برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره از خواندنی ها با داستانی از ویلیام فاکنر، دو سفرنامه از داریوش مهرجویی، رمانی از ادبیات ترکیه و... آشنا شوید.
دو خاطره: سفرنامه پاریس، عوج کلاب
- داریوش مهرجویی
- نشر به نگار
- چاپ اول: 95
این کتاب شامل دوسفرنامه به قلم داریوش مهرجوی است؛ سفرنامه اول تلفیقی بین واقعیت و خیال است و شخصیتها حقیقی نیستند، اگر هم هستند اسمهایشان خیالی است و ماجرای سفر (یا به قول مهرجویی تبعید خودخواسته) کارگردانی به پاریس است در سالهای 1981 تا 1985 میلادی. کارگردانی ایرانی برای شرکت و اکران فیلمش در کن راهی فرانسه میشود، اما فیلم بهخاطر شرایط بحرانی کشور و تصمیم عوامل کانون پرورش فکری به جشنواره نمیرسد.
پاریس ماجرای زندگی کارگردان و خانوادهاش در پاریس و ماجرای اطرافیانشان است. این نوشته شرح زندگی بسیاری از ایرانیان در آن دورۀ زمانی خاص در خارج از ایران است که با قلم شیرین مهرجویی نوشته شده است. در انتها فیلمنامهای به نام کافه ترمینوس نیز همراه این متن است که روند ساخت فیلمش در سفرنامه توضیح داده شده است.
بخش بعدی کتاب (عوجکلاب) سفرنامه داریوش مهرجویی به دوبی است. مهرجویی همراه با گروهی از فیلمسازان راهی دوبی میشوند تا برای شرکت در مراسم اسکار ویزای آمریکا بگیرند، اما در فرودگاه دوبی مهرجویی را بهخاطر قرص اُگزازپام و قرص سرماخوردگی بازداشت میکنند، این سفرنامه ماجرای چند روزی است که داریوش مهرجویی در بازداشتگاه بوده و با نگاه تیزبینش بیعدالتی در آنجا را توصیف کرده است.
پیرمرد- ویلیام فاکنر
- ترجمه ی تورج یاراحمدی
- کتابسرای نیک
- چاپ اول: 95
مضمون داستان پیرمرد، جدال نفسگیر میان رودخانهای سیلاب گرفته و مردی زندانیست که موقتا برای نجات دادن زنی آبستن، پناه گرفته بر شاخسار در ختی در میان سیلاب، آزاد می شود. سیلاب همان هاویه آغازین است که از خلال آن خدایان آشوب نخستین را رقم میزنند تا چیزها شکل و پرهیب نهایی خود را بیابند؛ و نیز صحنه ای غمبار و تراژیک است که به واسطه آن مرد زندانی با کل سرنوشت، نه تنها سرنوشت خودش، بلکه سرنوشت در تمامیت و کمال آن درآویزد و عاقبت جدال در همانجا پایان گیرد که از همانجا آغاز شده بود. انگار که آشوب آغازین و اراده خدایان نیز ناتوان از آن بوده است که چیزها را دگرگون کند. ویلیام فاکنر در این داستان از یوکناپاتافا پای بیرون مینهد و سرگذشت کسانی را روایت میکند که پیشتر و بعدتر از آنان سخنی به میان نیاورده و نمیآورد.
مارون- بلقیس سلیمانی
- نشر چشمه
- چاپ اول: 95
بلقیس سلیمانی از نویسندگان پُرکار و پُرمخاطبِ ادبیات ایران است. او که در رشتهی فلسفه تحصیل کرده، نخستین رمانش را پس از سال ها نقدنویسی در مطبوعات و در سنِ چهل و دوسالگی منتشر کرد، رمانِ بازی آخرِ بانو که برای او جوایزی را نیز همراه داشت. بعد از آن تا امروز نیز این نویسنده آثاری مانندِ بازی عروس و داماد، من از گورانیها میترسم، سگسالی، به هادی خوش آمدید، سالِ خرگوش و... را چاپ کرده که با توفیق هم رو به رو بودهاند. مارون، تازهترین اثرِ این نویسنده، قصهی یک شهرِ کوچک است در سالهای پُرتابوتابِ قبل و بعدِ انقلاب.
آدم هایی از هر دست، از چپ های مبارز گرفته تا انقلابی های تازه نفس، از کاسبان خُرده پا تا روستاییانِ کویری، از دخترانِ پُرشور تا پسران ایدهآلیست. تنوعِ فراوانِ این آدم ها با ماجراهایی گره میخورد که پا در تاریخ و امرِ سیاسی روزگارِ نویسنده دارد و برای همین رمان دوچندان جذاب میشود. مارون در ادامه ی مسیرِ داستاننویسی بلقیس سلیمانی، از این جهانهای تکافتاده میگوید که ناگهان سرنوشتشان تغییر میکند و جستوجوی مدامی که پیشانینوشتِ برخی از این آدمهاست. سلیمانی ذهنی قصهگو دارد و زبانی پُرکلمه و پُرضربآهنگ. همین مارون روایتی است از آدم ها در دلِ یک تاریخِ متناقض.
صلحی که همه ی صلح ها را بر باد داد- دیوید فرامکین
- ترجمه ی حسن افشار
- نشرماهی
- چاپ اول: 95
صلحی که همه ی صلحها را بر باد داد روایتی است از وقایعی که به فروپاشی امپراتوری عثمانی در طول حنگ جهانی اول انجامید و مایه ی تغییر اساسی در خاورمیانه شد و، بنا به عقیده ی نویسنده، به شروع جنگی دامن زد که همچنان ادامه دارد. این کتاب تنها به نقش اروپا در خاورمیانه میپردازد، بلکه تأثیر این دگرگونی در خود اروپا را نیز دربرمیگیرد. گاه خواننده را با خود به دل بیابان های شبهجزیرهی عربستان میبرد و با ماجراجوییهای لارنس همگام میکند و گاه از اختلافات و مناقشات دولتمردان اروپایی در پایتخت هایشان پرده برمیدارد. میتوان تاریخی را که این کتاب بدان پرداخته سِفر پیدایش قرن بیستم و خاورمیانهی امروزی دانست. این کتاب در سال 1989 منتشر شد و به فهرست نهایی جایزه ی پولیتزر هم راه یافت.
استانبول استانبول- برهان سونمز
- ترجمه ی تهمینه زاردشت
- نشر آگه
- چاپ اول: 95
برهان سونمز (1965) در هایمانای آنکارا به دنیا آمد و بزرگ شد. بعدها به استانبول نقل مکان کرد و مدتی به شغل وکالت مشغول بود. در سال 1996 در حملهی پلیس به شدت مجروح شد و مدتی طولانی در انگلستان تحت درمان قرار گرفت. سونمز اولین رمان خود (شمال) را در سال 2009 در ترکیه منتشر کرد. دومین رمان (بیگناهان) در سال 2011 و سومین رمان (استانبول استانبول) در سال 2015 منتشر شدهاند.
رمان استانبول استانبول در ده روز روایت میشود. چهار راوی رمان، رویگردان از طاعونِ ظلم، برای هم قصه میگویند تا درد و شکنجه را تاب بیاورند و اسرار خویش را برای هم سلولی ها شان فاش نکنند. تنها هم رازِ چهار راوی رمان خواننده ی کتاب است. هرچند دکتر، دمیرتای، کامو و کوهیلان بیخبرند از خوانندهای که اسرارشان را میخواند، اما با واگوی های درونی، سلسله حوادثی را بازگو میکنند که زمینه ی مبارزهشان را فراهم آورده است.
«مجله اینترنتی
برترین ها» از تمامی ناشران، نویسندگان، مترجمان، منتقدان و علاقه مندان به
حوزه نشر و کتاب دعوت می نماید مطالب خود را در حوزه معرفی و یا نقد و
بررسی کتاب به آدرس زیر ارسال نمایند:
Bartarinha.editorial@gmail.com
همچنین
برای ارتباط و هماهنگی های لازم می توانید با شماره 23051492 تماس بگیرید.
منتظر پیشنهادات و انتقادات سازنده شما عزیزان می باشیم.