دیابت یا قند خون یک اختلال متابولیک در بدن است. در این بیماری توانایی بدن در تولید انسولین کاهش یافته و یا مقاومت آن در برابر انسولین افزایش مییابد. در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز افت پیدا میکند، ازاینرو میزان قند خون افزایشیافته که به آن هایپرگلیسمی میگویند. وقتی این افزایش قند در درازمدت در بدن وجود داشته باشد عوارض میکروواسکولار دیابت یا تخریب رگهای بسیار ریز در بدن آغاز میشوند که میتوانند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کنند؛ اما چگونه میتوان در برابر این بیماری مقابله کرد. یکی از عوامل مهم در افزایش قند خون بدن رژیم غذایی نامناسب است. بنیتا به سراغ 15 غذای برتر برای مقابله با این بیماری و کاهش سطح قند خون رفته است. با ما همراه باشید.
قسمت اول
روغنزیتون
iStock/Thinkstock
بر اساس یک مطالعه در اسپانیا، پیروی از رژیمهای غذایی مدیترانهای همراه با روغنزیتون فراوان به کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 به میزان 50 درصد در مقایسه با یک رژیم غذایی کمچرب کمک میکند. محققان دانشگاه صنعتی مونیخ و دانشگاه وین نیز در تحقیقی جداگانه دریافتند که روغنزیتون در مقایسه با روغن کانولا و کره موجب سیری بیشتر میشود. روغنزیتون علاوه بر اینکه منبع مناسبی از چربیهای اشباعنشدهی سالم است، سرشار از مواد مغذی حاوی آنتیاکسیدان بوده که سلولها را در برابر آسیب محافظت کرده و مانع از پیشرفت بیماریهای قلبی میشود.
پوستهی دانهی اِسفَرزه
iStock/Thinkstock
این منبع فیبردار که برای مدتهای طولانی بهعنوان داروی ضد یبوست استفاده میشد، غذایی مفید برای کنترل قند خون افراد دیابتی است. یک بررسی در سال 2010 در دانشگاه کالیفرنیا فواید این مادهی غذایی برای مقابله با دیابت را تأیید کرد. افرادی که قبل از هر وعدهی غذایی اسفرزه مصرف میکردند، شاهد کاهش سطح قند خون پس از مصرف وعدهی غذایی خود به میزان دو درصد در مقایسه با افرادی که از این مکمل استفاده نمیکردند بودند.
نکتهی احتیاطی: محققان توصیه میکنند افراد حداقل چهار ساعت پس از مصرف اسفرزه از خوردن دارو خودداری کنند، زیرا اسفرزه میزان جذب دارو در بدن را کاهش میدهد.
حبوبات خشک
iStock/Thinkstock
حبوباتی نظیر لوبیای سفید سرشار از پروتئین و فیبرهای قابلحل کم کلسترول هستند که موجب کاهش سطح قند خون بدن میشوند. در مطالعهای از سوی دانشگاه تورنتو در سال 2012، 121 فرد با دیابت نوع 2 بهطور روزانه از رژیم غذایی حاوی یک فنجان حبوبات استفاده کردند. سه ماه بعد، سطح A1c (میانگین قند خون) آنها اندازه گرفته شد. میزان افت قند خون این گروه در مقایسه با گروههایی که در رژیم غذایی خود از دانهها و جو استفاده میکردند تقریباً دو برابر بود.
اسفناج
Hemera/Thinkstock
اسفناج یکی از هزاران سبزی برگداری است که خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. افرادی که بیش از یک وعده در روز از اسفناج و سایر سبزیجات برگدار استفاده میکنند 14 درصد کمتر از افرادی که نصف آنها از اسفناج استفاده میکنند با خطر ابتلا به این بیماری مواجهاند. این سبزی منبع سرشاری از ویتامین کا همراه با سایر مواد معدنی دیگر نظیر منیزیم، فولات، فسفر، پتاسیم و روی است. اگرچه اسفناج منبع مناسبی از کلسیم است، اما مادهی مغذی دیگر در اسفناج با نام اسید اُگزالیک مانع از جذب بیشتر کلسیم در بدن میشود. بااینحال بهمنظور کاهش این مادهی شیمیایی در اسفناج میتوان آن را به مدت یک دقیقه بخارپز کرد.
سیبزمینی شیرینی
Monkey Business/Thinkstock
یک تحقیق نشان میدهد که سیبزمینی شیرین موجب کاهش HbA1c بین 0/3 تا 0/57 درصد شده و سطح قند خون ناشتا را بین 10 تا 15 واحد کاهش میدهد. سیبزمینی شیرین حاوی آنتوسیانین است. این ماده یک رنگدانهی طبیعی است که موجب میشود رنگ سیبزمینی شیرین به نارنجی تیره گرایش پیدا کند. بهعلاوه سیبزمینی شیرین حاوی آنتیاکسیدان بوده که دارای خاصیت ضدالتهابی، ضدویروسی و ضد میکروبی است.
ادامه دارد ...
قسمت پایانی