ماهان شبکه ایرانیان

جامعه شناسی معرفت و علم

مقاله حاضر با هدف کاوش و بررسی تکوین و پیدایش رویکرد جامعه شناختی به معرفت و علم تنظیم شده است، بر این اساس ابتدا به رویکردهای مختلفی که به مسأله علم و شناخت وجود دارد و از آن جمله به دو رویکرد وجودشناختی و معرفت شناسانه اشاره می شود و سپس به عواملی پرداخته می شود که موجب گردید تا سمت و سوی مباحث فلسفی به ترتیب از وجودشناسی به معرفت شناسی و از آن ...

اشاره:

مقاله حاضر با هدف کاوش و بررسی تکوین و پیدایش رویکرد جامعه شناختی به معرفت و علم تنظیم شده است، بر این اساس ابتدا به رویکردهای مختلفی که به مسأله علم و شناخت وجود دارد و از آن جمله به دو رویکرد وجودشناختی و معرفت شناسانه اشاره می شود و سپس به عواملی پرداخته می شود که موجب گردید تا سمت و سوی مباحث فلسفی به ترتیب از وجودشناسی به معرفت شناسی و از آن به فلسفه علم و سپس به جامعه شناسی معرفت گرایش یابد.

در این مقاله از نقشی که کانت و هگل و نیز دیدگاههای تجربه گرایانه در تحولات معرفتی فوق ایفا کرده اند به تفصیل یاد می شود و ضمن تبیین مبانی جامعه شناسی علم و معرفت به تنگناها و کاستی های آن دو رویکرد پرداخته و به افق های نوینی اشاره می کند که در فراسوی این دو علم می تواند وجود داشته باشد.

رویکردهای مختلف به معرفت

معرفت و آگاهی انسانی از جهات و ابعاد مختلف قابل پژوهش و بررسی است و پرسش از معرفت آدمی از دیرباز مورد توجه انسان بوده است. از جمله شناخت های مختلفی که درباره معرفت انسان وجود دارد عبارتند از:

أ: هستی شناسی معرفت.

ب: معرفت شناسی.

ج: روش شناسی معرفت و منطق.

د: فیزیولوژی معرفت.

ه: روانشناسی ادراک و معرفت.

و: جامعه شناسی معرفت.

هستی شناسی معرفت:

قدیمی ترین تحقیقات درباره معرفت در حوزه مطالعات فلسفی است و به دنبال پاسخ از پرسشهای فلسفی در باب معرفت، است. مطالعات فلسفی معرفت، به مباحث هستی شناسی و وجودی (انتولوژیک) معرفت می پردازد. مانند این که آیا علم وجود دارد یا نه؟ آیا وجود علم، مادی و محسوس است، یا مجرد و غیرمادی؟ آیا بین وجود عالِم، علم و معلوم، تقابل و کثرت است، یا اتحاد و وحدت؟ آیا وجود علم، عالم و معلوم، جزئی است یا کلی؟

گفتگوهای سقراط با سوفسطائیان، بیشتر به اصل وجود علم باز می گشت. افلاطون در بحث از عالم مُثُل، تجرد، ثبات و کلیت حقایق علمی را نیز اثبات می کرد(1) و ارسطو در عالم عقول و عقل فعال، ویژگی های مزبور را جستجو می نمود.(2) حکمای مشاء نیز که متأثر از ارسطو بودند، بر تجرد، ثبات، کلیت و ضرورت و دوام وجود و هستی علوم عقلی و برهانی تصریح و تأکید می کردند. آنها دانش های حسی و خیالی را دارای وجود مادی، جزئی، متغیر و متحول می دانستند.(3)

بوعلی سینا در برخی از براهین تجرد و ثبات، علم عقلی را حد وسطی برای اثبات تجرد نفس انسانی و بخش مجرد و غیرمادی عالِم قرارداد.(4)

عرفای اسلامی نیز بر تجرد و غیرمادی بودن دانشها و علوم خیالی انسانی نیز تصریح کردند(5). شیخ اشراق بر تجرد صور خیالی، برهان اقامه کرد(6) و صدرالمتألهین در حکمت متعالیه، ضمن تشیید و تحکیم براهین او، تجرّد علوم حسی را نیز اثبات کرد.(7)

معرفت شناسی:

مباحث معرفت شناسی، به پرسش از نسبتِ معرفت و علم با معروف و معلوم، و چگونگی حکایت علم از عالَم خارج، و همچنین به محدوده، میزان و توان دانش بشری و مسائلی از این قبیل می پردازد. این سلسله مباحث، از دیرباز در متن و یا حاشیه مباحث فلسفی، مطرح می شده است. نزاع سقراط با سوفسطائیان، همانگونه که یک نزاع فلسفی درباره اصل وجود علم بوده است، نزاع حکایت و هدایت علم نیز به شمار می رود. در فلسفه اسلامی، با گذشت زمان و به تدریج مباحث هستی شناسی و معرفت شناسی، در فصل هایی جدا از یکدیگر متمرکز می شوند. مباحث معرفت شناسی، بیشتر تحت عنوان مباحث وجود ذهنی قرار می گیرند و مباحث وجودشناسی در فصل هایی مانند فصل مربوط به اتحاد عاقل و معقول که مستقیما به واقعیت و هستیِ علم می پردازند متمرکز می شوند.

علی رغم امتیاز و تفکیکی که در مسائل وجود شناختی و معرفت شناسی علم به تدریج پدید می آید، مباحث معرفت شناسی، چهره فلسفی خود را همچنان حفظ می نماید؛ زیرا علم در نزد فیلسوفانِ وجودی، که به احکام هستی و واقعیت می پردازند، از سنخ وجود و هستی است. معرفت شناسی نیز که به احکام مربوط به علم و معرفت می پردازد، در متن دانش وجود و هستی شناسی قرار می گیرد.

غیبت مباحث متافیزیکی و وجودشناختی، که با انکار واقعیت و هستی اشیاء و یا تصریح بر ناشناختنی بودن و مجهول بودن واقعیت اشیاء قرین بود، مباحث معرفت شناسی را که در محدوده ظهور ظلّی پدیده ها متمرکز می شد، از مباحث وجودشناختی علم جدا نمود و از آن پس اپیستمولوژی و معرفت شناسی را جایگزین مباحث وجودیِ معرفت، بلکه جایگزین فلسفه و وجودشناسی ساخت. کانت فیلسوفی است که با انکار صریح مباحث وجودشناختی فلسفه، معرفت شناسی را در متن فلسفه قرارداد و فلسفه را به آن محدود گردانید.(8)

روش شناسی معرفت:

در مباحث روش شناسی، درباره حرکت ها و انتقالات ذهنی که به پیدایش تصورات و تصدیقات جدید منجر می شود، تحقیق می شود. در این فنّ، درباره هستیِ هیچ واقعیتی، و از جمله درباره هستیِ علم و معرفت، بحث نمی شود، بلکه از مسیری بحث می شود که ذهن برای تحصیل علم نسبت به امور مختلف، طی می کند. ارسطو برای نخستین بار احکام و ضوابط اندیشه و تفکر را به صورت علم منطق تدوین نمود. در منطق ارسطو، بخشی از احکام، مربوط به صورت و بخشی دیگر مربوط به مواد است.

در بخش صورت، از انواع قیاس و اشکال مربوط به آن بحث می شود و در بحث مواد، در مورد خصوصیاتی که استدلال از ناحیه مواد به دست می آورد، تحقیق می شود. تقسیم قیاس به برهان، شعر، خطابه، جدل و سفسطه، بر اساس تقسیم مواد است. ارسطو کوشید ضوابط و قواعد ترددهای ذهنی را شناسایی نماید، و به همین دلیل منطق او مختص به ترددهای علمی که در کتاب برهان به بحث گذارده می شود نیست، بلکه ترددهای خطابی، شعری، جدلی و حتی راههای نفوذ غلط و خطا را نیز آشکار می نماید.

به دلیل این که منطق و روش شناسی، برخی از اصول موضوعه خود را از فلسفه اخذ می کند، مواضع مختلف فلسفی در دیدگاههای منطقی آثار متفاوتی به جای می گذارند.

اثبات فلسفی معرفت و علم حضوری و شهودی، بر محدودیت حاکمیت منطقی دلالت می کند که از نظر به علوم حصولی و مفهومی پدید می آید.

منطقی که از نظر به علوم حصولی و فعالیتهای ذهنی انسان شکل می گیرد، در قیاس با علومی که از نظر به واقعیتهای خارجی پدید می آیند، یک علم آلی (ابزاری) و درجه دوم است. تلاش هگل برای حذف فاصله عینیّت و ذهنیّت، درصورتی که به ثمر برسد، منطق را به صورت علم درجه اول درمی آورد و موجب از بین رفتن فاصله آن با فلسفه نیز می شود.

فیزیولوژی معرفت:

فیزیولوژی معرفت، به شرایط وجود جسمانی، و ملازمات مادی و کنشهای فیزیولوژیک و تحولات بدنی ای می پردازد، که در ادوات، ابزارها و مراکز ادراکی بدن به هنگام تحصیل معرفت پدید می آید.

این علم از دیرباز در علوم طبیعی، به شیوه ای تجربی وجود داشته است. بخشی از طبیعیات قدیم، نبات و گیاه شناسی و بخشی دیگر نفس شناسی و علم النفس است. در بخشی از فصول علم النفس، به بررسی مسأله ادراکات حیوان و انسان و قوای مربوط به آن می پرداختند.

طبیعت شناسانی که در مباحث متافیزیک بیشتر متأثر از حکمت مشاء بودند، ادراک را به چهار نوع تقسیم می کردند، و قوای ادراکی مشترک بین انسان و حیوان را به دو قسم ظاهری و باطنی تقسیم می نمودند، و برای هر قسم از قوای ظاهری و باطنی نیز اقسامی را اثبات می کردند.

بوعلی سینا در آثار خود، انواع ادراک را به چهار قسم، یعنی احساس، تخیل، توهّم و تعقل تقسیم می کند.(9)

ادراک حسی، ادراکی است که هنگام مواجهه حسی، به وسیله یکی از حواس حاصل می شود. تخیل، ادراکی است که پس از غیبت شی ء محسوس در ذهن باقی می ماند. در ادراک خیالی، همان امری که به وسیله حس ادراک شده است، با ویژگیهای زمانی، مکانی و دیگر خصوصیات فردی و جزئی باقی است.

ادراک وهمی نیز، ادراکِ معانی غیرمحسوسی است، که اضافه به اشیاء جزئی مادی دارند. مانند ادراک دشمنی یا دوستی یک حیوان، نسبت به موجودی دیگر.

ادراک عقلی، ادراک کلی اشیاء است به گونه ای که هیچ یک از خصوصیات جزئی را نداشته و بر همه آنها نیز قابل حمل است. این نوع ادراک که زمینه پیدایش علوم مختلف را پدید می آورد، مختص به انسان است و در دیگر حیوانات وجود ندارد.

قوای مادی مربوط به حواس، مانند لامسه، بینایی، چشایی، شنوایی و بویایی، چیزی نیست که مورد انکار کسی بوده و یا نیازمند اثبات باشد. برای قوای باطنی و اقسام آن نیز دلایلی را اقامه می کردند. برخی از این قوای باطنی، قوایی هستند که ادراک به وسیله آنها حاصل می شود و بعضی دیگر، قوایی هستند که به ادراک، کمک می نمایند.

مجموعه این قوا که مشترک بین انسان و حیوان است، پنج قوه است.

یکم: حسّ مشترک که صور خیالی حاصل از حواس در آن متمرکز شده و وحدت می یابند.

دوم: قوه خیال که در اصطلاح طبّی، مصوّره نامیده می شود، و آن قوه ای است که عهده دار حفظ صورتهای خیالی است، و از قوای کمک کننده به ادراک است.

سوم: قوه متصرفه که متخیّله و یا متفکره نیز نامیده می شود، به خزینه صور خیالی، یعنی قوه خیال و هم چنین خزینه صور وهمی، دسترسی داشته و به تجزیه، ترکیب، خلق صور جدید و مانند آن می پردازد.

چهارم: قوه متوهمه که عهده دار ادراک های وهمی است.

پنجم: حافظه یا ذاکره که خزینه معانی وهمی است و از قوای مُعین و کمک کننده ادراک است.

بوعلی در بخش طبیعیاتِ کتاب «اشارات» و طبیعیات «شفا» تصریح می کند که هریک از قوای مزبور، همانگونه که دارای نام و اسم خاصی هستند، به همین صورت دارای ابزار و آلت جسمانی، خاصی هستند و هر یک از این ابزارهای جسمانی، در قسمت خاصّی از بدن یا مغز است. مثلاً آلت جسمانیِ حس مشترک را در اعصاب حواس پنجگانه و خصوصا در قسمت جلوی مغز، آلت قوه مصوّره و خیال را در قسمت دوم بطن مقدم مغز و ابزار جسمانیِ وهم را پراکنده در همه مغز و بیشتر در تجویف وسط آن، می داند و به همین ترتیب برای هر یک از دیگر قوا، جایگاه خاصی از مغز و بدن را تعیین می کند و در خاتمه به این نکته اشاره می کند که اطلاعات یاد شده، از طریق تجربه و آزمون به دست آمده است. به این صورت که فاسد شدن هر یک از مراکز مزبور، آفت در قوه مربوط به آن را به دنبال می آورد.

چون حکمای مشاء، بر تجرد ادراک عقلی اقامه برهان می کردند و سایر ادراکات در نزد آنها بنابر مشهور وجودی مادی داشتند، تبعات و تحقیقات یاد شده درباره قوای مزبور که با تجربیات طبیعی و تشریحات طبی همراه بود، به منزله داوری درباره شرایط وجودی آن ادراکات دانسته می شد. البته کسانی که از دقت علمی بیشتری برخوردار بودند، بر این نکته واقف بودند که تجربیات یاد شده، نتیجه ای بیش از ملازمه بین ادراکات مزبور با خصوصیات فیزیولوژیک همراه آن را به دنبال ندارد.

فخر رازی در حاشیه ای که بر کتاب اشارات دارد، به نکته فوق اشاره می کند و خواجه نصیرالدین طوسی نیز در ذیل کلام فخر رازی، بر این مسأله تصریح می کند که نتیجه استدلال های تجربی در نزد بوعلی، چیزی بیش از آلت و وسیله بودن اعضای یاد شده برای ادراکات نیست، و این مقدار بر مادی بودن ادراکات یاد شده و یا محصور بودن آنها به اعضای مزبور، دلالت نمی کند.(10)

دلایل فلسفی ای که در حکمت اشراق و به دنبال آن در حکمت متعالیه بر تجرد همه مراتب ادراک و آگاهی اقامه شد، مباحث و کاوشهای فیزیک و فیزیولوژیکی مربوط به ادراکات حسی و خیالی را از اعتبار ساقط نکرد، بلکه از احتمالی را که فخر رازی داده بود و خواجه طوسی تقویت می کرد، حمایت می کرد و بدین ترتیب کنشهای مادی، که در مراحل مختلف ادراکات بشری وجود دارند، در زمره شرایط، ملازمات و علل اِعدادیِ پیدایش و تکوین حقیقت مجرد و غیرمادی ادراک درآمدند.

حاکمیت دیدگاههای حس گرایانه و آمپریستی و به دنبال آن قدرت گرفتن فلسفه های ماتریالیستی در تاریخ اندیشه غرب، ضمن آنکه زمینه گسترش و توسعه بیشتر جستجوهای تجربی را نسبت به بُعد فیزیولوژیک و جسمانی معرفت فراهم آورد، مباحث فلسفی و وجودشناختی معرفت را که عهده دار اثبات تجرّد و ثبات علم و معرفت بود، از اعتبار ساقط کرد و احتمال ابعاد غیرمادی و متافیزیکی معرفت را مردود ساخت و بدین ترتیب، واقعیت عینی معرفت را در پدیده های مادی و امور تجربی و آزمون پذیر محدود نمود.

پیشرفتهای چشم گیری که در تحقیقات و تتبعات فیزیولوژیکی به دست آمده، مرهون تمرکز ذهنیت انسان معاصر، بر پدیده های مادی و طبیعی است و با این همه، داوری درباره این که حقیقت ادراک یک امر طبیعی و مادی است و یا آن که انفعالات طبیعی، زمینه تحقق علم را فراهم آورده و مقدمه آن شده، همچنان یک داوری فلسفی است و تتبعات تجربی نیز نمی توانند در سرنوشت فلسفی این بحث، تأثیر چندانی داشته باشند.(11)

روانشناسی معرفت:

روانشناسی معرفت، به ابعاد روانی معرفت می پردازد. پیشینه تاریخی این بخش نیز به مباحث علم النفس و تقسیمات قوای نفسانی به قوای علمی و عملی باز می گردد. تقسیم قوای نفسانی به قوای علمی و عملی، و تأثیر متقابلی که قوای علمی و عملی بر یکدیگر می گذارند، زمینه طرح بسیاری از مسائل اخلاقی و مباحث روانی معرفت را پدید می آورد.

تقسیم فوق که از توجه به دو بُعد تحریکی و احساسی انسان حاصل می شود، ریشه در آثار فیلسوفان و اندیشمندان قبل از سقراط دارد. تقسیم دوگانه قوای انسانی، به قوای تحریکی و ادراکی، در نوشته های منقول از سقراط و آثار افلاطون هست. ارسطو در کتاب نفس، تقسیم مزبور را با دقتی بیشتر انجام داد. این کتاب ارسطو که از مهمترین کتب یونانی درباره نفس است، توسط اسحاق بن حُنین به زبان عربی ترجمه شد و افضل الدین کاشانی، تلخیصی از آن را به فارسی منتقل ساخت. عرفا و حکمای اسلامی، با دقت بیشتری، به خصوصیات قوای تحریکی و ادراکی آدمی و مراتب آنها پرداختند.

در تاریخ اندیشه اسلامی، حکمای مشاء، اشراق، صاحبان حکمت متعالیه و اهل عرفان، مراتب اصلی ادراک را حس، خیال، وهم و عقل می دانند. ادراک حسی، از طریق حواس پنجگانه و به کمک حس مشترک واقع می شود. ادراکات خیالی، به وسیله قوه خیالی و با استفاده از رهاورد حس مشترک شکل می گیرد. قوه واهمه، معانی جزئی را درک می کند و حافظه آنچه را که وهم درک کرده، ذخیره می نماید. قوه متصرّفه نیز که گاه مصوّره نامیده می شود، معانی وهمی و خیالی را با یکدیگر درهم می آمیزد و ترکیبات و تصورات جدید را می سازد و بالأخره ادراکات عقلی که به اتفاق مشربهای مختلف فکری، مجرد و غیرمادی هستند، توسط قوه عاقله و عقل انسانی و به تعلیم عقل فعّال و قوه قدسیه الهی(12) که مجرد و غیرزمینی است، بارور می شود. البتّه باید توجه داشت که حس، خیال و وهم در گام های نخست، زمینه های تعلیم عقلی را فراهم می آورند.

عقل بالقّوه انسانی، پس از ظهور دیگر مراتب ادراک تحت تدبیر عقل فعال، نخست به ادراک اوّلیات و سپس با استخدام قوه متصرفه و ترتیب مقدمات، مسائلی نظری را ادراک می کند و از آن پس در مراحل بعدی به ارتباط حضوری و شهودی با عالم مجردات و عقول نائل می شود و در این حال، بدون نیاز به مقدمات حسی و طبیعی، حقایق الهی را ادراک کرده و به دنبال آن، مراتب پایین تر معرفت، یعنی وهم، خیال و حتی حس مشترک را اشراب می نماید و از این طریق معارف و همچنین تمثلات و صور خیالی ای پدید می آید که پیشینه و زمینه طبیعی نداشته و از سنخ آگاهیها و علوم اولیاء و انبیاء الهی است.

حصول معارف یاد شده، با همراهی و تعاطی ابعاد تحریکی و قوای عملی انسان به انجام می رسد. شهود عقلانی هستی، درصورتی برای انسان پدید می آید که عقل عملی انسان، کنترل و هدایت قوای ادراکی و تحریکی آن را برعهده گرفته باشد. اگر عقل عملی، قوای وهمی و خیال را کنترل نماید، این قوا در مشایعت آنچه که به عقل نظری افاضه می شود، صورتگری می نمایند و در این حال خوابهای صادق، مبشرات و الهامات غیبی تا سطح آگاهی و دانش حصولی نازل می شوند، اما اگر عقل عملی ضعیف شود، ادراک نظری عقل، از سطح دانش حصولی استدلالی فراتر نمی رود و آگاهی عقلی، در افق مفاهیم کلی برهانی باقی می ماند.

با ضعف عقل عملی، قوای عملی دیگر، یعنی شهوت و غضب، به جای آن که در خدمت آرمانهای عقلی از تولّی و تبری عقلی و الهی برخوردار باشند، با نظر به مطامع دنیوی و اغراض حسی، خیالی و وهمی، به تسخیر قوای ادراکی می پردازند و در این حال، صور ذهنی و خیالی انسان، عرصه حضور تصوّرات و تمثّلاتی می شود که فاقد نظام عقلی و علمی بوده و تنها از طریق مطامع عملی و تحریکی نفس، قابل توجیه هستند. این تصورات گرچه در برخی موارد، آگاهانه به نفع اغراض و مطامع عملی نفس شکل می گیرند، با این حال، اغلب موارد، ناخودآگاه و به تعبیر بوعلی، به مسارقت و تحت تاثیر عوامل فراوانی پدید می آیند.

آگاهی هایی که از این طریق پدید می آیند، هویت الهی نداشته و از مبادی عقلانی و یا آسمانی نیز حکایت نمی کنند. این گونه از آگاهیها که از سنخ اَضغاث اَحلام هستند که اگر حکایتی نیز داشته باشند، مربوط به وضعیت مزاجی، و خصوصا روانی و مطامع اقتصادی و یا سیاسی ای است که به تسخیر قوای ادراکی پرداخته اند.(13) بوعلی در کتاب علم النفسِ شفا، به برخی از زمینه های روانی، مثل تداعی معانی و یا تأثیراتی که غریزه جنسی و دیگر غرایز، در فعالیتهای ذهنی انسان می گذارند، اشاره می کند.(14)

با شکل گیری فلسفه های حس گرایانه و حاکمیت دیدگاههای تجربی و پوزیتویستی بر عرصه های مختلف علمی، روانشناسی و روانکاویِ نوینی متولد شد، که پیوند خود را با مبادی متافیزیک و اصول موضوعه فلسفی، قطع شده می دانست. صورت نخستین این روانشناسی در کارهای فیلسوفان حس گرایی است که در تبیین معرفت انسانی به روش های تجربی رو آورده، و مسیر پیدایش و تکوین مفاهیم ذهنی و فرآیند رشد و توسعه آگاهی را مورد نظر قرار می دادند. گام های نخست این روش، در آثار «لاک» و «برکلی» یافت می شود.(15) هیوم نیز قصد داشت با همین شیوه، برای مفاهیمی که فاقد منشأ حسی بودند (مانند مفهوم علیت) یک منشأ روانی پیدا کند.(16)

پس از تکوین رسمی روانشناسی و روانکاوی به صورت یک علم تجربی در قرن نوزدهم، بخشی از این علم همچنان در جستجوی تبیین زمینه ها و مبادی روانی معرفت و آگاهی برآمد و مسأله ادراک و یادگیری در مرکز تحقیقات و تتبعات روانشناسانی چون «ژان پیاژه» قرار گرفت.

کُل گرایی و پیدایش مکتب گشتالت نیز، زمینه تفسیرهای جدیدی را نسبت به مسائل معرفتی پدید آورد و به ادراک، احساس و تجربه، معنای جدیدی بخشید.(17) روانکاوی در قالب تئوریها و نظریه های کلان خود، درصدد شناخت عوامل و انگیزه های روانی ای برآمد که در تکوین بخشهای مختلف آگاهی انسان، نظیر ادیان و ایدئولوژیهای متنوع، به طور ناخودآگاه تأثیر می گذارند.

تحقیقات روانشناسان و روانکاوان، به گونه ای فزاینده بر اهمیت نقش ذهن و روان آدمی در فرایند ادراک و یادگیری افزود واز رهگذر این کاوشها، اندیشه خام و ابتدایی آمپریستیِ مبنی بر انعکاس مستقیم جهانِ محسوس، در ظرف ادراک و معرفت انسان ها، تعدیل شد. بخشی از قلمروهای معرفتی، چون دین همراه با افول مباحث فلسفی و وجودی معرفت، به طور کامل بر اساس مبادی روانی آن تفسیر و توجیه شدند. روانکاوانی چون فروید و یونگ، اساطیر و معرفت دینی بشر را در متن تحلیل های روانکاوانه خود قرار دادند. ویلیام جمیز نیز برای تفسیر حقیقت در قلمرو دین و یا علم از تبیین های روانشناختی استفاده کرد.(18)

جامعه شناسی معرفت:

دانش اجتماعی، از آغاز نسبت به معرفت انسانی و جایگاه آن در نظام اجتماعی بی توجه نبوده است. فارابی، نوع بندی اجتماعی خود را بر اساس صور مختلف معرفتی سازمان می دهد.(19) عصبیّت در دیدگاه ابن خلدون، صورتی از معرفت حسی عاطفی است که در مسیر تطورات خود، تحولات و تغییرات اجتماعی را به دنبال می آورد.(20)

اگوست کنت، که به عنوان مؤسس و بنیانگذار جامعه شناسی کلاسیک شناخته می شود، مقاطع سه گانه تاریخ بشری را بر اساس سه نوع معرفت دینی، فلسفی و تحصّلی تفسیر می کند. به نظر او جامعه شناسی، چیزی جز علمِ فهم و شناخت نیست(21) و دورکیم که جایگاه دانشگاهی و آکادمیک جامعه شناسی را تحکیم بخشید، به هویت اجتماعی معرفت انسانی، تصریح می کند و خصوصا معرفت و آگاهی دینی انسان را تجلی وجدان جمعی جامعه می خواند.(22)

مارکس علاوه بر معرفت دینی، اندیشه های سیاسی و ایدئولوژیک را نیز به پایگاه طبقاتی آن ارجاع می دهد.(23) ماکس وبر، بر هویت آگاهانه و معرفتی نظام اجتماعی و به دنبال آن بر چهره تفهّمی جامعه شناسی توجه می دهد.(24) دانش اجتماعی به طور عام و جامعه شناسی به طور خاص، همانند روانشناسی و روانکاوی، هیچ گاه به معرفت انسانی بی توجه نبوده است. ویژگی نگاه اجتماعی به معرفت، در نظر به بُعد اجتماعی آگاهی و تأثیرات متقابلی است که بین معرفت و نظام اجتماعی برقرار است. جامعه شناسی معرفت، در پی آن است تا حضور تعیین کننده نظام اجتماعی در نظام معرفتی افراد را ارائه دهد.

تبیین و تفسیر اجتماعی معرفت، در سده اخیر نسبت به رویکردهای دیگری که به معرفت وجود دارد، از استقبال بیشتری برخوردار بوده است. توجه روز افزون و فزاینده به تبیینهای اجتماعی معرفت، موجب شد تا جامعه شناسی معرفت، به عنوان حوزه ای مستقل در علوم اجتماعی مطرح شود.

ماکس شلر، اولین کسی بود که در اوایل دهه بیست، اصطلاح جامعه شناسی معرفت (Wissensoziologi) را به کاربرد و از اواخر همان دهه، جامعه شناسی معرفت به عنوان یک رشته تخصصی کلاسیک، به رسمیت شناخته شد. مانهایم، جامعه شناسی معرفت را در مرکز تحلیل های جامعه شناسی خود قرار داد و گفت:

«من می خواهم معرفت شناسی کهن را از بیخ و بن براندازم.»(25)

جامعه شناسی معرفت، با استفاده از میراث جامعه شناسی کلاسیک قرن نوزدهم، به سرعت توانست بخش هایی از آگاهی، یعنی دین، ایدئولوژی و بالأخره فلسفه را تحت پوشش قرار دهد. لکن شمول آن نسبت به آگاهی علمی، که اینک به نام (science) در برابر دیگر آگاهی هایی قرار می گیرد که به نام (knowledge) خوانده می شوند، همچنان مورد تردید بود.

حضور فرانکفورتی ها در قلمرو جامعه شناسی که از میراث مارکسیستی قرن نوزدهم بهره می برند و نیز نفوذ دیدگاههای پدیدار شناختی در نظریه پردازان متأخر، برای جامعه شناسی معرفت، قدرت یا جرأت لازم را جهت تحلیل و تبیین فرآورده های علمی بشر تأمین کرد و بدین ترتیب جامعه شناسی علم (sociology of science) به عنوان حوزه ای سرآمد، در صدر مطالعات جامعه شناسان و در قلب نظریه های جامعه شناختی قرار گرفت.

فتح قلمرو علم، جامعه شناسی را جایگزین معرفت شناسی کرد و جامعه شناسی علم را عهده دار رسالتی ساخت که فیلسوفان علم مدعی آن بودند(26) و بدین ترتیب رفتاری را که معرفت شناسی و فلسفه علم، پس از کانت با هستی شناسی و مباحث انتولوژیک و وجودشناختی معرفت داشت، اینک جامعه شناسی علم با آن انجام داد.

جامعه شناسی علم، که گوی سبقت را از تحلیل های روانشناختی و فیزیولوژیک معرفت ربوده است، با جایگزین شدن نسبت به معرفت شناسی و فلسفه علم که درمواردی بدیل دانش منطق نیز هستند، خود را میراث دار بخش اعظم و غالب دانش هایی می داند، که در تاریخِ تلاشِ علمی بشر، فراهم آمده است.

غلبه جامعه شناسی معرفت و علم بر دیگر پژوهشهای علمی که درباره آگاهی و دانش بشری انجام شده است، بیش از آن که ناشی از تلاش های جامعه شناسان و رشد این علم باشد، مرهون مسیری است که دیگر مطالعات معرفت شناختی و خصوصا مباحث انتولوژیک و هستی شناختی معرفت پیموده اند؛ زیرا از لحاظ منطقی، هستی شناسی معرفت، بر دیگر آگاهی های معرفتی بشر، یعنی معرفت شناسی، منطق، فیزیولوژی معرفت، مطالعات روانشناختی مربوط به معرفت و هم چنین بر جامعه شناسی معرفت تقدم دارد.

وجودشناسی علم و معرفت شناسی:

وجودشناسی بر معرفت شناسی، به لحاظ نفی و اثبات و یا چگونگی پرداختن به مسأله مؤثر است(27)؛ زیرا هر بحث معرفت شناختی، به چندین اصل موضوعی وجودی، متکی است. اصل واقعیت، که مرز سفسطه و فلسفه است، یک اصل وجودشناختی است و انکار این اصل، سرنوشت معرفت را نیز دگرگون می کند. از طرف دیگر، ظهور اصل واقعیت و اذعان به آن که با ضرورت همراه است به اذعان به اصل معرفت منتهی می شود؛ زیرا هرگاه ضرورت اذعان به اصل واقعیت، مورد نگاه مجدد قرار گیرد، بر ضرورت علم و آگاهی نسبت به واقعیت که در متن آن اذعان حضور دارد، اعتراف می شود.

بسیاری از مسائل فلسفی نیز، در تبیین مسائل معرفتی، نقش بنیادین دارند. بحث مُثُل افلاطون و یا بحث از هستی های مجرد، با آن که یک بحث وجودشناختی است، در تفسیر معرفت و چگونگی تحلیل آن مؤثر است. مباحث مربوط به کثرت تباینی یا تشکیکی هستی، و کاوش درباره احکام و مفاهیم وجودی، که در نهایت به مساوقت هستی با علم منجر می شود، راهکارهای دیگری را برای حل مسأله معرفت، در پیش روی محققین قرار می دهد.(28)

با آن که برخی از گزاره های وجودی، نسبت به همه مسائل معرفتی و یا بعضی از آنها تقدّم تام دارند، برخی از مسائل معرفتی نیز در تفسیر بعضی دیگر از مسائل وجودی، دخیل هستند. در حکمت مشاء و اشراق، برخی از براهینی که بر اثبات وجودات مجرد اقامه می شود، با تکیه بر حقیقت علم طی می شود. این گونه مسائل، نشانه آن است که گرچه بعضی از مسائل فلسفی، بر مباحث معرفتی مقدّم است، لکن بعضی دیگر از مسائل فلسفی، در تعاطی با مباحث معرفتی رشد می کند.(29)

غفلت از متافیزیک (علم شناخت وجود از آن جهت که وجود است) بسیاری از بنیادهای مباحث معرفتی را دگرگون ساخت و برخی از قواعدی را که با استفاده از مباحث متافیزیکی تأمین می شود، از دسترس معرفت شناسان دور ساخت. جان لاک و هیوم، که باصرف نظر از مباحث وجودی، به مباحث معرفتی پرداختند، به راهی گام گذاشتند که در نهایت به تزلزل و حذف معرفت شناسی انجامید.(30)

کانت با اِعراض از مباحث انتولوژیک و متافیزیکی، سرنوشت معرفت شناسی را دگرگون ساخت(31) و شکاکیت ساختاری را به متن معرفت بشری وارد نمود. هگل گرچه به مباحث وجودی بازگشت، با این همه بازگشت او به متافیزیک، به گونه ای بود که صورتی تاریخی به معرفت بشری بخشید(32) و این نگاه تاریخی، به شرحی که از این پس خواهد آمد، زمینه مناسبی را برای حذف معرفت شناسی کانت و غلبه جامعه شناسی معرفت و علم، بر دیگر مطالعات معرفتی پدید آورد.

هستی شناسی و منطق:

منطق یک علم آلی و ابزاری است که به قواعد اندیشه می پردازد. این علم، قواعد تفکر و اندیشه فلسفی را نیز بیان می کند. با این همه در برخی از مسائل حیاتی که منشأ تکوین آن می باشد و نیز در بعضی از مسائل فرعی، نیازمند فلسفه و مباحث وجودی است.(33)

بعضی از قواعد فلسفی، نظیر مبدأ تناقض و حکم به استحاله اجتماع و ارتفاع نقیضین، از جمله قواعدی هستند که در هستی و تکوین منطق، دخیل می باشند و فلسفه در این گونه قضایا، بی نیاز از منطق می باشد؛ زیرا این گونه قضایا از زمره بدیهیات اوّلیه فلسفه می باشند و هر برهانی که اقامه شود برای اثبات اصل آنها نیست، بلکه برای اثبات وصف و یا اوّلی بودن آنهاست.

فلسفه، در مسائل نظری خود، از برخی اصول و قواعد منطقی استفاده می کند و گاه نتایجی را که به دست می آورد، در اختیار منطق قرار می دهد تا منطق، مسائل دیگر خود را حل نماید و بدین ترتیب، تعاطی منطق و فلسفه بدون آن که دَور لازم آید ادامه می یابد.(34)

تدوین منطق به وسیله ارسطو، موجب شد تا منطق در بدو تدوین و تنظیم خود، با برخی قواعد مشائی ممزوج شود. در دنیای اسلام نیز حکمای مشاء و خصوصا ابن سینا، بیشترین کار منطقی را انجام داده اند و به همین دلیل، منطق با صبغه مشائی استمرار یافت.

برخی از مبانی ای که در حکمت اشراق و حکمت متعالیه و یا در عرفان نظری، مطرح می شود، در سرنوشت بعضی از مباحث منطقی دخیل است و این مبانی، با آن که در زوایای تألیفات اشراقی و...، مذکور است، به صورت منظم و منقح در متن منطق آموزشی وارد نشده است.

جریانهای فلسفی معاصر و جدید، به موازات اِعراض از مباحث فلسفی، بنیانهای متافیزیکی منطق را در معرض تردید قرار داده اند و بدین ترتیب منطق، آرامشی را که بیش از یک هزاره از طریق اتکاء به اصول مشترک فلسفی دارا بوده از دست داده است.

اصول موضوعه منطق، با از دست دادن بنیان های متافیزیکی خود به صورت پیش فرضهای ذهنی (presuppose)درآمده اند و بدین ترتیب منطق و نتایجی که از طریق منطق تحصیل می شود، ارتباط خود را با واقعیت و حقیقت از دست داده است. مباحث مواد ثلاث، که از مبانی متافیزیکی ضرورت، امتناع و امکان استفاده می کند، پس از تزلزل در معرفت فلسفی، توان علمی خود را از دست داده اند و دشواریهای مضاعفی را برای منطق های نوین پدید آورده اند. این دسته از مشکلات منطقی، همانند برخی از مشکلات دیگر، که کلیّت منطق و نحوه ارتباط آن با واقعیت و حقیقت را مورد پرسش قرار می دهد، تنها از طریق رجوع به مبادی متافیزیکی و وجودی منطق قابل حل است.

هستی شناسی معرفت و معرفت شناسی های تجربی:

بسیاری از مباحث وجودی و فیزیولوژیک معرفت، در عرض یکدیگر قابل استمرار هستند. داوریهای فلسفی درباره هستی و یا نیستی علم، تجرد وجود علمی و یا مساوقت هستی و علم، از تتبعات فیزیولوژیک بی نیاز است و کاوشهای تجربی درباره کنشها و فعل و انفعالاتی که به هنگام تحصیل ادراکات مختلف پدید می آید نیز، به مباحث فیزیکی و متافیزیکی، نظری خاص ندارد و اعتمادی که این سلسله از مباحث به مسائل فلسفی می کنند، از سنخ اعتماد و استفاده ای است که هر علم تجربی در مبادی تکوینی و اصول موضوع متافیزیکی خود بر مابعدالطبیعه دارد.

داوری درباره این که معرفت، حاصل کنش هایی است که دانشمندان طبیعی در مطالعات خود می یابند و یا این که حقیقت معرفت، یک امر مجرد غیرمادی است که کنش های طبیعی از زمره علل اِعدادی برای حصول آن هستند، هرگز یک داوری طبیعی نیست، بلکه یک داوری فلسفی و متافیزیکی می باشد.(35)

علوم طبیعی و تجربی، توان داوری درباره هست و نیست حقیقت و یا ابعاد غیرمادی و غیرتجربی معرفت را ندارند و در صورتی که مواضع متافیزیکی داور، به مباحث فلسفی نظری مثبت داشته باشد، فرصت تحقیق فلسفی درباره هستی مجرد و غیرمادی معرفت و آگاهی از احکام مربوط به آن پدید می آید و اگر مواضع متافیزیکی به مباحث فلسفی نظری منفی داشته و یا به زبان شک و تردید درباره آن سخن بگوید، زمینه جایگزینی دانش طبیعی نسبت به مباحث فلسفی معرفت به وجود می آید.

نظیر آنچه درباره نسبت هستی شناسی معرفت با فیزیولوژی معرفت گذشت، بین هستی شناسی معرفت و مباحث معرفتی روانشناسان و جامعه شناسان نیز صادق است. یعنی مواضع فلسفی و متافیزیکی، در توصیف نسبت روانشناسی و یا جامعه شناسی با مباحث فلسفی معرفت، دخیل است. داوری درباره مُثُل افلاطونی و یا وجودات مجرد عقلی، چیزی نیست که در صلاحیت دانشی غیرمتافیزیکی و فلسفه باشد و نتیجه این داوری هرچه باشد در تکوین و تنظیم مباحث روانشناختی و جامعه شناختی معرفت مؤثر است.

اگر برای علم و معرفت و به دنبال آن برای واقعیت و حقیقت، سپهری ثابت در فراسوی عالم تغییر و حرکت در نظر گرفته شود، علوم تجربی و از آن جمله جامعه شناسی معرفت، تا هنگامی که در بستر حرکت و تغییر به کاوش می پردازند، ناگزیر مباحث خود را به گونه ای سازمان می بخشند که حریمِ بُعد ثابت و معنای غیر نسبی حقیقت پاس داشته شود و اگر دانش فلسفی، از آسمان معنا، روی بازگرداند و یا آن که معرفت فلسفی، اعتبار علمی و جهان شناختی خود را از دست بدهد، علوم تجربی در تئوریها و نظریه های خود، هیچ حریم مشخص و معینی را که در معرفت و دانشی فراتر سرنوشت آن مشخص شود، در پیش روی خود نمی بیند و بدین ترتیب جامعه شناسی معرفت نیز فرصت می یابد، دامنه داوری خود را تا تبیین مرزهای علم و حقیقت گسترش دهد.

مرزها و موانع فلسفی جامعه شناسی معرفت:

تحولات جامعه شناسی معرفت با توجه به شرحی که گذشت، ریشه در تغییراتی دارد که در زمینه های متافیزیکی و فلسفی معرفت پدید می آید. حرکت فلسفی ای که فرصت مناسب را برای جایگزینی جامعه شناسی معرفت نسبت به مباحث اپیستمولوژیک و وجودشناختی علم فراهم می آورد، در بستر جریان حس گرایی و با دو نقطه عطف در تاریخ تفکر عقلی فلسفه غرب، یعنی کانت و هگل تعیّن می یابد.

فلسفه و متافیزیک، عبارت از علمی است که درباره احکام وجود بحث می کند. بحث از احکام هستی، غیر از مباحثی است که پیرامون تعینات ما هوی آن شکل می گیرد.(36) در فلسفه، احکام وجود از آن جهت که وجود است، مطرح می شود و این گونه احکام که نسبت به همه موجودات شمول دارند، با حواس محدودی که ناظر به اشیاء طبیعی ومادی هستند، شناخته نمی شوند. حواس، تنها موجوداتی را می شناسد که مقید به قیود طبیعی و مادی هستند و شناخت احکام وجود با صرف نظر از قیود طبیعی و مادی آن، مرهون اعتقاد به منابع معرفتی فراحسی است و به همین دلیل، حس گرایی در باطن خود، بانفی و انکار متافیزیک، آمیخته است. این نفی، دیر یا زود بر زبان آن جاری می شود. از طرف دیگر فلسفه و متافیز یک با تعقل زنده است.(37) به تعبیر دیگر، عقلانّیت، حداقل معرفتی است که فلسفه به آن محتاج است. مراتب برتر معرفت وجودی، شناخت شهودی است که با شهود عقلی آغاز شده و تا مراتبی فراتر استمرار می یابد. دین، معرفتی است که از شهود حقیقت هستی و نظاره وجه اللّه و گفت وگو با خداوندِ سبحان، آغاز می شود و تا افق مفاهیمی که حاکی از غیبت وجود است، نازل می گردد و در مرتبه مفهوم، با شناخت عقلی نیز پیوند می خورد و از آن پس نیز به صورت عبارات و کلمات در سطح حواس، قداست و طهارت خود را آشکار می سازد.

آگاهی شهودی نسبت به هستی، عنصری است که آثار آن در فلسفه افلاطون نیز مشهود است. کاری که غارنشینان مثالِ افلاطونی انجام می دهند، تنها آگاهی مفهومی به مُثل که به منزله پی بردن به سایه های حقایق علوی و آسمانی است نمی باشد، بلکه تحرک وجودی و بازگشت به سوی مبادی عقلانی است که با تزکیه و سلوک تأمین می شود.

عنصر شهود، در آثار فلاسفه مشائی مسلمان نیز حضور خود را حفظ می کند. در آثار فارابی و بوعلی، قوه قدسیه، همان قوه ای است که از اتصال وجودی نفس آدمی با عقل فعال حاصل می شود. رهاورد این قوه، دانش و معرفتی است که بدون وساطت استدلال های مفهومی، حاصل می شود. فارابی و بوعلی که هر دو از حکمای مشائی مسلمان هستند، این نحوه از ادراک را مقوّم معرفت دینی و ادراک نبوی می دانند.(38) در عرفان نظری، حکمت متعالیه و حکمت اشراق نیز، شهود در شناخت حقیقت هستی، نقشی محوری دارد.(39) فلسفه مسیحی قرون وسطی نیز نسبت به معرفت عقلی و شناخت شهودی، بی توجه نمی باشد.

در فلسفه بعد از رنسانس، معرفت عقلی بر مدار شناخت مفهومی و حصولی سازمان می یابد و در آثار دکارت، شهود چیزی جز وضوح مفهومی نیست و این امر در آثار اسپینوزا و لایب نیتس نیز ادامه می یابد و بالأخره کانت بر فقدان شهود عقلی، تصریح می کند.(40)

حضور معرفت شهودی در ابعادی فراعقلی و تداوم دانش عقلی، همواره منطقه ای از معرفت را که فارغ از تحولات مادی و طبیعی، از نوعی ثبات و تقدّس ذاتی برخوردار است، به ارمغان می آورد و این منطقه، موانعی را برای شمول و فراگیری جامعه شناسی معرفت و علم و مرزهایی را برای توسعه و گسترش آن ترسیم می کند.

موضع کانت در قبال جامعه شناسی معرفت:

نقطه عطفی که به وسیله کانت در تاریخ دانش عقلی اتفاق افتاد، نفی و انکار مفاهیم عقلی نیست، بلکه قطع ارتباط و پیوند مفاهیم عقلی با متن وجود و واقعیت است و در همین نقطه عطف است که انقلاب کوپرنیکی کانت، اتفاق می افتد و به دنبال آن به جای آن که واقعیت و هستی، درافق مفاهیم عقلی ظاهر شود، مفاهیم ذهنی به عنوان حجاب وجود و هستی معرفی می گردند. این مفاهیم، وقتی که به قلمرو مباحث متافیزیکی وارد می شوند، چیزی جز حجاب محض نیستند و تنها وقتی که به واقعیتهای محسوس روی می آورند از واقعیت به گونه ای آلوده و مشوب(41) که در چنبره نسبیت گرفتار آمده، خبر می دهند.

اعتبار عقل نظری، موجب می شد تا آگاهی فلسفی و ابعاد متافیزیکی آن، سپهر الهی و آسمانی خود را در فراسوی تحولات تاریخی و زمانی حفظ نماید و بدین ترتیب، بخش عظیمی از معارف و علوم انسانی، در قلمرو واقعیاتی قرار می گرفت که موضوع مباحث فلسفی معرفت است.

کانت در طریق نظر، راه را بر آسمان بست. او عقل نظری را فاقد اعتبار جهان شناختی معرفی کرد و در نتیجه، مباحث فلسفی معرفت را که می توانست به عنوان قلمروی مستقل در برابر مطالعات جامعه شناختی معرفت و یا در طول آن دوام آورد، غیر علمی خواند. فلسفه کانت با این همه دارای عنصری بود که مانع از حضور و ظهور جامعه شناسی معرفت در محدوده آگاهی های فلسفی و متافیزیکی می شد. او ثبات و ضرورتی را که در ابعاد وجودی حقایق عقلی بود، به ذهنیتی نسبت داد که مسیر بی حاصل متافیزیک را به گونه ای پرتناقص، ولی ثابت ترسیم می کند و علاوه بر آن ساختار آگاهی محسوس را که به زعم او در تماس با واقعیتِ ناشناختنی پدید می آمد، به همان ذهنیت ثابت، آلوده دانست.

در نظر کانت، متافیزیک و مباحث فلسفی علم، مردود بود. لکن معرفت شناسی (اپیستمولوژی)، که عبارت از تلاش برای شناخت همان ذهنیت ثابت بود، مفید و معتبر می نمود.(42) به گونه ای که علمی نظیر جامعه شناسی معرفت، هرگز نمی توانست جایگزین آن شود.

با وجود معرفت شناسی کانت، جامعه شناسی، قدرت تحلیل آگاهی های فلسفی و متافیزیکی دین را پیدا نمی کرد؛ زیرا نزد کانت، گرچه معرفتِ وجود و متافیزیک، فاقد اعتبار بود، لیکن پیدایش آن، ناشی از پیمودن مسیری بود که توسط مفاهیم ثابت ذهنی، به گونه ای بی حاصل تداوم می یافت و تبیین این مسیر نیز برعهده دانش معرفت شناسی قرار می گرفت.

خدمتی که کانت به جامعه شناسی معرفت کرد، خدمتی غیرمستقیم است. او اعتبار علمی متافیزیک و مباحث وجودی معرفت را مورد خدشه قرار داد. با این حال خودِ معرفت شناسی کانت، مانع از آن بود که فلسفه و ابعاد متافیزیکی ادیان و همچنین ارزشهای اخلاقی که در عقل عملی مطرح می شود به طور کامل در معرض تحلیل های جامعه شناختی قرار گیرند.

هگل و نگاه تاریخی به اندیشه و فکر:

کانت با آن که حقیقت را از قلمرو آگاهی بشر خارج ساخت، یاد آن را زنده نگه داشت. واقعیت ناشناختنی کانت، آخرین نشان از مصداق و حقیقت وجود و نه مفهوم آن در تاریخ عقلانیت غرب است. ثبات مفاهیم و مقولات کانتی نیز سراب وجودهای ازلی و مجردی بود که پیش از او در مرکز کاوشهای متافیزیکی فیلسوفان قرار می گرفت و هگل این دو عنصر را نیز از فسلفه عقلی زدود. او با انکار ذات ناشناختنی وجود، مصداق هستی را که در مفهوم وجود نه به کُنه، بلکه به وجه، ظهور می یابد، انکار کرد.

هستی در فلسفه هگل، چیزی جز مفهوم آن نیست و این مفهوم، آن گاه که مصداق اصیل آن از نظر غایب شود، تنها بر ماهیت متعیّن و محدود صدق می کند و به پندار او، جنس مشترک همه ماهیات می شود(43) و در این حال، مفهوم وجود همواره محکوم به احکام مصادیق ماهوی و یا حتی احکام و لوازم ذهنی خود می شود و از رهگذر همین امر، هستی در فلسفه هگل، با صیرورت همراه می شود و ثبات نیز به صورت مفهومی در می آید که در مسیر صیرورت و تحول مستمر مفاهیم و ماهیات، در مقطعی خاص با مفهوم وجود همنشین می شود. فلسفه هگل، با خلط مفهوم و مصداق هستی آغاز می شود و با این مغالطه، مصداق هستی، با همه احکام و اقسامی که دارد، فراموش می شود. در طول تاریخ فلسفه، بسیاری از متافیزیسین ها با پرداختن به تعینات وجودی در متافیزیک خود، گرفتار کاستی و نقص شده اند. کانت با کنار گذاشتن متن واقعیت و وجود، به یاد آن با عنوان شی ء فی نفسه، بسنده کرد، ولی هگل، نه به تعینی از هستی می پردازد و نه یادی از آن می کند. او سرابی از متافیزیک را ترسیم می کند.(44) مفهوم هستی در نزد هگل، نماد و حکایتی از مصداق وجود هستی و یا حجاب آن نیست، بلکه همه هستی است و این همان نمایش دروغین و کاذب است.

در فلسفه هگل، فلسفه، دفن و یاد آن نیز فراموش می شود و ثبات نیز که از مفاهیم وجودی است همانند وجود، فاقد مصداق می گردد و بدین ترتیب صیرورت و تحول، بر عینیتی که اینک عین ذهنیت است و فاصله ای با آن ندارد، سایه می افکند و درنتیجه مجالی برای معرفت شناسی ثابت کانت، که به زعم او به متافیزیک بی حاصل نیز ثبات می بخشید، باقی نمی ماند.

تسرّی تحول و صیرورت به متن اندیشه و هستی مفهومی، به آگاهی بشر اعم از فلسفه، حقوق، اعتقادات اخلاقی، مقوله های فکری، هنجارهای اجتماعی، ایده ها، باورهای دینی، ایدئولوژی ها، تکنولوژی و حتی علم اثباتی، چهره ای تاریخی می بخشد. مفهوم وجود، با همه این تغییرات همراه است و در هر مقطعی، رنگ همان مقطع را می گیرد.

حذف متافیزیک و چهره ثابت هستی و به دنبال آن تاریخی دیدنِ اندیشه و فکر، همه مقدمات را برای جایگزینی جامعه شناسی معرفت نسبت به مباحث انتولوژیک و اپیستمولوژیک، فراهم آورد. از این پس منطق درونیِ هیچ یک از آگاهی های دینی، ایدئولوژیک، فلسفی و حتی علمی، نمی توانست عهده دار تبیین حقیقت آن آگاهی و علم باشد. تنها آگاهی حقیقی، همان نگاه بیرونی است که نگاه تاریخی به فکر می باشد.

جامعه شناسی معرفت در بستر علم تجربی:

به موازات مسیری که کانت و هگل در جریان اندیشه عقلی، در جهت تکوین معرفت شناسی و علم شناسی تاریخی طی کردند، حس گرایی نیز راه دیگری را هموار می کرد.

ظهور حس گرایی، به عنوان یک جریان معرفتی، با بیکن، لاک، برکلی، هیوم و فیلسوفان انگلیسی آغاز شد و به سرعت مکنونات و لوازم ذاتی خود را نسبت به آگاهی های غیرتجربی ظاهر ساخت. گزاره های ارزشی و قضایای متافیزیکی و بالأخره معرفت های آزمون ناپذیر که بخش اعظم آگاهی های بشری را در عرصه های اخلاقی، فلسفی، هنری، ایدئولوژیک و مانند آن سازمان می دهند و همچنین معارف عقلی و دینی، ثباتی را که مقتضای معرفت علمی است، از دست می دهند، و همه آنها در زمره اوهام و فعالیت های ذهنی ای قرار می گیرند که نظیر خوابها و اَضغاث اَحلام، هیچ گاه از منظر درونی قابل تبیین علمی نیستند و بدین ترتیب بخش عظیم کاری را که مجموع تلاش های کانت و هگل نسبت به عقل نظری و عملی، معارف دینی و میراث فلسفی اندیشه بشری انجام دادند، حس گرایی به تنهایی به ثمر رسانید.

با حاکمیت حس گرایی، اولاً: همه دانش هایی که در قالب علوم غیرتجربی، به جستجوی ابعاد متافیزیکی و یا معرفت شناختی علم می پرداختند، از اعتبار ساقط شدند و تنها دانش های تجربی، نسبت به معرفت و آگاهی های بشری حق قضاوت و داوری علمی را پیدا کردند.

ثانیا: به جای همه علوم عقلی و دینی، دین پژوهی ها و یا کاوش های تجربی جدیدی قرار گرفتند که به عنوان علوم درجه دوم، از منظری بیرونی به تحلیل معرفت های عقلی، دینی و یا اساطیری می پردازند. در چنین وضعیتی بود که در متن جامعه شناسی کلاسیک، جامعه شناسی معرفت در برخی از قلمروهای خود، نظیر دین و ایدئولوژی، بدون آن که نیازی به اعلام داشته باشد، شکل گرفت.

دورکیم، بخش عظیم مطالعات خود را در کتاب «صور ابتدایی حیات دینی» به جامعه شناسی دین اختصاص داد. او کوشید برای همه مقولات ذهنی بشر، یک منشأ اجتماعی پیدا کند. مارکس معارف دینی و غیردینی بشر را تعیّنی از وجود اجتماعی آنها می دانست و موقعیّت طبقاتی را عامل تعیین کننده معرفت می خواند. بنابراین جامعه شناسی معرفت، بعد از آن که عملاً در متن تتبعّات و تحقیقات جامعه شناسی شکل گرفته بود، در آغاز قرن بیستم به عنوان حوزه ای مستقل اعلام شد.

امتیاز دو نگاه فلسفی و جامعه شناختی به عوامل وجودی معرفت:

در تحقیقاتی که جامعه شناسان به صورت رسمی و یا به گونه ای اعلام نشده نسبت به معرفت انجام می دادند، به تبیین عوامل و علل وجودی معرفت می پرداختند و از این جهت کار آنها شباهت بسیاری با کار فیلسوفان نسبت به علم و معرفت پیدا می کرد. هنگامی که فلسفه و حکمت ارزش علمی داشت، در مباحث علم، به علل و احکام وجودی معرفت پرداخته می شد و تفاوت کار آنها در این بود که در نزد حکیمان، علم واقعیتی مجرّد و غیرمادی داشت و بر این بُعد آن تأکید و تصریح می شد و علت فاعلی علم و نیز علّت غایی آن که فاعلیت فاعل را تأمین می کرد و در نتیجه به علت فاعلی باز می گشت،(45) از ثبات، تجرد و قداست برخوردار بود.

نتایج فلسفی ای که درباره علم به دست می آمد، توان آن را داشت که علم و آگاهی را در مراتب مختلف و در ابعاد عملی و نظری، از نسبیت و شکاکیت رهایی بخشد. فیلسوفان، همانگونه که منکر حدوث انسان در طبیعت نبودند، حدوث و پیدایش علم او را نیز انکار نمی کردند و این حدوث را در گرو علل و شرایط متغیر و مادی می دانستند. آنها علی رغم اثباتِ ثبات و جاودانگی حقیقت معرفت، به شرایط و زمینه های متغیر علوم انسانی نیز اعتراف می کردند، ولیکن اولاً: شرایط و عوامل متغیر مادی را در زمره علل فاعلی و غایی علم و به عبارت دیگر ازجمله علل حقیقی وجود علم نمی دانستند، بلکه از علل اِعدادی آن می شمردند.

ثانیا: تبیین این علل را از حوزه کار فلسفی خارج می دیدند و آن را از وظایف علوم تجربی و طبیعی می شمردند. بخش عظیمی از این تتبعات را به آن قسمت از دانش نفس موکول می کردند، که در طبیعیات و نه در فلسفه مطرح می شود و بخش دیگر را به دانش تدبیر مدن و علم الاجتماع واگذار می کردند. فیلسوفانی نظیر ارسطو یا فارابی که در مباحث اجتماعی نیز صاحب نظر بودند، در این بخش به تبیین زمینه های اجتماعی معرفت می پرداختند.

علل وجودی معرفت، در نزد جامعه شناسان کلاسیک که با شیوه های اثباتی و یا نهایتا تجربی به کاوش درباره معرفت می پردازند، تعبیری نیست که ناظر به وجود، بماهو وجود باشد، بلکه نظر به تعیّنات ماهوی، مادی و خصوصا اجتماعی دارد. البته این تعیّنات، در تعبیر دقیق فلسفی، حقایق وجودی نیستند، بلکه لوازم و عوارضی هستند که در پایین ترین مرتبه هستی با آن همراهی می کنند و استناد هستی و وجود به این عوارض، بالعرض و المجاز و به وساطت ماهیتی است که در مراتب نازله وجود، فرصت ظهور یافته اند و این مراتب، گرچه به فیض هستی ظاهر می شوند لیکن وجود و هستی، در عین ظهور در این مظاهر، ذاتا از احکام آنها منزه است و این ویژگی مختص به مصداق و یا مصادیق هستی است و مفهوم وجود که در فلسفه هگل مورد توجه است از این حکم تهی است.

همراهی مفهوم وجود با حقایق ماهوی و مادی، به ممازجت و مخالطت است؛ حال آن که فیض هستی، در عین آن که به امور طبیعی و مادی رنگ می بخشد، خود به رنگ آن ها در نمی آید و به احکام آنها محکوم نمی شود.

مرزهای پوزیتویستی جامعه شناسی معرفت:

عوامل وجودی، به معنای حقایق طبیعی و اجتماعی، امور متغیر و غیرثابتی هستند که تحقیق پیرامون آن ها برعهده متافیزیک و علم وجودشناسی نیست، بلکه بر عهده علوم طبیعی و اجتماعی می باشد و اگر معرفت تنها به این افق محدود شود و علل فاعلی و غایی آن به این سطح تنزل پیدا کنند، ثبات و اطلاقی که راه گریز از نسبیت و شکاکیت را هموار می کند، فرو می ریزد و در نتیجه، معرفت ناگزیر ارزش جهان شناختی خود را از دست می دهد. به این دلیل است که جامعه شناسی معرفت، در هر مورد که به عنوان وارث و یا جایگزین معرفت شناسی های پیشین به کاوش پیرامون یک حوزه معرفتی نظیر دین، فلسفه و اسطوره می پردازد، نشاط و حیات علمی آن محدوده را تباه و ارزش جهان شناختی آن را انکار می نماید. مثلاً، دورکیم که معرفت دینی را در معرض کاوشهای علمی خود قرار داد، بر این گمان بود که به حقیقت دین آسیبی نمی رساند؛ حال آن که او نیز تنها پس از حذف حقیقت دین و قبض روح آن که عبارت از یقین علمی به مبادی آسمانی بود، فرصت نزدیکی و داوری نسبت به آن را پیدا کرد، و این نکته ای است که مورد اذعان بسیاری از جامعه شناسان پس از اوست.(46)

جامعه شناسی معرفت، که از بیرون به حوزه های مختلف معرفی می نگرد، دغدغه سرنوشت حوزه ای راکه بر آن نظر می دوزد، ندارد و به همین دلیل به سرعت در قلمرو ادیان، عقاید و باورهای آدمیان به تحلیل می پردازد،اما از آنجا که جامعه شاسان، علم تجربی را دانش حقیقی می دانند، ناگزیر در مواجهه با قلمرو محدودی که اینک برای علم قائل هستند، دچار تردید و توقف می شوند؛ زیرا ورود جامعه شناسی معرفت به قلمرو علم، همانند ورود آن به دیگر حوزه های معرفتی، ارزش جهان شناختی علم و از جمله ارزش معرفت جامعه شناسی را در معرض تزلزل قرار می دهد و علم را به سرنوشتی مشابه سرنوشت اساطیر، ادیان، عقاید و ایدئولوژی ها گرفتار می سازد.

جامعه شناسی معرفت تا هنگامی که در جریان پوزیتویستی علم رشد می یابد و یا تا هنگامی که نظیر جامعه شناسی تفهمی «وبر» به آزمون پذیری علم وفادار است، به رغم بی باکی و تهوّر هتاکانه ای که در اثر اعتماد به مبادی حس گرایانه خود نسبت به دیگر حوزه های معرفتی پیدا می کند، در برابر دانش تجربی مردّد باقی می ماند. دورکیم با آن که مقولات بنیادین فکر بشر را دارای منشأ اجتماعی می داند، می کوشد برای علم تجربی یک منشأ عینی تعیین کند و اساس این علم را به ماهیت اشیاء بازگرداند.(47) او علم تجربی را برخلاف آگاهی مذهبی، واجد روح نقدی و عاری از پیش داوریها و تأثرات ذهنی می خواند.

مارکس و انگلس، با آن که از طریق فوئر باخ، نسب به هگل می رسانند؛ به دلیل تفسیر ماتریالیستی ای که از آموزه های هگلی دارند و هم چنین به سبب تقرّب و نزدیکی به جریانهای آمپریستی و حس گرایانه، ناگزیر در تحلیل جامعه شناختی علم تعلّل می ورزند. مارکس در مقاله نقد اقتصاد سیاسی می نویسد:

«با تغییر بنیان اقتصادی کل رو ساخت وسیع، کم و بیش با سرعت تغییر می کند. در بررسی این چنین دگرگونیهایی همیشه باید میان دگرگونیهای مادی شرایط اقتصادی تولید، که می تواند با دقت علوم طبیعی تعیین شود و اشکال حقوقی، سیاسی، مذهبی، زیبایی شناختی، فلسفی، به طور خلاصه اشکال ایدئولوژیکی که در حوزه آنها انسانها از این تعارض آگاه می شوند و آن را حل می کنند، تمایز قائل شد.»(48)

مرتون نیز بر این اعتقاد است که:

«مارکس و انگلس، هم چون کسانی تلقی می شوند که علم را واجد پایگاهی کاملاً متمایز از ایدئولوژی در نظر می گیرند».(49)

شرایط پیدایش جامعه شناسی علم:

شمول جامعه شناسی معرفت، نسبت به آگاهی های علمی و تجربی نیازمند ورود نقادی های کانت به متن دیدگاه های اثباتی ای بود، که تا آخرین سنگرهای معرفتی خود، در آغاز سده بیستم به خلوص و صداقت معرفت تحصّلی اعتماد می کردند و سقوط «حلقه وین» نویدبخش آمیزش آموزه های کانتی با آخرین میراث پوزیتویسم سنتی شد و البته اپیستمولوژی کانت، در آمیزش با دیدگاههای ماتریالیستی و حس گرایانه، صلابت و ثباتی را نیز که نشانه پیشینه فلسفی و عقلی آن بود، از دست داد.

حاصل این آمیزش، جریانهای نوکانتی نوینی شد که با قبول حضور فعّال ذهنیت غیرتجربی انسان در متن معرفت علمی، به شکاکیت ساختاری دانشی حسی و تجربی تن در می دهد، لکن با این همه از ثبات مقولات ذهنی کانت سرباز می زنند.

مقولات ذهنی کانت، مقولات ثابتی هستند که از طریق تأملاتی که جایگزین تدقیقات عقل نظری می باشند، شناخته می شوند و نوکانتی ها به جای آن مقولات، پیش فرضهای ذهنی و انگاره های فرهنگی ای را پذیرفتند که:

اوّلاً: هیچ گونه ضرورتی آنها را همراهی نمی کند.

ثانیا: استقرار آنها، مستند به شرایط اجتماعی، فرهنگی و بالأخره تاریخی ذهن است، که از طریق تتبعات تجربی و مانند آن شناخته می شوند و این تحول، معرفت شناسی کانت را که مانع از توسعه جامعه شناسی معرفت و یا حتی تکوین آن نسبت به بسیاری از قلمروهای معرفتی بود، درهم ریخت و به جای آن معرفت شناسی نوینی را پدید آورد که در بی اعتقادی به متافیزیک و نسبیّت علم، با کانت همداستان است و در پذیرش صورت تاریخی دانش علمی با هگل همراه می باشد.

گرایش های مختلف معرفت شناسی جدیدی که اینک با عنوان «فلسفه علم» مشخص می شوند، با پشت کردن به متافیزیک و معرفت شناسی کانت، مبادی تکوین و توسعه جامعه شناسی علم را فراهم کرده اند و به سوی آن گام برمی دارند.(50)

دیدگاه فرانکفورتی که با نسب بردن به مارکس از قرابت بیشتری با هگل برخوردار است، در شرایطی که موانع فلسفی و معرفت شناختی برای تکوین جامعه شناسی علم برطرف شده است، پیشگام تر از دیگران است و در مقابل کسانی نظیر پوپر که در حاشیه حلقه وین هم چنان در چارچوب نگاه نوکانتی، به دنبال بدل سازی برای علم ناب تجربی هستند، از مشارکت در این جریان باز می مانند.(51)

تأمل درکاستی های جامعه شناسی علم:

جامعه شناسی علم، به عنوان علمی بدیل و جایگزین که تنها پس از افول متافیزیک و معرفت شناسی کانت، فرصت بروز و ظهور یافت با آن که از لحاظ منطقی، نقطه پایانی «فلسفه علم» است، از نقصی عظیم و مشکلی غیرقابل اغماض رنج می برد؛ زیرا این علم، هرگز نمی تواند به عنوان جانشین، کاری را که فلسفه و متافیزیک برای علم می کرد انجام دهد.

فلسفه عهده دار مباحث وجودی و انتولوژیک علم بود. فلسفه دوستداری حقیقت بود و در قبال سفسطه از ارزش جهان شناختی دانش های محدود و مقیّد، به گونه ای حراست می کرد که از تهمت نسبیت فهم و یا حقیقت مصون بمانند، لیکن در جامعه شناسی علم، نشانی از وجود نیست و عوامل وجودی که به عنوان علل تکوین معرفت معرفی می شوند، چیزی جز تعینات ماهوی نیستند که با مفهوم هستی قرین می گردند. تحلیل علم در چارچوب این امور، نه تنها به نسبیت فهم منجر می شود، بلکه حقیقت را نیز آنچنان که وارثان مارکس تصریح می کنند، گرفتار نسبیت می کند.

جامعه شناسی علم، به عنوان علمی که جایگزین فلسفه علم، معرفت شناسی و متافیزیک است، با قلمرو علم همان رفتاری را انجام می دهد که پیش از آن جامعه شناسی معرفت با دیگر حوزه های معرفتی نظیر دین، انجام داد. یعنی به حذف و نابودی موضوع خود می پردازد. چندان که از آن پس بین علم، ایدئولوژی، دین و دیگر آگاهی های بشری، تفاوتی باقی نمی ماند.

بنابراین کسانی که نسبت به حقیقت و باور به متافیزیک، تعقل، هنجارهای ارزشی ثابت و حوزه های مقدّس معارف عقلی و دینی تعلق خاطری دارند، هرگز نمی توانند با این معنا از جامعه شناسی علم سازگاری داشته باشند. جریان حس گرایی نیز مادام که مدعی حقیقت است و یا جستجوی حقیقت را به تقلید از علم دینی و عقلی تکرار می کند، در ورود به قلمرو جامعه شناسی علم گرفتار تردید و تأمل می باشد.

مبانی و افق های نوین جامعه شناسی علم و معرفت:

آن گونه جامعه شناسی که دیدگاه متافیزیکی، دینی و...، دارد و به معرفتی حقیقی و ثابت، در فراسوی آنچه که دردیدگاه حس گرایانه علم نامیده می شود، باور دارد، نه تنها به جامعه شناسی علم، بلکه به آن نوع از جامعه شناسی معرفت که جایگزین دیگر شیوه های معرفت شناختی باشد، نمی تواند معتقد باشد و البته مقابله با این نوع از جامعه شناسی معرفت به منزله انکارگونه هایی دیگر از جامعه شناسی معرفت، که داعیه فراگیری نسبت به همه ابعاد معرفت را نداشته باشد، نیست.

ماکس شلر به دلیل توجهی که به مسأله وجود دارد و هم چنین از جهت اصالتی که برای عقاید و ارزشهای آرمانی قائل است، در جامعه شناسی معرفت، مسیری را طی می کند که با سایر تئوریهایی که در بستر اندیشه حس گرایانه شکل گرفته اند، در تضاد است.

گادامر نیز که دغدغه حقیقت و وجود، اندیشه او را فراگرفته است، در تقابل با دیدگاهی قرار می گیرد که جامعه شناسی علم را جایگزین فلسفه علم و علم فلسفی می نماید. مقابله گادامر با هابرماس، از سنخ مقابله پوپر با آن نیست. پوپر با سراب حقیقت زنده است. او به دانش دینی و شهودی و یا به علم عقلی روی نمی آورد، بلکه طالب استمرار جریان پوزیتویستی علم، با برخی تعدیلات و تغییرات می باشد،(52) ولی گادامر، از غیبت هستی وجود در کاوشهای نئومارکسیستهای فرانکفورتی خبر می دهد.

حقیقت که روح و جان علم است، با وجود، هم خانه است و آگاهی، با ظهور و تجلی حقیقت و وجود، آشکار می شود. حضور علم، به معنای ظهور وجود و تابع تعیّنات ماهوی است و اموری که تنها پس از غیبت وجود، در مرکز توجه انسان غافل قرار می گیرند، نیست و به همین دلیل تلاش های جامعه شناسی علم و یا معرفت برای تبیین علل و عوامل تکوین آنچه که حقیقت علم و آگاهی را تشکیل می دهد، چیزی جز بی راهه رفتن نیست.(53)

زمینه های معرفتی و فلسفی ای که در تکوین جامعه شناسی معرفت و علم دخیل است، نشان دهنده آن است که تحقیقات و تتبعاتی که تحت این عنوان انجام می شود، نسبت به مبادی و مبانی فلسفی و متافیزیکی مختلف، خنثی و بی تفاوت نیست و برهمین اساس نیز سنت دینی، فلسفی و عرفانی دنیای اسلام با آنچه به این نام وارد می شود، به گونه ای یکسان، نمی تواند سرِ سازگاری و یا نزاع داشته باشد و بلکه اندیشه مسلمانان، مقتضی مسیر خاصی است که بدون شک، اصول موضوعه و مبانی متافیزیکی آن در طول تاریخ فلسفه و عرفان اسلامی، در چهره چندین مکتب و مشرب، سازمان یافته است و اینک اندیشمندان مسلمان، باید با شناخت آن مبادی و مبانی، راه طی شده پیشینیان خود را شناسایی نمایند و مسافتهای طیّ نشده را بپیمایند.

پی نوشت ها:

1 افلاطون: رساله های فیدون، جمهوری، تیمائوس.

2 ارسطو: درباره نفس، دفتر سوّم، ترجمه و تحشیه: ع.م.د. چاپ سوّم. انتشارات حکمت، تهران، 1369.

3 بوعلی: «الطبیعیات من الشفاء، الفن السادس من الطبیعیات فی علم النفس»، صص 336 346، افست از طبع سنگی، انتشارات بیدار، قم، بی تا.

بوعلی در آثار کلاسیک خود، مانند شفا، بر مبنای حکمت مشاء گام برمی دارد، ولی در رساله های دیگر به بیان نظرات ویژه خود می پردازد. او در «مباحثات» بسیاری از نظرات مختص به خود را ذکر می کند و در آنجا به اثبات تجرد قوه خیال و از این طریق به اثبات تجرد نفوس حیوانی نیز می پرازد.

4 بوعلی: «الاشارات و التنبیهات»، شرح خواجه نصیرالدین طوسی. ج 3 ص 8، دفتر نشر کتاب، تهران، بی تا.

5 قیصری، داودبن محمد: شرح القیصری علی فصوص الحکم، صص 30 - 33، افست از طبع سنگی، انتشارات بیدار، قم، بی تا.

6 سهروردی، شیخ اشراق، حکمة الاشراق، مجموعه مصنفات شیخ اشراق، جلد دوّم، صص 210 213، انجمن حکمت و فلسفه، تهران، 1355.

7 صدرالمتألهین: الاسفار الاربعة، ج 8، ص 299 و ج 3، ص 300، الطبعة الثالثة، داراحیاء التراث العربی، بیروت، 1981.

8 کانت، تمهیدات، ترجمه: حداد عادل، ص 175، چاپ اوّل. مرکز نشر دانشگاهی تهران، 1367.

9 الاشارات و التنبیهات، ج 2، ص 342.

10 همان، ص 349.

11 طباطبایی، سیدمحمدحسین: اصول فلسفه و روش رئالیسم. پاورقی: مطهری، مرتضی. ج 1، مقاله سوّم.

12 الفارابی: فصوص الحکم، فص 51.

13 پارسا، حمید: نماد و اسطوره، مرکز نشر اسراء، صص 25 - 43، قم، 1373.

14 الطبیعیات من الشفاء، صص 337 338.

15 دفتر همکاری حوزه و دانشگاه: مکتب های روانشناسی و نقد آن، ص 26، چاپ اوّل، انتشارات سمت، تهران، 1369.

16 همان، ص 37.

کاپلستون، فردریک: تاریخ فلسفه ج 5، فیلسوفان انگلیسی، ترجمه: امیر جلال الدین اعلم، ص 302، چاپ دوّم، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی و انتشارات سروش، تهران، 1370.

17 دفتر همکاری حوزه و دانشگاه: مکتبهای روانشناسی و نقد آن، جلد دوّم، صص 273-276، چاپ اوّل، انتشارات سمت، تهران، 1372.

18 ویلیام جیمز، پراگماتیزم، ترجمه: عبدالکریم رشیدیان. چاپ اوّل، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، تهران، 1370.

19 الفارابی، کتاب السیاسة المدنیة الملقب بمبادءِ الموجودات، مکتبة الزهراء، تهران، 1366.

20 ابن خلدون، مقدمه ابن خلدون، ج اول صص 204 241، ترجمه، محمد پروین گنابادی، چاپ پنجم، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، تهران، 1366.

21 ریمون آرون، مراحل اساسی اندیشه در جامعه شناسی، ج 1 ص 128، ترجمه: باقر پرهام، چاپ چهارم، سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی. تهران، 1366.

22 همان، ج 2، صص 44 - 45.

23 همان، ج 1، ص 163.

24 همان، ج 2، ص 211.

25 کوزو، زندگی و اندیشه بزرگان جامعه شناسی، ص 564، ترجمه: محسن ثلاثی، چاپ دوّم، انتشارات علمی، تهران، 1369.

26 پارسانیا، حمید، فلسفه علوم اجتماعی و جامعه شناسی معرفت، مجله معرفت. شماره 20، بهار 1367.

27 وال، ژان، بحث در مابعدالطبیعه، ص 500، ترجمه: یحیی مهدوی، چاپ اوّل، انتشارات خوارزمی تهران، 1370.

28 جوادی آملی، عبدالله، شناخت شناسی در قرآن، صص 71 - 72، چاپ دوّم، مرکز نشر فرهنگی رجاء، تهران، 1372.

29 همان، ص 75.

30 و31 هارتناک، نظریه معرفت در فلسفه کانت، ص 21، ترجمه: حداد عادل، چاپ اوّل، انتشارات فکر روز، تهران، 1376.

32 پارسانیا، حمید: تاریخ انسانی و انسان تاریخی، شریعه خرد، یادنگار کنگره نکوداشت منزلت علمی استاد علامه محمدتقی جعفری، صص 447 460، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، تهران، 1376.

33 شناخت شناسی در قرآن، ص 87.

34 در مورد نسبت فلسفه و منطق رجوع شود به :

ابونصر محمدبن محمدبن طرخان، فارابی، المنطقیات، تحقیق: محمدتقی دانش پژوه ج 1، صص 5 6، الطبعة الاولی مکتبة آیة العظمی المرعشی النجفی قم، 1408 ه . ق.

ابوعلی حسین بن سینا، الشیخ الرئیس: الشفاء، کتاب القیاس، صص 10 18، تصدیر و مراجعه: الدکتور ابراهیم مدکور منشورات آیة اللّه العظمی المرعشی نجفی، قم، 1404 ه . ق.

شیرازی، قطب الدین محمودبن مسعود: شرح حکمة الأشراق، صص 50 51، تصحیح: الشیخ اسداللّه،... طبع سنگی، تهران، 1315 ه .ق.

35 اصول فلسفه و روش رئالیسم، مقاله سوّم.

36 جوادی آملی، عبداللّه: رحیق مختوم، بخش یکم از جلد اوّل، صص 147 153، چاپ اوّل، مرکز نشر اسراء، قم. 1375.

37 تمهیدات، ص 10.

38 الطبیعیات من الشفاء، ص 359.

39 ابوالفتح یحیی بن حبش، شهاب الدین سهروردی، شیخ اشراق: حکمة الاشراق، مجموعه مصنفات شیخ اشراق، جلد دوّم، تصحیح: هنری کربن، انتشارات انجمن حکمت و فلسفه، تهران، 1355.

40 تمهیدات، ص 19.

41 همان.

42 همان، ص 112.

43 ستیس، و.ت، فلسفه هگل، ترجمه: حمیدعنایت، صص 117 118، چاپ ششم. شرکت سهامی کتابهای جیبی، تهران، 1370.

44 تاریخ انسان و انسان تاریخی، ص 457.

45 صدرالمتألهین، الحکمة المتعالیه فی الاسفارالاربعة، ج 2، صص 272 277، الطبعة الثالثة، داراحیاء التراث العربی بیروت، 1981.

46 مراحل اساسی اندیشه در جامعه شناسی، ج 1، ص 60.

47- Durkheim, The Elementry Forms of the Religious life, oseph trans, by j ndonlo , 1876, p.148 Ward Swain, Geirge Allen Qunwin Itd.

48 و 49 مایکل مولکی: علم و جامعه شناسی معرفت، ترجمه: حسین کچوتیان، ص 23، نشر نی، تهران، 1376.

50- T.S.Kahn: The Structure of Scientific Revalutions, Chicago: university of Chicago press, 1970.

51 رابرت هولاب: یورگن هابرماس، نقد در حوزه ناعمومی، ص 54، ترجمه: دکتر حسین بشریه نشر نی تهران، 1375.

52 و53 ریخته گران. محمدرضا: منطق و مبحث علم هرمنوتیک، رساله دکتری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه صص 273-261، تهران، 1374.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی