات طیبه مهمترین اهداف برای انسان پیشرفته است و در این راه تلاش خود را مبذول میکند.
وی اظهار کرد: انسان پیشرفته انسانی است که از دو جهت مادی، معنوی و جسمی و روحی به سوی هدفی روشن که آن را فلاح، فوز و سعادت میدانیم در حال تلاش است.
پرکار بودن یکی از مهمترین ویژگیهای انسان پیشرفته
رئیس انجمن قرآنپژوهی حوزه گفت: انسان پیشرفته از دید قرآن انسانی پرکار و همواره در حال تلاش و کوشش است نیز دارای انگیزه است تا بتواند دانش و نوآوری خود را به جامعه ارایه دهد چنین فردی انسانی هدفمند است و هم خود را نجات میدهد و هم جامعه خود را به پویایی و جامعه ای الگو وبرتر سوق و رشد میدهد.