آشوراده تنها جزیره ایرانی واقع در استان گلستان است که بر اثر پیشروی آب دریا در طول سالیان گذشته،800 هکتار آن به زیر آب رفته و اکنون خالی از سکنه شده است.وسعت اولیه جزیره آشوراده حدود 1200 هکتار بوده است و اکنون تنها 400 هکتار آن قابل استفاده و برنامه ریزی است.
آشوراده در مرکز شبه جزیره میانکاله در شهرستان بندر ترکمن استان گلستان و تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر است که در سدههای گذشته در پی عملکرد و فعالیت گروههای انسانی با حفر کانال از توده اصلی خشکی خود (شبه جزیره میانکاله) جدا افتاده است.
آشوراده در اغلب منابع تاریخی به عنوان مجمع الجزایر آشوراده که متشکل از سه جزیره بوده است، آمده که با بالا آمدن سطح آب هر دو جزیره کوچک انتهای آن در آب فرو رفته و در حال حاضر تنها یک جزیره باقی ماندهاست.
این شبه جزیره در زمان صفوی به عنوان شکارگاه مورد توجه قرار گرفته و به این سبب دژهایی در این جزیره بنیاد شد. طول جغرافیایی آشوراده برابر 53٫8500 عرض جغرافیایی آن 36٫8333 است.
محدوده آشوراده در اثر بالا آمدن سطح آب دریاچه خزر توسط کانال طبیعی خزینی به صورت جزیره آشوراده از شبه جزیره میانکاله جدا شدهاست.
به این ترتیب، جزیره آشوراده از شمال به دریاچه خزر، از شرق به تنگهای باریک موسوم به تنگه چپقاوغلی و از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی میشود.
ارتفاع آشوراده از سطح دریاهای آزاد برابر 26- متر است. جزیره با آب وهوای معتدل در پنج کیلومتری غرب بندر ترکمن قرار دارد و تا سالهای پیش با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از 1000 نفر سکنه داشته است که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشه وری و ماهیگیری مشغول بودهاند، اما با وقوع سیل سال 1372 این جزیره خالی از سکنه شد.
پوشش گیاهی جزیره، بوتههای تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در جزیره یافت میشوند.