خبرگزاری ایسنا: آمریکا و اتحادیه اروپا دستگیری "کم سوخا"، رهبر اپوزیسیون کامبوج که به اتهام توطئه با حمایت آمریکا بازداشت شده و نیز اقدام علیه مطبوعات را که منجر به تعطیلی نشریه مستقل "کامبوجیا دیلی" شد، محکوم کردند.
هون سن، نخست وزیر کامبوج در افتتاحیه مسجدی در استان کومپونگ چام گفت: ما نمیتوانیم به هیچ گروهی اجازه دهیم تا آرامش ما را با بازیچه بیگانگان شدن نابود کند.
وی درباره نسلکشی خمر سرخهای که کامبوج را در دهه 1970 میلادی ویران کرد، گفت: دیگر نمیتوانیم به خارجیها اجازه دهیم تا از خمرها برای کشتن خمرها استفاده کنند.
هون سن 65 ساله یکی از سربازان سابق خمر سرخ است که پیش از انحلال این گروه موضع خود را تغییر داد.
در پی انتخابات سال آینده کامبوج که میتواند هون سن را با بزرگترین چالش انتخاباتیاش طی بیش از سه دهه قدرتش روبهرو کند، سیاستمداران مخالف، گروههای حقوق بشری و رسانههای مستقل زیر فشار فزاینده قرار دارند.
هون سن که یکی از نزدیکترین متحدان چین در منطقه است، روز به روز انتقاد اهداکنندگان مالی غربی را که حمایت مالی آنان دیگر به اندازه سالهای نخست حکومت وی حیاتی نیست، بیشتر نادیده میگیرد.
سوخا در ساعات ابتدایی یکشنبه با حمله نیروهای پلیس به خانهاش دستگیر شد.
مونوویتیا کم، دختر سوخا در توییتر خود نوشت، هنوز به وی اجازه داده نشده است تا با وکیلش ملاقات کند.
او گفت: از وضعیت پدرم اطلاع نداریم و نمیدانیم در امان است یا نه.
اتحادیه اروپا براساس این واقعیت که سوخا به عنوان یک قانونگذار منتخب از مصونیت پارلمانی برخوردار است، آزادی سریع وی را خواستار شده است.
این اتحادیه در بیانیهای اظهار کرد: در امتداد اقدامات اخیر مسئولان کامبوج علیه سازمانهای مردم نهاد و برخی رسانهها، این دستگیری تلاش بیشتر برای اعمال محدودیت در فضای دموکراتیک این کشور را ملزم میشود.
وزارت امور خارجه آمریکا "نگرانی جدی" خود را درباره دستگیری سوخا به اتهاماتی که از لحاظ سیاسی "مغرضانه" به نظر میرسد، ابراز کرد. این وزارت در بیانیهاش گفت نگران اعمال محدودیتهای دیگر بر رسانهها و جامعه مدنی این کشور نیز هست.
هیتر نوئرت، سخنگوی این وزارتخانه گفت: این اقدامات پرسشهایی جدی را درباره توانایی دولت برای برگزاری انتخابات ملی قابل اعتماد در سال 2018 که از نتیجه مشروع دموکراتیک برخوردار باشد، مطرح میکند.
هون سن پیوسته سخنان ضدآمریکایی خود را افزایش داده است. وی تمرینهای نظامی مشترک را خاتمه داده، یک گروه حامی دموکراسی آمریکایی را از کشور اخراج کرده و واشنگتن را به همکاری در توطئه با کم سوخا متهم کرده است.