معمولا خانمهای خانهدار که در اغلب مواقع مشغول شستوشو هستند دچار اگزمای پوستی یا درماتیت میشوند. اگزما را به 2 دسته آلرژیک زمینهای و تماسی تحریکی تقسیم میکنند.
در نوع اول افراد زمانی که دستکش لاستیکی میپوشند یا از زینت آلات بدلی و اشیایی که دارای نیکل هستند، استفاده میکنند به آن دچار میشوند و در نوع دوم موقعی که مدت زیادی دستهایشان در تماس با شویندههای قلیایی مانند سفیدکنندهها، صابونهای مایع، مایعهای ظرفشویی و دستشویی قرار میگیرد، دچار اگزما و التهاب پوستی میشوند. سفیدکنندههای قوی که اغلب به تنهایی غلظت زیادی دارند اگر در تماس با پوست قرار بگیرند حتما چربی مفید پوست را از بین میبرند و احتمال اینکه فرد دچار اگزمای پوستی شود بسیار زیاد است که البته اگر این تماس تکرار شود ترک و شقاق روی پوست ایجاد میکند و پس از خارش و سوزش فراوان به اصطلاح پوست را «چرمی» میکند. به طوری که پوست دست بسیار ضخیم و کلفت میشود و ظاهر نازیبایی پیدا میکند. احتمال اینکه این مواد پوست را بسوزانند بسیار زیاد است که در نتیجه شخص شاهد لکههای بزرگ سفید و جوشگاه در روی پوست دست خود خواهد بود.
برای جلوگیری از خشکی پوست بهتر است افراد ترجیحا از ملایمترین نوع شویندهها که اسیدیته خنثی دارند مانند صابونهای بچه استفاده و پس از هر بار استفاده دستها در فواصل کوتاه و متناوب با وازلین، گلیسیرین، روغن بادام، لانوزیه یا اوسرین چرب شود تا چربی از دسترفته دوباره به صورت مصنوعی بازسازی شود.
مرطوبکنندههایی مانند کرم خیار و آلوئهورا که گیاهی هستند چربی کمتری دارند. ضمن اینکه زود جذب پوست میشوند و ایجاد برق روی پوست نمیکنند.
همچنین در موارد حساسیت به استفاده از دستکشهای لاستیکی یا دیگر دستکشها استفاده از کرم و اسپریهایی که به اصطلاح به دستکشهای مصنوعی و نامرئی معروف هستند و در داروخانههای معتبر موجود هستند را توصیه میکنیم.
پی نوشت ها :
* متخصص پوست و مو
منبع:www.salamat.com
/ع