دکتر اکبر کوشانفر؛ متخصص کودکان، استاد دانشگاه شهید بهشتی
پس از تحقیقات بسیار، دانشمندان فعالیت رادیکالهای آزاد را عامل اصلی بروز بسیاری از بیماریها نظیر انواع سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی میدانند. رادیــکــالهای آزاد ترکیباتی هستند که در برخی مواد غذایی وجود داشته و همچنین در مواقع بروز استرس ها نیز در نتیجه فعالیت فیزیولوژیک طبیعی بدن پدید میآیند.
تاثیرات حاصل از فعـــالیت میکروارگانیسمهای دستگاه گوارش بر روی این ترکیبات میتواند منجر به ایجاد مواد کارسینوژن گردد که عامل اصلی بروز سرطانها به حساب میآیند. در مقابل ترکیبات طبیعی بنام آنتیاکسیدان در مواد غذایی وجود دارند که میتوانند با غیر فعال کردن رادیکالهای آزاد در پیشگیری از سرطانها و بعضی از بیماریها نقش داشته باشد. چای بخصوص چای سبز به دلیل سرشار بودن از ترکیباتی نظیر تاننها، اپیگالوکاتشین و اپـیگـالـوکــاتشین گـالـات در پیشگیری از برخی بیماریها و سرطانها موثر میباشد.
حفاظت از قلب و عروق
فلاوونوئیدهای موجود در چای در جلوگیری از لخته شدن خون در شریانها نقش موثری را در بیماریهای قلبی عروقی و خونریزیهای مغزی ایفا میکنند. فلوئور موجود در چای نیز میتواند با قرار گرفتن در ساختمان دندانها و استخوان استحکام هرچه بیشتر آن را فراهم نماید. محققان ژاپنی میگویند پس از آب، چای و قهوه پرمصرفترین نوشابههای جهان هستند.
بیماری کبد چرب غیر الکلی
التهاب کبدی است که بر اثر تجمع بیشتر از اندازه چربی در بافت کبد ایجاد میشود. این بیماری باعث اختلال در فعالیت طبیعی کبد میشود و میتواند سیب نارسایی کبد و سیروز کبد شود.اگرچه علت اصلی بیماری کبد چرب مشخص نیست ولی به نظر میرسد که با برخی بیماریهای متابولیک از جمله چاقی، دیابت، افزایش کلسترول و تریگلیسیرید در ارتباط باشد. این بیماری را اغلب افراد در میانسالی مبتلا میشوند.
پروستات
تحقیقات دیگری نشان دادند که نوشیدن 6 فنجان چای سبز در روز میتواند نشانگرهای زیستی در بافت پروستات را در بیماران مبتلا به سرطان پروستات تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین محققان چای سبز را عاملی برای پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات میدانند.
کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی
به همین جهت محققان علوم پزشکی انجمن قلب و عروق آمریکا اعلام کردند که مصرف چای سبز به کاهش سکته مغزی کمک میکند.به علاوه محققان دریافتند کسانیکه چای سبز مصرف میکنند کمتر از دیگران در خطر ابتلا به سکته مغزی قرار میگیرند و بیست درصد خطر سکته مغزی در آنان کاهش پیدا میکند.تحقیقات محققان همچنان حاکی است که چای سبز از آسیب دیدن سلولهای مغزی جلوگیری میکند. این آسیب میتواند باعث بروز بیماری پارکینسون شود.
بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون اختلال پیشرونده سیستم عصبی است که بر روی حرکات بدن تاثیر میگذارد. این بیماری بتدریج ایجاد میشود و معمولا یک لرزش قابل توجه در فقط یکی از دستان شروع میشود و معمولا موجب کند شدن حرکات بدن میشود و تحقیقات نشان دادهاند افرادی که چای سبز مینوشند در صورت مبتلا بودن به بیماری پارکینسون بهبودی مییابند.
همچنین در تحقیقات دیگری محققان دریافتند چای سبز میتواند به درمان کبد چرب کمک کند. مصرف چای سبز میتواند اثر رادیکالهای آزاد و مواد مضر را در کبد پاکسازی کند.
آنتیاکسیدانها
اغلب مواد غذائی، میوه و سبزیجات مفید حاوی آنتیاکسیدانها در برنامه غذایی روزانه میتوانند تاثیرات مفید و سودبخش خود را ارائه نمایند. این نکته در مورد چای سبز نیز کاملا صدق میکند.
در صورتیکه مصرف این نوشیدنی 4-3 فنجان در روز باشد میتوان اطمینان حاصل کرد که فوائد ویژه این نوشیدنی سبب سلامتی بدن گردد.
توصیه این است که نوشیدن چای سبز بعد از تهیه و دم کردن به صورت سرد و خنک باشد. از خوردن مواد قندی بجز خرما و کشمش پرهیز نموده و چنانچه چند قطره آب لیموترش به آن اضافه شود اثر مفید آن تا ده برابر بیشتر خواهد شد.