دیابت یا قند خون یک اختلال متابولیک در بدن است. در این بیماری توانایی بدن در تولید انسولین کاهش یافته و یا مقاومت آن در برابر انسولین افزایش مییابد. در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز افت پیدا میکند، ازاینرو میزان قند خون افزایشیافته که به آن هایپرگلیسمی میگویند. وقتی این افزایش قند در درازمدت در بدن وجود داشته باشد عوارض میکروواسکولار دیابت یا تخریب رگهای بسیار ریز در بدن آغاز میشوند که میتوانند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کنند؛ اما چگونه میتوان در برابر این بیماری مقابله کرد. یکی از عوامل مهم در افزایش قند خون بدن رژیم غذایی نامناسب است. بنیتا به سراغ 15 غذای برتر برای مقابله با این بیماری و کاهش سطح قند خون رفته است. با ما همراه باشید.
قسمت اول
قسمت دوم
گردو
iStock/Thinkstock
گردو حاوی اسید چرب با حلقههای اشباعنشده است که اسید آلفالینولنیک نام دارد. این اسید موجب کاهش التهاب بدن میشود. اِلآرژنین، امگا 3، فیبر، ویتامین E و سایر فیتوکمیکالهای موجود در گردو و سایر درختان مغزدار آنها را به یک مادهی مغذی تبدیل میکند. دانشمندان دریافتهاند که این مواد حاوی آنتیاکسیدان بوده و ضد سرطان، ضدویروس و ضد کلسترول بالا هستند. این خواص میتواند روند رشد بیماریهای مزمن نظیر دیابت و بیماریهای قلبی را متوقف و یا معکوس کند.
کینوا
iStock/Thinkstock
کینوا (خاویار گیاهی) مزهای نظیر غلات داشته، اما بیشتر به اسفناج نزدیکتر است تا برنج. کینوا برخلاف سایر غلات، منبع غنیای از پروتئین بوده (14 گرم پروتئین در هر نصف فنجان) و حاوی تمامی آمینواسیدهای ضروری بدن است. یکی از این آمینواسیدها لیزین است که به جذب تمام کلسیم چربی سوز بدن کمک کرده و تولید کارنیتین در بدن را افزایش میدهد. کارنیتین یک مادهی مغذی برای تبدیل اسیدهای چربی به انرژی بوده و کاهشدهندهی کلسترول است. کینوا حاوی 2/6 گرم فیبر در هر نصف فنجان است که به تنظیم قند خون بدن و داشتن احساس سیری طولانیتر کمک میکند.
دارچین
Stockbyte/Thinkstock
مطالعات متعدد نشان میدهد که این ادویهی خوشمزه میتواند به کاهش قند خون کمک کند. یک مطالعهی منتشرشده در مجلهی «مراقب دیابت» نشان میدهد که افرادی با دیابت نوع 2 که در طول روز یک یا چند گرم دارچین مصرف کردهاند، در مقایسه با گروه دیگری که اصلاً دارچین مصرف نکردهاند با کاهش قند خون ناشتای خود به میزان 30 درصد مواجه شدهاند. آنها همچنین شاهد کاهش تریگلیسیرید، کلسترول بد و کلسترول مجموع به میزان 25 درصد بودهاند؛ زیرا دارچین غنی از کرومیوم است که موجب تقویت اثرات انسولین میشود. این ماده همچنین حاوی پولیفِنول است که باعث جمعآوری تمام رادیکالهای آزاد از خون شده و بدن را در برابر سرطان ایمن میسازد. بهعلاوه موجب کاهش التهاب بدن شده و فرد را در برابر دیابت و بیماریهای قلبی محافظت میکند.
کولارد سبز
iStock/Thinkstock
سبزیجاتی با برگ سبز تیره نظیر کولارد سبز (نوعی کلم با برگ سبز) منبع سرشاری از ویتامین C بوده که به کاهش کورتیسول بدن و همچنین کاهش سطح التهاب آن کمک میکنند. کولارد سبز منبع مناسبی از اسید آلفا لیپوئیک است. این اسید یک ریزمغذی است که به کاهش استرس بدن کمک میکند. زمانی که محققان موسسه «لینوس پائولینگ» در دانشگاه اورگان، به موشهای آزمایشگاهی در حال پیری اسید آلفا لیپوئیک تزریق کردند، دریافتند که بدن این حیوانات آنتیاکسیدان موردنیاز خود را تولید کرده و آنها را در برابر سموم موجود در محیط مقاوم میکند. خبر خوب برای دیابتیها این است که اسید آلفا لیپوئیک به کاهش قند خون کمک کرده و میتواند به تقویت اعصاب آسیبدیدهی ناشی از نوروپاتی دیابتی کمک کند؛ اما دقت داشته باشید که این سبزی نباید بیشازحد پخته شود زیرا باعث تولید بوی غلیظی نظیر بوی سولفور میشود. تنها 5 دقیقه زمان برای بخارپز کردن آن کافی است.
زردچوبه
iStock/Thinkstock
زردچوبه برای مدت 5 هزار سال در شبهقارهی هند منبعی برای مراقبت از سلامت محسوب میشده است. یک رژیم غذایی سنتی در هند حاوی برنج سفید و نان با آرد سفید است. این رژیم غذایی بهسرعت باعث بالا رفتن قند خون در بدن میشود؛ اما وجود این ادویهی زردرنگ به مبارزه علیه اثرات نامطلوب قند خون میآید. مادهی فعال موجود در زردچوبه، کورکومین، به تنظیم سوختوساز چربی در بدن کمک میکند. کورکومین بهسرعت بر روی سلولهای چربی، سلولهای پانکراس، سلولهای کلیه و سلولهای عضلانی اثر کرده و موجب کاهش التهاب و فعالیتهای مضر سرطانزا میشود. محققان باور دارند که ترکیبی از تمامی این عوامل به کورکومین قدرتی میدهد که میتواند موجب افت مقاومت بدن در برابر انسولین شده و قند خون، کلسترول و سایر علائم مرتبط با چاقی را کاهش دهد.