علائم اسید اوریک بالا در واقع علائم عوارض ناشی از سطوح بالای اسید اوریک در بدن میباشد. در زیر توضیح مفصل در این باره داده شده است.
علائم اسید اوریک بالا
پورین یک مادهی شیمیایی بوده که به طور طبیعی در بدن یافت میشود و همچنین در انواع خاصی از مواد غذایی نیز وجود دارد. بدن اسید اوریک را به عنوان مواد زائد با شکستن پورین تولید میکند. سپس اسید اوریک در خون حمل شده و توسط کلیهها تصفیه شده و در نهایت از طریق ادرار حذف میگردند. با این حال، در برخی موارد، کلیهها ممکن است نتوانند اسید اوریک را به طور نرمال از بین ببرند و در اینصورت بدن شروع به تولید مقادیر بیش از حد این ماده خواهد کرد. این امر باعث افزایش سطح اسید اوریک خون میگردد. این وضعیت اسید اوریک بالا از نظر بالینی به عنوان هیپراوریسمی شناخته میشود.
اسید اوریک بیش از حد در خون
اگر اسید اوریک خون شما بیشتر از محدودهی نرمال که در زیر ارائه شده باشد، مبتلا به هیپراوریسمی خواهید بود.
در مردان: 1/3 – 7 میلیگرم بر دسی لیتر
در زنان: 4/2 – 6 میلیگرم بر دسی لیتر
در کودکان: 2 – 5/5 میلیگرم بر دسی لیتر
علائم هیپراوریسمی
عمدتا، سطوح بالای اسید اوریک مضر نیست. با اینحال، در برخی موارد، افراد ممکن است هیپراوریسمی را به عنوان نقرس، سنگ کلیه و یا حتی نارسایی کلیوی توسعه دهند. توجه داشته باشید که این بیماریها ممکن است علائم ناخوشایند مختلفی را تحریک کنند.
نقرس
هنگامی که اسید اوریک در خون تجمع یافت، ممکن است شروع به تولید فرمی از کریستال کند که سخت و سوزن مانند میباشد. این کریستالهای اورات در مفاصل و یا بافتهای اطراف تشکیل شده و باعث تحریک علائم زیر میگردد:
التهاب، تورم، حساسیت به لمس و قرمزی که اکثر مردم در شب تجربه میکنند. مفاصل پاها، زانو و دست نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
درد شدید در مفاصل آسیب دبده ایجاد میشود. اکثر افراد هنگامیکه در هنگام شب خواب هستند، این درد در آنها شروع میشود.
این درد ممکن است حتی توسط لمس چیزهای سبک مانند یک برگهی کاغذ نیز تشدید شود. حملات طولانی درد نقرس که ممکن است در چند روز و یا هفتهی آخر طول بکشد.
سنگ کلیه
سنگ کلیه تودههای سخت تشکیل شده توسط تجمع محصولات زائد در خون میباشد. هنگامیکه سطوح اسید اوریک بالا رفت، آنها به صورت رسوبات شبیه با سنگ و سخت درون کلیهها تشکیل میشوند. سنگ کلیه تا زمانیکه این سنگها به درون حالب و مثانه حرکت نکنند، هیچ خطری ندارند. علائمی که رخ میدهد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درد شدید که به صورت ناگهانی شروع می شود. این درد معمولا در قسمت کمر و یا اطراف شکم ایجاد میشود.
درد در نواحی مانند کشالهی ران یا بیضهها
درد ممکن است برای چند دقیقه و یا ساعتها طول بکشد، و در برخی فواصل زمانی هیچ دردی احساس نشود.
ادرار دردناک که ممکن است همراه با احساس سوزش باشد و یا اینکه نباشد.
ادرار غیر طبیعی، بدبو، تیره، قرمز، قهوهای و یا صورتی
تهوع، استفراغ و در صورت عفونت تب نیز بروز میکند.
تکرر ادرار و افزایش میزان ادرار
نارسایی مزمن کلیه
اسید اوریک بالا در خون ممکن است باعث بروز سنگ کلیه گردد که باعث بروز بیماری شدیدتری به نام نارسایی مزمن کلیه میشود. در این شرایط، کلیهها به تدریج توانایی تصفیهی مواد زائد خون را از دست میدهند. این علائم معمولا در زمانی که بیماری پیشرفت کرد، مشاهده میشود. در معاینات معمول پزشکی، موارد نارسایی مزمن کلیوی معمولا تشخیص داده میشود. در این شرایط علائم زیر رخ میدهد:
تورم اندامها، خارش و خشکی پوست، ضعف، خستگی، از دست دادن اشتها، کاهش وزن ناخواسته، سردرد، تهوع، مشکلات تنفسی، وجود خون در ادرار، فشار خون بالا، مشکلات مربوط به خواب، کاهش ادرار، مشکلات شناختی
چه عواملی باعث وجود اسید اوریک بیش از حد در خون میشوند؟
بالا بودن اسید اوریک ممکن است مرتبط با عوامل زیر باشد:
سوء مصرف الکل، اختلال در کلیه که باعث عدم توانایی تصفیهی نرمال ادرار میگردد، عوامل ژنتیکی، قرصهای آبی، انواع خاصی از سرطانها، درمان سرطان، مکملهایی مانند نیاسین یا ویتامین C، کم کاری تیروئید، چاقی، رژیم غذایی سرشار از غذاهایی مانند گوشت، ماه، مرغ و غیره، گرسنگی، مسمومیت سرب
توجه داشته باشید که سطوح اسید اوریک بالا در خون لزوما مستعد ایجاد مشکلاتی مانند نقرس، سنگ کلیه یا نارسایی کلیه نیست. اما، با در نظر گرفتن اقدامات زودهنگام درمانی به منظور مدیریت چنین علائمی، خطرات توسعهی همه ی عوارض بیان شده کاهش مییابد.